Şimdi Ara

BİLGİSAYARIMIN ATEŞİ ÇIKTI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
943
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar işe önce sistemimi sayarak başlayayım

Kasa: AeroCool m40 htpc kasa
    Anakart: Gigabyte GA-MA78GM-S2H mATX
    İşlemci: AMD Athlon 64 X2 4200+
    Ram: OCZ XTC Platinum 2*1Gb DDR2 800 Mhz Dual Kit
    Hdd: Seagate 640Gb 7200,11 SATA
    Ekran Kartı: Asus EN8800GT(G92)
    Psu: High Power 500 Watt

bu sistemin sık sık ateşi çıkıyor ve oyun oynarken veya biraz yüklenince hemen bilgisayar güç kesiyor. işlemci boşta 55-60 derece arasında, ekran kartınında işlemcininde stok fanları üzerinde mevcut ayrıca kasaya işlemi üzerine 1 (kasanın üst katında) ve işlemci yanına 1 (kasanın arka kısmına) adet daha 8mmlik oem fan koydum, kasa tamamen kapalı iken çok kısa sürede kapanıyor. kasayı açtığımda 5-10 dk dayanıyor, üst katıda açtığımda ana kart meydana çıktığında 20-30 dk dayanabiliyor.

şimdi bana bu mevcut sistemi tam kapalı konumda sorunsuz çalıştırabilmem için ne önerirsiniz?

aşağıya everest ile aldığım algılayıcı değerleri görülmekte, bu arada sistemde windows 7 (7.600) 32 bit kurulu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dj Peace

Arkadaşlar işe önce sistemimi sayarak başlayayım

Kasa: AeroCool m40 htpc kasa
    Anakart: Gigabyte GA-MA78GM-S2H mATX
    İşlemci: AMD Athlon 64 X2 4200+
    Ram: OCZ XTC Platinum 2*1Gb DDR2 800 Mhz Dual Kit
    Hdd: Seagate 640Gb 7200,11 SATA
    Ekran Kartı: Asus EN8800GT(G92)
    Psu: High Power 500 Watt

bu sistemin sık sık ateşi çıkıyor ve oyun oynarken veya biraz yüklenince hemen bilgisayar güç kesiyor. işlemci boşta 55-60 derece arasında, ekran kartınında işlemcininde stok fanları üzerinde mevcut ayrıca kasaya işlemi üzerine 1 (kasanın üst katında) ve işlemci yanına 1 (kasanın arka kısmına) adet daha 8mmlik oem fan koydum, kasa tamamen kapalı iken çok kısa sürede kapanıyor. kasayı açtığımda 5-10 dk dayanıyor, üst katıda açtığımda ana kart meydana çıktığında 20-30 dk dayanabiliyor.

şimdi bana bu mevcut sistemi tam kapalı konumda sorunsuz çalıştırabilmem için ne önerirsiniz?

aşağıya everest ile aldığım algılayıcı değerleri görülmekte, bu arada sistemde windows 7 (7.600) 32 bit kurulu.

o işlemci boşta 55-60 derecede dediğin cekirdek sıcaklıkları benim bildiğim normal cpu sıcaklıgı onemli.ki bu sıcaklarda boşta39 derece kötü değil gibi geliyor.

• sistem değerlerin normal gibi gözüküyor sorun yok gibi havalarda sıcak zaten!
  • peki ne yapabilirim, kasanın dış kapak açık üst kat alt kattan ayrılmış işlemci üzerine sağdan soldan eklenmiş fanlarla nereye kadar gidicekki:( doğru dürüst oyun dahi oynanmıyor:(
  • Sistem boştayken o değerler normal değil.Pentium D hariç çıkan çift ve dört çekirdekli işlemcilerin hiçbiri normal şartlar altında sistem boştayken o değerlere gelmez o/c yoksa tabi.
    Ki o/c bile varken sistem boşta o değerlere ulaşmaz.Kullandığınız aktif fan işlemci arası termal macun azlığı/eskimişliği/kalitesizliği yaşıyor olabilirsiniz yada aktif fan CPU üzerine uygulaması gereken baskıyı uygulayamıyor dolayısıyla uygun bir ısı yayılımı olamıyor.Bu yönde odaklaşırsanız soruna çözüm alacağınızı sanıyorum.

Edit : CPU nuzun AMD olduğunu şimdi gördüm.Bir parça Intel'e göre fazla ısınabilir ama yukarıda da belirttiğim gibi yinede AMD de olsa yeni nesil CPU larda o ısı değerleri fazla.Siz sisteme yüklendiğinizde mevcut gördüğünüz o değerlere en az 10 derece 15 derece kadar ekleyin.Yani oyun oynarken bir süre sonra 75-80 derecelere çıkmış oluyorsunuzki buda zaten sistemin kendini kapaması için normal değer.BIOS tada CPU 70 derece yada 75 dereceyi geçtiğinde sistemi kapa seçeneğide aktifse zaten sistem kapanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bluecry -- 6 Ağustos 2009; 2:36:04 >

• biostan ayarı 90 dereceye çıkardım, everestte kararlılık testi yaptığımda cpu nun bırakın 75-80i 90lı dereceleri gördüğüne şahit oldum. Bu durumda önümde 2 seçenek oluşuyor.
    1- ucuza kaçıp 30-40 liraya bir tane vantilatör alıp direk işlemciye doğru çalıştırıcam ( geyik yapmıyorum maddi açıdan biraz problemdeyim) ki bu çalışma sizce ne kadar etkili olur?
    2- ucuza kaçmayıp adam akıllı bi cpu soğutucu alıcam ama yer sorunum var, demekki kasayı açık kullanıcaz. bu konuda tavsiyeleriniz neler olabilir? ben eski pc de big typhoon kullanıyordum buna ne önerirsiniz? yada bi başka deyişle yüksekliği fazla olmayan (eni olabilir) kaliteli bir soğutucu olarak ne önerirsiniz?

bir başka alternatif yol ise atx bir kasa alıp sistemi ona kurmak olacak ::D peki elinde feel hurricane yada mio boş kasası olan varmı :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bluecry

Sistem boştayken o değerler normal değil.Pentium D hariç çıkan çift ve dört çekirdekli işlemcilerin hiçbiri normal şartlar altında sistem boştayken o değerlere gelmez o/c yoksa tabi.
    Ki o/c bile varken sistem boşta o değerlere ulaşmaz.Kullandığınız aktif fan işlemci arası termal macun azlığı/eskimişliği/kalitesizliği yaşıyor olabilirsiniz yada aktif fan CPU üzerine uygulaması gereken baskıyı uygulayamıyor dolayısıyla uygun bir ısı yayılımı olamıyor.Bu yönde odaklaşırsanız soruna çözüm alacağınızı sanıyorum.

Edit : CPU nuzun AMD olduğunu şimdi gördüm.Bir parça Intel'e göre fazla ısınabilir ama yukarıda da belirttiğim gibi yinede AMD de olsa yeni nesil CPU larda o ısı değerleri fazla.Siz sisteme yüklendiğinizde mevcut gördüğünüz o değerlere en az 10 derece 15 derece kadar ekleyin.Yani oyun oynarken bir süre sonra 75-80 derecelere çıkmış oluyorsunuzki buda zaten sistemin kendini kapaması için normal değer.BIOS tada CPU 70 derece yada 75 dereceyi geçtiğinde sistemi kapa seçeneğide aktifse zaten sistem kapanır.

arkadaşım bir sey sormak istiyorum;o sıcaklık değerlerine ulaşmaz dediğin çekirdek sıcaklıkları mı yoksa cpu sıcaklığımı?cunku bios çekirdek sıcaklıklarını ölçmez.

• Sorunun sıcaklıkla alakalı değil gibi görünüyor değerler makul gibi ancak pcnin oyun vs. gibi aşırı yüklenmede kapanması güç kaynağından kaynaklanıyor gibi duruyor güç kaynaığını değiştirip öyle deneyin eğer imkanınız varsa.
  • güç kaynağı bu sistem için çok yeterli bir sistem zira bu güç kaynağı ile 8800 gtx vede 9800 gt ekran kartlarını son derece sorunsuz kullandım.
    sorun ısıdan kaynaklanıyor. nerden mi biliyorum? biostan cpu ısı alarmını auto moddan 90 dereceye aldım. oyuna girdikten bir süre sonra ısı hemen yükselmeye başlıyor 90 dereceye geldimi önce alarma ötmeye başlıyor ve devam ederseniz küt diye sistem kapanıyor.
    acaba bigtyphoon gibi soğutucular işe yararmı? yoksa benim işlemcimmi nakavt olmak üzere? o/c asla yapmıyorum. ama hala sorun devam ediyor.
  • Bazen anakartların ısı ölçerleri sorunlu olabiliryor daha önce karşılaştım.Windows üzerinden bios update etmeyi dene resmi sitesinden bulabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: red alert2

quote:

Orijinalden alıntı: Bluecry

Sistem boştayken o değerler normal değil.Pentium D hariç çıkan çift ve dört çekirdekli işlemcilerin hiçbiri normal şartlar altında sistem boştayken o değerlere gelmez o/c yoksa tabi.

arkadaşım bir sey sormak istiyorum;o sıcaklık değerlerine ulaşmaz dediğin çekirdek sıcaklıkları mı yoksa cpu sıcaklığımı?cunku bios çekirdek sıcaklıklarını ölçmez.

Çekirdek sıcaklığını kastediyorum.Çünkü yeni nesil işlemciler daha az ısınacak şekilde dizayn edilmiş ve üretilmişlerdir.Yukarıdaki değerlerde çekirdek sıcaklıkları yük binmediği zamanlarda 64 derecelere varırsa stabilite tamamen ortadan kalkar.Çünkü yük binmesi halinde en az 15 derece daha artış olacaktır.Haliyle 80 ve üzeri değerlere ulaşacaktır.Aslında bu konuda 80 e 90 a kadar yolu var şeklinde bir bakış açısıda mevcuttur kimilerine göre ama anakart ısı kontrolcüsü tarafından bu ısı artışı normalmidir önemli olan budur.Yani demem o ki 80 ve üzeri ısı değerlerine erişildiğinde sistemin oto kontrol mekanizması devreye girerse bu değerler o anakarta göre uygun değildir.Örneğin ben bazı anakartların ısı sensörlerine pek güvenmem.Şöyleki ;
    Aynı işlemci bir anakartta aynı soğutucu ile 50 dereceyi değer gösterirken başka bir anakartta aynı uygulamalarda 40 veya daha az olabiliyor.Soğutucu değişmediğine göre demekki iş anakartın ısı sensöründe bitiyor.

En son yazdığım örneği konuyu açan arkadaşa uyarlarsak eğer CPU sunu ve aynı soğutucuyu başka bir anakartta kullanmış olsa yukarıda aldığı değerlerden farklı değerleri alabilecektir.Kısacası demem o ki sıcaklık değerlerine bizler ne kadar "normal bu sıcaklık" yada " fazla bu sıcaklık" desekte önemli olan anakart ısı sensörü yada o anakartın hangi sıcaklığı normal/anormal demesidir.

Teoride 70 80 derece arası CPU lar normal görevini yerine getirir denilebilir.Ancak ben herhangi bir anakartın karakteristik özelliğini yada ısı sensör hassasiyetini baz almadan şunu diyebilirimki yük bindiğinde 60 derece bir CPU için stabil değerdir.

• yani şimdi ben işlemcimi başka bir anakarttamı deneyeyim?
  • bide termal macunu deneyeyim bakalım tabi rizede bulabilirsem :S belkide sorun hakikaten oradan kaynaklanıyordur ama bu kadarda olacağını zannetmiyorum
  • amd nin en büyük sorunu zaten ısınma olayı amd kullanıyosan normaldir iyi performans verir doğru ama yüklendinmi kapar kendini
  • allah şu termal macun denen mucizeyi yaratandan bin kere razı olsun arkadaş bu kadar etkilimiydi bu melet ekran kartınında işlemcininde macunlarını yeniledim, normalde kasa tamamen açık 15 dk dayanmayan cod 5 le kasa full kapalı yarım saat oynadım banamısın demedi
    buradan değerli yorumlarıyla yol gösteren ve sorunuma çare üreten tüm dostlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum

• bide donanım habere sonsuz teşekkür tabiki
  • kesinlikle biosunu update yap derim bak eger faydası olmazsa yaz buraya
  • Yukarıdaki açıklamalarda da söylediğim gibi kimi başka başlıklarda benzeri durumlar yaşanmaktadır.Termal macun ve CPU aktif soğutucunun yeterli baskıyı yapamayacak şekilde takılmış olması @Dj Peace'in yaşadığı sorunları meydana getirmektedir.Yazın bu sıcak günlerinde ihtiyaç olsun yada olmasın uzun zamandır PC bakımı yapmamışsanız mutlak şekilde fan temizliği , kasanızın yan kapağının açık olarak durması , en önemliside termal macun yenilemesi sisteminizin daha stabil çalışmasını sağlayacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bluecry -- 7 Ağustos 2009; 15:31:24 >
  • kasayı açık kullanmaktan nefret ederim ama rize gibi aşırı nemli memleketlerde lazım oluyor yoksa bırakın kasayı siz yanıyorsunuz :D bu arada bana 11 cm den fazla yüksekliği olmayan performanslı bir soğutucu söyleyebilirmisiniz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.