Şimdi Ara

Babadan kuruş kalmayan birisi bu ülkede nasıl araba alabilir? (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
482
Cevap
9
Favori
46.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
162 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    KÖLELİK

MODERN KÖLELİK

MODEREN KÖLELİK

bitiyorum şu lafa yaw. herifçioğlu 15 bine ayfon alıyor abi modern köleyiz işte sistem bizi buna zorluyor diyor. o ayrı, siz de 300 binlik araba örneği vermişsiniz ve buna modern kölelik diyorsunuz.

son model telefon al kullan
    son model arabaya bin
    ondan sonra (söz meclisten dışarı, sizin için değil genel olarak forumda bu şekilde yansıtanlar için diyorum)

MODON KOLOLOK BO YOW

KÖLEKİK NE DEMEK OLUYOR SİZİN DİLDE PARDON, Bİ ELİ YAĞDA Bİ ELİ BALDA ADAMA MI KÖLE DİYORSUNUZ SİZ ?

işte bu hep nankörlük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 13 Nisan 2020; 19:38:50 >

• zaman işi onlar öyle kolay değil
    hele şu anın hadi istisnalar hariç 20-25 yaş aralığını görüyorum da fiyasko tek kelimeyle

ben 13 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum , eşim 16 yıldır aynı işyerinde çalışıyor
    2 yıllık fakülte mezunuyuz ikimizde
    işe başladığımda asgari ücret alıyordum , yol yemek hiç bir halt yoktu , sigorta 3 ay sonra başlamıştı
    öyleydi o zamanlar , eşimde asgari ücretle başlamıştı
    takı vs sattım kredi çekip 31000 e araba almıştım 2008 sonu
    sonra arabayı satıp babadan 25000 alıp üstüne 100 bin kredi çekip ev aldık
    geçen sene evi sattım
    bugün çocuğu verdiğim okul 70bin+ , bunu daha detaya girip uzatmamak için söyledim noktayı koymak için
    bu forumda iş para gelir muhabbeti çok olmaya başladı

yukarıdaki ufak kronolojiyi şundan yaptım

gençler çalışmak istemiyor , çalışmayı da sevmiyor
    ellerinde telefonla akşama kadar salak salak vakit geçiriyor
    hiç bir çaba , kendini geliştirme yok , bu ülke böyle gencolar , siz yapacaksınız , ortaya bir şey koyacaksınız
    fark yaratacaksınız , disiplinli olacaksınız
    patronun karşısına geçip maaşınızı siz belirleyeceksiniz

ben 10 yaşında çocuğuma bir soruda basit bir hata yaptığında şunu söylüyorum ;
    şimdi sen bunu normalde yapabilirsin ama dikkat etmediğin için yapamadın
    zaten düzende böyle , dikkatsiz olanlar ahmaklık yapacak ki dikkat edenler disiplinli olanlar onların üstüne çıksın
    sen ahmaklık yaparsan geride kalırsın benimde umurumda olmaz

uyanık olun , disiplinli olun , dikkatli olun
    hangi işi yaparsan yap en iyisini düzgün bir şekilde yapmak için gayret et

ve işin en güzel ve dünyayı belli bir hizaya sokan tarafı da şu ki benim bunları dememin hiç bir anlamı yok
    benim çocuğumda bu satırları okuyanda ''aaa demek böyleymiş dur ben artık disiplinli olayım vs''
    yok o öyle olmuyor zaten olacaksa oluyor olmayacaksa olmuyor
    sürpriz yok yani

eeee madem sürpriz yok ne halt yemeye anlattın yukarıdakileri diyen olursa da ''1'' kişi için bile değer
    ufak bir umut

• valla şöyle de birşey var ailenle beraber yaşıyorsan ya da iyi kötü bir ev geçindirip onların da desteğini ara sıra alıyorsan 6 7 senede 90.000 tl lik birikimin olur olmadı 8 sene , memurluktan bahsediyorum . memurluk iyi kötü ünvan almalar , 2 - 3 senede bir yapılan görevde yükselme sınavları ... şöyle böyle 15 seneye kalmaz müdür olursun .. çaba gösterirsen işini takip edersen etraftaki abilerinden şeflerinden işleri kaparsan ve sadece kendi işini yapıp başka işleri de öğrenerek birikimini yükseltirsen yollar açık her zaman sana . .
  • 25000 e cercople evi tamamlarsın da takı nolcak taki ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu zukemberg var ya. Onun gibi yaşıyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıcak parayı biriktirmek zor. Kısacası borçlanmadan bir şey alınmıyor.
  • funnerman kullanıcısına yanıt
    Hocam ogretmenligin nekadar zor bir is oldugunu yapan bilir.Burda atip tutan hırtlar ya capı yetip olamamistir yada burun kivirip daha sonra pisman olmustur.Bu saldirislari ondan.Catlayin be evet cok rahatiz tonla da para kazaniyoruz :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Memursan alırsın. Serbest mesleksen zor. Ailenden destek alman lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: werneke

zaman işi onlar öyle kolay değil
    hele şu anın hadi istisnalar hariç 20-25 yaş aralığını görüyorum da fiyasko tek kelimeyle

ben 13 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum , eşim 16 yıldır aynı işyerinde çalışıyor
    2 yıllık fakülte mezunuyuz ikimizde
    işe başladığımda asgari ücret alıyordum , yol yemek hiç bir halt yoktu , sigorta 3 ay sonra başlamıştı
    öyleydi o zamanlar , eşimde asgari ücretle başlamıştı
    takı vs sattım kredi çekip 31000 e araba almıştım 2008 sonu
    sonra arabayı satıp babadan 25000 alıp üstüne 100 bin kredi çekip ev aldık
    geçen sene evi sattım
    bugün çocuğu verdiğim okul 70bin+ , bunu daha detaya girip uzatmamak için söyledim noktayı koymak için
    bu forumda iş para gelir muhabbeti çok olmaya başladı

yukarıdaki ufak kronolojiyi şundan yaptım

gençler çalışmak istemiyor , çalışmayı da sevmiyor
    ellerinde telefonla akşama kadar salak salak vakit geçiriyor
    hiç bir çaba , kendini geliştirme yok , bu ülke böyle gencolar , siz yapacaksınız , ortaya bir şey koyacaksınız
    fark yaratacaksınız , disiplinli olacaksınız
    patronun karşısına geçip maaşınızı siz belirleyeceksiniz

ben 10 yaşında çocuğuma bir soruda basit bir hata yaptığında şunu söylüyorum ;
    şimdi sen bunu normalde yapabilirsin ama dikkat etmediğin için yapamadın
    zaten düzende böyle , dikkatsiz olanlar ahmaklık yapacak ki dikkat edenler disiplinli olanlar onların üstüne çıksın
    sen ahmaklık yaparsan geride kalırsın benimde umurumda olmaz

uyanık olun , disiplinli olun , dikkatli olun
    hangi işi yaparsan yap en iyisini düzgün bir şekilde yapmak için gayret et

ve işin en güzel ve dünyayı belli bir hizaya sokan tarafı da şu ki benim bunları dememin hiç bir anlamı yok
    benim çocuğumda bu satırları okuyanda ''aaa demek böyleymiş dur ben artık disiplinli olayım vs''
    yok o öyle olmuyor zaten olacaksa oluyor olmayacaksa olmuyor
    sürpriz yok yani

eeee madem sürpriz yok ne halt yemeye anlattın yukarıdakileri diyen olursa da ''1'' kişi için bile değer
    ufak bir umut
    Stajin bile tanidiksiz bulunmadigi su ulkede, disiplinli olan is kapabiliyor sanki. İsmi bilinen iyi universiteler hatta onlarin da bazi bolumleri haric kalani umutsuz.

Ansys, matlab, solidworks, autocad bilen muhendisler issiz excelde tablo yapamayan insanlar buyuk sirketlerde. Kendini gelistirmek bu ulkede bir ise yaramiyor. İssiz insanlar uzulmesin bu ulkede tanidigin yoksa is bulamazsin.

• Hocam kendimden örnek vereyim müsaadenizle, biraz da açık konuşacağım.

Geçen Haziran'da mezun olup Eylül'de işe başladım, dediğiniz gibi İstanbul dışında düzgün iş bulmak zor o yüzden buraya geldim. Üniversite yıllarında hem okuduğum bölüm ile ilgili (bölümümü de buradan söylemeyeyim artık , ama mühendislik falan filan değil) aktif olarak çalıştım hem de freelance iş yaptım. Ailenin yanında yaşadığım için masrafım baya azdı, ailem de parayı biriktirmemden yanaydı o yüzden genelde onu kenara attım, 3 senede 20-25 bin lira civarı para birikti. Onun hatrı sayılır kısmı ile evime eşya aldım İstanbul'a gelince.

İstanbul'a geldim, kira + aidatım 1.250 lira faturalarım taş çatlasa 250 lira. (80-100 doğalgaz, internet 65, elektrik 30-35 su 30-35) Mahallem hem ucuz hem de çok güzel bayağı memnunum. (Halkalı Atakent) Işe de yakın sayılır 12-13 km.

Ben pek nakit kullanmam ay sonu her şeyi görebilmek için, banka kartından 100-200 lira falan çekerim maksimum her ay o yüzden o ihmal edilebilir bir rakam olsun. Kredi kartım 1000-1500 lira arası oluyor genelde bunun içinde kişisel masraflar, mutfak, ayda bir kez falan haftasonu memlekete gidiş geliş, dışarıda yeme içme falan dahil. Tabii ekstra harcama yaptığım ayları hariç tutuyorum birilerine hediye aldığım, sağa sola gezmeye gittiğim aylarda masraflar artıyor birikim azalıyor tabii.

Freelance işlerime de devam ediyorum bir yandan beni çok zorlamıyor. Bunun yanında BES'ten çıkmadım, oradan brüt maaşımın %3'ünü biriktiriyorum yaklaşık, bir de annemin çeyrek altın grubuna katıldım Oraya da bir çeyrek altın alıyorum aylık. Tüm bunlarla beraber, ekstra harcamaları yapmadığım aylarda 2.000 2.500 lira civarı nakit kalabiliyor elime.

Tabii önümüzdeki en az 1-2 ay evdeyiz ve daha düşük maaş alacağız virüsten dolayı, dolayısıyla birikim yapabileceğimi sanmıyorum ama harcamalar da bir o kadar düşmüş durumda.

Tam zamanlı çalıştığım işten gelirim iyi evet, ama freelance çalışmak, üniversite zamanında çalışıp biriktirmek gibi ekstra çok çabam oldu ve bunun da faydasını görüyorum diye düşünüyorum. O zamanlar yaptığım işler bir noktada şuan çalıştığım işe girmeme de fayda sağladı CV dolu olduğu için.

Tüm bunların yanında bekar kaldığım sürece araba almayı düşünmüyorum açıkçası tamamen gereksiz görüyorum. Şuan ben zaten işe servisle gidip geliyorum evimin önüne kadar, uyuya uyuya Trafik derdi olmadan. Eşim olsa onu toplu taşımaya bindirmek istemem pek açıkçası. O zaman da alacağım araba 9-10 aylık maaşım kadar olur sanırım ben optimum seviyeyi orası olarak görüyorum.

EDIT: Kimseyi yargılamak amacıyla değil ama yukarıda bir arkadaşı görünce aklıma geldi. Araba konusundaki düşüncemi yazdım zaten, kullandığım telefonun sıfırı 1000 lira civarı. Sadece kamerasından memnun değilim onu da uzun zamandır istediğim 1.200 lira civarına ikinci el bir fotoğraf makinesi alarak çözmeyi düşünüyorum. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwartevis -- 14 Nisan 2020; 10:49:21 >

• werneke W kullanıcısına yanıt
    Hocam hani şuan fenomenler siyasetciler onların çocukları lüks hayatlarını paylaşıyorlar ya gençlerde bunlara özendiği için gençlerde çalışarak bu şekilde zengin olamayacağız düşüncesine kapılıyorlar, hayatı boşluyorlar.

kendi hayatımdan örnek verim küçük bir myo üniversitede başarılı biriydim derslerde değildim mesleğim üzerine başarılıydım. bir gün beni yönetimden çağırdılar toplantıda beni erasmusa göndermeyi düşünmüşler Almanya ya. Tabi atladıkları tek şey vardı, ders ortalamam düşüktü, ve gidemedim o sene başka bir bölümdeki arkadaşı yolladılar. Hani balığa uçmayı kuşa yüzmeyi öğretemezsiniz. Aynen öyle oldu o giden arkadaş farklı bir bölümde erasmusa gitti boş gidip boş geldi.

O arkadaş gitti oraya Allah var çok istemistim yurtdışını olmadı. Arkadaş orada naylon staj muhabbetine girdi akrabasının yanında kaldı gezdi tozdu 250-300 euro küsür bir parada okuldan verildi. Ben mezun oldum 1-2 haftada sonra işe başladım

Şuan şirkette 10. yılım 2011 yılında işe girdiğimde asgari ücret 658 tl di. Ben işe girdim 550 tl maaş verildi yol parası yok, hiç küsmedim, Kendi kendime dedim 3-4 ay sonra onlar soracak sana ne kadar verelim diye öylede oldu işten ayrılmak istediğimi söylediğimde 1000 tl çıkardılar. O yıl işe girdiğimde arkadaşlarım arasında dalga konusu olmuştum her biri 1000tl üzerinde maaş alıyordu, bana olum sen mesleğinde çok iyisin niye bu paraya çalışıyorsun felan dediler. Ara sıra yazarlar bana yine aynı yerdemi çalışıyorsun diye şuan onlar onlar iş değişmiş birşey sahibi olamamışlar,
    Şuan 10. yılımdayım 80k arabam 200k evim ve kendi başıma yaptığım 100k düğünüm var ve oradan gelen param. Dediğiniz gibi hangi işi yaparsam yapim kendi işim gibi sahipleniyorum şirkette. Şirketim şuan konkordatoda üzgünüm biraz sadece biraz sabır gerekli hayatta.

• TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    2 yıllık makina okuyup altına sıfır araba aldıran 10-15 arası kazanan solid nx bilen adamlar var
    Girip özel sektörde sürünmeden yok o paralar
    Baba gelecek program biliyorum diye 30 luk deliğe 6 lık takım gönderecek
    Anca düğmeci olur maalesef bu arkadaşlardan

Yıllardır çok adam gördük özel sektörde tırnaklarıyla kazıyarak yükselen
    Dediklerimin hepsi özel sektör için geçerli
    Kendini geliştiren firmaya bir şey katan her türlü bir şekilde yürüyor iyi durumda oluyor

Şans derler , evet şans ayağına geleni değerlendirmek
    Aldık işte 25 lik bi z kuşağı
    Adama diyorsun ki oğlum görüyorsun dimi arabalar tatiller otlar ..klar , bunlar zembille havadan inmedi
    Kafalı ver merak et çalış disiplindi ol kazan

Saat 8:30 riayet edemeyen adamdan ne olur be ? Yataktan kıçını kaldırıp gelemeyen adamdan ne olur ?
    Disiplin budur , elde telefon akşama kadar maç twitte o olmuş bu olmuş
    Biz hala tuvalete ...maya girerken elimize katalog alıyoruz
    Hiç bir şey tesadüf değil
    Ayağına gelen şansı da değerlendirecek insan

Dediklerinin hepsi kamu için geçerli
    Orayı geç o iş zaten bu ülkede rezaletin dibi
    Özel sektörde öyle çalışan insanlar bar ki dsi den gel başla deseler gitmez

Bunlar benim görüşlerim , benim görmüşlüklerim
    Kimse katılmak zorunda değil

• quote:

Orijinalden alıntı: werneke

2 yıllık makina okuyup altına sıfır araba aldıran 10-15 arası kazanan solid nx bilen adamlar var
    Girip özel sektörde sürünmeden yok o paralar
    Baba gelecek program biliyorum diye 30 luk deliğe 6 lık takım gönderecek
    Anca düğmeci olur maalesef bu arkadaşlardan

Yıllardır çok adam gördük özel sektörde tırnaklarıyla kazıyarak yükselen
    Dediklerimin hepsi özel sektör için geçerli
    Kendini geliştiren firmaya bir şey katan her türlü bir şekilde yürüyor iyi durumda oluyor

Şans derler , evet şans ayağına geleni değerlendirmek
    Aldık işte 25 lik bi z kuşağı
    Adama diyorsun ki oğlum görüyorsun dimi arabalar tatiller otlar ..klar , bunlar zembille havadan inmedi
    Kafalı ver merak et çalış disiplindi ol kazan

Saat 8:30 riayet edemeyen adamdan ne olur be ? Yataktan kıçını kaldırıp gelemeyen adamdan ne olur ?
    Disiplin budur , elde telefon akşama kadar maç twitte o olmuş bu olmuş
    Biz hala tuvalete ...maya girerken elimize katalog alıyoruz
    Hiç bir şey tesadüf değil
    Ayağına gelen şansı da değerlendirecek insan

Dediklerinin hepsi kamu için geçerli
    Orayı geç o iş zaten bu ülkede rezaletin dibi
    Özel sektörde öyle çalışan insanlar bar ki dsi den gel başla deseler gitmez

Bunlar benim görüşlerim , benim görmüşlüklerim
    Kimse katılmak zorunda değil
    Goruslerinize saygi duyuyorum ancak sizin verdiginiz ornekler 1 tane 2 tane hadi 3 olsun.

Benim verebilecegim ornek sayisi yuzbinleri buluyor. Buyuk sirketleri orta derecedeki sirketleri inceleyin kurumsallik adi altinda stajyerleri ve yeni mezun calisanlarin % kaci akraba sirket icinde calisanlarla cikacak bakalim.

Sizin verdiginiz ornekteki insan ayda 10 bin kazanabilir ama ben size 1000 tane ornek veririm 2 senelik mezun yagin kirin icinde 100 derecede kaynak yapip 2500-3000 TL maas aliyor kaldi ki asgari artmasa bunlari da goremez.

Ulkedeki her nesil icinde calismak istemeyen insan olabilir dogaldir ama su an calismak isteyen milyonlarca insan var ama is yok. Hepsi bir nedenden mulakattan gecemiyor.

Kpss de 80-90 alanlar mulakatta 55 aliyor. Hepsi mi kendini gelistirememis tesaduf eseri ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 14 Nisan 2020; 13:20:47 >

• Herkes kendince haklı,herkesini fikri var ama asıl sorun şu ; bu konunun açılması bile ülkenin durumunun ne kadar acı olduğunun göstergesi aslında.Aslında son derece normal bir şey olması lazım araba almak.Ama ülkede zenginlik göstergesi haline geldi neredeyse.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeoloji mühendisliğinden mezun oldum 2018 ağustos’ta 2 ay sonra direkt işe girdim sondajlarsa mühendis olarak çalışmak için. 7 bin tl ya yakın para aldım her ay, bunun yanında eski peugot (aileden gelen ) ailemizin aracını satarak artı üstüne de ufak miktar kredi çekerek passat aracımı aldım. Burasınım şartları kötüleşince daha iyi bir yer buldum ve şuan aylık 19-20 in tl para kazanıyorum, zaten aile evindeyim, çok iyi de para biriktiriyorum. Yani işin özeti zorlanınca bir yerde daha iyisini buluyorsunuz.

• zwartevis kullanıcısına yanıt
    Son paragraf var ya mesela
    Ülke gerçekleriyle maalesef uymuyor
    Burası Almanya değil bunu bir bilelim
    Dış görünüm bindiğin araba kullandığın telefon gezdiğin gördüğün yaşadığın bile ülkedeki piyasa da maalesef önemli
    Görüntü olsun diye salak saçma premium marka alanlar var
    Çünkü prestij sağlıyor piyasasında kişiyi

Allah aşkına öyle şeymi olur ne kadar saçma demesin kimse doğru bir şey veya doğru olduğu için söylemiyorum , olan bu vaziyet bu diye söylüyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: atilim85

2010 yılında memuriyete başladım 0 dan. 2015 te sıfır km golf aldım kredisiz, 1 yıl sonra evlendim kendim gibi bir memurla, 2017 de arabayı mütahite verip elden borçlanarak kredisiz temelden inşaate girdim. 1,5 yıl sonra evin borcu bitti içine oturdum. Aradan 1 yıl geçti biraz da biriktirdiğim parayla ve biraz da eşden dosttan borçlanarak yine kredisiz bir şekilde mütahite sattığım aracı ilk göz ağrımı geri aldım. Ha bu arada golfü mütahite sattıktan sonra idare etmesi için aldığım fiat siena da şu an kapımda. Yani 9 yılda 1 ev 1 golf 7 ve 1 siena. Borç olarak şuan sadece 20 bin tl borcum kaldı. İyi mi kötü mü siz değerlendirin ama şunu tavsiye ederim krediye mümkün olduğunca bulaşmayın. Kredisiz şekilde hem sıfır daire hem de 2 araba aldım. Krediye bulaşmazsanız rabbim yardım ediyor kim ne derse desin.
    Krediye bulaşmayın gibisinden reklam yapmışsın ama,

Evli ve çocuklu olup, 4000 lira maaş alıp 1300 lira kira verince sorarım sana krediye bulasmadan sıfırdan nasıl ev alınabilir. Ağır saçmalamışsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yapayzeka037 -- 14 Nisan 2020; 18:58:52 >

• Yazıyı okumadan yorum yaparak saçmalayan sensin. Ben kredisiz ev alınmaz diye birşeyi nerede söyledim? Mümkün olduğunca bulaşmamaya çalışın dedim. Ayrıca neyin reklamını yapıcam?
  • quote:

Orijinalden alıntı: atilim85

Yazıyı okumadan yorum yaparak saçmalayan sensin. Ben kredisiz ev alınmaz diye birşeyi nerede söyledim? Mümkün olduğunca bulaşmamaya çalışın dedim. Ayrıca neyin reklamını yapıcam?
    Krediye bulasmazsaniz rabbim yardım ediyor demişsin. Kardeşim sen belli ki daha hayatı görmemiş birisisin. Çünkü ülkede arkasında aile desteği olmadan ev gecindiren ve kirada oturan bir adamın krediye bulaşmadan ev almasının imkanı yok.

Yani belli ki arkanda babanın desteği ile bu işe başlamışsın. Ben bu tarz kişileri pek kaale almıyorum. Bize cidden yetenek sergileyip biseyler yapan adamlar lazım.

Benim arkadaş var 38 yaşında. Ara ara hava atar saçma sapan. 26 yaşında evlendim. İki çocuk ile hem ev hem araba aldım diye hava atar. Ev alacak paranın yüzde 70 ini babası vermiş. Araba alacak paranın yüzde 40 ini babası vermiş. Gerisini de zengin akrabalarından borç almış. Faizsiz temiz şekilde ödüyor. Bir ay ödeyemese hiçbir akrabası gırtlağına çökmüyor.

Arkada baba desteği, akraba desteği sonra krediye bulaşmadan helal aldım bıdı bıdı. Sanki çok matah bı şey yapmış gibi seviniyor.

Bir diğer arkadaşım asgari ücretin bir tık üzerinde kirada olmasına rağmen birikim yapiyor. İşte bu adam ondan daha çok emek vererek ve hakkını vererek birikim yapiyor. Gerisi fasa fiso.

• 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.