|
Bildirim
|
Yine takıldım ama ceza verselerde söylemem gerekli. Yapay Zeka ve mühendislikle ilgili bir soru soruluyor. Ancak soruyu soran kişi en temel Türkçe yazım kurallarına bile uymuyor. En azından bir soru işareti kullanılır değil mi ? Cevap versem mi, vermesem mi, doluya mı konuşurum yoksa boşa mı gider bilemiyorum! Neyse edeyim bir kaç kelâm...
Ülkemizde Bilg. müh. veya Yazılım müh. farketmez. Derslerinize girecek kişiler ve seviyeleri belli. Sizi YZ konusunda uçurmayacaklar. İş yine sizin ilgi ve yeteneklerinize kalacak. Yapay zeka gibi popüler ama gereksiz şişirilen bir konu için sizlere bazı frameworkleri ve Python dili ile kullanımını öğretip gönderecekler. O kadar... Yani mühendislik okumadan da ilgisi olan kişilerce yapılabilecek şeylerin ötesine geçemeyeceksiniz. Ülkemizde durum bu maalesef :-( |
Ben pek bir hevesle başlayayım kendim kitabından, MOOC'larından çalışayım demiştim (mühendis değilim). Gittim calculus, istatistik, matematik derslerini falan aldım ama yemedi. Yok yani olmadı bi türlü. Anlaşılmıyor çok zor. Kendi alanıma bunları uygulayayım istemiştim. İçine giremedim, ama içine girmeden de yapılıyor, öyle devam ediyorum ben de. Nasıl çalıştığını tam anlamıyorsun ama ne yaptığını biliyorsun. Benim için bu haliyle problem çıkarmıyor. Asıl işim yapay öğrenme olsa çıkarırdı ama. Anlamadığım şeyi geliştiremezdim.
O yüzden her ne okursan oku matematik ve istatistiği çok iyi öğrenebileceğin bir yer olmasına bak. Yapay zeka lisans bölümüyle olacak iş değil. En az master, ideal olarak doktora seviyesinde bir uğraş. Seçeceğin okulun ders içeriğine ve dersleri kimin verdiklerine iyi bak. Yapay öğrenme ne tam olarak bilgisayar ne de tam olarak yazılım problemi: İşin kaynağında daha çok matematik ve istatistik barındıran bir şey. Bölümü (veya MSc.'yi işte neyse) bitirdiğinde şöyle şeyleri okuyup anlayıp koda döküp eğitebiliyor olman gerekiyor. 2012'de yayınlanmış orijinal convolutional neural network makalesi bu. Ona göre hesap et. Ötesinde bu yapay zeka kullanarak şunu yaptık bunu yaptık diye ortaya çıkanlar en kibar tabirle oyuncaklarıyla oynuyorlar (ben dahil). Keras, PyTorch, Tensorflow, OpenCV falan kullanarak copy paste kod ile ordan burdan buluşturulmuş veri üzerine uygulama yapmak yapay zeka kapsamında değerlendirilmemeli. O yüzden herkesin dediği gibi, işin teorik kısımlarını öğrenebileceğin bir okul bul kendine. Çünkü anca o okulda öğrenebileceksin bunları. Gördüğün üzre işin "kod yazma" kısmı her şekilde öğreniliyor. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 9 Temmuz 2019; 16:53:51 > |
|
|
|
|
|
|