Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği'ne Geçiş Yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba, biraz uzun olacak ama umarım katlanabilirsiniz ve yardımcı olursunuz. Benim için çok önemli, sadece sorduğum sorulara vereceğiniz cevaplar değil; istediğiniz konuda vereceğiniz tavsiyeler de öyle.

Ben 20 yaşında, İTÜ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği'nde okuyan bir öğrenciyim. İzdivaç gibi oldu, ama yaşımı söylemem şarttı, verdiğim karar için yaşımın geç olup olmadığını da söyleyebilmeniz için. Okula bu sene girdim, fakat sıkıntı şu ki; ne derslerden haz ediyorum, ne de mezun olduğumda yapacağım işi sevebileceğimden umutluyum. Zaten zor bir meslek, hayatını karadan ve yakınlarından uzakta geçirmek vs. Bu gibi psikolojik zorluklarının da ötesinde, mesleğimin ilgilendiği alana karşı benim bir ilgim yok ve bir ömrümü istemediğim bilgi yığınlarının arasında geçirmek istemiyorum. Eyvallah parası güzel meslek, ama para her şeye yetmiyor.

Anladığınız üzere, okulu bırakmayı düşünüyorum. Dersler zaten yerlerde, bu gidişle kesinlikle uzayacak. "Yani bir sene daha hazırlanırsan çok zaman kaybı olur." gibi bir mantık işlemiyor, bu bölüme devam edersem zaten okul uzayacağı ve durum eşitleneceği için.

Son günlerde yaşadığım birkaç olayın da üzerine, kesin kararı verdim okulu bırakmak ve seneye tekrar üniversite giriş sınavlarına hazırlanmak üzere. Her zaman içimde ukte olarak kalan Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği'ne gitmek istiyorum. Sıkıntı şu ki; ne hangi üniversiteye gideceğime karar verebildim, ne de herhangi bir programlama dilini biliyorum. Hangi üniversitenin kendimi geliştirmem açısından daha faydalı olacağı konusunda fikirlerinizi de almak isterim, ancak benim asıl sormak istediğim konu başka bir konu.

Dediğim gibi, programlamaya dair hemen hemen hiçbir bilgim yok, internetten copy paste yaparak yaptığım bazi basit şeyler dışında. Ancak konuya ilgim bayağı var, şu anda bilgisayar mühendisi olarak çalışan kuzenimi veya kütüphanede bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi olup sınava hazırlanan birisini izlemekten bile zevk alıyorum. Merak edip sorular soruyorum "Şimdi ne yapıyorsun?" "Bu yazdığın ne içindi?" gibisinden, çoğunu anlamasam da ve aklımdan uçup gitse de. Tabi ki yine de, sadece ilgi ve merakla gitmek istemiyorum yeni gideceğim okula; önceden kendime bir şeyler katmış olarak başlamak istiyorum. Nereden başlayabilirim, neleri kullanabilirim, neler yapmam gerekiyor sizce ön hazırlık olarak? Hangi dili öğrenmeye başlayabilirim mesela?

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler ve iyi geceler.

• Benim de hedefim bilgisayar mühendisliği.

Eğitim konusunda üniversite sadece bir aracı bu bir gerçek lakin iyi bir üniversite hem verdiği eğitim hem de statü anlamında çok şey kazandırır.İş ortamında daha çok referansların,yaptığın projeler önemlidir ama hem iyi referanslara sahip hem de iyi bir üniversiteden Bilgisayar Mühendisliği bir ayrıcalık olur.

ODTÜ,Bilkent,İTÜ,Boğaziçi bunlardan birine gitmeye bak.

Yazılım geliştirmeye gelince hocam.Keyif alıyorsan google'da araştırmaya başla.Bu alanda en önemli şey okumak,araştırmak ve denemek.Bu üçlüyü sürekli yaparsan ilerlersin.Ve bir şeyler üretmeye başladığında keyif almaya başlarsın.İlk başta temel algoritma problemleri ile başla.Sonrasında yüksek seviyeli bir dil ile çok teoriye kaçmadan uğraş(Vb olur Pyhton olur) Veya biraz daha karmaşık bir şeye girmeye hazırım diyorsan Java veya C# iyidir.Lakin şunu unutma diller bir aracıdır.

Bir Mühendis her projede bildiği en uygun dili kullanır.Yani C'yi öğreneyim hepsinde C kullanayım yapmazlar.Misal gidip bir yemekhane otomasyonunu C ile yapmaya çalışmak boşa vakit kaybı olur çünkü java ve C# gibi çift çevirmeli dillerin performansı hayli hayli yeter bu tür programlar için.

Her şey azmine bağlı.Karşına çıkan engellere nasıl çözümler ürettiğine bağlı.Hayırlısı olsun en büyük algoritmayı zaten şimdiden öğreniyorsun ne yapayım nasıl yapayımda mühendisliğe gideyim derken zaten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 15 Nisan 2014; 7:41:34 >

• Zamanında ben çok istedim baba mesleği olan denizciliği şimdi Bilg. Prog.cılığı okuyorum. Ülke de düzgün bir sistem olmadığı için isteyen sevdiği mesleği yapamıyor. Geçen de bir eleman vardı Tıp okuyormuş aynı senin durumundaydı, bu örnekler tonla var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cigarette Smoking Man -- 15 Nisan 2014; 8:28:10 >
  • Dostum merhaba okul içinde geçiş yapamıyor musun yada çift anadal gibi bir şey? Hem tekrar hazırlanmak zorunda kalmazsın hemde ITU bilgisayar mühendisliği okumuş olursun? Sevmeyeceğin bir bölümü zorla okumaktan ve hayatının kalanında mutsuz olmaktansa istediğin bir bölüm için çaba göstermeni tavsiye ederim ben yaşlı filanda değilsin, bence okul içinde geçiş yapmayı bir araştır sonrasında ÖSS ye tekrar girmeyi düşünürsün. Bilgisayar mühendisliği konusunda sormak, öğrenmek istediklerin olursa buradan yazabilirsin yada özel mesaj atabilirsin yardımcı olmaya çalışırım.
  • Istanbul icin Sabanci ve Bogazici en iyisi.
    Ankara icin de Bilkent ve Odtu.
    Ama bilgisayar muhendisligi, kisinin kendini gelistirmesine cok bakar. Universite sinavinda tahmini basarinizin ne olacagini dusunuyorsunuz ? ( Yuzdelik dilim olarak ).
    Ona gore, nereye giderseniz gidin azimle bir yerlere gelebileceginiz bir meslektir bilgisayar muhendisligi. Ancak akademik egitim de cok onemlidir. BU sebeple soruyorum.
    Bence 30 yasinda bile olsa sevdigi seyi yapabilmek icin 3-4 sene fedakarlik gostermek cok onemli. Sonucta meslegimizi 30-40 sene boyunca yapacagiz, bunun icin erkenden yol ayrimina gitmek uzun vadede cok da buyuk bir fedakarlik degil.

Temel olarak ilerleme 3 koldan yapilmali.
    1 - Programlama dili secilmeli ( C++ ya da C ) baslangic icin ve bir suru ornekle gelistirerek ogrenilmeli. Programlama diili program yazarak ogrenilir, ancak temel konseptler de kavranmali.
    2 - Bilgisayar donanimi, mimarisi ve teknolojisi takip edilmeli. Yazilan kodlar nasil islevsellik kazanir, bilgisayar nasil calisir vs vs gibi sorulara cevap aramak icin.
    3 - Ingilizce ve matematik ogrenilmeli. Ozellikle sayilar teorisi ve fonksiyonlar cok onemli. Olasilik ve mantik da epey onem tasiyor.

• Bence bilgisayar muhendisliği okuyorsanız, yazılım dilleri vs gibi konuları dersleri geçecek kadar bilin. veyahutta yazılım yapmak istiyorsanız bilgisayar programcılıgı okuyun. bilgisayar muhendisliği okuyacaksanız da, maliyetlendirme , software engineering, sistem analizi ve network gibi konulara eğilin. benden size tavsiye. yoksa sıradan programcıdan 500 tl fazla kazanan bir adam olurusnuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

Benim de hedefim bilgisayar mühendisliği.

Eğitim konusunda üniversite sadece bir aracı bu bir gerçek lakin iyi bir üniversite hem verdiği eğitim hem de statü anlamında çok şey kazandırır.İş ortamında daha çok referansların,yaptığın projeler önemlidir ama hem iyi referanslara sahip hem de iyi bir üniversiteden Bilgisayar Mühendisliği bir ayrıcalık olur.

ODTÜ,Bilkent,İTÜ,Boğaziçi bunlardan birine gitmeye bak.

Yazılım geliştirmeye gelince hocam.Keyif alıyorsan google'da araştırmaya başla.Bu alanda en önemli şey okumak,araştırmak ve denemek.Bu üçlüyü sürekli yaparsan ilerlersin.Ve bir şeyler üretmeye başladığında keyif almaya başlarsın.İlk başta temel algoritma problemleri ile başla.Sonrasında yüksek seviyeli bir dil ile çok teoriye kaçmadan uğraş(Vb olur Pyhton olur) Veya biraz daha karmaşık bir şeye girmeye hazırım diyorsan Java veya C# iyidir.Lakin şunu unutma diller bir aracıdır.

Bir Mühendis her projede bildiği en uygun dili kullanır.Yani C'yi öğreneyim hepsinde C kullanayım yapmazlar.Misal gidip bir yemekhane otomasyonunu C ile yapmaya çalışmak boşa vakit kaybı olur çünkü java ve C# gibi çift çevirmeli dillerin performansı hayli hayli yeter bu tür programlar için.

Her şey azmine bağlı.Karşına çıkan engellere nasıl çözümler ürettiğine bağlı.Hayırlısı olsun en büyük algoritmayı zaten şimdiden öğreniyorsun ne yapayım nasıl yapayımda mühendisliğe gideyim derken zaten
    @Kaygerya
    Henüz hangi bölüme, hangi üniversiteye gitmem konusunda net bir fikrim yok; ama araştıracağım söylediklerinizi. Teşekkürler.

@Cigarette Smoking Man
    Açıkçası şu an bulunduğum okulda arkadaşlarımın çoğu bölümünden memnun değil, ama bırakmaya da cesaret edemiyorlar ve iş garantisi, alınacak maaş gibi etkenler de onları etkiliyor. Hemen hemen %90'ı da 5 sene denizde çalışırım, sonra karaya geçerim istediğim işi yaparım diyor. Tabi zamanı gelince bırakıp yerine başka bir iş yapmayı planladığın bir mesleğin okulunu 4 sene okumak ne kadar doğru bilmiyorum; onların kendi fikri. Ben de direkt olarak bırakıp istediğim mesleğe yönelmeyi seçtim.
    Ve size de pek tavsiye etmem denizciliği açıkçası, ama baba mesleğiyse siz benden iyi bilirsiniz tabi. :)

@Bilgisayar Bağımlısı
    Python'a başlamayı düşünüyorum bugün. Bir de "Discrete Mathematics"in faydalı olacağını söylediler, pdf halinde bir döküman indirdim. Onu da temel olarak kavramayı planlıyorum.

@unforgiven1127
    Maalesef okul içi yatay geçiş hakkım kalmadı. Şartnamede alınan tüm derslerin verilmiş olması gerektiği ve 3.80 civarı hayvani bir ortalama istedikleri için o iş sıkıntılı. Bırakma kararımdan önce hocasını ve konularını sevmediğim bir dersi devamsızlıktan bırakmıştım; ayrıca derslerle alakam olmadığı için geçecek not alayım yeter diye kasmamıştım ortalama da düşük. Yani yatay geçiş yok, sınava tekrar hazırlanmak mecburiyetindeyim. Tabi bu aptallıkları bırakma kararımdan önce yaptım, şimdiki aklım olsa sabah akşam çalışırdım, kopya mopya bir şeyler yapardım ama ne yapar eder o ortalamayı tuttururdum da, iş işten geçti. :)

@Mephalay
    Sınavda kendime çok güvendiğimi söyleyemem, ama hiç güvenmediğimi de söyleyemem. Bu bölüme 40.000 sıralamayla neredeyse hiç çalışmadan girebildim; ama zaten asıl mesele ilk 30.000 içerisinde yükselebilmek. Hele ilk 10.000'in içine girdiğinizde, 1 kişinin bile önüne geçebilmek çok zor oluyor. O yüzden hedefim ilk 10.000'e girip en azından tekrar İTÜ'ye gitmek olsa da; asgari alacağım sonucun ilk 20.000 olacağını düşünüyorum. Onu yapabileceğimden eminim diyebilirim. YTÜ, İstanbul Ünv. Bilgisayar Mühendisliği ve Bahçeşehir Yazılım Mühendisliği de geliyor o sıralamaya. Tabi yine de yüksek yerler için uğraşırım.

Hepinize yorum ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Opri -- 15 Nisan 2014; 17:52:00 >

• Hocam bilgisayar mühendisliği ulkemizde ne is yaptigi bilinmeyen nadir mesleklerden biridir. Bende bu bilincsizlikle yazdim kazandim ve kismet olursa bu yil bitiriyorum. Benim sana tavsiyem yazilim muhendisligi okuman yonunde. Programlama hevesin bilgisayar muhendisligi bolumunde cok fazla ilgin olmayan/olmayacak derslerle korelecek. Kolay gelsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaygerya kullanıcısına yanıt
    sıradan programcı ne kadar kazanıyor hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: zekaigulin

sıradan programcı ne kadar kazanıyor hocam

2500 3000 civari kazanir mevcut piyasada.

Bilgisayar muhendisi mezunlari doktorlar gibi mezun oluyor. Pratisyen hekim gibi . Ne cerrah ne goz ne dahiliye ne otropedi.hepsinden az bucuk bilerek mezun oluyor. Ama tipta uzman olmak icin tusu kazanmak gerekirken Bm de hangi ise girdiysen onun uzmani oluyorsunuz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.