Şimdi Ara

Bilgisayarım Kendini Resetliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar herşey yolunda gidiyordu çok zamandır.
    durup duruken kaşındım gittim 3000+ olan işlemcimi ikinci el bir 3800+ x2 ile değiştim ve 1gb olan ram ime yine eklemede bulunarak 2 gb yaptım.
    sistemim
    gigabyte k8nf9
    amd 939 x2 3800+
    2x512mb mushkin cl 2 2 2 6 ve 2x512mb ocz cl 2 2 2 5 ddr400
    2x 160gb samsung hd160jj raid 0
    7600gs sonic pci exp
    asus ta230 300w

şüphelerim güç kaynağının yetersizliği yönünde.bazen saatlerce sorun yok bazen oyundayken bazen nette sörf yaparken.bazen mavi ekranlı bazen normal karışık yani
    dikkatimi çeken bir husus da yeniden açılıyor ya hemen o sırada windows yükleme ekranına gelince harddisklerimin güçten kesildiğini farkediyorum yeniden spin alıyorlar sırayla...normalde windowsu yeniden başlat dediğimde hdd ler susmuyor.bu şekilde susuyorlar açılışta raid sebebiyle bekliyorum dedecting array diye

ne dersiniz aldığım parçalarda bir zoukluk mu yoksa güç kaynağı mı ya da başka birşey mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre319 -- 20 Ocak 2008; 23:09:57 >

• ramde sorun var bence
  • süper pi de sorun yok hesaplatıyorum 8m bana mısın demiyor.
    ısılarda sorun yok işlemci 50yi geçmiyor.
    nedir bunun derdi acep...
  • Pc yeniden başlarken F8 e bas. Ordaki seçeneklerden "sorunla karılaşmada yeniden başlatmayı devre dışı bırak" seç. Eğer sorun windowsdaysa reset atmaz direk sorunu gösterir ama pc yi kullanamazsın. Ama sorun donanımsal ise ramleri falan çıkar tak. Bios pilini çıkar tak...
  • işte her zaman yapmıyor olayı.7 8 saattir aralıksız bilgisayar başındayım rastlamadı bana daha.
    windows sorunu olabilir diye de yeni format attım ama değil zannedersem.
    ram sorunu olabilir aslında.
    timing leri auto da bırakınca fsb ram bölenini otomatik düşürüyor 2/1.66ya 333te çalıştırıyor ne alakaysa.
    ram ler ocz ve mushkinin üst seri ram leri
  • quote:

Orjinalden alıntı: emre319

... dikkatimi çeken bir husus da yeniden açılıyor ya hemen o sırada windows yükleme ekranına gelince harddisklerimin güçten kesildiğini farkediyorum yeniden spin alıyorlar sırayla...normalde windowsu yeniden başlat dediğimde hdd ler susmuyor.bu şekilde susuyorlar açılışta raid sebebiyle bekliyorum dedecting array diye...

Bu davranışın olası 2 nedeninden birisi ve donanımsal olanı; SATA disklerde bulunan, sabit diskler üzerinde güç kontrolü sağlamaya yönelik "Staggered Spin-Up" (Dereceli/Aşamalı Kalkış) özelliği. Disk arabirimindeki 11 nolu uç vasıtasıyla aktarılan veri, bu teknolojinin davranış şeklini belirliyor. Sistemde 1'den fazla bu özelliğe haiz SATA sabit disk olduğunda, SATA arabirimi diskleri sıra ile çalıştırıyor. İlk disk tam devire ulaştığında bağlantı noktasından (11 nolu uçdan) "Ready" (Hazır) verisi gönderiyor. Diskin hazır olduğu bilgisini alan SATA arabirimi, sıradaki diğer diske tam güç aktarıyor ve işlem bu şekilde sistemdeki tüm diskler çalıştırılana kadar devam ediyor.

Böyle bir teknolojinin geliştirilmesinin nedeni; Servo-Motor v.b. türden endüktif güç tüketen üniteler, ilk enerji aldıklarında "kısa-devre akımı" şeklinde tabir edilen sonsuz akım çekerler (mikro/mili saniye birimi ile ifade edilebilecek kadar kısa bir süre için). Bu esnada ise, güç kaynağına aşırı yüklenme olur. Güç kaynağının çıkış gücü, sistemin toplam ihtiyacı olan gücün fazlasını tolore edebilecek kadar değil ise, kalkış akımını sağlayamaz ve kesime (cut-off) sürüklenebilir. Tüm bu ve benzer nedenlerden ötürü, genellikle çok fazla sayıda sabit disk içerebilen sunucu sistemlerin sağlığı için düşünülmüş bü özelliği devre dışı bırakmak da mümkün. Bunun için, sabit disk arabirimindeki 11 nolu ucu, toprak hattına (güç kaynağının "-" (eksi) ucuna) bağlamak gerekiyor. Bu iş için, 11 nolu ucu "-" hattına kısa devre edilmiş olarak üretilmiş/modifiye edilmiş ara kablosu bulunabilir veya mevcut olan modifiye edilebilir.

Olası 2nci nedeni ise; İşletim sisteminin, yazılımsal RAID sistem sürücüleri ile tam bu esnada etkileşime/yapılandırmaya giriyor oluşu. Donanım RAID kontrolcüsü, işletim sistemi için gereken desteği sağlar. Diğer tüm işleri (dur/kalk/bekle, yaz/oku/sil, v.b.) yazılım RAID sürücüleri ile yapılandırılmış işletim sistemi yapar.

Bilgisayar yeniden başlatıldığında, donanımların güç kaynağı ile olan ilişkileri kesilmediğinden, sabit diskler tam devirde dönmeye devam ederler ve bu nedenden ötürü, bahsedilen etkiye (Spin-Up) rastlamamanız doğaldır.

Tüm eksiklerime ve olası hatalarıma rağmen açıklayıcı olması ümidi ile...
    Es'en kalınız.

• quote:

Orjinalden alıntı: TA2DF

quote:

Orjinalden alıntı: emre319

... dikkatimi çeken bir husus da yeniden açılıyor ya hemen o sırada windows yükleme ekranına gelince harddisklerimin güçten kesildiğini farkediyorum yeniden spin alıyorlar sırayla...normalde windowsu yeniden başlat dediğimde hdd ler susmuyor.bu şekilde susuyorlar açılışta raid sebebiyle bekliyorum dedecting array diye...

Bu davranışın olası 2 nedeninden birisi ve donanımsal olanı; SATA disklerde bulunan, sabit diskler üzerinde güç kontrolü sağlamaya yönelik "Staggered Spin-Up" (Dereceli/Aşamalı Kalkış) özelliği. Disk arabirimindeki 11 nolu uç vasıtasıyla aktarılan veri, bu teknolojinin davranış şeklini belirliyor. Sistemde 1'den fazla bu özelliğe haiz SATA sabit disk olduğunda, SATA arabirimi diskleri sıra ile çalıştırıyor. İlk disk tam devire ulaştığında bağlantı noktasından (11 nolu uçdan) "Ready" (Hazır) verisi gönderiyor. Diskin hazır olduğu bilgisini alan SATA arabirimi, sıradaki diğer diske tam güç aktarıyor ve işlem bu şekilde sistemdeki tüm diskler çalıştırılana kadar devam ediyor.

Böyle bir teknolojinin geliştirilmesinin nedeni; Servo-Motor v.b. türden endüktif güç tüketen üniteler, ilk enerji aldıklarında "kısa-devre akımı" şeklinde tabir edilen sonsuz akım çekerler (mikro/mili saniye birimi ile ifade edilebilecek kadar kısa bir süre için). Bu esnada ise, güç kaynağına aşırı yüklenme olur. Güç kaynağının çıkış gücü, sistemin toplam ihtiyacı olan gücün fazlasını tolore edebilecek kadar değil ise, kalkış akımını sağlayamaz ve kesime (cut-off) sürüklenebilir. Tüm bu ve benzer nedenlerden ötürü, genellikle çok fazla sayıda sabit disk içerebilen sunucu sistemlerin sağlığı için düşünülmüş bü özelliği devre dışı bırakmak da mümkün. Bunun için, sabit disk arabirimindeki 11 nolu ucu, toprak hattına (güç kaynağının "-" (eksi) ucuna) bağlamak gerekiyor. Bu iş için, 11 nolu ucu "-" hattına kısa devre edilmiş olarak üretilmiş/modifiye edilmiş ara kablosu bulunabilir veya mevcut olan modifiye edilebilir.

Olası 2nci nedeni ise; İşletim sisteminin, yazılımsal RAID sistem sürücüleri ile tam bu esnada etkileşime/yapılandırmaya giriyor oluşu. Donanım RAID kontrolcüsü, işletim sistemi için gereken desteği sağlar. Diğer tüm işleri (dur/kalk/bekle, yaz/oku/sil, v.b.) yazılım RAID sürücüleri ile yapılandırılmış işletim sistemi yapar.

Bilgisayar yeniden başlatıldığında, donanımların güç kaynağı ile olan ilişkileri kesilmediğinden, sabit diskler tam devirde dönmeye devam ederler ve bu nedenden ötürü, bahsedilen etkiye (Spin-Up) rastlamamanız doğaldır.

Tüm eksiklerime ve olası hatalarıma rağmen açıklayıcı olması ümidi ile...
    Es'en kalınız.

+1

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.