Bu sabah dikkat ettim araba ilk çalıştırmada egzozdan beyaz duman atıyor motor ısınmaya başladığı zaman kesiliyor bu neye delalettir acaba? Önceden de böyle olsaydı farkederdim heralde, dediğim gibi bir süredir var sanırım bu durum aracı fazla kullanmıyorum haftadan haftaya oda 20 30 kilometre ustama sordum bu durumu araba çok yattığı için olur uzun yola çıktığında o durum olmaz dedi sizce nedir problem Aracım VW Polo 1.4 2000 Model 196 bin km de lpg yok Yağ eksiltme durumu kasım ayında genel bir bakım yaptırıp, yağı komple değiştirmiştim o zamandan bu zamana 2500 km oldu yarım litre eksilme var ama ekleme yapmadım |
Benzinli İlk Çalıştırmada Beyaz Duman
Otomobil çalıştırıldığında egzozdan beyaz duman çıkması yaygın bir sorundur. Bu duman, genellikle yoğunlaşan su buharından kaynaklanır ve genellikle endişe edilecek bir durum değildir.
Benzinli Araba Neden Beyaz Duman Atar?
Soğuk havalarda, motor çalıştırıldığında yanma odasına giren hava soğuktur ve su buharı içerir. Bu su buharı, egzoz sisteminden geçerken yoğunlaşarak beyaz duman oluşturur.
Beyaz Duman Atma Nedenleri
- Soğuk Hava: Beyaz duman genellikle soğuk havalarda görülür.
- Lpg'li Araçlar: LPG'li araçlarda, benzinli araçlara göre daha fazla su buharı üretilir ve bu da beyaz dumana yol açabilir.
- Yakıt Enjektör Sorunu: Yakıt enjektörleri arızalıysa, motora çok fazla yakıt göndererek beyaz dumana neden olabilir.
- Silindir Kapağı Contası Kaçağı: Silindir kapağı contasında kaçak varsa, soğutma sıvısı yanma odasına sızabilir ve beyaz dumana neden olabilir.
- Turbo Sorunu: Turboşarjlı araçlarda, turbo arızalıysa, yağ yanma odasına sızabilir ve beyaz dumana neden olabilir.
Ne Yapmalısın?
Araban beyaz duman atıyorsa, genellikle endişe etmeye gerek yoktur. Ancak, duman sürekli devam ediyorsa veya başka belirtilerle birlikte görülüyorsa, aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Aracı güvenli bir yere park et.
- Motoru kapat ve soğumasını bekle.
- Egzoz sistemini kontrol et ve herhangi bir sıvı sızıntısı olup olmadığını gör.
- Soğutma sıvısı seviyesini kontrol et.
- Yakıt enjektörlerini ve silindir kapağı contasını kontrol ettir.