Şimdi Ara

yapay zeka için bilgisayar müh mi yazılım müh mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
6.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yapay zeka geliştirmek için bilgisayar mühendisliği(mühendislik fakültesi) mi yazılım mühendisliği(teknoloji fakültesi) mi

• Yine takıldım ama ceza verselerde söylemem gerekli. Yapay Zeka ve mühendislikle ilgili bir soru soruluyor. Ancak soruyu soran kişi en temel Türkçe yazım kurallarına bile uymuyor. En azından bir soru işareti kullanılır değil mi ? Cevap versem mi, vermesem mi, doluya mı konuşurum yoksa boşa mı gider bilemiyorum! Neyse edeyim bir kaç kelâm...

Ülkemizde Bilg. müh. veya Yazılım müh. farketmez. Derslerinize girecek kişiler ve seviyeleri belli. Sizi YZ konusunda uçurmayacaklar. İş yine sizin ilgi ve yeteneklerinize kalacak. Yapay zeka gibi popüler ama gereksiz şişirilen bir konu için sizlere bazı frameworkleri ve Python dili ile kullanımını öğretip gönderecekler. O kadar... Yani mühendislik okumadan da ilgisi olan kişilerce yapılabilecek şeylerin ötesine geçemeyeceksiniz. Ülkemizde durum bu maalesef :-(
    Ben pek bir hevesle başlayayım kendim kitabından, MOOC'larından çalışayım demiştim (mühendis değilim). Gittim calculus, istatistik, matematik derslerini falan aldım ama yemedi. Yok yani olmadı bi türlü. Anlaşılmıyor çok zor. Kendi alanıma bunları uygulayayım istemiştim. İçine giremedim, ama içine girmeden de yapılıyor, öyle devam ediyorum ben de. Nasıl çalıştığını tam anlamıyorsun ama ne yaptığını biliyorsun. Benim için bu haliyle problem çıkarmıyor. Asıl işim yapay öğrenme olsa çıkarırdı ama. Anlamadığım şeyi geliştiremezdim.

O yüzden her ne okursan oku matematik ve istatistiği çok iyi öğrenebileceğin bir yer olmasına bak. Yapay zeka lisans bölümüyle olacak iş değil. En az master, ideal olarak doktora seviyesinde bir uğraş. Seçeceğin okulun ders içeriğine ve dersleri kimin verdiklerine iyi bak. Yapay öğrenme ne tam olarak bilgisayar ne de tam olarak yazılım problemi: İşin kaynağında daha çok matematik ve istatistik barındıran bir şey. Bölümü (veya MSc.'yi işte neyse) bitirdiğinde şöyle şeyleri okuyup anlayıp koda döküp eğitebiliyor olman gerekiyor. 2012'de yayınlanmış orijinal convolutional neural network makalesi bu. Ona göre hesap et.

Ötesinde bu yapay zeka kullanarak şunu yaptık bunu yaptık diye ortaya çıkanlar en kibar tabirle oyuncaklarıyla oynuyorlar (ben dahil). Keras, PyTorch, Tensorflow, OpenCV falan kullanarak copy paste kod ile ordan burdan buluşturulmuş veri üzerine uygulama yapmak yapay zeka kapsamında değerlendirilmemeli. O yüzden herkesin dediği gibi, işin teorik kısımlarını öğrenebileceğin bir okul bul kendine. Çünkü anca o okulda öğrenebileceksin bunları. Gördüğün üzre işin "kod yazma" kısmı her şekilde öğreniliyor.
  • Yapay zeka geliştirmek ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kurosaki_ichigo

Yapay zeka geliştirmek ?
    Yapay zeka bölümü daha yeni açıldı. Umut vaad ediyor. Herşey den önce bu alanda bilgi sahibi olmak bölüm den ziyade kişisel çabana bakar. X veya Z bölümü aşırı kritik degil

• Alexander Stepanov 'AI is a hoax' neden dedi diye düşünüyordum tam da yanıtını buldum :)
  • Yine takıldım ama ceza verselerde söylemem gerekli. Yapay Zeka ve mühendislikle ilgili bir soru soruluyor. Ancak soruyu soran kişi en temel Türkçe yazım kurallarına bile uymuyor. En azından bir soru işareti kullanılır değil mi ? Cevap versem mi, vermesem mi, doluya mı konuşurum yoksa boşa mı gider bilemiyorum! Neyse edeyim bir kaç kelâm...

Ülkemizde Bilg. müh. veya Yazılım müh. farketmez. Derslerinize girecek kişiler ve seviyeleri belli. Sizi YZ konusunda uçurmayacaklar. İş yine sizin ilgi ve yeteneklerinize kalacak. Yapay zeka gibi popüler ama gereksiz şişirilen bir konu için sizlere bazı frameworkleri ve Python dili ile kullanımını öğretip gönderecekler. O kadar... Yani mühendislik okumadan da ilgisi olan kişilerce yapılabilecek şeylerin ötesine geçemeyeceksiniz. Ülkemizde durum bu maalesef :-(
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Sorunun sorulmasından ve platformun doğası gereği soruyu soran kişinin ufak yaşta biri olduğu ve yönlendirme beklediği açık. Bazen bu tür soruları cevaplamak insanları bıktırıyor ama bir nevi kamu hizmeti olarak düşünün.

Soruya gelirsek: Yapay zeka aslında şemsiye bir terimdir. Yapay zeka adı altında çok ama çok farklı çalışmalar yapılıyor. Bunun için hangi alt alanda ilerleyeceğini belirlemelisin. Bundan sonra amacın iyi eğitim almak olmalı. Ne yazık ki ülkemizde bölüm isimleri tek başına yeterli değil. İster makine öğrenmesi olsun ister doğal dil işleme ama muhakkak temel bir matematik eğitimi almalısın. Her okul bunu aynı kalitede veremiyor. Birçok mühendislik öğrencisi bu dersleri zar zor geçiyor. Yapay zeka konusunda gerçekten ciddiysen matematik ile ÇAP yapabileceğin bir okul bulmalısın. Kaliteli yazılım mühendisliği bölümü görmedim. Boğaziçi, Koç, Sabancı, ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, GTÜ gibi okulları hedefleyebilirsin.

• Boun'da uzman 1-2 isim var AI/ML konusunda. Yazilim muhendisligi 4 senelik bolum degil ( bana gore ). CS oku, ustune MSc olarak yap yazilim muhendisligi. Saglam matematik gerekir, heavy ball gradient descent gibi giris seviye bir yaklasimi dahi anlamak icin temel 3 - 5 ders almis olman gerek. Ayrica su aralar cok mainstream oldugu icin kanip da secme. Nelerle karsilasacagini bilerek git. DataScientist olacagim diye gidip de 4 sene sonra 3. sinif yazilim firmasinda .NET yazarken bulma kendini.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Hepimiz doktor olmak istiyorduk başta ama farklı yerlere serpildik. Bir şeye özenip iş zora gelince alternatife yönelmek doğamızda var ne yazık ki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Boun'da uzman 1-2 isim var AI/ML konusunda. Yazilim muhendisligi 4 senelik bolum degil ( bana gore ). CS oku, ustune MSc olarak yap yazilim muhendisligi. Saglam matematik gerekir, heavy ball gradient descent gibi giris seviye bir yaklasimi dahi anlamak icin temel 3 - 5 ders almis olman gerek. Ayrica su aralar cok mainstream oldugu icin kanip da secme. Nelerle karsilasacagini bilerek git. DataScientist olacagim diye gidip de 4 sene sonra 3. sinif yazilim firmasinda .NET yazarken bulma kendini.
    bu sey degil mi ya yazilim okuyanlarin %85i?

• Matematik, istatistik.
  • Bölüm farketmez ama okul farkeder. Ben mesela sadece ANN görmüştüm oradan yürüdük gittik zamanla CNN, RNN, DNN, vs.
    Lisans düzeyinde bunlara gerek var mı oda ayrı konu zaten
  • aybaham kullanıcısına yanıt
    GAN görmüş müydünüz?
  • Evet, ama yüzeyseldi.
  • Ben pek bir hevesle başlayayım kendim kitabından, MOOC'larından çalışayım demiştim (mühendis değilim). Gittim calculus, istatistik, matematik derslerini falan aldım ama yemedi. Yok yani olmadı bi türlü. Anlaşılmıyor çok zor. Kendi alanıma bunları uygulayayım istemiştim. İçine giremedim, ama içine girmeden de yapılıyor, öyle devam ediyorum ben de. Nasıl çalıştığını tam anlamıyorsun ama ne yaptığını biliyorsun. Benim için bu haliyle problem çıkarmıyor. Asıl işim yapay öğrenme olsa çıkarırdı ama. Anlamadığım şeyi geliştiremezdim.

O yüzden her ne okursan oku matematik ve istatistiği çok iyi öğrenebileceğin bir yer olmasına bak. Yapay zeka lisans bölümüyle olacak iş değil. En az master, ideal olarak doktora seviyesinde bir uğraş. Seçeceğin okulun ders içeriğine ve dersleri kimin verdiklerine iyi bak. Yapay öğrenme ne tam olarak bilgisayar ne de tam olarak yazılım problemi: İşin kaynağında daha çok matematik ve istatistik barındıran bir şey. Bölümü (veya MSc.'yi işte neyse) bitirdiğinde şöyle şeyleri okuyup anlayıp koda döküp eğitebiliyor olman gerekiyor. 2012'de yayınlanmış orijinal convolutional neural network makalesi bu. Ona göre hesap et.

Ötesinde bu yapay zeka kullanarak şunu yaptık bunu yaptık diye ortaya çıkanlar en kibar tabirle oyuncaklarıyla oynuyorlar (ben dahil). Keras, PyTorch, Tensorflow, OpenCV falan kullanarak copy paste kod ile ordan burdan buluşturulmuş veri üzerine uygulama yapmak yapay zeka kapsamında değerlendirilmemeli. O yüzden herkesin dediği gibi, işin teorik kısımlarını öğrenebileceğin bir okul bul kendine. Çünkü anca o okulda öğrenebileceksin bunları. Gördüğün üzre işin "kod yazma" kısmı her şekilde öğreniliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 9 Temmuz 2019; 16:53:51 >

• KaramazovX kullanıcısına yanıt
    bence konu başlığı yanlış. Google Careers 'ta örneğiin Machine Learning işlerini arattırın, yüzlerce iş ilanı çıkar ve hemen tümü "BS in CompSci or equivalent practical experience" ile başlar. Amazon sadece diplomaya bakar, fakat Google sadece diplomaya bakmaz. Ve mülakata gittiğinde orada bahsettiğiniz TensorFlow, Keras vs. framework üzerinden birşey sormaz, cok temel algoritma sorar. 5 düğümden oluşan bir çizgede 2 düğüm arasındaki en kısa patikayı sığ-öncelikli arama ile bulmayı dahi birçok kişi yapamıyor; konu sahibi YZ için hangi bölüme gitmeli diye soruyor hahah ::)
  • KaramazovX
    "Ötesinde bu yapay zeka kullanarak şunu yaptık bunu yaptık diye ortaya çıkanlar en kibar tabirle oyuncaklarıyla oynuyorlar (ben dahil). Keras, PyTorch, Tensorflow, OpenCV falan kullanarak copy paste kod ile ordan burdan buluşturulmuş veri üzerine uygulama yapmak yapay zeka kapsamında değerlendirilmemeli."

• Bence olağan bir soru, garipsemek yanlış. Üniversite öyle ya da böyle okunacak, okumuşken ilgi alanıma en uygun olanına gideyim istemiş. Gayet normal bir istek bence. Kafa karışıklığı var üstelik bilgisayar mühendisliği bölümü (ki bu da aslen yurtdışındaki computer sciences bölümü aslen) ne ki yazılım mühendisliği bölümü ne olacak? Hangisi yapay öğrenme için mantıklı vs.
  • KaramazovX kullanıcısına yanıt
    Yapay Zekanın en başarılı uygulayıcılarından Google 'ı örnek referans alırsak bu konu ve soru garip. Ankara'da, teknokent'te YZ elemanı arayan şirketleri referans alıyorsak belki o zaman doğru. Referans alınan şey önemli burada.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Yapay Zekanın en başarılı uygulayıcılarından Google 'ı örnek referans alırsak bu konu ve soru garip. Ankara'da, teknokent'te YZ elemanı arayan şirketleri referans alıyorsak belki o zaman doğru. Referans alınan şey önemli burada.
    hocam ankara teknokentte yapay zeka ile ilgilenen hangi firmalar var ki?
  • AI konusunda Google ne kadar ilerici ve önder ise teknokent o kadar geriden gelen bir takipçi olabilir anlamında, örnek olarak verdim orada ki onu da "AI için bilgisayar müh mi yazılım müh mi" sorusunun saçmalığına işaret etme amaçlı verdim. Böyle soru soran kişi eminim ki Peter Norvig'in "AI A Modern Approach" kitabının tek sayfasını dahi okumamıştır cunku AI sadece bölüm müfredatıyla öğrenilecek, olacak birşey değil. Sözkonusu kitap 1100+ sayfa ve 2 sömestirde ancak kapsanabilecek genişlikte. Örneğin bu kitabı standart müfredatına almış bir bölüm olsa ve konu sahibi AI için o bölüm iyi midir diye sorsa durum farklı olurdu.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.