Şimdi Ara

Asus R9 380 Kartı olan var mı ? VRM aşırı ısınma ve kitlenme sorunu !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kartım Asus R9 380 4GB kartımda oyun oynarken kitlenme ve kitlenme sonrası garip kareler oluşuyor.
    İşin garibi nezaman yapacağı belli olmuyor. Birçok benchmark testinden sıkıntısız çıkıyor. Ama
    oyun oynarken bir anda kitliyor.

Garantiye birkez gönderdim sorun yok power kontrolü yapın diye geri gönderdiler.
    Yeni power aldım 600w 80plus yine aynı sorun devam ediyor. 2. kez garantiye göndereceğim
    göndermeden önce birşey farkettim. Kart yükteyken vrm1 sıcaklığı hiç durmadan çıkıyor.
    Ve ısı listesinden kayboluyor. Acaba bu devre çalışmayı mı bırakıyor ?
    Benimle aynı karta sahip olan birisi varsa yükteyken ısı değerlerini gönderebilir mi ?

VRM1 ısınma ve kaybolma :https://www.youtube.com/watch?v=YVS7rz0GUNk

Aldığım hata ve kitlenme :https://www.youtube.com/watch?v=vMbnwH6N3t4
    Kitlenme sonrası siyah kareler :https://www.youtube.com/watch?v=3jP7NmthaT4

Bu kart sizce arızalımı ? Ne yaptıysam çözemedim. Garanti sağlam testlerden başarıyla geçti deyip gönderiyor.

• Bu modelde kullanılan vrm heatsinki oldukça dandik bu nedenle vrm'in deli ısınması normal.
  • quote:

Orijinalden alıntı: No Way Out

Bu modelde kullanılan vrm heatsinki oldukça dandik bu nedenle vrm'in deli ısınması normal.
    Yaşadığım kitlenme problemiyle bir bağlantısı olabilir mi ?
  • @MexeSs
  • Merhaba hocam aynı kartı kullanıyorum.

Ayrıntılı yazmışsınız ve videolar paylaşmışsınız. Tamamını izledim. Ve sizin yaptığınız testten daha ayrıntılı bir test yaptım. O yüzden yazacaklarım biraz uzun olacak tamamını okumanızı öneririm.

Öncelikle sistemimi yazayım:

İşlemci: İntel İ5 6500
    Anakart: Msı H110M Pro Vd
    Ekran Kartı: Asus R9 380 4Gb
    Ram: Kingston 16Gb (2x8 dual kit) 2133Mhz
    Ssd: Toshiba Ocz 120Gb
    Hdd: Samsun 2Tb 5400Rpm
    Psu: Thermaltake 700w 80+
    Monitör: Aoc 21.5' 75Hz 1Ms FreeSync
    İşletim Sistemi: Win 10 Enterprise Ltsc 2019 (1809)
    Soğutma Sistemi: Tamamı stok hava soğutma.

Şimdi benim yaptığım testler ve sizin paylaştığınız videolardaki farkları yazayım resimleri alta ekleyeceğim.

Siz testlerinizi stok ayarlarla ortalama 5 dkk (videoda 7 dakika ama test süresi ortalama sizde 5 dkk) yapmışsınız, ben ise 3 ayrı test yaptım hepsi 15 dkk. Yani süreyi 3 kat fazla tuttum. Aslında en sağlıklısı 1 saat seviyeleridir ama 5 dkk da bile bu hatayı aldığınız için ben ona göre testleri 15 dkk yaptım.

Testin hemen başında yani bi kaç dakika sonra sizin kartın kendi ısı değeri direk 80 dereceye çıkıyor. Benim yaptığım 3 testte ise ısı 75 derecede sabit kalıyor. Üzerine hiç çıkmadı.

Bu arada neden 3 ayrı test yaptınız derseniz; siz stok ayarlarda yapmışsınız. Ben ilk olarak stok ayarda (gpu clock: 970mhz) yaptım. İkinci olarak Asus Tweak Tool ile kendi üzerindeki stok oc (gpu clock: 1010mhz) ile yaptım. Üçüncü olarak kendim oc yaptım (gpu clock: 1100mhz)... Furmark ayarları ise sizin videoda paylaştığınız ayarlar ile aynı.

Önceki mesajda dediğim gibi ilk gözüme çarpan kartınızın çok çabuk 80 dereceye çıkması. Vrm olanlardan bahsetmiyorum. Gpu ısısını diyorum.

İkinci gözüme çarpan ise; sizin yaptığınız testte gpu fanları 1600rpm seviyelerinde çalışıyor. Benim yaptığım 3 testtede 2000rpm üzerinde çalışıyor. Yani sizin fanlar düşük devirde çalışıyor. Benim karttaki fanlar stok ayarlarda fan hızlarıyla hiç oynamdım. Hiçbir zamanda zaten fan hızlarıyla oynamıyorum.

Bu bağlamda göze batan olay kart soğutulamıyor. Bunun sebebi fan gibi duruyor ama benim aklıma 3 ihtimal geldi.

1 - Fanlar arızalı veya bilmeden yapılan bir ayardan dolayı düşük hızda çalışıyor. Hatta videoda ben fan sesi bile duymadım. Benim fanlar deli gibi çalışıyor, yükte çok net duyuluyor. Sizin videoyu izlerken testi yaptım kulaklık takılı olmasına rağmen test yaptığım için fanların sesi çok net duyuluyordu. Fanlardan 1 tanesi bozuk diğeri çalışıyorda olabilir. İlk fanları kontrol edin.

2 - Kartın termal macunu işlevini yitirmiş olabilir. Yenilenmesi gerekebilir.

3 - Kartın ısı borularında sorun olabilir.

Kısaca benim videolardan gördüğüm ve kendi sistemimdeki yaptığım testlere göre sorun tamamen soğutma sistemi kaynaklı.

Gelelim görsel karşılaştırmalara:

Gerekli alanları işaretledim. Ok işaretleri ise gpu clock hızını gösteriyor. Dikkat ederseniz resimlere özellikle fan hızı yük bindikçe daha da artıyor. O yüzden ısı sürekli sabit seviyelerde kalıyor her testte.

1 - Ekran kartının stok ayarları ile yapılan test. Gpu Clock: 970 Mhz

Gpu ısısı: Max 75 derece sabit.
    Vrm1 ısısı: Max 105 derece sabit.
    Vrm2 ısısı: Max 92 derece sabit.

Gpu fan hızı: 2056 Rpm - test sırasında fan hızında düşüş yok(sizde 1600 seviyelerinde)

2 - Ekran kartı stok oc ayarları ile yapılan test. Gpu Clock: 1010 Mhz

Vrm1 ısısı: Max 104 derece sabit.
    Vrm2 ısısı: Max 91 derece sabit.

Gpu fan hızı: 2056 Rpm - test sırasında fan hızında düşüş yok

3 - Ekran kartı kişisel oc ayarları ile yapılan test. Gpu Clock: 1100 Mhz

Vrm1 ısısı: Max 108 derece sabit.

Gpu fan hızı: 2222 Rpm - test sırasında fan hızında düşüş yok

Basitçe anlayacağınız üzere arada çok fark var hocam. Gözlemlediğim belki termal macun ve fan işini kendiniz çözersiniz ama garantiyide bozabilirsiniz. Ayrıca ısı borusu ise teknik iştir evde el yordamıyla uğraşılmaz. En mantıklı seçenek servise gitmek bence.

Son olarak sorununuz ekran kartı sorunu. Diğer donanımlarla ve sistem ayarlarıyla oynamanıza gerek yok. Boşuna hem masraf yaparsınız hem zaman harcarsınız. Üstüne sağlam donanımlarınıza zarar verecek duruma bile gelebilirsiniz.

KİŞİSEL TAVSİYE: Hocam benim tavsiyem ise kartı servise götürün. Sizin yaptığınız testlere ek olarak benim yaptığım testleride bir usb bellek içine atın ve gösterin. Özellikle ekran kartı fanı, ekran kartı gpu termal macunu ve ısı borularına kesinlikle baktırın. Bunlara ek farklı sorunlarda çıkabilir tabiki. Umarım tek sorun soğutma sistemi kaynaklıdır.

Hocam herşeyi elimden geldiğince ayrıntılı yazmaya çalıştım. Umarım size bi faydası olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 8 Kasım 2018; 7:1:58 >

• Asusun 390 modelindede vrm ler soğutulmuyordu millet asus diye alıyor ama soğutucu dizaynına bakmıyor.

Vrm ler kendi içlerinde ısı ölçme özelliğine sahip ısı aşırı yükselince sensör raporlamayı bırakıyor sanırım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MexeSs

Merhaba hocam aynı kartı kullanıyorum.

Ayrıntılı yazmışsınız ve videolar paylaşmışsınız. Tamamını izledim. Ve sizin yaptığınız testten daha ayrıntılı bir test yaptım. O yüzden yazacaklarım biraz uzun olacak tamamını okumanızı öneririm.

Öncelikle sistemimi yazayım:

İşlemci: İntel İ5 6500
    Anakart: Msı H110M Pro Vd
    Ekran Kartı: Asus R9 380 4Gb
    Ram: Kingston 16Gb (2x8 dual kit) 2133Mhz
    Ssd: Toshiba Ocz 120Gb
    Hdd: Samsun 2Tb 5400Rpm
    Psu: Thermaltake 700w 80+
    Monitör: Aoc 21.5' 75Hz 1Ms FreeSync
    İşletim Sistemi: Win 10 Enterprise Ltsc 2019 (1809)
    Soğutma Sistemi: Tamamı stok hava soğutma.

Şimdi benim yaptığım testler ve sizin paylaştığınız videolardaki farkları yazayım resimleri alta ekleyeceğim.

Siz testlerinizi stok ayarlarla ortalama 5 dkk (videoda 7 dakika ama test süresi ortalama sizde 5 dkk) yapmışsınız, ben ise 3 ayrı test yaptım hepsi 15 dkk. Yani süreyi 3 kat fazla tuttum. Aslında en sağlıklısı 1 saat seviyeleridir ama 5 dkk da bile bu hatayı aldığınız için ben ona göre testleri 15 dkk yaptım.

Testin hemen başında yani bi kaç dakika sonra sizin kartın kendi ısı değeri direk 80 dereceye çıkıyor. Benim yaptığım 3 testte ise ısı 75 derecede sabit kalıyor. Üzerine hiç çıkmadı.

Bu arada neden 3 ayrı test yaptınız derseniz; siz stok ayarlarda yapmışsınız. Ben ilk olarak stok ayarda (gpu clock: 970mhz) yaptım. İkinci olarak Asus Tweak Tool ile kendi üzerindeki stok oc (gpu clock: 1010mhz) ile yaptım. Üçüncü olarak kendim oc yaptım (gpu clock: 1100mhz)... Furmark ayarları ise sizin videoda paylaştığınız ayarlar ile aynı.

Önceki mesajda dediğim gibi ilk gözüme çarpan kartınızın çok çabuk 80 dereceye çıkması. Vrm olanlardan bahsetmiyorum. Gpu ısısını diyorum.

İkinci gözüme çarpan ise; sizin yaptığınız testte gpu fanları 1600rpm seviyelerinde çalışıyor. Benim yaptığım 3 testtede 2000rpm üzerinde çalışıyor. Yani sizin fanlar düşük devirde çalışıyor. Benim karttaki fanlar stok ayarlarda fan hızlarıyla hiç oynamdım. Hiçbir zamanda zaten fan hızlarıyla oynamıyorum.

Bu bağlamda göze batan olay kart soğutulamıyor. Bunun sebebi fan gibi duruyor ama benim aklıma 3 ihtimal geldi.

1 - Fanlar arızalı veya bilmeden yapılan bir ayardan dolayı düşük hızda çalışıyor. Hatta videoda ben fan sesi bile duymadım. Benim fanlar deli gibi çalışıyor, yükte çok net duyuluyor. Sizin videoyu izlerken testi yaptım kulaklık takılı olmasına rağmen test yaptığım için fanların sesi çok net duyuluyordu. Fanlardan 1 tanesi bozuk diğeri çalışıyorda olabilir. İlk fanları kontrol edin.

2 - Kartın termal macunu işlevini yitirmiş olabilir. Yenilenmesi gerekebilir.

3 - Kartın ısı borularında sorun olabilir.

Kısaca benim videolardan gördüğüm ve kendi sistemimdeki yaptığım testlere göre sorun tamamen soğutma sistemi kaynaklı.

Gelelim görsel karşılaştırmalara:

Gerekli alanları işaretledim. Ok işaretleri ise gpu clock hızını gösteriyor. Dikkat ederseniz resimlere özellikle fan hızı yük bindikçe daha da artıyor. O yüzden ısı sürekli sabit seviyelerde kalıyor her testte.

1 - Ekran kartının stok ayarları ile yapılan test. Gpu Clock: 970 Mhz

Vrm1 ısısı: Max 105 derece sabit.

Gpu fan hızı: 2056 Rpm - test sırasında fan hızında düşüş yok(sizde 1600 seviyelerinde)

2 - Ekran kartı stok oc ayarları ile yapılan test. Gpu Clock: 1010 Mhz

Vrm1 ısısı: Max 104 derece sabit.
    Vrm2 ısısı: Max 91 derece sabit.

Gpu fan hızı: 2056 Rpm - test sırasında fan hızında düşüş yok

3 - Ekran kartı kişisel oc ayarları ile yapılan test. Gpu Clock: 1100 Mhz

Vrm1 ısısı: Max 108 derece sabit.

Gpu fan hızı: 2222 Rpm - test sırasında fan hızında düşüş yok

Basitçe anlayacağınız üzere arada çok fark var hocam. Gözlemlediğim belki termal macun ve fan işini kendiniz çözersiniz ama garantiyide bozabilirsiniz. Ayrıca ısı borusu ise teknik iştir evde el yordamıyla uğraşılmaz. En mantıklı seçenek servise gitmek bence.

Son olarak sorununuz ekran kartı sorunu. Diğer donanımlarla ve sistem ayarlarıyla oynamanıza gerek yok. Boşuna hem masraf yaparsınız hem zaman harcarsınız. Üstüne sağlam donanımlarınıza zarar verecek duruma bile gelebilirsiniz.

KİŞİSEL TAVSİYE: Hocam benim tavsiyem ise kartı servise götürün. Sizin yaptığınız testlere ek olarak benim yaptığım testleride bir usb bellek içine atın ve gösterin. Özellikle ekran kartı fanı, ekran kartı gpu termal macunu ve ısı borularına kesinlikle baktırın. Bunlara ek farklı sorunlarda çıkabilir tabiki. Umarım tek sorun soğutma sistemi kaynaklıdır.

Hocam herşeyi elimden geldiğince ayrıntılı yazmaya çalıştım. Umarım size bi faydası olur.
    Yine döktürmüşsün MAŞALLAH Dediğin gibi arkadaşın kartında soğutma konusunda sıkıntı var belli ediyor çünkü. İnşallah kartı yakmadan servise gider bir an önce.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mi 11 ultra ısınma sorunu
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Eyvallah

Elektronik böyle işte, şans işi. Ben karta neler yaptım (ekran kartı bios güncellemede dahil) bana mısın demiyor. Ama işte kimisinde de kendini kırdıracak kadar sorunlu olabiliyor.

İnşallah arkadaş kolayca bu sorunu çözebilir.
  • cevaplar için çok teşekkür ederim.

Asus servisi çok kötü bir servis destek vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Anlaşmalı oldukları UPS kargo dışında başka bir kargoyla ürünü almıyorlar.

UPS kargoda resimdeki evrağı imzalamadan ekran kartını teslim almıyor. Evrakta diyorki kargon taşıma sırasında göreceği hertürlü hasarda sorumluluk kabul etmiyoruz diyor. Bizzat kargo personeli bana bunları kamyonlarda taşıyoruz üstüne birsürü şey koyuluyor onun için imzalatıyoruz diyor.

Ne önerirsiniz ? Bu formu imzalayıp garantiye göndereyim mi ? Yoksa riske girmeyip tüketici hakem heyetine mi başvurayım ?

Bir kez garantiye gönderdim. 1 sayfa detaylı yazı ve videolar göndermeme rağmen sorun yok deyip gönderdiler. 2. kezde %99 aynısı olacak :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osi007 -- 8 Kasım 2018; 20:52:41 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.