Şimdi Ara

ASUS HD4870 (EAH4870) Hakkında Teknik Problem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sizle bir sorunumu paylaşmak istiyor ve çözüm bulmayı umut ediyorum.

Öncelikle size sistem imzamda göründüğü gibidir. Sistemin tamamı Çin'den alındığı için garanti dışıdır. En azından Türkiye'de garanti dışı. Bilgisayarımda Asus HD4870 (EAH4870) 512MB Ekran kartı takılı ve bu kart ile ilgili bir sorun yaşamaktayım. Çok ilginçtir bu kartla alakalı olarak sürekli sorun yaşamaktayım. İlk aldığımda her şey normaldi, ancak sürekli olarak yeni sorunlar vermeye başladı. Daha bir veya iki aylık ekran kartımın fanı bozuldu. Tabi ben yaklaşık bir hafta boyunca farketmedim çünkü oyun oynamıyordum ve sadece film türü şeyler izliyordum. Ancak film izlerken bile aşırı ısınmalar (100 derecenin üzerinde değerler) yapıp bilgisayarı resetliyordu. Herhangi bir soğutucu ve kendi orjinal fanını bulamadığım için fanı çıkardım ve ekran kartının altına (soğutucunun üstüne sabitleştirilerek) ve üstüne 12cm kasa fanı koydum. Ayrıca yan panelden direk ekran kartının yanına 12cm kasa fanıyla taze hava geliyor. Ekran kartı ramlarine aluminyumlu yapıştırıcılar yapıştırdım ve bir iki derece etkileyeceğinden eminim. Ayrıca kasanın ön panelinden fan bölgesine uzakta olsa taze hava gelmekte. Bu şekilde fan sorununun üstesinden geldim. Yeni bir soğutucu aldım ancak bu ekran kartına monte edilemediği için geri verdim. (Akasa Vortex Neo) Daha sonra tekrar oyunları normal bir şekilde oynayabiliyordum. Ansızın şu meşhur görüntü sürücüsü yanıt vermiyor mesajlarıyla karşılaşmaya başladım. Ne zaman bir oyun açıp bir 5-10 dakika oynasam Windows beni görüntü sürücüsüyle ilgili bir şeylerden kurtarıyor. Vista 64bit kullanıyorum ve bu sorunu çözmek için XP ve Vista 32Bit işletim sistemlerini denedim ama hepsinde aynı şeyi yaşadım. Directx 10.1 sürümü yüklü ve eski ve yeni bütün driverlarla denedim. Şu an son driver (9.4) yüklü. En son denediğim oyunlar Wanted ve Godfather II ve ikisinde de aynı şeylerle karşılaştım. Bazen direk bilgisayar mavi ekran çıkartıp reset atıyor, bazen oyunu kapatıp uyarı veriyor. Ancak bu ikisini de yaparken ekranda garip bir parçalanma oluyor ve öyle dönüşüm gerçekleşiyor. Geçen GPU-Z programını indirdim ve sıcaklık sonuçları aldım. Bozulmadan önce stok fanla değerlerin daha yüksek olduğundan eminim. Çünkü yüksüz ortalama 48 derece ve yük altında en fazla 70 dereceyi görüyor. Tahminimce 4870 gibi aşırı ısınan ekran kartları için gayet güzel sıcaklık değerleri ve stok fan bozulmasına rağmen gayet başarılı bir soğutma yapmışım. Geçen Catalyst Control Center'dan Overdrive denedim. Biraz overclock yapmak istedim. Yaptım ve bu sefer oyunu başlatır başlatmaz bi kaç saniye içerisinde oyundan çıkmaya başladı. Ardından tam tersini yaptım. Normal değerleri GPU Clock: 750Mhz Memory Clock: 900Mhz olan ekran kartının değerlerini en düşüğe, yani 500Mhz/700Mhz (GPU/Memory) olarak yaptım. Bu sefer denediğimde oyunlar sorunsuz bir şekilde saatlerce çalışır hale geldi. Sıcaklık değerlerinde ise bir 10 derecelik düşüş yaşandı. Yüksüz derecelerde bir değişiklik olmadı (48C) ancak yük altında, oyun oynarkenki derecelerde 5-10 derece düşüş yaşandı. (Önceden ortalama 65-70C, düşürme yapılınca 55-60C) Şimdi bu konudaki sorularıma gelecek olursam;

1)Stock Mhz ayarlarında hata veren ve oyun oynatmayan ekran kartım, neden normal değerlerinden düşürme yapılıp en düşük değerlerde sorunsuz bir şekilde çalışıyor?
    2)Sizce bu ekran kartı için yüksüz 48, yük altında 70 derece (Stock Clock ayarlarındaki sıcaklık) normal sıcaklık değerleri değil midir? Yoksa ekran kartı bozulmuş olabilir mi?
    3)Sorunların nedeni sıcaklıkla mı alakalı yoksa Clock ayarları ile alakalı mıdır?
    4)Eğer sıcaklık ile alakalıysa bu ekran kartına daha iyi bir soğutma almalı mıyım? Evet ise ne almalıyım?
    5)Bu sorunun genel olarak en ucuz ve en basit nasıl çözebilirim? (Kimse stock ayarlardan düşük bir şekilde ekran kartını kullanmak istemez.)
    6)Son olarak konuyla alakasız ancak sormak istiyorum. Monitörüm LG W1942 5ms 19'' widescreen LCD (Monitörün kendi driverı yüklüdür) ve eski ekran kartı driverları yüklediğim zaman 1440x900 çözünürlükte 75Hz tazeleme hızıyla monitörü kullanabiliyordum. Ancak yeni driverlarla bu çözünürlükte sadece 60Hz kullanabiliyor. Acaba bunun nedeni nedir ve yeni driverlarla 75Hz yenileme hızına nasıl dönebilirim?

Umarım bu konuda bana yardım edebilirsiniz. Şimdiden çok teşekkür ederim...

• Geçmiş olsun öncelikle, elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyım...

1- Soğutması sorunlu olduğu için hızını düşürmüş olabilir ya da kartın biosu ile ilgili bir sıkıntı var...

2- Stok soğutmaya göre ısı değerleri normal yani çalışan ve sorunsuz bir soğutma da da aynı gibi değerler.

3- Ekran kartları malesef en fazla ısınan parçalardan biridir, genelde teknik sorunlar ısı ile alakalı olurken bununla beraber sürücü sorunları da performansı etkiliyor.

4- Alınacak f/p olarak en iyi soğutma çözümü :http://www.vatanbilgisayar.com/productDetails.aspx?I_ID=34430

5- Riva Turner vb yazılımlarla ekran kartı çekirdek ve bellek hızlarını sabitleyebilir ya da istediğiniz ayarlara çekebilirsiniz.

6- En son ATI 9.4v ile istediğiniz hızları rahatça ayarlayabilirsiniz.

• Cevabınız için teşekkürler.

1)Kartın biosuna dokunmak hem garantiyi tehlikeye atıyormuş hem de tehlikeli diyorlar, acaba biosu güncellemeli miyim?
    2)Isının normal olduğunu belirttiniz. O zaman bu sorunların nedeni nedir? Bütün sürücüleri denedim, bütün işletim sistemlerini denedim olmadı. Tek çözüm kartın clock hızlarını normal değerlerinin altına düşürmek oldu. Acaba bu şekilde olmadan farklı ve garanti bir çözüm yok mudur?
    3)Linkte verdiğiniz soğutucuyu yukarıda belirttiğim gibi satın aldım, ancak bu marka ve model ekran kartına monte edilemiyor. Çünkü asusun bu modelinin değişik bir dizaynı var.
    4)RivaTurner'la da clock ayarlarını deniyerek sizlere sonuçları belirteceğim.
    5)Yukarıda belirttiğim gibi şu an Ati 9.4v (En son çıkan driver) yüklü ve şu an 75Hz tazeleme hızı alamıyorum monitörde. Ancak çok daha eski driverlarla 75Hz hızı alabiliyorum 1440x900 çözünürlükte. Ancak eski driverları kullanmak istemiyorum. Yeni driverlarda 1440x900'de 75Hz kullanmak istiyorum.

• Ayrıca biraz düşününce mantıklı hiçbir açıklama gelmiyor tabiki. Malum 500 milyonluk ekran kartı ve bana çektirdiklerine bak. Arkadaşlar ben bu parçayı Çin'den aldım. Eğer sorun benden kaynaklanmıyorsa ki öyle gözüküyor, bu parçayı nasıl değiştirebilirim garanti kapsamından? Asus'un garantisi olduğunu biliyorum ama bunu nasıl gerçekleştirebilirim? Türkiye'de olabilir mi yoksa yurtdışına postalayarak, email ve telefon yardımıyla mı olur? Bu konuda da bilgisi olan arkadaşlar lütfen ama lütfen beni bilgilendirsin. Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muratbaba -- 14 Nisan 2009; 5:57:35 >
  • Çizgi Elektronik ile görüşün Asus teknik servis ve TR distribütörü...
  • asus un sitesinden yeni bios flashlayın orjinal bios flashlarsanız bişey olmaz garanti dışı falan olmaz

biosla oynarsanız kartı adamlara ole verirsen olmaz ama normal biostan bişey olmaz
  • Çizgi Elektronik ile görüştüm ve bana yardımcı olamadılar. Anakart BIOS'unu güncellemeyi önerdiler ama pek anlamsız geldi bana. Ayrıca Türkiye'deki hiçbir ithalatçının değiştiremeyeceğini söylediler. Nedeni ise yurtdışından almam. Yurtdışından almama değdi mi. Şu an bile evet diyebilirim. Nedeni ise kdv yok ithalatçının kazancı yok ve hiçbir vergi yok. Böylece çok daha ucuza aldım. Malum burada 550TL'ye satıyorlar. Neyse ekran kartı biosunu kontrol ettim asus'un sitesinden ve sadece bir yeni bios sürümü çıkmış. O sürümde de belirtilen sadece bazı anakartlarda CrossFire sorununun düzeltildiği. Başka bir yenilik yazmıyor. Şimdi ekran kartı biosunu yenilesem sorunum düzelecek midir? Ayrıca eğer ekran kartı arızalı ise bunu nasıl Asus garantisi kapsamında değiştirebilirim?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar iki sorum olacak.

1)Bu benim kartım Asus'un özel dizaynıymış non-referance olarak geçiyor. EAH4870/HDTI/512M/A model numarası ve ben buna özel BIOS nasıl bulabilirim?

2)Ekran kartımın Serial Number'ını bulmam gerekiyor ancak kutunun üzerinde yazıyormuş ve kutuyu attım. Elimde tek ekran kartı, cdleri ve kurulum kitapçığı var. Serial Number'ı nasıl bulabilirim?

Teşekkürler...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.