Şimdi Ara

Aynı bina ping farklı sorunu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar, aklıma takılan bir mesele var. Bunun için uzmanlardan destek almak istiyorum.

Ben bu konularda biraz pimpirikliyim sanırsam. Hep kafama takıyorum.

Aynı binada oturduğum bir yakınım var. O Türk telekom. Ben ise Turknet kullanıyorum. Onun ping'i 8 km mesafede bulunan lokasyona 7 ping verir iken, benim ki 49 ping veriyor, resimleri ekledim.

Tabii bu durum oyunada yansıyor. Onlar aynı oyunu 70 civarı ping ile oynarken, ben 100 civarı ping ile oynuyorum, kafama takmamda bu sebepten.

Müşteri hizmetlerine yazdım biz ping müdahalesi yapamıyoruz dediler. TT de çalışan saha ekibinden birini aradım. DSLAM cihazı ile ilgili bir düzeltme yapılabilir mi diye sordum. Oda sistem otomatik ayarlıyor dedi.(Doğru yanlış bilemedim)

Kısacası bu soruna nasil bir çözüm bulabilirim. Yardımlarınızı bekliyorum.

Ayrıca VAE altyapısındayım.

Aynı bina ping farklı sorunu. Aynı bina ping farklı sorunu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EmRe42TRK -- 16 Eylül 2019; 9:43:24 >

• Turknet de trafik İstanbul dan çıktığı için ping yapabilir(yurtdışı için). Oyunun ip adresini verir iseniz bir de ben ping atayım (İstanbul dayım)

TT de ise Ankara veya İzmir den çıkıyor olabilir,

Sizin il neresi ? Konya daki aynı sunucuya neden bu kadar ping yapıyor bakmak gerek. Bir de siz modeme kablolu bağlanıp wifi kapalı modemi bir defa kapatıp açtıktan sonra speedtest ten ping e ve oyundaki ping e bakın. Arkadaki cihazlardan biri upload yapıyor olabilir. (modem e tek siz bağlı olun kablo ile)
  • kütahyalı_ramazan kullanıcısına yanıt
    Alt dairemdeki internete wifi ile bağlanıyorum, 7 ping alıyorum. Benim modemde wifi kapalı diğer tüm ethernet portları çekili. İnterneti kullanan hiç bir uygulama yok. Durum o kadar basit değil, denemediğim yöntem kalmadı. Bu arada bende Konyadayım. Aynı binada aynı altyapıda bu kadar ping farkı olması saçma değil mi?

Yurtdışı çıkışı olsa anlarım da, yurtiçi niye bu kadar fark var. İlk bağlattığım zamanlarda pingler eşitti. Gün geçtikce durduğu yerde arttı.

Bu arada bu sorunun kaynağının Turknet olmadığını biliyorum. Forumda temsilcisi olduğu için belki bilgilendirir diye ekledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EmRe42TRK -- 16 Eylül 2019; 11:51:17 >
  • EmRe42TRK kullanıcısına yanıt
    bir kaç tane ip adresine tracert testi ile bakmakta fayda var. Hangi ip de pingler şişme yapıyor. Sizin yurt içi trafik de mi İstanbul dan mi dönüyor acaba. Konya - İstanbul - Konya gibi (speedtest için örnek dedim)
    Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    İki firmanın sunucuları, çıkışları birbirinden farklı ve pingin farklı olması normal diye düşünüyorum, siz ne diyorsunuz @ö1f1

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bahsettiğiniz Konya Türksat Kablonet sunucusunun IP adresi: 176.240.218.18

Benim Millenicom altyapısından aldığım sonuçlar da bu şekilde:

Bu da traceroute sonuçları:

Siz de CMD'yi açıp her iki internette de ayrı ayrı

tracert 176.240.218.18

komutunu çalıştırırsanız, bağlantı için izlenen yolu görebilirsiniz.

Bir de tavsiyem Konya olarak değil de İstanbul Radore olarak test yapmanız. Ping değerleriniz muhtemelen benzer çıkacaktır.

Yurt içi yüksek olmasının sebebi Türknet'in sadece İstanbul'da Türk Telekom ile ara bağlantısının bulunuyor olması. Test yaptığınız Türksat Kablonet sunucusu Türk Telekom omurgasına bağlı. Yani siz Türk Telekom kullanıcısı iseniz aynı şehirde olduğunuz için doğrudan bağlanabilirsiniz. Ancak Türknet tarafında bu şekilde değil. Bağlantınız Türknet omurgasında önce İstanbul'a gidiyor, oradan veri merkezinde Türknet omurgasından Türk Telekom omurgasına geçiyor, oradan da tekrar Konya'ya geliyor. Süreç bu şekilde ilerliyor. Türknet'in Konya'da hız testi sunucusu olsaydı ping muhtemelen benzer çıkardı. Bu yüzden testleri aynı şehir yerine İstanbul'dan yaparsanız daha gerçekçi sonuçlar alırsınız. Keza ülkemizde barınan neredeyse tüm oyun sunucuları İstanbul'da barınmakta.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Speedtest ile direkt radore-istanbul yaptığımda benim ping 32 falan çıkıyor. Diğer net 20 ping veriyor. Dediğiniz gibi benim ki direkt İstanbul'a gidiyor, sonra konya lokasyonuna dönüyor.

2 internet arasındaki fark bu şekilde; yukarıdaki benim bağlantım.

@HHsungur - Tamam söylediğiniz mantıklı, haklısınız. 10 pingten ne olur diyeceksiniz ama o zaman neden dediğiniz gibi direkt İstanbul yaptığımızda 2 internet arasında 10 ping fark var. Bu arada direkt ankastre kutusundan modeme cat5 kablo çekili olduğunu belirteyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EmRe42TRK -- 16 Eylül 2019; 14:53:12 >

• Kişi Konya'dan bağlantı alıyorsa neden İstanbul sunucusundan test yapsin? İstanbul içindeki pingden ona ne anlamadım hocam. Konya'da yaşıyorsa Konya sunucusunu seçecek. İstanbul değerlerini okumak ilizyondan başka birşey değil.
    TurkNetDestek kullanıcısına yanıt
    Veri Merkezi (Data Center DC) inin İstanbul da olmasından. Maliyet tamamıyla. Konya da DC kurmak yerine tüm Konya müşterisinin datasını kablo ile İstanbul daki makinelere taşımak.

Ki daha önce yetkililere söyledim yine söylüyorum TurkNet in Ankara ve İzmir de DC 'ye ihtiyacı var ve bunların arasında güçlü ring li ve farklı rotalardan hatlara. (Bana göre)

Ve bu 3 il arası 10 ms den fazla olmamalı ki yine en başta yurtdışı İstanbul da kalacağını düşünerek pingler İstanbul daki kullanıcı ile Ankara daki arasında max +10 olsun (diğer illerinde bunlara göre bağlantı optimizasyonu yapılarak)

Ardından bu ikisine yurtdışı bağlantı direk eklenerek (seabone ve cogent in İzmir Ankara da kablosu var mı bilmiyorum) il il bazı iller bunlara kaydırılmalı

(Ankara İstanbul da illa cihaz vardır da DC ? )
    Pingin sebebi çekili olan kablo veya başka bir şey değil ki sizin durumunuzda. Herkes izah etmiş zaten durumu.
  • turuncu_ kullanıcısına yanıt
    Konya'da barınan oyun sunucusu duydunuz mu hiç? Veya Konya'da aktif veri merkezi markası söyleyebilir misiniz? İstanbul değerini baz almak değil, Konya değerini baz almak illüzyon olur burada. Çünkü yurt dışında bir sunucuya mı bağlanacaksınız? Bağlantınız İstanbul'a gider. Çin'e bağlanacaksanız bile bağlantınız önce İstanbul'a gider. Yurt içinde ise barındırılan hosting-sunucu-oyun sunucusu vb. sunucuların %90'ından fazlası İstanbul'dadır. En basitinden LoL Türkiye sunucuları, İstanbul Radore'de barınmaktadır. Şehir içi 1ms olup da İstanbul'a 20ms ile bağlanmak yerine, şehir içi 10ms olup da İstanbul'a 15ms'de bağlanmayı tercih ederim.

Bazı arkadaşlar Ankara üzerinden de çıkış yapılıyor diyebilir. Ankara'dan sonraki kablolar nereden gidiyor? Diye sormak isterim o zaman da. Her türlü İstanbul'a varacaksınız bağlantılarınızın %99'u için.
    Türknet'in Konya'ya kurduğu cihazlar çok dandik hocam. Şehirler arası bağlantıları da öyle. Türk Telekom sizi 14ms gibi bir sürede götürürken, Türknet 20ms'de götürüyor İstanbul'a. Keza Türknet'in omurgasının Türk Telekom'dan iyi olmasını istemek de adil olmaz, birisinin 1 milyon abonesi bile yok diğerinin 20 milyondan fazla.

Hangi bölgede oturuyorsunuz hocam? Karatay'da birkaç mahalle dışında Konya'da ADSL pek kalmadı gördüğüm kadarıyla, ADSL olan yerlerde de genelde Türksat var.

Konya için tavsiye vermek adına, ben Millenicom kullanıyorum. Millenicom Konya'da Türk Telekom omurgasını kullanmakta. Yani alt komşunuz 20ms alıyorsa siz de ortalama 22-23ms alırsınız en fazla. Yukarıda paylaştığım sonuç da Millenicom'dan alınma. Ama gördüğünüz gibi Konya içi 1ms ile ulaşıyorum genelde fiber bağlantıda. 3 aktif millenicom aboneliğim var üçü de TT omurgasında ve CGN'de değil. Bağlantıları stabil kopma olmadı hiç. Hızları 100, 35 ve 25Mbps şeklinde. 35 ve 25'te bir sorun yok, 100 olan evde kullandığım fiber bağlantımda ise akşam saatleri hızım 25'ler düzeyine geliyor. Halihazırda 35 ve altında hız alacaksanız Türk Telekom omurgasını kullandığı için Millenicom tavsiye ederim. Altyapınız ne kadar hızı destekliyor?

• Cevaplarınız ve yardımınız için teşekkür ederim. Problemin kaynağı az çok ortaya çıkmaya başladı. Ama ben TT'nin bu bölgede kullandığı saha dolabı veya altyapısında sorun olduğunu düşünüyorum. Veya bu sadece bana özgü bir şey mi anlamış değilim. Çünkü ben TT de kullandım. Aynı şekilde radore-istanbul'a ilk başlarda normal değer olan 20 civari ping verse de, bu sefer olduğu gibi yine bir şekilde yükseliyor. Bina kablosunu değiştirdim, modeme yeni kablo çektim. Modem değiştirip denedim. Hiç biri çözüm olmadı.

Dediğiniz gibi Konya genelinde Kablonet çok yaygın ve iyi hizmet veriyorlar. Şehir içi ve yoğun yerleşim yerinden uzak olduğum için kör noktada kalıyorum. Buda hız ve ping konusunda beni sıkıntıya sokuyor.

Başka çaremiz yok, elimizde bulunan ile yetinecez.
  • Valla hocam yine de pek mantıklı gelmedi. Ama olsun tabi değişik perspektif falan... Olur o da olur. Serverın bulunduğu ilden ping almak bana mantıksız geliyor. Ping yüksekse bile yüksek çıkması imkansız çünkü.
    Hocam modem arayüzünden bağlantı durumunu paylaşabilir misiniz?

Yakınlarınızda yeni yapılmış site vb. varsa (100-200mt yakında) fiber bağlantı da vardır, oradan kendinize kablo çekebilirsiniz. TT'de saha ekipleri genelde izin veriyorlar buna.

Devamında pingin artmasının sebebi bağlantı kurulduktan 1-2 ay sonra CGN'ye alınmanız olabilir. Zira attığınız sonuçlardan anladığım kadarıyla komşunuz da siz de CGN'desiniz.
  • LoL sunucularını Radore'de değil, kendi yerleşkelerinde barındırıyorlar. Turkcell, TT ve Vodafone ile 10Gbps, De-Cix İstanbul'a da 10Gbps toplam 40Gbps ara bağlantıları mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LGR9 -- 16 Eylül 2019; 19:35:24 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Hocam çok normal bir durum bence. Tabii net bir yorum yapabilmemiz için hem TT hattında hem de TurkNet hattında trace route testleri yapıp kıyaslamak lazım.

Şimdi her ne kadar aynı DSLAM'a bağlı olsalar da, TTN noktasında ki muhtemelen il müdürliğünde yer alıyordur, TurkNet hattı tamamen TurkNet omurgası üzerinden ilerlemeye başlıyor. Performansın farklı olması çok normal.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok hocam malesef, bu bölge TT altyapısında sadece adsl kullanıyor. Yakın çevremde kullanılan sadece Turksat altyapısı var oda en yakın 800-900 mt mesafede var.

https://forum.donanimhaber.com/ttnet-yeni-kurnazligi-cgn-carrier-grade-nat-ping-sorunu-olanlar-buraya--123021521

Bu bağlantıda arkadaş anlatmış, dediğiniz CGN ip'yi kontrol ettim. Söylediği ip kontrol siteleri ile modem arayüzünde yazan ip uyuşuyor. Birazdan port açılıp açılmadığına bakacağım.

Modem arayüzüde bu şekilde;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EmRe42TRK -- 17 Eylül 2019; 8:5:25 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.