Şimdi Ara

Bilimde İnanç Vardır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Yeni ateistlerin ‘’tesadüf’’ kelimesine bir alerjisi olduğunu görüyoruz. Her ne kadar eski ateistlerin çok çok kullandığı bir kavram da olsa ’’tesadüf’’ ve ‘’rastgele’’ gibi kelimeler o kadar kirlendi ki artık, yeni ateistlerin önemli bir kısmı bu kavramlardan uzaklaşmaya çalışıyorlar.
    "Evrendeki olayların tesadüfen olduğunu iddia etmediklerini" söylüyorlar.

quote:

“Evren içerisindeki her bir olay gibi doğa yasaları tarafından belirlenmekte ve yönetilmektedir.

quote:

+Bir topu havaya attığınızda belli bir noktaya geri düşmesi tesadüf veya rastgelelik midir?

-Hayır! Bir doğa yasası olan kütle çekimi tarafından yönetilen bir süreçtir.

Şimdi daha önce, ‘’mevcut bilimsel metodun bize işlerin faili olarak hep bir önceki sebebi gösterdiğini’’ söylemiştik.
    Natüralizmin en önemli inanç esaslarından birisi oydu.

Peki, biz doğa yasalarını inkar mı ediyoruz?
    Elbette hayır.

Söylediğimiz çok basitçe şu “Mert topu attı.” cümlesinin yazılması olayıyla, havaya atılan bir topun düşmesi olayının şu yönden bir farkı yok: Her ikisi de belli kuralların uygulandığı olaylar. Burada Türkçe kurallar uygulanıyor, orada çekim kuralları uygulanıyor. İşte nasıl ki Türkçe kurallarını bilen ve cümleyi yazacak gücü olan ve Türkçe kurallarını uygulamayı, mesela başka bir dilin kurallarını uygulamaya tercih edecek bir iradesi olan, bir bilinç olmadığı sürece Türkçe kuralları bu cümleyi yazamıyorsa, aynı şekilde kütle çekim kuralını bilen ve uygulayacak gücü olan ve kütle çekim kuralını tam da olması gerektiği değerlerde, uygulamayı uygulamamaya tercih edecek,bir iradesi olan, bir bilinç olmadığı sürece Türkçe kuralları bu cümleyi yazamıyorsa, aynı şekilde kütle çekim kuralını bilen ve uygulayacak gücü olan ve kütle çekim kuralını tam da olması gerektiği değerlerde, uygulamayı uygulamamaya tercih edecek,bir iradesi olan, bir bilinç olmadığı sürece çekim kuralı o topu düşüremez."

"En saçma şeyler bile size düzenli olarak telkin edilirse, belli bir süre sonra onun aksini düşünemeyecek bir hale gelirsiniz."

Özellikle bu cümleye imzamı atarım.

KAYNAK:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Nisan 2019; 23:17:19 >

• Attığın video bilimin zaten mutlak ve kollektif olduğu önkabulleriyle yapılmış video. Bu önkabulleri nerede alırsan al ondan sonrası inanç olmaz zaten. Mesela İslamın doğru din olduğuna inanırsan islami terminolojiyle neyin hak neyin batıl olduğunu bilirsin. Bilimde bunun gibi. Nedenselliği kabul edersen herşey test edilebilir olur senin için. Eleştiri buradaki önkabuller için sonrası için değil. Bu yüzden alakasız senin cevabın.
    İçeriği okusan anlayacaksın ama anlayamıyorsun belli kalıplar dışına çıkamıyorsun.
  • Bilimde inanç yoktur, çünkü bizzat kendiniz de bunu deneyip gözlemleyebilirsiniz.
    İnanç kısmı şöyle vardır, bir varsayım atarsın ve bu bir inançtır ama din vs. gibi değildir, deney ile kontrol edersin varsayımını.

https://www.youtube.com/watch?v=I4dPPqXfksY

• HIGHER kullanıcısına yanıt
    2 saniyede ne bu hız. Okumadığın veya videoyu dinlemediğin okadar barizki Attığın şey ile paylaştığım şeyler arasında alaka yok. Taassup ve inanç burada başlamış bi kere zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Nisan 2019; 23:20:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FF1B88FA0

2 saniyede ne bu hız. Okumadığın veya videoyu dinlemediğin okadar barizki Attığın şey ile paylaştığım şeyler arasında alaka yok. Taassup ve inanç burada başlamış bi kere zaten.
    Saçmalıklara ayıracak vaktim yok, onu bırak dediğime cevap ver. Ad hominem yapma.
    Paylaştığım konuya cevap vermiyor alakasız bişey atıyor ortaya. Sonra bana cevap ver onu bırak diyor. Çok tuhafsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Nisan 2019; 23:24:36 >
  • quote:

Paylaştığım konuya cevap vermiyor alakasız bişey atıyor ortaya. Sonra bana cevap ver onu bırak diyor. Çok tuhafsın
    Başlık neyse onla alakalı bir yazı yazdım dolayısıyla alakalı.
    Attığın video bilimin zaten mutlak ve kollektif olduğu önkabulleriyle yapılmış video. Bu önkabulleri nerede alırsan al ondan sonrası inanç olmaz zaten. Mesela İslamın doğru din olduğuna inanırsan islami terminolojiyle neyin hak neyin batıl olduğunu bilirsin. Bilimde bunun gibi. Nedenselliği kabul edersen herşey test edilebilir olur senin için. Eleştiri buradaki önkabuller için sonrası için değil. Bu yüzden alakasız senin cevabın.
    İçeriği okusan anlayacaksın ama anlayamıyorsun belli kalıplar dışına çıkamıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 23 Nisan 2019; 23:37:3 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

videoyu izlemeye başladım sebep yerine sebeb yazdığını görünce izlemeyi bıraktım 1:30

cahil cühala işi

• gerçekten sebep yerine sebeb yazmak videoyu tamamiyle tüm argümanları tamamiyle geçersiz kılıyor ve her birimizi cahil cühela yapıyor. tebrik ediyorum
  • quote:

gerçekten sebep yerine sebeb yazmak videoyu tamamiyle tüm argümanları tamamiyle geçersiz kılıyor ve her birimizi cahil cühela yapıyor. tebrik ediyorum
    size demedim hocam videoyu yapana dedim 13 dakika az değil zaten cahilim daha fazla cahilleşmek istemem
  • estagfurullah video çok ağır değil anlayabilirsiniz aslında
  • inancın negatif bir durum olduğunu içten içe kabul etmişsin ki "bilimde inanç vardır" deyip kendince bilimi küçültmeye çalışıyorsun
  • Adam dinin inanç olduğunu unutmuş.Bilimide kendilerine benzetip güç almaya çalışıyor.
  • kaç tane tanrı var? cevabın 1 ise neden?
  • Bilimde inanç var derken nasıl bir inançtan bahsediyorsun çok muğlak. Bir önermeyi doğru kabul etme anlamında kullanıyorsan çoğu şeyde inanç var zaten. Fakat kanıtsız inanma maksadında inanç var diyorsan bilimde bu yok. Ha bilimin kendisi belli metafizik ön kabullere dayanır orası ayrı. İnançla ilgisi yok onun pek. Bilim mutasyonlar tesadüftür derken bilinç dahilinde işlemediğini belirtir. Mutasyonların günlük hayattaki tesadüf anlamında kullanılması evrimin felsefi yorumunda var. Teistler Tanrı mutasyonlara müdahale edip seçer der. Ateistler rastgele meydana gelir derler. Bu işin felsefi kısmı tabii bilim buna bakmıyor. Bilim nasıl çalıştığını anlatıyor sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 24 Nisan 2019; 22:48:1 >
  • Su Aygırı kullanıcısına yanıt
    inancın tam aksine olumlu birşey olduğunu düşünüyorum ve bilim bana göre aşağı bir uğraş olmadığını faydalı olduğunu söyledim. ama inancı siz küçük görüyorsunuz ve inançla hareket etmediğinizi iddia ediyorsunuz. fakat herşey inançtan ibaret
  • tez ve anti tezi olan her olgunun güvene dayalı bir şekilde birinin seçilmesi inançtır. herşeyde bir tez yani kanıt vardır. sen sadece bu kanıtlardan hareketle bir yargıda bulunursun. bu herşeyde var olan birşey. fakat bilimin yargıları daha somut ve duyusal olarak algılanan birşey olduğu için gerçeklik damgası yiyor. fakat buradaki temel hata gerçekliğin inceleme alanına herşey dahil. yani o kümede gerçekliği bulabilmen için o kümeye dahil olmayan bağımsız birşeyi referans alman gerekiyor. fakat böyle bişey yok. dolayısıyla gerçekliği bilmende imkansız. sadece yapabileceğin tek şey var o da oyunu seni yönlendirdiği şekilde oynaman. nedir? bir eylemin, işin bilinçsiz olamayacağıdır. nasıl ki insan kendi varlığından emin ve kendi bir bilinci olduğunu -gerçeklik bilgisi olmamasına rağmen- düşünüyorsa bu da aynıdır. bunlar bedihi bilgidir. yani önceden insan zihninde varolan bilgiler.

quote:

Ha bilimin kendisi belli metafizik ön kabullere dayanır orası ayrı. İnançla ilgisi yok onun pek. Bilim mutasyonlar tesadüftür derken bilinç dahilinde işlemediğini belirtir.

hayır bu da tamamen bir inançtır. hatta bilinç dahilinde işlemediği ifadesi başlı başına bir inançtır. bilinç dahilinde işlemediğini söylemek için bilinç dahilinin ne olduğunu bilmek gerekir. peki bilim neden böyle söylüyor? çünkü bir çıkarım yapmaksızın ilerleyemezsin yani bilim yapamazsın.

3:55 ile 4:40 arasında Fizikçi David Deutsch bilimin belli kabulleri alması gerektiği yoksa bilimin yapılamayacağını söylüyor. Yani bilimin gerçeklikten ziyade onun gerçeklik karşısında bir pratiklik olduğunu anlatıyor bize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 25 Nisan 2019; 3:2:21 >

• tanrı bütündür, tamdır, sonsuzdur. neden? çünkü bu aklın en üst soyutlamasıdır. çokluk-birliği gerektirir. birlik tamlık, kemal olma halidir. çokluk ise noksanlıktır.
  • quote:

tanrı bütündür, tamdır, sonsuzdur. neden? çünkü bu aklın en üst soyutlamasıdır. çokluk-birliği gerektirir. birlik tamlık, kemal olma halidir. çokluk ise noksanlıktır.
    dostum ben seni anlamakta güçlük çekiyorum çok basit bir soru sordum müslüman olduğunu sanıyorum ama panteist gibi cevap yazmışsın herşeyden eminmiş gibi konu açıyorsun ama sanki açık vermekten korkuyor gibi net cevap yazmıyorsun
  • Herif kafayı inançla bozmuş.
    Yatıyor inanç.Kalkıyor inanç.
    Git gel konya altı saat.
    Hayali tanrıya inanan,ianaçtan başka hiç bir argumanı olmayan adam elbette Bilime inanç diyecek.

Bu yazıları okudukça dünyada müslümanların neden en geri kalmış ve sömürülen ülkeler olduğu ap açık ortaya çıkıyor.

Bu kafa ile sonsuza kadar geri kalmışlıktan kurtulamazsınız.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.