< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
Alfabe fetişizmi yapanı da ilk kez görüyorum. Üstelik ufak bir çocuk gibi kulaklarını ve gözlerini kapatmış ''Lolololo bana ne bana ne Arap alfabesi daha üstün'' şeklinde bir tavır da var.
Ne istiyorsun anlamadım. Adamlar mesela yaygınlık diyor. Hayır o olmaz diyorsun. Türkçe üzerinden yürüyen olmuş. Hayır da o da olmaz diyorsun. Ne istiyorsun arkadaş? Ne üzerinden karşılaştırma yapalım? Neye göre üstünlük? Üstelik bunları kabul etmezken de kalkıp Arapça'yı da örnek verebiliyorsun. Üstelik verdiğin örnekle de kendini çürütüyorsun. Evet Arap-Fars alfabesi ile yazılan şeyler çok kısa tutar. Ama bu aynı zamanda küçük yazılmasından dolayıdır. Küçük yazılan ve el yazısı zor olan bir dili okumak da göze ne kadar sağlık artısı olarak dönecek ki? -----o---------o---------- Bahsi geçen alfabenin bizim dilimizle hiçbir ilgisi yok. Hiçbir yararı da yok. Bizim dilimize uygun da değil. Yardımcı vokaller olsun, tek sesli harf olsun, ğayın gibi gırtlaktan söylenmesi gereken bir harf olsun. Nun, kef, kaf gibi bizim dilimizde karşılığı olmayan harfler olsun. Bunların hiçbirisinin bizim dilimizle alakası yok. Bize uygun şeyler değiller. Bizim dilimize uygun olan alfabeler Orhun ve Latin alfabeleridir. He, sen şimdi ''Türkçe'yi katmadım, Osmanlıca'yı katmadım'' gibi abuk subuk bir argümanla geleceksin, eminim. Kendi dilimiz için bir tartışma yapmayacaksak gerisi bizi ilgilendirmez ki. Ve farklı dilleri farklı alfabeler üzerinden tartışacaksak da bunun için muazzam bir filoloji bilgisi gerekiyor(Türkçe dışı bir dil için söylüyorum). |
Latin alfabesi bir çok dil tarafından kullanılır, bu diğer dilleri öğrenmekte kolaylık sağlar. Bu bile arap alfabesinden üstün olduğuna tek başına yeterli. Dünya'daki bir çok dil latin alfabesini kullanır. Hatta asya dilleri latin alfabesi şeklinde de yazılabiliyor. Watashi, kawaii gibi...
Latin alfabesinin harflerinin yazınımı ve okunuşu daha kolaydır. Neymiş arap alfabesinin harflerinin yazılışı daha seriymiş, kaynak ne merak ettim. Arap harflerinin latin harflerine göre daha az yer kaplamasının sebebi karınca boyutunda yazılması. Latin alfabesiyle aynı boyutta yazılsa 2 katını kaplar. Harfler bitişik yazılıyor diye kolaylık sağlıyormuş, vay be. Bense elyazısının her türlü işkence olduğunu düşünürdüm. Bir yanlış yapsan kelimenin bütün ahenki yokoluyor mesela. İtme ile çekmeyi nasıl uyarladın anlamadım, momentum da deseydin bari. |
Merhaba.
Nur içinde yatsın; Atatürk olmasa Araplardan başkasının anlayamadığı harflerle cebelleşip dururduk... |
'' Sagdan sola yazildigi icin ve harflerinden dolayi goz icin daha sagliklidir. ''
Sebep? Çok taraflı yaklaşmışsın kör olsam yine anlardım. Hiçbir dayanağı yok yazdıklarının. Latin alfabesi her türlü arap alfabesinden daha üstündür. |
Oooo, valla müthişmiş. Keşke arap alfabesi kullansak. Ne kadar avantajlı bir alfabe. Zaten ben de eksikliğini hissediyorum. Yazı yazıyorum, ya bu ne kadar çok yazı oldu keşke az olsa falan diyorum. Gözüm falan yoruluyo sonra. Bir de hızlı yazamıyorum yeterince. Günlük hayatımda çok soruna yol açıyor bunlar. İşlerimi falan hiç yetiştiremiyorum. Mesela benim göz 3 numara. Sen diyince farkına vardım demek bu yuzden gözüm bozuk, gözü yoruyo abi alfabe. Lanet olsun boyle alfabeye.
|
Dünya üzerindeki en büyük imparatorluğu kuran İngilizler de kendi alfabelerini kullanmıyorlar, merak etme. Eski İngilizce böyle yazılırdı.
Kendi alfaben olması ile büyüklüğün, ileriliğin alakası yoktur. |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yesilhop -- 27 Ocak 2016; 18:12:30 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 27 Ocak 2016; 19:58:39 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|