Şimdi Ara

Avm otoparkı girişinde yaşadığım olay (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
316
Cevap
2
Favori
16.540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Insan guvenligi sizin harcadiginiz paradan cok daha degerlidir. Bi haber alip daha detayli incelemistir o gun olamaz mi?

Istemiyorsanız böyle bir olayla karsilasmak gitmek zorunda değilsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ste1n

görevliyi haklı bulanlar herhalde oturma organlarıyla okudu? ben bagajı kontrol etmesine bişey demedim bagaja bakıp yanıma gelıp aracta lpg var mı yok mu diye sorup hayır cevabını alıp bunun üzerine hala stepne haznesini kontrol etmek istemesi beni dellendirdi yani olayı bu bagaj kontrolcü uzattı ben değil.

sen galiba o arkadaşına benziyorsun biraz?
    empati yapabiliyor musun. böyle bir özelliğin var mı?

hangi görevli olsa aynı şeyi söylerdi sana. kalkmışsın bir de çarşaf çarşaf yazı yazmışsın haklıymışsın gibi. şirkette çalışan bir şöför sinirsel rahatsızlığı nedeniyle sarhoş gibi konuşur ve polis çevirdiğinde de haliyle alkollü zannedip şüpheleniyor. o zaman her polisi gördüğünde "sen bana yalancı mı diyorsun, sarhoş değilim" desin ve bassın gaza gitsin? o görevli iki kuruş para için hergün egsoz dumanı çekiyor, işini yapmaya çalıştığında da (şüpheli bir durum var, yalan söylüyor olabilirsin) senin gibilere denk geliyor. hayat gerçekten acımasız.

• madem bagajı da açmasaydınız onu niye açtınız hadi bagajı açtın diğer bölmeyi neden açmıyorsunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: we[AGRA]

destek alacağını sanıp konu aç ve rezil ol..

• quote:

Orijinalden alıntı: Panthér

quote:

Orijinalden alıntı: In absentia

quote:

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunununa istinaden;

Durdurma yolu ile arama yapan Güvenlik görevlisi makul bir şüphe ile karşılaştığında aracın gerekli görülen yerinin araç sahibi
    tarafından gösterilmesi istenebilir. Eğer araç sahibi buna karşı çıkar ve kontrol ettirmek istemez ise, güvenlik görevlisi aracı(yada şahsı)
    korumakla yükümlü olduğu özel bölgeye almama hakkına sahiptir.

Kanun hükmünde tam olarak şöyle yazar;

“Umuma açık veya açık olmayan özel işletmelerin, kurumların veya teşebbüslerin girişindeki kontroller, buralara girmek isteyenlerin rızasına bağlıdır. Kontrol edilmeyi kabul etmeyenler, bu gibi yerlere giremezler. Bu gibi yerlerde kontrol, esasta özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilir. Ancak, bu yerlerin ve katılanların taşıyabilecekleri özel niteliklere göre, önleme aramaları kolluk güçleri tarafından da yapılabilir.”

Buraya kadarki kısmı doğru fakat sonrası eksik.

Tamamlayın hocam. Bizimki 15-16 yıl önce yaptığımız Güvenlik Müdürlüğünden kalma bilgi...

Olabildiğince sade bir dille devamı hususunda katkıda bulunmak isterim. Burada adı geçen işlem "arama" değil, "önleme aramasıdır". Zira "arama" farklı bir kavram ve gecikmesinde sakınca olan haller dışında sadece hakim kararı ile mümkün olabilir. Bu yazının konusu değil.

Avm girişinde güvenlikçinin önleme araması isteğiyle muhatap olduk. Ne olacak ? Malum "arama" çok geniş bir kavram, nerede başlayıp nerede biteceği hayal gücünüzle sınırlıdır. Bagajı kontrol etmekte aramadır, torpido ve döşemenin altını araştırmak, çantaya bakmak, cüzdanı açmak, duvara yaslayıp kişinin üzerini aramak, hatta elbielerini soyup eldiven vasıtasıyla makatta narkotik arama yapmakta bu kavrama dahildir. Yani ortaya belirsiz ve geniş bir arama müessesesi çıkıyor. Peki bu durumda ne olacak ? Arama hangi noktada başlayacak hangi noktada sona erecek ?

İşte bu belirsizliği ortadan kaldırmak için ;

a-) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve bunun uygulanmasına yönelik yönetmelik

b-) Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği 18-19. maddeleri ile gerekli düzelemeler yapılmıştır.

Yani yapılacak işlem asla ve asla bunu uygulayacak kişinin keyfiyetine bırakılmamıştır.

5188 sayılı yasa 7. maddesi uyarınca yapılacak üst aramaları dedektör, duyarlı kapı gibi araçlar yardımıyla; bagaj, çanta v.s. yi ise X-ray cihazından geçirerek yapabilir. Elle üst arama veya bagaj ya da çantaların elle kontrolü ise, ancak genel kolluk kuvvetleri tarafından yapılabilir. demektedir.

Görüleceği üzere kanun maddesi açık ve net, aşırı yada keyfi uygulamaların önüne geçmek adına sınırları çekmiş. Bununla yetinilmeyerek bagaj kontrolünün ancak genel kolluk güçleri tarafından yapılabileceği vurgulanmış. (hemen antiparantez belirteyim polis memuruda bagajı belli koşullar oluşmadan açıp inceleyemez) Özel güvenlik kanununda durum bu.

Peki adli ve önleme aramaları yönetmeliği ne diyor (yukarıda değindik ya)

Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin 25’nci maddesinin son fıkrasında şöyle bir düzenleme vardır:

“Umuma açık veya açık olmayan özel işletmelerin, kurumların veya teşebbüslerin girişindeki kontroller, buralara girmek isteyenlerin rızasına bağlıdır. Kontrol edilmeyi kabul etmeyenler, bu gibi yerlere giremezler. Bu gibi yerlerde kontrol, esasta özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilir. Ancak, bu yerlerin ve katılanların taşıyabilecekleri özel niteliklere göre, önleme aramaları kolluk güçleri tarafından da yapılabilir.”

Buradan çıkan sonuç şu; "ben cihazdan geçmem, çantamı koymam" diyene güvenlik görevlisi arkadaş kapıyı gösterebilir. Yok ben illa gireceğim ; o zaman özel güvenlik hizmetleri kanunu 7. maddesi uyarınca kontrolden geçeceksin. Tekrar vurgulamak isterim "madde metninde bagaj açmak ve elle aramak kati surette yasaklanmış". (yukarıya bakın) Buna rağmen ben yaparım, ararım diyen kişi yada kişiler aslında suç işlemektedir.

Tehlikeli bir durum, kuvvetli suç şüphesi var ; güvenlik görevlisi genel kolluktan yardım ister. Polis veya jandarma gelir, üstlerinin direktifleri doğrultusunda yine kendi görev yasalarının sınırları içerisinde kalmak şartıyla "koşullar mevcut ise" (DİKKAT) bagaja bakar.

Özel güvenlik görevlisi ne zaman elle arama yapar ? Bunun istisnası varmıdır ?

Özel güvenlik personelinin elle arama yapamayacağının istisnası ; “Spor alanlarının çevresinde, stadyum veya spor salonu girişleri ile turnike girişlerinde, müsabakayla ilgili olarak hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirin yazılı izni ile kolluk tarafından veya kolluğun denetiminde, özel güvenlik görevlilerince üst araması yapılır ve 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun amacına aykırı madde ve cisimler geçici koruma altına alınır.”

Görüleceği üzere burada da alan sınırlaması, müsabaka ile ilgili olma şartı, mülki amirin yazılı izni ve en önemlisi genel kolluğun (polis-jandarma) gözetiminde gerçekleştirme koşulları bir arada olacak.

• adamın görevi bu zaten kimse size zorla açtırmıyor bagajınızı
    açmak istemiyorsanız veya bagajla ilgili görevliye yardımcı olmuyorsanız aracınızı kapalı otoparka bırakmayın.

guvenlikçi abimize tebrikler. günde kaç kişi geliyor tavrınıda hiç bozmamış helal ona

konuyu açan arkadaş büyük ayıp etmiş bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: la bu ne la

Yazık. Haksızsın ve haklı gibi konu açmışsın. Belki sen yalan söylemedin ama başkası söyleyip girebilirdi. Bu ihmalden dolayı orada (evet düşük ihtimal) bir patlama olsa sorumlusu o görevli olacak. 800-900 TL para için senin gibi arabayla otoparka girerken kendini bir şey sanan insanlarla uğraşıyor. Olası bir durumda senin yüzünden o adamın canı yanacak.

Her şeyi geçtim o adam kendisine söylenen görevi yapıyor. Yazıklar olsun senin gibi zihniyete.

+1
  • Adam bunu yapmak için para alıyor zaten tartışılan duruma bak.

Ama bazen kıl güvenlikler oluyor, tam kapalıya greceğim doldu giremezsin demez mi? benim beyin attı , hapis mi ettiniz arkadaşım içerdeki arabaları tam ben inince belki birisi çıkacak açıkta iki saat beklemek zorundamıyım, dedim evet zorundasınız demez mi benim şartel iyice attı, sizin göreviniz beni içeriye almamak değil, içeriye giren lpgli arabaları almamak amirini çağır onunla görüşeceğim deyince, tamam geçin demez mi? arkadaş fitil oluyorum tamam amirinin emrini yerine getiriyorsun ama sana ne benim nereye gideceğimden, amirinle görüşecem deyince nasıl balon gibi söneceğini bilerek bana neden dayılanıyorsun. Lpgli araçlar da girsin lafım yok ama lpgli araçlar yüzünden beni içeri alınmıyorsan o zaman dur derim içeri gireceğim elbet birisi çıkar arkadaş. yer ankara ankamall avm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: we[AGRA]

destek alacağını sanıp konu aç ve rezil ol..

tamam vurmayın öldü
  • quote:

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunununa istinaden;

Durdurma yolu ile arama yapan Güvenlik görevlisi makul bir şüphe ile karşılaştığında aracın gerekli görülen yerinin araç sahibi
    tarafından gösterilmesi istenebilir. Eğer araç sahibi buna karşı çıkar ve kontrol ettirmek istemez ise, güvenlik görevlisi aracı(yada şahsı)
    korumakla yükümlü olduğu özel bölgeye almama hakkına sahiptir.

Kanun hükmünde tam olarak şöyle yazar;

gayet net

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Aracinin icini guvenlige gostermek zorunda degilsin elbette... Ama o kadar artistlik yaptiktan sonra guvenlik "sizi almiyorum otoparka" derse pasa pasa cikar baska yere gidersiniz...

• herşeyi kenara bırak, sonuçta özel mülke giriyorsun, adamlar don kontrolünden geçenler içeri girebilir dese uyacaksın, uymuyorsan özel mülke adımını atamazsın, atarsanda haneye tecavüz olur.
  • Dağları yarattım havası bence sizde. Kesinlikle haksizsiniz. İşini yapmaya çalışan adama bukadar zulüm niye? Neden inansin size? Neden kendi sozunuzu bukadar değerli buluyorsunuz? Yazık..

• O kadar yazı yazacağına kısaca ben bir barzoyum yazsaydın biz anlardık.
  • Bende bir kere kuzenimin sienasıyla avmye gitmiştim sienanın bagajını açmak için arabayı stop etmem lazım anahtarla açılıyor bagajı açarmısın dedi bende üşendim açamam içi tıka basa dolu zor kapanıyor dedim eğil bak dedim eğilse görecek lpg var arabada tamam geçin dedi.Acayip saçma bir uygulama.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sefa KC -- 25 Ekim 2013; 0:25:32 >
  • Güvenlik haklı.
  • Bu adama cevap vermek bile anlamsiz.. Anlatirken bile ukalalik, kendini begenmislik, ego, vs bir suru olumsuz ozelliklere sahip bir kisilik.. Ben forum yetkilisi olsam bu kisiyi derhal forumdan cikartirdim!!

• quote:

Orijinalden alıntı: ste1n

Dün Ataşehir Palladium da işim vardı. Her zaman ki gibi kapalı otoparka giricektim. Görevli de her zaman ki gibi bagajı açtı uzun uzun baktı dışarıda duran stepne yüzünden olacak ki yanıma gelip araçta lpg var mı dedi ( araç arkadaşımın aracı kendisi stepneyi sürekli dışarıda tutar yerine koymaz) bende hayır yok dedim sonra bana o stepneyle bagajı ayıran şeyi kaldırmamı altına bakacağını söyledi bende hayır kaldıramam sende bakamazsın araç benim özel malım göstermek istemiyorum ben sana araçta lpg yok diyorum sen bana yalancı mı demek istiyorsun dedim tabi cevap veremedi yaklaşık 5-10 dk tartışdıktan sonra arkada kuyruk olan araçlar korna basmaya başlamıştı, amiri mi cağırayım o zaman onunla görüşün dedi bende kimi çağırıyorsan çağır dedim 1 dk falan bekledikten sonra dedim sizle daha uğraşamam ben size mecbur değilim siz müşteriye mecbursunuz ben para mı gider başka yerde harcarım bu rezilliğide her yerde anlatırım diyip çıktım. Eğer bekleseydim amiriyle beraber kendisini de daha fazla bozardım ama gerçekten uğraşmaya değmiyor.

Şimdi dağlaraı ben yarattım havasında ki bu bagaj kontrolcülerinin böyle arabaya bakma-arama hakkı var mı?
    Ben araçta lpg yok dediysem bana yalancıymışım gibi muamele etmesinin bir gerekçesi var mı?

Arkadaşım bence siz tamamı ile hatalısınız.Birde şöyle düşününün siz sözüne güveilir bir insan olablirsiniz pekii tüm insanların beyanları dogrumudur ya da adam nerden bilsin sizin yüzde yüz dögru söylediginizi lütfen herkesin işini yapmasına izin verin kimse 5 tl otopark parası veriyor diye bulundugu mekanı satın almıyor saygılar...

• Güvenlik haklı.

• quote:

Orijinalden alıntı: cobra41

madem bagajı da açmasaydınız onu niye açtınız hadi bagajı açtın diğer bölmeyi neden açmıyorsunuz

+1
    Diğer soruları boş ver, sadece buna cevap ver yeterli.

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.