Şimdi Ara

Aydınlatma - Yurtdışından birşeyleri bavulda getirirken gümrük diye birşey yok.... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
4
Favori
58.556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 4 tane iPhone kaptıran arkadaş vekalet verdi birine oda yurtdışı na çıkıyordu. 2 günlüğüne. O vekaleti alan kişi gumrukten aldı telefonları 2gun sonra yurtdışı ndan telefonları içeri soktu. Kaptirirsaniz bu yolu izleyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: masalvekahraman

quote:

Orijinalden alıntı: Kampec

www.gumruk.gov.tr/tr-TR/yolcuislemleri/Sayfalar/Yolcu.aspx

Simdi burdan anladigim kadariyla ben 400eur luk DJ konsolunu kisisel esya statusunde hic bir ucret odemeden yurda getirebilirim degil mi?

Tablo'da su mevcut: 6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir
    adet

Problem yok. Yurtdışından gelirken rahatlıkla getirebilirsin. Ama kargo veya posta yoluyla olmaz.

Tesekkurler.

Bir sorum daha olacak annem ve babam gidiyor nisanda ayri ayri 430eur luk limit mi oluyor yani toplamda 860eur ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Ormanci

Arkadaşlar,

Bu başlığı açma gereği hissettim, çünkü bazı konularda bunları soran ve cevap alamayan arkadaşlar var. Onun haricinde cevabı yazan ben dahil 3-5 kişi de var ancak sorular ve cevaplar bir türlü birbirini bulamıyor sanırım

İşim nedeniyle birçok ülkeye arada sırada gidip geliyorum, çoğunlukla AB ülkeleri, bir defa da ABD kısmet oldu.
    Hepsinden de dönüşte alışveriş yapıp, bavuluma attığım kıvır zıvır, elektronik eşya vs. ile geri döndüm. Hatta ABD'den dönerken çok sevgili yurdumuzda 300-500 liralara satılmaya çalışılan PS3 için Guitar Hero 5 + gitarını 80 dolar veya 80 TL gibi bir fiyata aldım ve kocaman kutuyu bavula attım getirdim. Başka arkadaşlar bilimum ülkelerden iPhone 3GS getirip durdu bütün yıl boyunca... Hem de tek de değil, anasına, babasına, amcasına, dedesine, arkadaşına üçer beşer bavula atıp getirdiler.

Yurda döndüğünüzde, uçaktan iniyorsunuz, pasaport kontrolünü geçip giriş yapıyorsunuz, ekranlardan bavulunuzun hangi banttan çıkacağına bakıyorsunuz, oraya gidip bavulunuzu bekliyor ve elinizi kolunuzu sallaya sallaya alandan ayrılıyorsunuz

Bazı arkadaşlar gümrükten bahsediyorlar, gümrük memuru sorarsa falan diyorlar.
    Ne gümrüğü, ne gümrük memuru? Öyle birşey yok...
    Bavulunuz, el bagajınız falan yurda girerken kesinlikle aranmıyor. Uçaktan indirildiği gibi doğrudan bantlara yüklenip, yolcuların alması sağlanıyor, öyle bir sistem yok yani. Sivil yolcusunuz, her geleni gümrük diye durdurmaya kalksalar çıngar çıkar orada, kimse yurda giremez

Ancak ve ancak şu olabilir, çıkış yaptığınız ülke bu tip "bavul ticareti" olaylarına karşı bir önlem aldıysa, ülkeden çıkarken bi bavul dolusu iPhone gördüğünde "ne yapıyosun kardeşim sen, (atıyorum) en fazla 10 adet çıkarabilirsin, yoksa bu ithalat olarak işlem görür" diyebilir.
    Ki bu bahsettiğim durum ne bir AB ülkesinde, ne de ABD'de yaşanıyor. Diğer ülkeleri bilmiyorum.

Ama yurda girişte hiçbir halt olmadığından %10000000 eminim
    O yüzden içiniz rahat olsun.
    "Bavul ticareti" denen şey yıllardan beri böyle yapılıyor.

Kesinlikle yanlış bilgi.

Sizin başınıza gelmediği bir başkasının da başına gelmeyeceği anlamına gelmez.

Ülkeye giriş yaptıktan sonra bavulunuza alkol sigara elektronik eşya vs doldurdunuz, çıkışta son kapıda bekleyen memurlar çantanızı kontrol etmek isterse patlarsınız. 1 veya 2 tane telefon var ise sorun çıkmaz ancak fazla fazla eşyanız varsa çok canınız sıkılır.

Eğer örnek olarak çok kişi gitmişseniz ve sizden başka elektronik eşya alan yoksa, ürünlerinizi arkadaşlarınızın çantasına paylaştırabilirsiniz.

Veya el arabalarını getirip götüren vale tarzı amcalara verirseniz onlar memurları falan da tanıdıkları için muhtemelen onları tutmayacaklardır. Bu şekilde de geçebilirsiniz.

Aynı şey yurtdışında da geçerli. Amerika'ya girişte bavulda Türkiye'den götürülen yiyecek, içecekler doluydu, bize sormadılar bile (belki -tabiri caizse- avrupai görünüşümüzdendir veya gitmeye gelmeye alışkın olduğumuzdan dolayı ortaya çıkan rahat tavırlarımızdandır), ama arkamızdakilere sordular, cevap veremeyince bavullarını kontrol ettiler, koca bir bavul dolusu Türk yiyeceklerini gözleri önünde direk olarak çöpe gönderdiler.

Dikkatli olmak lazım

• quote:

Orijinalden alıntı:
    gümrüklerde yolcu akışını kesmemek esastır. Görevli personel(gümrük muayene memuru) tek tek herkesin valizini açtırmaz. Riskli ülkelerden(düşük maliyetli üretim yapan, vergi cenneti, vs.) gelen yolcuları irdeler. Ayrıca tek tek tüm yolcular için risk analizi yöntemine göre hareket eder. Bunların dışında da yolcularla alakası olmaksızın rastgele(sondaj usulü) kontrol yapar.

"Amaaan... Ben getireceğimi getireyim de..." diyen vatanperver(!) arkadaşlara tavsiyem güzel rol yapmaları ve rastgele kontrolün kendilerine vurmaması için dua etmeleri.

Son olarak, bi kaç kez rastladığım bir yanlışı da belirteyim. Gümrük personelinin valizinizi açmak, içini arayıp sonra da kapatmak gibi bir mecburiyeti yok. Bu konuda yolcu kendisine yardımcı olmak zorunda.

Güzel yazılmış "rol yapma" ve "riskli ülke" olayı

Riskli ülke hususunu aşmak çok da zor değil, bekleme yolu ile aşılabilir eğer çıkmak için bir aceleniz yoksa.

• quote:

quote:

quote:

Simdi burdan anladigim kadariyla ben 400eur luk DJ konsolunu kisisel esya statusunde hic bir ucret odemeden yurda getirebilirim degil mi?

Tablo'da su mevcut: 6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir
    adet

Problem yok. Yurtdışından gelirken rahatlıkla getirebilirsin. Ama kargo veya posta yoluyla olmaz.

Tesekkurler.

Bir sorum daha olacak annem ve babam gidiyor nisanda ayri ayri 430eur luk limit mi oluyor yani toplamda 860eur ?

Buna cevap verebilecek olan var mı acaba ?

• quote:

quote:

quote:

adet

Tesekkurler.

Evet. 18 yaşından büyük her birey için ayrı ayrı...

• quote:

quote:

quote:

quote:

adet

Tesekkurler.

Evet. 18 yaşından büyük her birey için ayrı ayrı...

Çok tesekkurler hocam

• Selamlar herkese konuyu hortlatmis oldum kusura bakmayin.

Su siralar yurda donme arefesindeyim.Gelirken 1ekran karti. 1 ses karti, 1 islemci sogutucusu getirecegim, bir de direksiyon seti G27 var. (8 kg lik kutusu old. icin giriste gumruge takilir korkusu var)
    12kg lik el cantasi yanimiza alabiliyoruz. Seti kutusundan cikartip el cantasina alsam diyorum.Sorarlarsa 6 ay boyunca kullandigimi soylesem ne dersiniz?

Bu urunleri nasil valiz ve el cantasina dagitmam mantikli olur.
    Acaba toplamda kac adet malzemede sikinti cikmadan yurda sokabiliyoruz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: insa_c

Arkadaşlar lütfen başkalarını yanlış etkilemeyelim. kesinlikle bakılmıyor diye birşey yok. son 6 ayda birçok kez ülkeye giriş çıkış yaptım ve 1-2 tanesinde gümrük görevlileri rastgele insanları seçip inceleme yaptılar. Kesinlikle bakmıyorlar diye birşey yok bakabiliyorlar da lütfen yanlış yönlerdirmeyelim.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar benim başka bir sorum olacak.

yurtdışına çıkarken bavula ;diş macunu ,krem, duş jeli, jilet vs. koyabiliyormuyuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: skllmyh

arkadaşlar benim başka bir sorum olacak.

yurtdışına çıkarken bavula ;diş macunu ,krem, duş jeli, jilet vs. koyabiliyormuyuz?

Alıntıları Göster
    yıllardır gümrüklerden geçiyorum. türkiye avrupa ve amerika dahil. yurda girişlerde şimdiye kadar hiç bir zaman bir problem yaşamadım. ki her zaman yanımda kendi kullandığım 3 adet telefon ve 2 adet laptopla beraber. keza yurttan sipariş verenleri ya da hediye getirdiklerimi yazmıyorum bile. o yüzden çok telaşlanmayın. pasaportunuzu gösterir valizlerini alırsınız.

elektronik eşyaların kabin valizlere alınmasına bişey diyemem. sonuçta bagaj valizlerin kaybolması da her zaman bir ihtimaldir.

• quote:

Orijinalden alıntı: kaplumbaga83

yıllardır gümrüklerden geçiyorum. türkiye avrupa ve amerika dahil. yurda girişlerde şimdiye kadar hiç bir zaman bir problem yaşamadım. ki her zaman yanımda kendi kullandığım 3 adet telefon ve 2 adet laptopla beraber. keza yurttan sipariş verenleri ya da hediye getirdiklerimi yazmıyorum bile. o yüzden çok telaşlanmayın. pasaportunuzu gösterir valizlerini alırsınız.

elektronik eşyaların kabin valizlere alınmasına bişey diyemem. sonuçta bagaj valizlerin kaybolması da her zaman bir ihtimaldir.

Alıntıları Göster
    ben yurtdışına çıkmıyorum.ama yurtdışından gelen akraba veya arkadaşlardan bir şey istediğimde mutlaka sorun çıkıyor.ben mi bahtsız bedeviyim anlamadım arkadaş :)) yıllardır kuzen yurt dışında topu topu bir ip4 getirdi.başka bişey yok :) ps3 istedim neler istedim ama yok :s

• quote:

Arkadaşlar lütfen başkalarını yanlış etkilemeyelim. kesinlikle bakılmıyor diye birşey yok. son 6 ayda birçok kez ülkeye giriş çıkış yaptım ve 1-2 tanesinde gümrük görevlileri rastgele insanları seçip inceleme yaptılar. Kesinlikle bakmıyorlar diye birşey yok bakabiliyorlar da lütfen yanlış yönlerdirmeyelim.

Alıntıları Göster
    benim bir arkadaş 6 tane ipad 3 tane iphone getirdi hiç bir sorun olmadı
  • quote:

Orijinalden alıntı: dnzylmz85

ben yurtdışına çıkmıyorum.ama yurtdışından gelen akraba veya arkadaşlardan bir şey istediğimde mutlaka sorun çıkıyor.ben mi bahtsız bedeviyim anlamadım arkadaş :)) yıllardır kuzen yurt dışında topu topu bir ip4 getirdi.başka bişey yok :) ps3 istedim neler istedim ama yok :s

Alıntıları Göster
    Bir zamanlar Havayollarında çalışıyordum. Şu ana kadar 50den fazla gümrük geçişim olmuştur.
    Zaman zaman gümrük görevlileri rastgele bavul kontrol etmektedir.
    Bu benim başıma henüz bir kere bile gelmedi, ama gelmeyeceği anlamına gelmez. Her an piyango bana çıkabilir.

Bu konuda uyguladığım bir taktiğim vardır..
    Uzukdağudan gelindiğinde rastgele bir iki yolcunun arandığı gördüm. Avrupa uçuşunda ise hiç arama görmedim. Bunun sonucunda şunu düşündüm.
    Mesela Tokyo'dan gelen uçak alana 19:00'da indi. Saat 19:30-19:50 arası gümrükten çıkan yolcuların büyük çoğunluğu Tokyo yolcularıdır.
    Gümrük görevlileri de bunu bilir ve bu yüzden rastgele bir iki kişiyi kontrol ederler. Şansınız yani %1. Fakat Free Shop'da biraz daha fazla oyalanıp (Parfüm testleri vs yaparsınız) 20:15'de çıkarsanız aranma ihtimaliniz çok ama çok düşer. Uzak doğu ve Amerika dan gelen bir yolcunun aranma ihtimali, Avrupa dan gelen bir yolcuya göre 2-3 kat daha fazladır. Avrupa uçuşlarında kolay kolay sorun yaşamazsınız. Ama Amerika ve Uzakdoğu uçuşlarınızda Free Shop'da biraz vakit geçirmek faydalı olur. Tecrübe ile sabittir.

• 9 eylulde ist. Ataturkten giris yaptim.afedersiniz donuma kadar aradilar.sahsi kullandigim laptopu bile kendime ait olduguna inandirmak icin develere hendek atlattim.Ve cikis kapisina gelen 10 kisiden 7 sini cevirip kontrol ediyorlar.

Gumruk diye birsey var.hem de oyle bir var ki didik didik ediyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Efe

9 eylulde ist. Ataturkten giris yaptim.afedersiniz donuma kadar aradilar.sahsi kullandigim laptopu bile kendime ait olduguna inandirmak icin develere hendek atlattim.Ve cikis kapisina gelen 10 kisiden 7 sini cevirip kontrol ediyorlar.

Gumruk diye birsey var.hem de oyle bir var ki didik didik ediyorlar.
    Varmış gerçekten, ben de uzun süre önce bu mesajı yazdım ama yazdığıma pişman oldum. Hatta şimdi değiştiriyoru mesajı.

Ayrıca aralardaki mesajlarda da bu pişmaniyetimi çok önce belirtmiş olmama rağmen hala sadece ilk mesaja bakıp diğerlerini önemsemeden cevap yazanlarla karşılaşmak da enteresan olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: nightsoldier

Gümrük kanuna göre değeri 150 eurpyu geçmeyen eşya gümrük vergisinden muaftır.Ayrca h) Yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşyalarda gümrük vergisinden muaftır.
    BİRİNCİ BÖLÜM
    Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna

4. Değeri 150 EURO’ yu geçmeyen eşya
    5. Gerçek kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulacak şahsi eşyadan;
    a) Yerleşim yerlerini Türkiye Gümrük Bölgesine nakleden gerçek kişilere ait, alındığı tarihte üç yaşından büyük olmayan kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtaları,
    b) Yerleşim yerlerini Türkiye Gümrük Bölgesine nakleden gerçek kişilere ait her türlü kullanılmış ev eşyası,
    c) Yerleşim yeri Türkiye’de olan bir Türk ile evlenerek veya evlenmek üzere Türkiye’ye gelen kişilere ait çeyiz eşyası,
    d) Miras yoluyla intikal eden kişisel eşya,
    e) Türkiye’ye öğrenim görmek amacıyla gelen öğrencilere ilişkin eğitimle ilgili malzemeler ve eğitimle ilgili diğer ev eşyası,
    f) Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak çıkan gerçek kişilerin geri getirdiği kullanılmış ev eşyası,
    g) Yerleşim yeri Türkiye dışında olan gerçek kişilerin Türkiye’de satın aldıkları veya kiraladıkları konutlarında kullanılmak üzere geçici veya kesin olarak getirdikleri ev eşyası,
    h) Yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşya,
    6. Gerçek kişilerce serbest dolaşıma sokulacak diğer eşyadan;
    a) Değeri 430 EURO’yu geçmemek üzere yolcuların beraberindeki hediyelik eşya,
    Yani kendi kullanımınız için eşya getiriyorsanız para sınırı yok.Ancak yanınızda getirdiğiniz eşyaların değeri 150 euroyu geçmemli.Hediyelik eşyalar içinse bu sınır 430 euro olaarak belirlenmiş.Bu koşullar dahilinde 3 adet cep telefnonunu getirebilirsiniz.(kişisel kullanım)Ama 20 tane telefon getiriseniz gümrük memurları sizi biraz terletir
    Umarım açıklayıcı olmuştur.
    Bu şans işi değildir.Yukarıda gümrükten muaf halleri bir kısmını alıntıladım.Tam metine gümrük kanunu md.167 ve devamından bakabilirsiniz.

Ayrıca kaçakçılıkla mücadele kanununda yakalanan gümrüğe tabi mallarla ilgili olarak kişinin ödeyeceği vergi yazmaktadır.:
    Yolcu beraberinde getirilen kaçak eşya

MADDE 6 – (1) Yolcuların, gümrük mevzuatına göre zatî ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi zatî eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri, gümrük idarelerince iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir.

(2) Söz konusu eşyanın gümrükten kaçırılmak amacına yönelik olarak saklanmış veya gizlenmiş olarak bulunması durumunda gümrük idarelerince eşyanın gümrük vergileri üç kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen eşya, gümrük vergileri ödenmediği takdirde, gümrüğe terkedilmiş sayılır.

(4) Yolcuların, beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan eşyanın ticarî mahiyette veya ithali veya ihracının yasak olması halinde 3 üncü madde hükümleri uygulanır.

Yani buradan anladığımız şu mu? Yanımda gelirken 400$ lık bir AV receiver, 250$ lık bir kamera, 1000$ lık bir telefon, bir ipad, bir laptop vs vs

Toplamda zaten bir kaç bin dolar yapıyor. Gümrük bunlara karışamıyor değil mi?

Ben kendim için getiriyorum.

Gelmeden önce mutlaka kutularından çıkarmak mı gerek?

• quote:

Alıntıları Göster
    ben az evvel eve girdim.

anneme hediye olarak nokia 520 almıstım. cantamda unutmusum eve geldiğimde kutu duruyordu fakat içinden telefon alınmıs.

acaba el mi koydular yoksa caldilar mı onuda bilmiyırum.

• quote:

Orijinalden alıntı: aslannn

Arkadaslar birde söyle bir ihtimal var gelen her eşya xraydan geçiyor ve valizleri taşıyan görevliler uçaktan teslim bantlarına yani. Adamlar bavulları yokluyorlar. Siz zannadiyorzunuzki ben bavula laptopu cep tlf veya herhangi değerli bir eşyayı, eve geliyorsun bir heves hemen acıyorsun bakıyorsun ta dammmmm eşyan yok faturan ve veya uçağa teslim ettiginine dair kanitin yoksA ; bir bardak soğuk su. O yüzden en sağlıklı çözüm el bagajı.

Tam o bahsettiğin başıma geldi.

nokia 520 alıp cantada unuttum maalesef. bir geldim sadece kutusu duruyor telefon yok.
  • quote:

Gümrük kanuna göre değeri 150 eurpyu geçmeyen eşya gümrük vergisinden muaftır.Ayrca h) Yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşyalarda gümrük vergisinden muaftır.
    BİRİNCİ BÖLÜM

a) Yerleşim yerlerini Türkiye Gümrük Bölgesine nakleden gerçek kişilere ait, alındığı tarihte üç yaşından büyük olmayan kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtaları,
    b) Yerleşim yerlerini Türkiye Gümrük Bölgesine nakleden gerçek kişilere ait her türlü kullanılmış ev eşyası,
    c) Yerleşim yeri Türkiye’de olan bir Türk ile evlenerek veya evlenmek üzere Türkiye’ye gelen kişilere ait çeyiz eşyası,
    e) Türkiye’ye öğrenim görmek amacıyla gelen öğrencilere ilişkin eğitimle ilgili malzemeler ve eğitimle ilgili diğer ev eşyası,
    f) Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak çıkan gerçek kişilerin geri getirdiği kullanılmış ev eşyası,
    g) Yerleşim yeri Türkiye dışında olan gerçek kişilerin Türkiye’de satın aldıkları veya kiraladıkları konutlarında kullanılmak üzere geçici veya kesin olarak getirdikleri ev eşyası,
    h) Yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşya,
    Yani kendi kullanımınız için eşya getiriyorsanız para sınırı yok.Ancak yanınızda getirdiğiniz eşyaların değeri 150 euroyu geçmemli.Hediyelik eşyalar içinse bu sınır 430 euro olaarak belirlenmiş.Bu koşullar dahilinde 3 adet cep telefnonunu getirebilirsiniz.(kişisel kullanım)Ama 20 tane telefon getiriseniz gümrük memurları sizi biraz terletir
    Bu şans işi değildir.Yukarıda gümrükten muaf halleri bir kısmını alıntıladım.Tam metine gümrük kanunu md.167 ve devamından bakabilirsiniz.

Ayrıca kaçakçılıkla mücadele kanununda yakalanan gümrüğe tabi mallarla ilgili olarak kişinin ödeyeceği vergi yazmaktadır.:

MADDE 6 – (1) Yolcuların, gümrük mevzuatına göre zatî ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi zatî eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri, gümrük idarelerince iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir.

(2) Söz konusu eşyanın gümrükten kaçırılmak amacına yönelik olarak saklanmış veya gizlenmiş olarak bulunması durumunda gümrük idarelerince eşyanın gümrük vergileri üç kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen eşya, gümrük vergileri ödenmediği takdirde, gümrüğe terkedilmiş sayılır.

(4) Yolcuların, beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan eşyanın ticarî mahiyette veya ithali veya ihracının yasak olması halinde 3 üncü madde hükümleri uygulanır.

Hala böyle mi acaba? Değişiklik var mı? Bir abi S.Arabistandan gelecek de. Sıkıntı yaşar mı acaba telefon soksa?

• quote:

Orijinalden alıntı: Pars_54

quote:

BİRİNCİ BÖLÜM

Hala böyle mi acaba? Değişiklik var mı? Bir abi S.Arabistandan gelecek de. Sıkıntı yaşar mı acaba telefon soksa?

Alıntıları Göster
    ben de dubaiye gideceğim, son durum nedir acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakan1581 -- 19 Ocak 2014; 14:22:24 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.