Arkadaşlar öncelikle konuyu hem dertleşmek hem fikrinizi almak için açtım. Çocukluktan beri en büyük hayalim uğraşım arabalardı, farklı farklı orta sınıf araçlara bindim. Geçen sene işlerim iyi gittiği için lüx segment bir araç aldım. Aracı kış aylarında aldığım için henüz çok gezme şansım ve uzun yol yapma şansım olmadı. Yaz gelsin boz boz gezip denize giderim falna diyordum. Son 1.5 - 2 aydır ev fiyatları ve araba fiyatlarını takip etmeye başladım. Araba fiyatları 20-30 üzerine koyarken ev fiyatları 150-200 sürekli güncellemeler gelmeye başladı. Benim arabamın değeri 1200 ken 1300 olduysa aynı değerdeki ev 1500 oldu. Ben tabi param enflasyona karşı eriyor araba o kadar koruyamıyor diye paniklemeye başladım. Dolar düşerse araba fiyatlarıda düşüyor, veya yarın öbürgün ÖTV indirimi gelir seçim için araba fiyatları iner dedim o zaman hiç ev alamam. ( Belki lüx segmente ÖTV gelmeyebilir ) Kafamda 1-2 hafta tarttım karar verdim ev alcam dedim, evi krediyle almak mantıklı TL borçlanmak mantıklı. 3-4 sene sonra ev bedavaya geliyor. Fakat ben biryerde çalışmadığım için bankalar bana konut kredisi çıkarmaz. Dedim o zaman arabayı satıp ev alayım yaz boyunca gezmek içinde araç kiralarım veririm 30-40 bin tl ama evin prim yapması o değer farkını zaten kapatır dedim. Tüm bunların sonucunda aracımı sattım evimi aldım. Fakat iş işten geçtikten sonra bazı şeyleri öğrendim aklıma geldi :) Ben neden aracımı bankaya ipotekletip araç değeri kadar kredi çekmedim ki? Biryerde çalışmıyorum fakat aylık gelirimle borsa vs. o krediyi öderdim. Veya araç parasını dolara çevirip bankaya koyup teminat gösterip kredi çekebilirdim? Şuan kendimi enayi gibi hissediyorum gittim nakit ev aldım :) Herşeyi geçtim kaç senedir aracım var berbere gitcem 2 mahalle aşağıda atlayıp gidiyordum keza alışverişe öyle. Geçen bir dolmuşa bindim midem bulandı sallana sallana. Birde tek dolmuşla otobüsle biryere gidemiyorsun ondan iniyorsun ona biniyorsun, otobüs dolmuşun gelmesini bekliyorsun. Hem zaman kaybı oluyor hemde yoruluyor insan. Henüz araç kiralamadım bugün yarın kiralayacağım o konuda biraz rahatlarım. Fakat lüx segmentten inip egea binmek garip gelecek. Herşeyi geçtim çocukluk hayalim araçlardı, şöyle bir uzun yol yapıp tatile gidip basıp gazlayım istiyordum henüz onun bile keyfine varamadan aracımı sattım. Şuan acaip bir boşlukta hissediyorum iyi mi yaptım kötü mü bilemiyorum. Belki aracı satarak iyi yaptım ama kredisiz evi nakit almam saçma oldu gibi geldi bana :) Biraz uzun oldu kusra bakmayın dertlendim, sizin düşünceniz nedir bu konuda siz olsanız napardınız arkadaşlar. |
Aracımı Sattım Hata Ettim Boşluktayım :)
-
-
Aracı satıp ev almışsın işte hocam, daha ne olacak?
Şimdi de evi ipotek edip kredi çek araba al, sorun kalmasın.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Önce bir iş bul bunları sonra düşünürsün, baba parasıyla bir yere kadar.
-
Hocam araç kredileri daha yüksek oluyor. Konut kredisi daha uygun ve uzun vade oluyor. Aracımı ipotekletip ev almam gerekirdi :) Bu iş işten geçtikten sonra aklıma geldi. Direk aracı sattım bana kredi çıkmaz direk nakit alayım kafasına girdim.
-
Ne mutlu sana ki faize krediye bulaşmadan evini rahat alabilmişsiniz bir de bu açıdan bak derim tabi böyle bir hassasiyetin var mı bilemiyorum. Ev arabadan önce gelir,araba da olur zamanla...
-
nakit ev almak büyük hata olmuş. devam et yapcak işi yok
-
Bu tip zamanlarda gelirin varsa borçlanacaksın.
Yalnız herşeyi maddiyata endekslemek te hayatı ıskalamana sebep olur bence. Kafayı takmamak lazım (demesi kolay tabi ).
Evini almışsın işte. Araba masraflı şey. Anlık araç kiralama uygulamaları var. Gerektiğinde denersin. Acil işler içinde taksi var.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İnsanoğlu aç kalma korkusuyla yaıtırım dediği işlere yönelir.
Bu korku binlerce yıl önce kıtlık zamanlarında genlerimize işlemiştir.
-
Faiz gibi büyük bir günaha bulaşmadan temiz bir şekilde evi almışsın, çok şanslısın ki elini kaldırıp oynayacağına hala daha keşke krediyle alsaydım diyorsun
Tabi bir de attan inip eşeğe binmek istemiyorsun ama dolmuşta otobüste saatlerini harcayan araç sahibi olamayanların çektiği eziyetleri deneyimlemen de iyi olmuş, empati yapmış olursun
-
Günahla Haramla çok aram yoktur, öncesinde bu aklıma gelse borçlanırdım. Ama iş işten geçti malesef. Ayrıca faiz neden günah olsun ki mantıklı açıklama yok bence.
Sonuçta araba ev benim malım ben arabam 200 binken 250 bine satıyorsam değerleniyorsa parada benim malımdır. Param neden değerlenmesin ki?
-
banka ev kredisindeki faizden bahsediyorum
-
Şuan çok hata yaptığımı anladım. Arabasız kalmak o kadar zormuşki. Ev ev diye tutturup ev aldım evler daha çok artıyor daha sonra evi satıp üstüne birde araba alırım o parayla diyodum. Ama öyle olmuyormuş gördümki lüx segmen 1 milyonluk araç ve 1 milyonluk ev kafa kafaya gidiyor. Yanlış mıyım?
-
o zaman evi sat, arabayı geri al.
sonra arabayı ipotek gösterip ev kredisi çek.
40-50 zarar edersin belki ama iyi bir araç araç kiralasan 3 ayda ödersin o rakamı zaten.
evler bu süreçte değer de kazandı ki aradaki zararı fazlası ile evin fiyatından çıkarmış olursun.
-
Bende 3008, passat ya da o tarz sıfır araç almayı düşünüyordum. Gittim ev aldım.
Araba her zaman alınır. Lüks olmaz, premium olmaz ama bir araç olur. Ev almak bu zamanda çok zor.
Şahin’e binersin ama gidipte hiç beğenmediğin bir semtte oturtamazsın, ucuz evin komşusu ucuz olur. Ucuz arabada bu klişe yoktur.
Haberlerde komşu çoçukları kavga etti. Komşusuyla otopark kavgasına tutuştu, mahallede kavga eksik olmuyor gibi söylemler çok duyulur.
Araçta, trafikte iki kapıya sürtüp değişim olsa değer kaybın çok. Evde böyle bir şey yok. Ev değer kazanır. Ev fiyatlarına yetişilmiyor
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ben yazısını okudum ama işsiz ve baba parası yediğine kanaat getiremedim. Nerden anladınız
İşsiz güçsüz adam ev alamaz ki ?
-
Lux arabası olamayana bakmıyor kızlar çok hata ettin
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Evi ipotekleyip kredi çekip araba da alabilirsiniz hocam.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Senaryo 1: Eğer Müslümanım diyorsanız, başta belirtmişsiniz zaten, aram yoktur diyerek, yani imanım zayıf demektir bu, günahtır, telafi edilebilir fakat küfre girmez, tövbe edilirse Allah affeder. Günahtır çünkü dahil olunan sistemin kat-i kurallarından biri ihlal edilmiş olur, ihlal etmek günahkar, inkar etmek kafir yapar…
Senaryo 2: Ben Müslüman değilim (ya da ateistim) diyorsanız, birinci senaryo boşa çıkar, tartışmak anlamsızdır, sizin “neden günah/haram olsun ki” sorunuzda saçma olur…
Konuya dönersek, benim 4 tane arabam var, hiç evim yok, ben arabayla mutlu oluyorum, ev benim gözümde dört duvardan ibaret, hangisi sizi mutlu ediyorsa onu seçin, Ahmetin-Mehmetin demesiyle yaşanmaz…
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam bende evlerin artışına kapıldım panik yaptım. ALcağım evi almak için aracımı 100 bin tl uyguna verdim şuan almak için bırak 100 bini 150 bin koyup aynısını anca alıyorum. Daha bu geçen hafta oluyor :(
Son 2-3 aydır araba fiyatlarına bakıyordum yerinde sayıyordu benim araç 1170 1200 oralarda gidiyordu. Ama evlere baktım sürekli bir artış içinde ben dedim ev alayım, araç kiralarım yaz boyu. Ama hem alcağım evi yüksekten aldım ahem aracımı ucuza verdim.
Hemde baktım aylık 9-10 bine araçlar var kiralarım yaz boyu diye düşündüm fakat yazın araç fiyatlarının artcağı aklıma gelmedi şimdi bakıyorum kiralıklara 15-20 bin diyorlar aylık. Ee 3 ay kiraladım 60 bine evi zaaten yüksekten alıp aracımı düşükten sattım.
Bu iş bana 300 bine patladı nerdeyse zarar olarak :( Evler satılıyor ev kalmıyor diye çok panik yapıp aceleci davrandım malesef hatalı karar aldım. Şimdi benim sattığım araç modelinin ilanlarına bakıyorum 150-200 bin arttırmış hepsi.
-
Son 10günde ev araba ikisi de dikine gidiyor arabanın sirkülasyonu daha hızlı orta vadede değişen çok şey olmaz istisnai örnekler dışında
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Önce bir iş bul bunları sonra düşünürsün, baba parasıyla bir yere kadar. |
Aracı satıp ev almışsın işte hocam, daha ne olacak?
Şimdi de evi ipotek edip kredi çek araba al, sorun kalmasın. |
Ne mutlu sana ki faize krediye bulaşmadan evini rahat alabilmişsiniz bir de bu açıdan bak derim tabi böyle bir hassasiyetin var mı bilemiyorum. Ev arabadan önce gelir,araba da olur zamanla... |
Faiz gibi büyük bir günaha bulaşmadan temiz bir şekilde evi almışsın, çok şanslısın ki elini kaldırıp oynayacağına hala daha keşke krediyle alsaydım diyorsun Tabi bir de attan inip eşeğe binmek istemiyorsun ama dolmuşta otobüste saatlerini harcayan araç sahibi olamayanların çektiği eziyetleri deneyimlemen de iyi olmuş, empati yapmış olursun |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X