Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
768
Cevap
98
Favori
73.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Odtüyle ilgili olarak diyelim benim elektrik elektronik mühendisliğine puanım tutmadı havacılık ve uzaya tuttu elektrik elektroniğe geçmem için ilk sene 4 üzerinden kaç ortalama yapmam lazım veya başka şartlar neler bölümler arası geçiş hakkında biraz bilgi verebilirmisin
  • Hocam şu konuya bir açıklık lütfen: Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği farkı.
    Hacettepe Bilg. Mezunu bir arkadaşım yazılım okumak hatadır diyor çünkü. Sizce nedir ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    sağolun hocam ayırdığınız vakit için

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: nezcafe

Yukarıdaki mesajımda da bahsettiğim gibi eğer ömrünün kalanında yapmak istediğin bir meslekse değer tabi ki. Tekrar söylüyorum, buna eminim diyebilmen lazım. Eğer diyebiliyorsan ben de derim hiç düşünme okumaya değer. Hayatta hiçbir şey kesin hatlarla çizilmiş ve garanti değil. Eğer para odaklı bakacaksak, sen 65-70k lık bi üniversiteye gidip yabancı dilin sayesinde avrupada yada amerikada iş bulmuşsundur diyelim odtü mezunundan daha çok kazanırsın. Eğer prestij ise bizim aradığımız şey, zaten sektördeki iş tecrüben arttıkça kimse senin okuluna bakmayacak. Dolayısıyla prestiji sağlamak da yine senin elinde, okulun buna engel olmayacak. Bu genel girişten sonra sorularını tek tek yanıtlasam iyi olacak.

Okuduğum şehir önemli mi?
    Evet, bana göre önemli. Büyükşehirlerde okumanın artısı büyük, hem iş çeşitliliğinin fazlalığı hem de staj/part-time imkanlarının çok olması tecrübe kazanma adına önemli detaylar. Bir de seminer/kurs gibi imkanların da şehirden şehire değişiklik göstediğini unutma.

Bilgisayar bölümü için yeterli olduğumu nasıl anlarım?
    Yeterli olmaktan kastın bu meslek için gerekli teknik donanıma sahip miyim sorusu ise bunu mezun olmadan anlaman mümkün değil :) Bu mesleği sever miyim sorusuna yanıt arıyorsan da youtube'da bilgisayar mühendislerinin iş imkanların ve çalışma ortamlarına bakman faydalı olabilir.

İş imkanları okuduğum şehir/üniversite ile orantılı mı?
    Hayır, istediğin bir yerde okuyup istediğin bir yerde çalışabilirsin tabi ki ama ne kadar tercih edersin bilemem. Ben mesela ankarada okudum, bursalıyım. İstanbul bursaya daha yakın olmasına rağmen, istanbuldaki iş ilanlarına çok bakmıyorum çünkü şu an için sıcak gelen bir şehir değil bana göre.

Ne kadar ingilizce bilmeliyim?
    As much as possible :D ingilizcesiz olmaz, yarım ingilizce de olmaz. he kimse senden çıkıp küresel barışa dair yarım saatlik konferans verecek ingilizceyi beklemez belki ama biriyle çok rahat iletişim kurabilecek, yurtdışına çalışmaya gitse dili hiçbir zaman problem etmeyecek seviyede olmanı bekler.

Bölüme gitmeden önce ne kadar bilgi birikimine ihtiyacım var?
    Belki de bilgisayar mühendisliğine dair en büyük yanılgı bu. Hiçbir şey bilmene gerek yok, eğer bilmen gerekseydi zaten ayrı bir sınav daha açarlardı değil mi, teknik yeterliliği ölçen. İnsanlar aynı muhabbeti niye diğer mühendislikler için yapmıyor anlamış değilim, mesela makine mühendisliği isteyen birine kalkıp da sen termo biliyo musun ki diye soran olmaz ama bilgisayar mühendisliğine gelince sen kodlama biliyon mu sorusu gelir insanların akıllarına, saçma :)

Bölümü sevemem diye çok korkuyorum. Bu hissiyat sizce gereksiz mi?
    O tamamen sana kalmış ama insanı bilinmeyen korkutur. Biraz önce de dediğim gibi, git bilgisayar mühendislerini hayatlarını izle çalışma şartlarına ve yaptıkları işlere bak. Ancak o şekilde buna karar verebilirsin.

Bölüm için hangj dersleri iyi bilmem gerekiyor?
    Bizim alan diğer mühendisliklere göre nispeten daha az temel bilim barındırıyor. Meslek derslerimizin çoğunun temelinde matematik, fizik gibi temel bilimler yatmıyor. Ama hangi temel ders olmazsa olmaz dersen matematik tabi ki. Matematiği ve analitik düşünmeyi sevmeden başarılı bir bilgisayar mühendisi olunmaz bana göre.
    Sizin gibi insanların hala bu ülkede olması beni çok sevindiriyor. İnanın bu yaptığınızı her insan yapamaz. Herkesle teker teker ilgileniyorsunuz yardımcı olmaya çalışıyorsunuz inşallah iş hayatınız başarılarla geçer.

Hayatım boyunca ne yapmak istediğimi açıkçası bilmiyorum. Ama hep bir oyun şirketi kurmayı bir Gabe Newell olmayı istemişimdir. Bunun içinde en doğru bölümün bilgisayar mühendisliği olduğuna karar verdim. Sakarya, Ankara, Eskişehir gibi şehirlerde okuyabileceğimi ön görüyorum puanım oralara yetecek herhalde. Bu işi bu bölümü para için okumak bana çok saçma geliyor. Herkesin aksine ben bu bölümde ne kadar para döndüğünü bilmiyorum. Umrumda da değil. Gerçekten insanları derinden etkileyecek indie oyunlar yapmayı istiyorum. Bölümü kazanalım nereye uzmanlaşacağımı o zaman karar vereceğim.

Bölümle ilgili bilgi birikimi konusuda şöyle ki bu bölümü yeni kazanan insanlara bu soruyu sorduğum zaman hep "Bölüme girmeden önce java,c++ bilerek gittim" dediler. Haliyle insan oraya boş gitmek istemiyor. Ama sizin gibi samimi insanlarla konuştuğum zaman ise oraya 0 da gitsen donanımlıda gitsen mezun olduktan sonra seviyeniz eşit oluyor diyorlar.

İngilizce konusu ise yani biliyorum ama zayıf. Cidden çok zayıf. Ama belki de tek avantajım bilmediğim her türlü kelimenin çevirisine bakmak. Kendimi öyle geliştirmeye çalışıyorum. Okulun hazırlık programı olursa sizce kalmalı mıyım? Yararlı olur mu? (ODTÜ seviyesinde bir okulun hazırlığı değil tabii ki de)

Son olarak ben lise boyunca farklı iş yerlerinde bilgisayar işleriyle uğraştım. Ram takmak, format atmak, driver yüklemek gibi basit işleri yaptım (amele işleride yaptım tabi) bunları yaparken sıkılmadım açıkçası yani bölümü sevebileceğimi düşünüyorum. Tek sıkıntım temelimin zayıf olduğunu ve sıfırdan öğrenim görmem gerektiğini düşünmem. Sorularımı cevapladığınız için çok teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Artyom A. C. kullanıcısına yanıt
    Tebrik ederim dostum, şimdiden çok başarılı yerlere geleceğini hissediyorum. Bence okulla paralel ilerlemen senin faydana olur, mesela okulda her açıdan derinleşen bir eğitim olmayabilir -ki genelde de olmaz. Sen kendin daha da derine inebilirsin. İkisine birden de yoğunlaşabilirsin tabi ama biraz zorlar. İnsan beyni afallayabiliyor farklı dilleri çok sık kullanınca. Hatırlıyorum bi dönem 4 farklı dil kullanmamız gerekmişti, python'da ; falan koyuyodum satırların sonuna özetle, paralel gitmeni öneririm.
  • hayallereinanmak H kullanıcısına yanıt
    Donanım üzerine low-level bir şeyler yapmak istiyorsan (kart tasarlama, FPGA programlama vb.) Elektrik-Elektronik mühendisliği daha doğru bir tercih olur. He yok, embedded system i programlamak istiyorum ben diyorsan bilgisayar mühendisliği yine doğru bir seçenek ama en nihayetinde voltage larla çalıştığın bi alan oluyor dolayısıyla yine EE çok daha doğru bir tercih olabilir. Ben hatırlıyorum mesela, embedded system dersinde board'dan kaynaklı sorunlar yaşıyorduk sürekli. EE seviyesinde board'a da hakim olamadığımız için çoğu zaman sinir olup kalıyoduk. Özetle, donanım düşünüyorsan EE'ye daha sıcak bak derim.

Hacettepe CS'den çok samimi olmasa da arkadaşım var. Evet fena değildir hacettepe cs. Savunma sanayi şirketlerinde odtü'den sonra en çok alım hacettepeden yapılıyor diyebilirim. Eğer ankarada çalışırsam, çalışacağım yerde birçok hacettepeli yeni arkadaş edineceğimi düşünüyorum zaten.

30-40k dan da tercih yapabilirsin tabi ama kendini bundan çok daha başarılı görüyorsan, yani ben çalışıp ilk 20k rahat yaparım diyebiliyosan bence mezuna kalınır. He ama kendime çok güvenemiyorum, yerimde de sayabilirim gibi düşünüyorsan 30-40k lı üniversitelerin eğitimlerine göre tercih yapılabilir.

Başarılar diliyorum şimdiden :)

• Hesher kullanıcısına yanıt
    Henüz yüksek lisansa başlamadığım için çok spesifik bir alanım yok. Başvurularımı genelde JAVA Developer pozisyonlarına yapıyorum.
    cGPA 2.5-3.0 arasında bişi
    yurtdışı düşünmediğim için orada başvurduğum hiçbir yer olmadı. yeni mezun olarak da kimse seni bulup bi teklifte bulunmuyor, sen onlara başvuruda bulunuyorsun. onlar da seni sınavlarına sokuyor, neticesinde başarılı bulurlarsa o zaman teklif yapıyorlar. Ama başvurmuş olsam muhtemelen teklif edecekleri rakam senelik $80.000 civarlarında olur amerikada. avrupa çok değişken, orası için bişi demek zor.
  • Yönetmeliklerde bazen değişiklikler olabiliyor, en güncel halini aşağıdaki linkten okuyabilirsin. Sorduğun sorulara ilave olarak çok detaylı bilgiler de mevcut.

adres:
    oidb.metu.edu.tr
    Yatay Geçiş Başvuruları | ODTÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
    http://oidb.metu.edu.tr/yatay-gecis-basvurulari
    Cevap için teşekkürler

• Hocam orta seviye bir İngilizcem var yazın da çalışarak hazırlığı atlasam bir kaybım olur mu?

Öncelikle hocam çok teşekkür ediyorum sizin başarılı olmanızı gönülden isterim

Bildiğim kadarıyla savunma sanayiinde embedded systemle çalışıyorlar ve bu siemens bosch gibi yerlerde de gömülü sistemlerle çalışıyorlar.Bildiğim kadarıyla yine c ve assembly ile çalışıyorlar ki cahilliğime verin tahminen yanlış biliyorum.

Vaktinizi aldığım için özür dilerim son bir sorum var

Ee deki ağır derslerin altından kalkacağımı sanmıyorum.Bilgisayar okurken seçmeli olarak alınır mı bazı gerekli dersler?

Hayalim arge yapmak ,ortaya donanımsal olarak ürün koymak, girişim yapmak.Ama tabi değişebilir bu hedefler yeterki teknolojiyle uğraşayım

Hatta yazılım bazen donanımdan daha çok ilgimi çekiyor.özellikle Machine learning artifical intelligence

ayrıca robotic üzerinde yoğunlaşmış bilgisayar mühendisleri görüyorum linkedinde.Acaba bende olabilir miyim ki.Ya da siz mesela o alanda kendinizi geliştirme imkanınız var mıydı bu alanda.Gerçi bu bir ekip işi

Her şey için yeniden teşekkürler

• MrAequor kullanıcısına yanıt
    Ben üstünkörü yazılım mühendisliğinin lisans programını inceledim ve bilgisayar mühendisliğinin yanında kurs gibi bişi kaldığını düşünüyorum. Biraz da özel üniversitelerin uydurma bölümlerini andırdı. Elbette verilen derslere ve akademik çalışmalara saygım sonsuz fakat bunu bilgisayar mühendisliğinden farklı bir şeymiş gibi lanse etmek de yanlış. Ben okumaya hata demeyi doğru bulmuyorum ama bilgisayar mühendisliği varken de yazılım mühendisliği okumam herhalde. Ama şunu da söyliyim piyasada yazılım mühendisinin yapıp da bilgisayar mühendisinin yapamayacağı bir iş yok.
  • Ee mi cs mi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Angry Man kullanıcısına yanıt
    Oyun geliştirmek istiyorsan bir adım daha öndesin bana göre çünkü oyun geliştiricisi sayısı çok fazla değil. Kendi içerisinde biraz kapalı bir alan olduğu için mezunlar çok idealist değillerse pek fazla yaklaşmıyorlar o alana. Çünkü orada edindiği tecrübe yine o alanda iş görüyor sadece. Farklı alanlara geçiş imkanın az o yüzden insan sayısı da nispeten diğer alanlara göre az. Böyle olunca, üniversiten ne olursa olsun Türkiye'de oyun geliştiriciye ihtiyaç var aslında. Geçen dönem Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği'nin bir semineri olmuştu okulumuzda, bunları kendileri söylediler. O yüzden motivasyonunu yüksek tut derim. Öte yandan, dediğimin arkasındayım. Bir şey bilmek zorunda değilsen bölüme gelirken, he bilirsen yararına olur ama tek satır kodlama yapmamış bir sürü arkadaşım varsa benden çok daha başarılı bir şekilde bitirdiler okulu. Ben güya kodlama bilerek gitmiştim Hayatında başarılar diliyorum ben de sana.

• i am creeping death kullanıcısına yanıt
    Bir sene dinlenmek, üniversite ortamına uyum sağlamak, çevre edinmek vb. amaçlarla bana göre 1 yıl hazırlık okunabilir. Kaldı ki, bu süre zarfında ingilizcen iyi olsa bile daha iyisini elde etmeye çalışırsın. Bir sene kaybım olacak gibi düşünme. Eğer ailenin durumu iyise ve senin hayata olabildiğince erken başlaman gerekmiyorsa ben hazırlık okumanı tavsiye ederim.
  • Bölümü ingilizce okumak büyük avantaj sağlıyor mu

• hayallereinanmak H kullanıcısına yanıt
    Savunma sanayi deyince aklına sadece bir uçak elektroniği gelmesin yada bir füzeyi düşünme. Çok fazla object-oriented paradigmalarının kullanıldığı projeler de var. Belki de JAVA ve C++'ın ağırlığı şu an savunma sanayinde C ve Assembly'den daha fazladır diyebilirim. Tabi bunu proje bazlı söylüyorum. Mesela aşağıda rastgele açtığım bi havelsan projesinin ayrıntıları var, tamamen JAVA teknolojileri kullanılmış. Bir altında da 20 senelik savunma sanayi şirketi Milsoft'un sitesi var. Orada da projeleri ve ürünleri yazıyor, onun da çoğu JAVA ve C++ 'ın kullanıldığı projeler.

Bilgisayar okurken embedded system lara dokunan teknik dersler alman mümkün tabi ki, zaten must olarak verilen de var. O yüzden korkmana gerek yok bence, bilgisayar bilimlerinin temelini aldıktan sonra o embedded system larla da çalışabilirsin. Bizde mesela robotik dersi teknik seçmeli olarak açılıyor son sene. Hocası çok sağlam biri ve kastırıyor biraz, o yüzden alan arkadaşlarım vardı mesela bıraktılar dersi sonra O alanda biraz kendi içerisine kapanık oyun geliştiriciliği gibi. Yani robotik üzerine başlarsan JAVA Developer olarak devam etmen zor mesela. Çünkü orada edindiği tecrübe geçmek istediğin alanda anlamını yitiriyor. He ama hedefin ve ilgin robotik üzerineyse de çok başarılı olabilirsin çünkü bu alanlarda arge yapıp yeni şeyler üreten sayısı cidden çok az. İnsanlar genelde birbirini tekrar edip hazır şeyleri kullanmanın peşinde, ürün odaklı çalışıyor yani. Bu alanların argesi çok değerli.

Başarılar diliyorum.

edit: link eksikliği

link1:

link2: http://www.milsoft.com.tr/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nezcafe -- 20 Haziran 2018; 15:2:40 >

• kızgın boğa K kullanıcısına yanıt
    Neye göre, kime göre? Bu soruyu "su ürünleri mi cs mi?" olarak bile değiştirsen ben yine neye göre, kime göre derim. Çünkü meslek dediğin şey bu kadar kesin çizgilerle ayrılmıyor. O yüzden buna cevap vermeyi doğru bulmuyorum ben.
  • Fırın Sütlaç kullanıcısına yanıt
    Çok büyük avantaj hem de. Mesela bilgisayar mühendisliği bölümleri arasında seçim yapacakken ilk neye dikkat edersin diye sorsan ingilizce olup olmamasına derim. Bi bölüm türkçe olup 10K da olsun, diğer bölüm ingilizce olup 20K da olsun. İngilizce olanı seç derim. Çünkü bu disiplin tamamen ingilizce terimlerle, ifadelerle gelişmiş ve gelişiyor. Terimleri ve kavramları türkçeleştirmek/türkçeleştirmeye çalıştırmak o kadar yanlış ve tehlikeli ki, birbiri ile konuşamayan iki insan ortaya çıkıyor sonra. Mühendis isen, dünyayı takip etmelisin, yapılan çalışmaları incelemelisin ve bunların hiçbiri türkçe değil. En basit bi "recursion" terimini bile türkçeleştirip "özyinelemeli" demek o kadar komik duruyor ki... Özetle, ingilizce okumak büyük avantaj sağlamanın ötesinde şart bana göre.
    İş imkanları ve maaş

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.