Şimdi Ara

Belediye otobüsüyle kaza yapınca otobüsün kazancının tazmin edilmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
14.542
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • böyle birşey var mı? bir insan trafikte seyrederken bir belediye otobüsüne çarparsa, belediye otobüsünün çalıştığı süre zarfındaki ortalama kazancına göre, tamirhanede kaldığı sürenin oluşturduğu gelir kaybını da öder mi? eğer böyle birşey varsa, biz de kaza yaptığımızda çalıştığımız süre zarfında kazandığımız paranın ortalamasına göre kazanın ardından aracımızın tamirhanede olması ile oluşan gelir kaybını belediyeden veya şahıstan tazmin edebilir miyiz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekorasyonankara -- 28 Nisan 2011; 18:26:53 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Belediye Otobüsüne Çarpma Sonrası Kazancın Tazmin Edilmesi

Belediye otobüsüne çarpma sonrasında otobüsün kazancının tazmin edilmesi, belirli yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu durumda, kaza mağduru olan otobüs işletmesi, zararlarının karşılanması için tazminat talebinde bulunabilir.

Belediye Otobüsüne Çarpma Cezası

Bir aracı belediye otobüsüne çarpmanın cezası, kaza sonucunda oluşan hasarın boyutuna ve sürücünün kusur derecesine göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibarıyla, belediye otobüsüne çarpma cezası, trafik cezası tarifesinde belirtilen tutarlar üzerinden hesaplanır. Bu cezalar, araçta meydana gelen maddi hasarlar, yolcuların veya sürücünün uğradığı yaralanmalar gibi unsurlara göre artış veya azalış gösterebilir.

Belediye Otobüsünün Yattı Parası

"Yattı parası" olarak bilinen tutar, otobüsün kaza sonrasında sefer dışı kalması nedeniyle işletmenin uğradığı kazanç kaybını karşılamak için talep edilen tazminattır. Bu tazminatın miktarı, otobüsün günlük veya haftalık ortalama kazancı, sefer dışı kalma süresi ve diğer ilgili faktörler dikkate alınarak hesaplanır.

Tazminat Süreci

Belediye otobüsüne çarpma sonrasında kazancın tazmin edilmesi için izlenmesi gereken süreç şu şekilde özetlenebilir:

• Kaza tutanağının tutulması ve ilgili belgelerin toplanması
    • Olay yerine trafik zabıtası veya polis çağırılması
    • Zarar tespit tutanağının düzenlenmesi
    • Otobüs işletmesi tarafından tazminat talebinde bulunulması
    • Sigorta şirketleri veya mahkeme yoluyla tazminatın talep edilmesi

Önemli Hususlar

• Kaza sonrasında, araç sahibinin derhal polise veya trafik zabıtasına haber vermesi gerekir.
    • Zarar tespit tutanağının eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması, tazminat sürecinde büyük önem taşır.
    • Tazminat talebinde bulunmadan önce, kaza ile ilgili tüm belgelerin toplanması ve incelenmesi önerilir.
    • Sigorta şirketleri veya mahkeme yoluyla tazminat talep etme süreci karmaşık olabilir, bu nedenle hukuki destek almak faydalı olabilir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Sizinkini bilmiyorum da tahsil edebilirmisiniz belediyenin tahsil ettiği yönünde şehir efsaneleri var
  • Ailem ego çalışanıydı..ve yıllarca bu işlerle uğraştık birinci ağızdan yazayım hatta daha önce başka konulardada yazmıştım.Evet bir belediye otobüsüne çarparsanız aracınız yattı parası denilen parasını sizden alırlar.bu sefere yattığı süreye göre değişir 3-4 saat yatarsa 1000-3000 tl gibi rakamlarda tarafınızdan alınır.Bunun için bişi yapılmasına gerek yok kanun böyle..O para er geç sizden alınır...

Gel gelelim siz ticari bir iş yapıyorsanız yada ticari bir menfaatten yoksun kaldı iseniz bunu mahkeme açarak ispat ederek isteyebilirsiniz ister şahış-ister kamu olsun ama oda zor meşakatli bir süreç..Dava açmadan böyle birşey mümkün değil...
  • belediyeye ait olmayan dolmuşçular ve taksiciler de yattı parası tahsil edebiliyor mu? neden trafikte bu şekilde seyrettiklerini merak ediyorum.
  • ben izmirde belediye otobüs şoförü ile bu konuyu konuştum..Çünkü benim bacanağın aynayı götürdü belediye otobüsü,polis demiş tutanak tutmayalım ceza ödersin falan diye..ben de sordum şoföre...öncelikle belediye otobüsüne çarpma diyor..hele hele körüklüye hiç çarpma dedi,körükten arkaya çarparsan veya körük sana çarparsa direkt suçlusun çünkü körük arkasına 5 m yaklaşmamak gerekiyormuş...otobüs sana çarparsave kusurlu otobüs ise herhangi bir ceza yok,ama resmi tutanak gerekiyor..Siz çarparsanız öncelikle anlaşma yoluna git diyor...belediyenin trafik ekibi geliyor,zarar belirleniyor ve suç tamamen sizde ise ödüyorsunuz...yok ben ödemem dersen,otobüsün çalışmadığı her saat için 300 ile 480 tl arası ceza ödersin dedi..bunları tamamen şoför anlattı.
  • otobüs gelip bize çarpıncada bizmi ödüyoruz
  • konuyu uğur dündar'a ilgilenmesi ümidiyle mail attım. birkaç yere daha atacağım. bunun gerçek olabileceğini düşünmemiştim. ama sanırım söylediklerinize göre gerçek.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Melih Gökçek bilet fiyatlarına her zam yaptığında zaten belediyenin otobüslerden zarar ettiğini söylüyor. O zaman EGO nun bir otobüsüne çarparsak onlar mı bize para ödeyecek? Bizim sayemizde otobüs çalışmayacak belediye zarar etmekten kurtulacak. Öyle değil mi?
  • Allah korusun trene çarpmak çok pahalıya mal oluyor.bir tanıdığımın kamyonu pert olmuştu,şöför kurtuldu.adam Kamyondan zaten vaz geçti ama gelen ceza çok daha korkunçtu.
  • Kusur oranına göre değişmiyor mu yahu bu. Adam bana çarptıysa bana ne :S Ben çarptıysam neysede, gelip arkadan vurmuşsa asli kusurludur yine tazminat mı verecem. Yok artık :/
  • quote:

Orijinalden alıntı: dekorasyonankara

belediyeye ait olmayan dolmuşçular ve taksiciler de yattı parası tahsil edebiliyor mu? neden trafikte bu şekilde seyrettiklerini merak ediyorum.

Hayır..Aslında onlarında kaza yapmak işlerine hiç gelmez çünkü 1-2 gün arabaları yatar..Ama kabahat sizde ise oda sizden dava açmak yoluyla talepte bulunabilir sonuç alırmı bilmem alabilir uğraşmak isterse ama onun yerine abi gel anlaşalım sanayide ustam var senin kaskon beni ödesin benim trafik seni yada bi pasta cila parası at şeklinde anlaşma yolunu seçerler genelde
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.