Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
98
Favori
74.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam öncelikle merhabalar. Hepimizin sorularını cevaplandırdigin için teşekkür ederim. Bu sene mezuna kaldım geçen sene çalışmamistim çok. Bu sene daha iyi çalışıyorum. Sınavım 40-50k civarı gelirse yaşadığım şehir olan Eskişehir den Osmangazi üniversitesi ya da Eskişehir teknik üniversitesi düşünüyorum. Veya daha iyi yaparsam Hacettepe düşünüyorum. Sizce daha düşük üniversite de okumak ne kadarlık bir fark yaratıyor yukarıdaki birkaç soruyu okudum ama hala kafamda soru işaretlerim var. Kendimi geliştirecegime inancim tam hatta geçen sene kazanmisimdir diyip kodlamayi öğrenmek için udemy den videolar falan izliyordum. Sizce dediğim gibi nasıl bir fark olur eğitim açısından ve gelecekteki is imkanı açısından ? Teşekkürler

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • meturan. M kullanıcısına yanıt
    Gayet doğru. Seneler ilerledikçe geçmişte çok önemli görülen birçok şey önemsizleşiyor. Mesela şu an buradaki birçok kişi için 17k ile 13k arasında çok büyük fark var değil mi? Üniversiteye başladığında mesela aslında bunların sadece iki farklı sayıdan ibaret olduğunu ve hiç de öyle önemli olmadığını görüyorsun. Üniversiteden sonra da, yaptığın işlere odaklandıkça "sen X üniversitesinden mezunsun" gibi bir söylem duymuyorsun. Ama elbette senelerini harcadığın okul sana çok farklı şeyler katıyor, buradan "üniversite önemsiz" gibi saçma bir düşünce çıkmasın asla. Sadece, iş hayatıyla beraber üniversite eğitimi noktalandığı ve artık işin çok daha ön planda olmaya başladığı zamanlarda kimin hangi okuldan mezun olduğu anımsanmıyor. Bunu demek istiyorum.

"Hacettepe Bilgisayar hakkında düşünceleriniz nedir?"
    Orada okuyan ve oradan mezun arkadaslarım var. Hatta iş yerimde, 2 arka masamda oturan bir hacettepeli arkadasım var :) Bana göre Ankara'daki en güçlü lobiye sahip ikinci üniversite. Havelsan, TÜBİTAK, TAI, Roketsan gibi yerlerde çok ciddi hacettepeli var. Bu da ister istemez orada bir Hacettepeli ekolü oluşturuyor. Bana göre rahatça tercih edilebilir bir bölüm, eğer bilgisayar mühendisliğinde karar kılınmış ve sıralama oraya denk geliyorsa.

• efecankayaa kullanıcısına yanıt
    "yurtdışında çalışmak/yaşamak için ne tür bi yol izlememiz gerekir? "
    Üniversite bittiği gibi yurtdışında eğitime yada çalışmaya başlamak isterseniz mutlaka üniversite bitmeden bir kez yurtdışı tecrübesi edinmeniz lazım diyebilirim. Erasmus olur, exchange programları olur, staj olur, hatta work and travel bile olur. Üniversite eğitimi boyunca en az bir kez böyle bir deneyim yaşamış olmak, başvuru yaparken size büyük avantaj sağlar. Öte yandan, yurtdışına başvuruda okul ve not ortalaması neredeyse her şey. Diğer taraftan hocalarla bağlantılar çok iyi olmalı. Örnek veriyorum, siz MIT'e başvuracaksınız ve okulunuzda bir tane MIT'li hoca var. Hemen yapışıyorsunuz ona, bir şekilde ondan referans mektubu alıyorsunuz. Bu çok ama çok işe yarayacaktır. Yada mesela Google'a başvuracaksınız, Google'da çalışmış bir hocanız var diyelim ki. Aynı şeyi bu sefer ona yapıyorsunuz. Bunlar sizi diğer adayların yanında öne çıkaracak ciddi detaylar olacaktır. Güçlü bir okulda da böyle hocalar bulmak çok zor değil. Bunun yanında, az önce söylediğim gibi not ortalamanız zaten yüksek ve ingilizceniz TOEFL, IELTS gibi sınavlarla tescillenmiş olmalı.

"bu iki üniversitenin yurtdışı imkanları hakkında herhangi bir şey biliyor musunuz? "
    Bu iki okulu kıyaslayacak kadar iyi tanımıyorum fakat İTÜ'lü arkadaslarım notların düşük geldiğinden şikayetçiydiler hep. Şöyle örnek vereyim, bir derste X üniversitesinde 5 kişiye AA veriliyorken, İTÜ'de bu 1 miş mesela. Yani hocalar genel olarak yüksek not vermekten kaçıyormuş, haliyle öğrencilerin not ortalaması da düşük oluyormuş. Bu da yurtdışı başvurularında hatta yurtiçi yüksek lisans başvurularında bile problem oluşturuyormuş. Koç'ta durum nasıldır yada İTÜ'de bu ciddi bir problem mi yoksa benim arkadaslarım mı biraz haylazdı bilemiyorum :)

"tam olarak nedir bu yurtdışı imkanları dedikleri şey?"
    Yurtdışıyla aktif bağı olan hocalar, yurtdışındaki şirketlerin okulla olan bağları, ne kadar mezunun yurtdışında olduğu, yurtdışında ortak yürütülen projelere ne kadar katılım olduğu, öğrencilerinin ne kadar çok yurtdışına staj yada erasmus için gittiği, yurtdışında hangi okullarla exchange programları olduğu,.. gibi birçok şey sayılabilir ve liste uzatılabilir. Mesela daha somut bir örnek vereyim, Microsoft mülakat için ODTÜ'ye gelirdi. Türkiye'den yapılan başvuruları orada değerlendirir, bilgilendirme yapardı. Elbette farklı bir okuldan mezun olup ODTÜ'deki mülakata katılabilirsiniz fakat o mülakatta ODTÜ'lü birinin Microsoft ekibindeki izlenimi daha farklı olacaktır. Zaman zaman Google gibi büyük şirketlerin global çapta 36-48 saatlik hackathon yarışmaları olur. Burada belirli Hub'lar belirlenir. Yani sizin yarışmaya katılım sağlayacağınız yer gibi. Türkiye'de 2-3 tane olur, Bogazici, ODTÜ, Bilkent gibi okullar Hub olur mesela ve oradan bu yarışmalara katılırsınız. Bunların her birisi yurtdışına gitmek için birer imkan, birer bağlantı.

• nezcafe kullanıcısına yanıt
    hocam kafamdaki tüm karışıklığı giderdiniz. çok teşekkür ederim.

• HestiaECT kullanıcısına yanıt
    Genelde verdiğim cevapları okuduysan buna benzer geleceğe yönelik tahmin içeren sorulardan kaçındığımı görmüşsündür. Çünkü hayatta gerçekten belirli bir path yok. Yani şu okuldan, şu bölümden mezun olursan, şurada şu işi şu kadar paraya yaparsın gibi bir şeyi kimse diyemez. Çevremde gördüğümü söyliyim; 3bininci olup çok iyi bir okuldan mezun olmuş kişiyle, 43bininci olup o sıradaki bir okuldan mezun olmuş kişi aynı ekipte çalışıp kuruşuna kadar aynı parayı alıyor. Şimdi burada neyi karşılaştırıp, nasıl bir tahminde bulunabiliriz ki? Artık dünya çok farklı bir boyuta gelmiş durumda. Fırsatları insanlar kendileri oluşturabiliyor, kimseye muhtaç değiller. Sen yaptığın işe odaklanıp en iyisine çalıştıktan sonra Eskişehir'den de mezun olsan o işin seni öne çıkaracaktır. Kaggle diye bir yer var mesela, ilgilenenler biliyordur mutlaka. Orada hiçbir şeye ihtiyaç duymadan hayvanlar gibi kod yazıp ve sadece yazdığın kodu yayınlayıp iş teklifleri alabilirsin. Yani fırsatını kendin oluşturabilirsin. O sebeple, bir şeyi yapmaya karar vermiş ve kendine hedef koymuş hiç kimseye sıralaması kötü geldi diye başka tarafa yönlendirmek, yazma demek bana akılcı gelmiyor. Belki yanılıyorumdur ama mantığıma yatan bu.

Teşekkürler hocam. Sınavdan sonra ben uğrarım yine

cevabınız için teşekkürler, siz vakıf şirketlerinden birisinde değil de özel savunma sanayi şirketlerinden birisinde çalışıyordunuz yanlış hatırlamıyorsam doğru mu hocam ?

bu arada konu dışı olacak ama odtü rektörlüğü bu sene de şenliğe izin vermemiş, ülkenin en büyük değerlerinden birisinin nasıl yozlaştırıldığını izliyoruz. 16 yılda kendi rektörünü seçemeyen ve şenliğine izin çıkmayan odtü haline getirildiyse 8-10 yıl sonra neler olur düşünmek istemiyorum.
    Çok teşekkür ederim hocam

• Dr. Donanım kullanıcısına yanıt
    Bu ilk defa olmuyor. Yıllardan beri aynı terane süregeliyor. Şenliksiz geçen yıllarda bile millet eğlenmeyi başardı bir şekilde. Şenlikten sonra okul 1 hafta - 10 gün kendine gelemiyor ama bunların çok daha fazlası dünyanın bütün üniversitelerinde oluyor. Eğlenmek kötü değil de, bizde durum biraz değişiyor işte. Dışarıdan çok fazla kişi geliyor, güvenlik problemi oluşturuyor, ciddi pislik oluyor vs. Benzer bahaneler yani, özetle bu yıl da iptal edildi gibi olsa da alternatif şenlikler olacaktır. Ben ODTÜ'nün şenliksiz kaldığını görmedim daha.
  • Dr. Donanım kullanıcısına yanıt
    sadece insanların kusarak içtiği bir aktiviteydi, iyi oldu en azından kafamı dinlerim.

yurtta kalan biri olarak şenlik tarihlerinde 2 sınavım ve 2 ödevim var, insanların gece 2-3 gibi sahroş sahroş gelip benim kişisel hayatıma ve zaten az olan uykuma müdahale hakkı olamaz.
    artı olarak da eğlence anlayışım benim devrimde içip içip bağıra çağıra şarkı söylemek değil, ki sırf bu yüzden şu ana kadarki öğrencilik hayatım boyunca devrim'in bir kere bile içine girmedim.
  • Hocam yıldız teknik üniversitesi hakkında duyduğunuz iyi veya kötü bir şey var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam icmezsiniz saygı duyarım da devrime girmemek nedir

• Lebronz James kullanıcısına yanıt
    İstanbul'da özellikle bankalarda yoğun olarak çalışıyorlar. Şu an iş yerimde de çalışanların yarısı yıldızlı :D Açıkçası iş yerinde tanışana kadar çok bilmiyordum yıldıza dair bir şey de, öğrenmeye başladım. Genel olarak iyi bence, en azından gördüğüm kadarıyla. Eğitimlerinden memnunlar, mezun sayısı çok. Birbirlerini tutuyorlar falan. Kötü bir şey duyduğumu çok hatırlamıyorum, birkaç tane sıkıntılı hocalarından bahsettiler ama onlar her okulda olur.
  • Yazılıma ilgim var. Proje yapmak, ürün geliştirmek hoşuma gidiyor. Ama sosyal olmadığım, insanlarla ilişkim kötü olduğu için mühendislik yazmayı düşünmüyorum. Sonuçta bir mühendisin girişken, aktif olması gerekiyor. Doğru bir karar mı?
  • Merhaba, hocam 30-40k arasında iyi diyebileceğiniz üniversiteleri sayar mısınız?

• Yeni insanlar iletişimin en az olduğu mesleklerin başında mühendislik dalları gelir bana göre. Çünkü işin insanla değil bir kere. Diğer meslek gruplarını ele al, öğretmen, avukat, doktor, hakim, polis, eczacı, diş hekimi,.. hepsinde odağın birebir insan. Mühendislikte iş biraz daha farklılaşıyor. Bana göre sırf bu yüzden mühendislikten uzaklaşıyorsan yanlış karar çünkü yakınlaşacağın meslek grubu mühendislikten daha az insanla ilişki gerektirmeyecek. Kaldı ki yazılıma ve bir şeyler geliştirmeye ilgin varken sırf bu sebeple uzaklaşmaya çalışmak bence çok yanlış. Tekrar bir düşün derim.
  • Ernydmr E kullanıcısına yanıt
    Çok bir bilgim yok ama gözüme en çok çarpan Gebze Teknik. Güzel yerlerde iş buluyorlar, eğitimi de çevremde gördüğüm arkadaslardan öğrendiğim kadarıyla gayet iyi. Gebze Teknik yazılır bence.
  • merhaba, 27 yaş bilgisayar mühendisliğine başlamak için fazla büyük bir yaş mıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7 Days Of Funk -- 18 Nisan 2019; 22:41:18 >
  • Ernydmr E kullanıcısına yanıt
    merhaba.izmit ve sakarya bilg. muh iyi muhendis yetistiriyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 7 Days Of Funk 7 kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Geç diyemem çünkü okumanın, yeni şeyler öğrenmenin yaşı yoktur bana göre ve zaten insan ölene kadar okumalı, kendini geliştirmeli. Geç olan kısım yeterince tecrübe kazanamamak olur bana göre. Çünkü siz mezun olsanız yeni bir işe başlasanız, sizin yaşınızdaki kimseler o işte 7-8 sene tecrübesi olan kimseler olacaktır. Öte yandan, bu yaşa kadar emek verdiğiniz bir şeyler varsa onları tekrar değerlendirin ve düşünün derim. Okuduğunuz bir bölüm yada mensubu olduğunuz bir meslek varsa, neden devamını getiremediğinizi yada neden Bilgisayar Mühendisliğini istediğinizi bir kez daha gözden geçirin. Eğer kararınızda eminseniz ve geri dönüşünüz yoksa o zaman aldığınız karar da doğrudur bana göre. Çünkü kendiniz tek çıkış yolunu çizmiş olursunuz.
  • 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.