Şimdi Ara

Araştırmaya göre şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şişelenmiş suların tüketimi son yıllarda keskin bir şekilde artıyor. Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal) tarafından yürütülen ve Science of Total Environment isimli akademik dergide yayınlanan bir araştırmada, şişelenmiş su ve filtrelenmiş musluk suyu tüketimi hakkında veriler araştırıldı ve plastik şişelerde şişelenmiş suların musluk sularından 3500 kat daha fazla çevreye zarar verdiği görüldü.

Araştırmaya göre şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor

Araştırma ekibi çalışmayı, 1.62 milyon nüfuslu Barcelona şehrinde, ürünlerin çevresel etkilerini tahmin eden “yaşam döngüsü değerlendirmesi” formülü ile gerçekleştirdi. Bu formül de musluk ve şişelenmiş suların çevreye ve insan sağlığına olan etkisini tahmin edebilen bir yazılım olan ReCiPe ile yapıldı.

Plastik şişedeki sular, yılda 1,43 türün yok olmasına sebep olabilir

Sonuçlarda, Barcelona nüfusunun tamamının şişelenmiş suya geçmeye karar vermesi durumunda yılda 1,43 hayvan türünün yok olmasına ve 83,9 milyon dolarlık bir maliyete yol açmasına sebep olacağı anlaşıldı. Ayrıca, plastik şişelerde kullanılan su miktarının şişenin su kapasitesinden üç kat daha fazla olduğu ve plastik şişelerin çevreye olan zararlı etkileri de araştırmada belirtildi.

Araştırmacılardan Cristina Villanueva çalışma ile ilgili “Son yıllardaki gelişmiş arıtmalar sayesinde şehirdeki musluk suyu kalitesinde önemli bir artış oldu. Ancak kalitedeki bu artış tüketim sayılarına yansımadı. Bunun sebebi de arıtılmış suda bulunan kimyasalların insanları korkutması; ancak bu, plastik şişelerin verdiği zarar kadar büyük değil” ifadelerini kullandı.

Musluk suyu daha iyi bir seçenek

Uzmanlar araştırma sonucunda, hem çevresel hem de sağlık açısından musluk suyunun şişelenmiş şişelerden çok daha iyi bir seçenek olduğunu düşündüklerini ifade etti. Araştırmacılara göre bunun en büyük sebebi şişelenmiş suların musluk sularına nazaran çok daha geniş bir etki kapasitesine sahip olması.

Ayrıca, musluk suyunu evde arıtmak zararlı kimyasal seviyelerini önemli ölçüde düşürebilir; bu yüzden de insanlar bu suları daha rahat içebilir. Ancak evde yapılan filtrelemede oluşabilecek mikrobiyal çoğalmaları engellemek için de dikkatli bir bakım gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Kaynak:https://phys.org/news/2021-08-environmental-impact-bottled-higher.html

• İski'ye göre suyumuz dünya kalite standartlarının üzerinde; bu sonuçlar artıma tesisi çıkışlarından ve şehir şebekesindeki belirli noktalardan alınıyormuş. Peki siz neye dayanarak zararlı olduğunu söylüyorsunuz? Test mi yaptırdınız yoksa musluktan su içilmez söylemini duyduğunuz şekliyle devam mı ettiriyorsunuz. Ben de bu kadar kaliteli olduğuna pek inanamıyorum ancak elimde sağlıklı bir veri olmadan bu düşünceyi yaymak doğru mudur? Mesela çoğu pas, kir gibi sorunlar eski tesisat ve depolara bağlı oluşuyor, tesisatlarını yenileyenler bu problemlerin azaldığını söylüyor.

https://www.iski.gov.tr/web/assets/SayfalarDocs/sukalite/sukalite_temmuz2021t.pdf

@xamaximax

• bu gayet öngörülebilir bir durum.
    yakın zamanda filtre aldım. suyun tadını bir miktar yumuşatıyor cidden. ne kadar neyi filtreliyor bilemem.
    tek filtre 150 litre suya kadar etkiliymiş ama bizim sularımız o kadar sıkıntılı değil. bence 200-300 litreye kadar bile kullanılır ne olacak.

• Musluk sularida şişelenmiş sulara göre insan vücuduna 3500 kat zarar veriyor hele İstanbul'da

• Bunu araştırmaya gerek var mı,

bu orman yangınlarında, ormandaki plastik atıkların yangınları harladığını söyledi bir itfaiyeci.

Muğla'yı geçtikten sonra Sakar tepesinden aşağı inerken yolun kenarlarına bir dikkat edin, acınacak halimizi bir görün, ama tabiat acımıyor, cezayı kesiyor.

• 1950'li 1960'lı yıllarda çekilen Amerikan filmlerini izlerseniz iş yerlerindeki sebillerdeki damacanaların cam olduğunu görürsünüz. Mademki sorun plastik kaplar tamamıyla yasaklayın ve cam kaplara da çevreye atılmasın diye depozito koyun bu kadar basit. Hem camı ülke içinde üretebiliyoruz hem de plastikten daha sağlıklı.

• profecco kullanıcısına yanıt
    Tamam da hocam plastik şişe ile cam şişe bir değil ki. Okula, derse giderken plastik şişe alıyorsun. Sıradan düşer kırılır derdi vs yok. Asıl mesele çözünebilir olmalı bence.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gayet bilinirr bir durum. Umarım en yakın zamanda plastikten kurtuluruz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • HayNur kullanıcısına yanıt
    bkz: sudaki florür miktarları

• Musluk filtresi satan biri olsam böyle haber yaptırırdım :d

• Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt

Çelik termoslar var hem sıcak hem soğuk için bence daha mantıklı. Tekrar tekrar kullanılabiliyor, soğuğu soğuk sıcağı sıcak tutuyor. Bence yine plastikten daha iyi. Hem çeliği de kendimiz üretebiliriz. Hem kömür yataklarımız var hem de demir yataklarımız.

• Avrupa ülkelerinde durum öyle olabilir; çünkü genel olarak içilebilir sulara sahipler, bizim ülkemizde musluk suyunda pas ve pislik akıyor, hatta o denli ki filtreli bile içilemiyor. Çay için bile filtreli suyu kullanamıyorum, sebze yıkıyoruz ya da haşlama suyu olarak filtreli su kullanıyor. İmkanım olsa duş bile almam bu sularla , ilk 5 dakika akıtıyorum borulardan pas geldiği için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 10 Ağustos 2021; 12:34:56 >
  • profecco kullanıcısına yanıt
    Cam şişeler her ne kadar depozito ile temizlenebilir ve tekrar kullanım oranına ulaşabilir olsa da taşınması ve kullanılması çok zor bir malzeme. Bir su dağıtımcısı motoruna 4 plastik damacana alıp iki tanesini sırtlayıp 5 katlı apartmana, yokuşlu evlere taşıyan su dağıtımcılarının -pet damacana ile kıyaslandığında- en az 30+40 kilo gelen cam damacanaları taşıması mümkün değil, evde bunun bir yerden bir yere taşımak da mümkün değil. Bir diğer arkadaşın dediği gibi bizler gibi gelişmemiş ülkelerde yaşayan ve alt yapısı sağlıklı su dağıtımına uygun olmayan şehir insanlarının musluktan su içmesi mümkün değil. Doğada çözülebilen plastik ve pet şişe üretmekten başka çare yok. Geriye kalan tek çözüm insan ırkının yok olması. İnsanın suçunu insan çözmeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 10 Ağustos 2021; 12:39:47 >
  • tobepeople kullanıcısına yanıt

o pasli su olayi cok buyuk ihtimalle kendi borularinizin metal olmasindan kaynaklaniyor. sebekeden geliyor olsa akitmakla gecmez.

• Plastik kadar ucuz ve kolay işlenen bir materyal üretilmediği sürece bu pis plastiğe mahkumuz.

Cam veya çelik bidonların depozitolu satışını çok çok isterim ama ocak tüpü almaktan daha pahalıya mal olur bu süreç ve plastik şişelerle yarışamaz. Sadece zengin görgüsüzlerin gösteriş ve duyar kasma malzemesi olur en fazla, tonlarca makyaj, deodorant, parfüm ve spreyi ben tüketiyormuşum gibi internette sana bana laf atarlar anca.

Dünyadaki insanların ezici çoğunluğu sürekli fakirleşirken ve para da belli başlı kişilerin/şirketlerin kasalarında fareler yesin diye istiflenirken biz anca temiz çevrenin hayalini kurarız sudaki avlanmayı bekleyen sazanlar gibi.

• monacomen kullanıcısına yanıt
    İlkokuldayken cam damacanalar ile dağıtım yapılırdı ilgi ile izlerdim. Bir kamyon cam damacana. Bir kişi kamyonun üstünde dururdu diğeri sırtlanır teslimatı yapardı. Ender kalan karelerden biriydi.

• Henry Ford beyaz bir amerikali ve iyi bir hristiyan idi! Plastik ve diger dunyayi kirletecek unsurlara savas acmisti. bu yuzden yahudileri hedef aldi.

Degerini bilemedik reis. Bizi affet.

• quote:

Orijinalden alıntı: HayNur

Musluk sularida şişelenmiş sulara göre insan vücuduna 3500 kat zarar veriyor hele İstanbul'da

İski'ye göre suyumuz dünya kalite standartlarının üzerinde; bu sonuçlar artıma tesisi çıkışlarından ve şehir şebekesindeki belirli noktalardan alınıyormuş. Peki siz neye dayanarak zararlı olduğunu söylüyorsunuz? Test mi yaptırdınız yoksa musluktan su içilmez söylemini duyduğunuz şekliyle devam mı ettiriyorsunuz. Ben de bu kadar kaliteli olduğuna pek inanamıyorum ancak elimde sağlıklı bir veri olmadan bu düşünceyi yaymak doğru mudur? Mesela çoğu pas, kir gibi sorunlar eski tesisat ve depolara bağlı oluşuyor, tesisatlarını yenileyenler bu problemlerin azaldığını söylüyor.

https://www.iski.gov.tr/web/assets/SayfalarDocs/sukalite/sukalite_temmuz2021t.pdf

@xamaximax

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Fosil yakıtlı araçlar hiç dünyayı kirletmiyor tabi.

• quote:

Orijinalden alıntı: viper17

Fosil yakıtlı araçlar hiç dünyayı kirletmiyor tabi.

bu nasil cevap marxist arkadasim? 1920`de su ile calisan araba mi vardi?

Gerci bizdeki dinciler gibi, yahudiler de bu adami Mason sifati ile yaftalamaya calistilar

isin gercegi ise, evangelistler disinda hic bir hristiyan bir mason olamaz. ancak muslumanlar, yahudiler ve evangelistler birer mason olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 10 Ağustos 2021; 15:6:51 >

• Çelik termos en mantıklısı. Kullandığım markanın termosları epey pahalı, ama 1 defa alınıyor. Evde de cam damacana kullanıyoruz.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.