Şimdi Ara

ASUS G814jı aşırı ısınma ve ASUS Türkiye servis deneyimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
49
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ekim 2023'te satın aldığım ASUS G814jı model dizüstü bilgisayarımda ciddi bir ısınma sorunu yaşıyorum. Bu konuda ASUS Türkiye yetkili servisine başvurdum, ancak sorunum çözülmeden geri gönderildi. Yaşadığım süreci ve detayları sizlerle paylaşmak istiyorum, belki benzer bir sorun yaşayanlara rehber olabilir.

sorunun detayları:​

• Hafif kullanımda bile aşırı ısınma: Sadece Web'de gezinirken ve Excel gibi basit işlemler yaparken bile işlemci sıcaklığı 75-80°c'yi görüyor.
    • Yoğun kullanımda (benchmark, oyun vb.) Anında termal kısıtlama: Bilgisayar 95°c'ye ulaşıp anında thermal throttle yapıyor, yani işlemci sıcaklığı sınırı aşıyor ve performansı düşüyor.
    • GPU sıcaklıkları normal: Sorunun sadece işlemcide olduğunu düşünüyorum.

ASUS Türkiye servis deneyimi:​

• ASUS Türkiye yetkili servisine cihazı ısınma sorununun teşhis edilmesi ve düzeltilmesi için gönderdim.
    • Ancak bana "herhangi bir donanımsal sorun bulunmadığı" bilgisi verilerek geri gönderildi.
    • Hangi işlemlerin yapıldığına dair hiçbir detay verilmedi: Temizlik, termal macun değişimi veya soğutma sistemiyle ilgili herhangi bir müdahale yapıldı mı bilmiyorum.
    • Sorunun çözülüp çözülmediğinin teyit edilmesini istememe rağmen, aynı şekilde geri gönderildi.

benzer sorun yaşayan var mı?​

Benim gibi ASUS dizüstü bilgisayarlarında yüksek sıcaklık sorunuyla karşılaşanlar var mı? Servis sürecinde farklı deneyimler yaşayanlar çözüm önerileri sunabilir mi?

Satın almadan önce bu 18 inçlik laptopun benchmarklarda kolay kolay throttle olmadığını görmüştüm ancak kendi deneyimim bunun tam tersiydi, eğer G814 serisine sahip bir arkadaş aldığım termal değerlerin nominal olmadığını doğrulayabilirse çok sevinirim.

• "Armor Crate" programı ile fan modunu turbo olarak kullanmak ısınma sorununa fayda sağlayabilir. kış ayında oda sıcaklığını da dikkate al derim. bu da notebook'un ısınmasına etki eder. iki fan, iki ayrı havalandırma kanalı var ve kanallar kesişmiyor deniyor. oyun oynuyorsan eğer, notebook soğutucu kullan derim. toz temizliğini cihazın kapalıyken, hava giriş noktalarından basınçlı soğuk hava tutarak kendin de yapabilirsin. basınçlı havanın nem içermemesine dikkat et. saç kurutma makinesini soğuk modda kullanabilirsin. hava girişlerine kağıt tutarak fanın hava emiş gücünü de değerlendirebilirsin. notebook'u temiz ortamda da kullanıyor olsan, fan kullanan her cihaz toz emecektir. 75 derece bence normal değil. mesela google 3d map'e girdiğimde, mini pc'nin cpu fanı bende çıldırıyor.   tam güç soğutmaya geçiyor. programdan çıktığım anda fan da kendini kapatıyor. yazılım kaynaklı bir sorun da yaşıyor olabilirsin. cpu fanının çalıştığına emin ol derim.

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Turbo modunda çalıştırmak dereceleri düşürüyor 5-10 derece kadar laptoptan tahliye edilen hava miktarı da el ile çok rahat hissedilebilecek durumda o yüzden cihazda hava akışında tıkanma olduğunu çok düşünmüyorum. Benim endişem fabrika çıkışlı bir şekilde termal macun uygulamasının hatalı olduğunu düşünmem ancak servise gönderdiğimde donanımsal herhangi bir sorun olmadığı yönünde bir bildirim aldım.

• alperenssimsek A kullanıcısına yanıt

bence macunda sorun olmasa gerek. bir kere notebook'u sökmüşlüğüm var. onda da böyle soğutma sistemi mi olurmuş demiştim. bu sebeple de gaming ve notebook kelimelerinin yan yana duruşu bana hiç inandırıcı gelmiyor. ama ayrı fan ve havalandırma kanallarının oluşu ise kesinlikle diğer notebooklara göre fark yaratıyordur. ben laptopu söktüğümde, havalandırma borusu yanılıyor olabilirim çünkü çok uzun zaman oldu. önce cpu'ya sonra ekran kartı chipsetine gidiyordu. gördüğümde hayal kırıklığına uğramıştım. demek istediğim, bu aletlerden oyunda çok şey beklememek lazım. adı gaming notebook olsa bile bilmiyorum bana inandırıcı gelmiyor. ayrıca oyunlara da güvenmiyorum. sonuçta yazılım ve istedikleri gibi at koşturuyorlar. oyundan oyuna da fark eder.

yani demek istediğim bir oyun yaması ile cpu'nun sıcaklığını düşürebilirler diyorum. benim bakış açım böyle ki, istedikleri zaman istedikleri şeyi yapabiliyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 9 Şubat 2025; 15:38:54 >

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Benim serimde yaşanan bir sorun sanırım biraz yaygın yetkili servisi deneyeceğim eğer sonuç yine aynı olursa kendim macun uygulaması yapacağım artık yapacak bir şey yok :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.