Şimdi Ara

Bana biri işlemci üzerinde yazanları açıklasın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
630
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba foruma yeni yeni katılıyorum. Çok faydalı bir yer. Uzun süredir otlakçı olarak sürekli girip bilgileri okuyup çıkıyordum. Kariyer hedefim artık bilişim yönünde olduğu için buralara daha sık katılımcı olarakta uğramayı planlıyorum.

İlk sorum ise işlemci markalarının üzerinde yazan ibarelerin ne anlama geldiği

Mesela;

Intel Core i5 4460 Soket 1150 3.2GHz 6MB Önbellek 22nm İşlemci

1-) i3 i5 i7 teknolojisiyle eski quad core vs. teknolojileri arasında ne fark var?
    2-) i3 i5 i7 arasında ne fark var?
    3-) 4460 heralde modeli oluyor değil mi?
    4-)soket 1150 ne demek ?
    5-)3.2 Ghz tabiri tam olarak neyi kastediyor.
    6-) 6MB Önbellek dediğimiz bu registry kayıtları vs. için olan önbellek mi ve 6MB az değil mi ?
    7-) 22nm nedir ?

İlla hepsinin cevabını vermek zorunda değilsiniz. Ne biliyorsanız yazın işte. Olmadı güçlerimizi birleştiririz.
    Evet bir çoğu saçma soru gibi gözükebilir belki ama uzmanlaşmak için bazen saçmalamak gerekiyor sanırım.

Herkese tekrar merhaba.

• kimsenin hiç bir fikri yok mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: harun50

i3 çift çekirdek,i5 orta performanslı 4 çekirdek,i7 yüksek performanslı 4-6-8 çekirdek
    4460 işlemci modeli
    soket 1150 işlemcinin oturacağı yuvada 1150 bacak var demek
    3.2 ghz saniyede 3.2 milyar işlem demek ama günümüzde fazla önemli değil
    22 nm işlemci transistörlerinin birbirine arasındaki mesafe

Teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı yalnız son söylediğin de kinde işlemci transistörlerinin arasında ki mesafenin birimi yüksek olursa mı iyi düşük olursa mı ? Ya da bunun yüksek veya düşük olmasının hiç bir faydası yok mu bize?
  • Hmm anladım. Aralarında ki mesafeyi azaltmaları sayesinde az walt harcayan makinelere sahibiz öyleyse.

Bunun dışında ,

Koskoca donanımhaber'de yok mu bir insan işlemciyle ilgili a'dan z'ye herşeyi anlatcak bizi aydınlatıcak?
  • önbellek hakkında konuşmak istiyorum. islemci on bellegi genelde L1 L2 L3 ve L4 olmak uzere 4e ayrilir. L4 pek kullanilmaz. orda 6mb diye kastettigin L3 cache. Her islemcide L1 cache vardir. Gunumuzde islemciler bu cachelerin genelde ilk 3 nude bulundurur ve devasa hizlari vardir cok cok muthis hizlidirlar. Malesef hizlari ve maliyetleri nedeniyle boyutlari azdir L1 genelde 64 kb gibi komik sayilarla ifade edilir. Bir islemcinin fiyatini belirleyen oncelik cache boyutudur diyebiliriz. peki ne ise yarar bu cache. Bir nevi ram gorevi gorur. Mesela ram de ne saklanir? O an isimize yarayacak olan en onemli bilgiler hdd den secilip yuksek hizli(genelde 25,6 gb/sn) ramda saklanir. iste bu L cachelerde bilgiye erisim sikligina gore 1-2-3 cachelerinde siralanir ki islemci cok hizl bi sekilde ram'e bile ugramadan bilgi isleyebilsin. Ben boyle biliyorum yanlisim varsa duzeltirler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler.

Bu da çok güzel bir bilgi oldu. Açıkcası işlemci konusunda bu ekstra bir kaç bilgi baya bir soru işaretini gidermiş oldu kafamda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: evgezer

Merhaba foruma yeni yeni katılıyorum. Çok faydalı bir yer. Uzun süredir otlakçı olarak sürekli girip bilgileri okuyup çıkıyordum. Kariyer hedefim artık bilişim yönünde olduğu için buralara daha sık katılımcı olarakta uğramayı planlıyorum.

Mesela;

1-) i3 i5 i7 teknolojisiyle eski quad core vs. teknolojileri arasında ne fark var?
    4-)soket 1150 ne demek ?
    6-) 6MB Önbellek dediğimiz bu registry kayıtları vs. için olan önbellek mi ve 6MB az değil mi ?
    7-) 22nm nedir ?

İlla hepsinin cevabını vermek zorunda değilsiniz. Ne biliyorsanız yazın işte. Olmadı güçlerimizi birleştiririz.
    Evet bir çoğu saçma soru gibi gözükebilir belki ama uzmanlaşmak için bazen saçmalamak gerekiyor sanırım.

Herkese tekrar merhaba.

i3 çift çekirdekli giriş seviyesi işlemciler
    i5 4 çekirdekli orta seviye işlemciler
    i7 4 çekirdek ve üzeri(lakin yeni i7ler hep 4 çekirdek) fakat hyperthreading desteği mevcut(hyperthreading = iş parçacığı\izlek) sanal çekirdek gibi düşünebilirsin işlemci 4 çekirdek fakat 8 çekirdek gibi çalışıyor.

i5 4460 te i5 yazan yer işlemci ailesini belirtiyor. 4460 ta ise 4 le başladığı için yani 4xxx 4. Jenerasyon olduğunu belirtiyor geri kalan 460 ise işlemcinin modeli.

Soket 1150 demek işlemci üzerinde 1150 tane pin karşılığı nokta var demek yani işlemci anakartla 1150 adet pin üzerinden haberleşiyor

3.2 GHz demek işlemcinin bir saniyede gerçekleştirdiği işlem sayısı. 3.2 ghz bir işlemci saniyede 3.2 milyar işlem gerçekleştirir.

Cache(Önbellek): İşlemcilerin yapığı işlemler sistem belleğinden(Ram) çok daha hızlı olduğu için sistem belleği hız olarak yetişemez. Yetişemediği için sistemin daha yavaş çalışmasına sebeb olur. Bu engeli aşmak için Cache kavramı ortaya çıkmıştır. Bilgiler Önbelleğe yerleşip işlemciye daha hızlı yetişdirmek suretiyle çalışır.

Bu önbellekler 3 düzeyi vardır. Bunlar L1,L2,L3'dür.
    L1 Önbellek: En hızlı önbellektir. En hızlısı olduğu için yapımı pahalı ve çok az miktarda bulunur.
    L2 Önbellek: En hızlı 2 önbellektir. Yani L1'den yavaştır. Yapımı L1'e göre ucuzdur. az miktarda bulunur.
    L3 Önbellek: En yavaş önbellektir. Yapımı kolay ve ucuz olduğundan çok fazla miktarda bulunur.

L3 bile ramlerden kat kat hızlıdır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sorter47

quote:

Orijinalden alıntı: evgezer

Merhaba foruma yeni yeni katılıyorum. Çok faydalı bir yer. Uzun süredir otlakçı olarak sürekli girip bilgileri okuyup çıkıyordum. Kariyer hedefim artık bilişim yönünde olduğu için buralara daha sık katılımcı olarakta uğramayı planlıyorum.

Mesela;

4-)soket 1150 ne demek ?
    7-) 22nm nedir ?

Herkese tekrar merhaba.

i3 çift çekirdekli giriş seviyesi işlemciler
    i5 4 çekirdekli orta seviye işlemciler
    i7 4 çekirdek ve üzeri(lakin yeni i7ler hep 4 çekirdek) fakat hyperthreading desteği mevcut(hyperthreading = iş parçacığı\izlek) sanal çekirdek gibi düşünebilirsin işlemci 4 çekirdek fakat 8 çekirdek gibi çalışıyor.

i5 4460 te i5 yazan yer işlemci ailesini belirtiyor. 4460 ta ise 4 le başladığı için yani 4xxx 4. Jenerasyon olduğunu belirtiyor geri kalan 460 ise işlemcinin modeli.

Soket 1150 demek işlemci üzerinde 1150 tane pin karşılığı nokta var demek yani işlemci anakartla 1150 adet pin üzerinden haberleşiyor

3.2 GHz demek işlemcinin bir saniyede gerçekleştirdiği işlem sayısı. 3.2 ghz bir işlemci saniyede 3.2 milyar işlem gerçekleştirir.

Cache(Önbellek): İşlemcilerin yapığı işlemler sistem belleğinden(Ram) çok daha hızlı olduğu için sistem belleği hız olarak yetişemez. Yetişemediği için sistemin daha yavaş çalışmasına sebeb olur. Bu engeli aşmak için Cache kavramı ortaya çıkmıştır. Bilgiler Önbelleğe yerleşip işlemciye daha hızlı yetişdirmek suretiyle çalışır.

Bu önbellekler 3 düzeyi vardır. Bunlar L1,L2,L3'dür.
    L1 Önbellek: En hızlı önbellektir. En hızlısı olduğu için yapımı pahalı ve çok az miktarda bulunur.
    L2 Önbellek: En hızlı 2 önbellektir. Yani L1'den yavaştır. Yapımı L1'e göre ucuzdur. az miktarda bulunur.
    L3 Önbellek: En yavaş önbellektir. Yapımı kolay ve ucuz olduğundan çok fazla miktarda bulunur.

L3 bile ramlerden kat kat hızlıdır

You rock.

İşte detaylı bilgi diye buna derim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.