< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Bir devrin sonu: Nokia markalı akıllı telefonlar satıştan kalktı (2. sayfa)
-
-
HMD GLOBAL o kadar rezil yönetti ki süreci, asıl Nokia da isim hakkını normalden daha erken ellerinden aldı. Normalde 2026’ya kadar HMD, Nokia adını kullanabilecekti ama ana şirket Nokia, erkenden bu hakkı aldı.
aferin size. nokia adını o kadar rezil şekilde kullandınız ki gerçek nokia isim kullanım hakkınızı erkenden elinizden aldı.
gerçek nokia'dan kastım: nokia çoğunluğun sandığının aksine batmış bir şirket değil. sadece telefon sektöründen çekilmiş bir şirket. bu adamlar halen en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri.
peki ne oldu?
2016'da eski nokia yöneticilerinin kurduğu hmd global, nokia'dan telefonlar için isim kullanma hakkı aldı. başta yeni 3310, nokia 3, 5 ve 6 gibi oldukça güzel modelleri çıkardılar ve nokia 7, 8, 8 sirocco, 7 plus gibi modellerle güzel devam ettiler.
ancak hep bir pazarlama eksiği vardı. sonunda 5 kameralı nokia 9 pureview modeli çıktı. aslında ilgi çekmek için çok iyi fikirdi ama yeteri kadar çalışılmamıştı. tamam iyi fotoğraf çekiyordu ama 5 kamera için yeterli değildi, birçok insan tasarımla dalga geçti. zaten kısıtlı kaynakları da böyle işlere harcadılar ve nokia adıyla sürekli alt-orta düzey telefonlar üreten bir şirket olarak devam ettiler. bu arada türkiye'den de dalgalı kur sebebiyle çekildiler.
nokia 8.3 modelinden sonra ise bir daha amiral gemisi model çıkarmayacaklarını açıkladılar. bu telefonlar oldukça güzel olsa da düzgün pazarlanamadı.
aslında bu orta düzey telefonlar da oldukça iyiydi. nokia x20, 5.3 gibi modeller hiç de orta segment gibi durmuyordu. aslında malzeme kalitesi en alt modellerde bile iyiydi ama yongalar eski ve çok düşük seviyeydi. birkaç sene nokia adını sürekli alt modellere odaklanarak geçirdiler.
en sonunda tablet işine de girdiler ki fena da olmadı. bu sırada ikonik tasarım dillerinden de vazgeçip diğer tüm telefonlara benzer telefonlar çıkardılar. yani içi olmasa da dışı güzel cihazların artık dışı da güzel değildi. şahsen hmd'nin son güzel nokia cihazı x20 ve x30'dur.
son yıllarda biraz akıllanıp pazarlamayı ve ilginç şeyleri öne çıkarmaya başlamışlardı. mesela xr20 gibi oldukça dayanıklı, nokia denince akla gelebilecek bir özelliğe sahip telefon çıkardılar. başarılıydı da. ha artık iş işten geçti. 2023'te asıl nokia bir kimlik değişikliğine gitti ve ikonik logosunu değiştirdi ve artık nokia adını diğer şirketlere lisanslamama kararı aldı. hmd'nin de rezaletlerinden bıkmış olsalar gerek 2026'ya kadar isim hakkı olmasına rağmen hmd apar topar kendi isimlerinde telefon çıkarmaya çalıştı ve yeni nokia modeli çıkarmayı durdurdu.
asıl delilik şimdi başlıyor. bakın bu adamlar senelerce nokia adını düzgün pazarlayamadılar, duyuramadılar dedim ya. şaka gibi bu adamlar hmd adıyla barcelona'ya sponsor oldu. ulan 7 senedir aklınız neredeydi laaaan!
burada anlattıklarım özet niteliğinde. her şeyi anlatmak saatlerimi alır.
bu arada telefon dünyasına çok büyük katkılar da vardır bu hmd'nin.
hani şu güncelleme garantisi işi var ya, o aslında hmd ile başladı. 2019 yılında tüm modellerine güncelleme veren tek şirket hmd idi. eski yeni tüm modelleri android ve güvenlik güncelleme alarak 1. oldu.
ayrıca ben de nokia 5 modelini 7 yıl kadar kullandım ve inanılmaz memnun kaldım. o dönem 700 tl'ye almıştım ve o fiyatta birçok rakibinden premium hissettiren kasası, özellikleri ve uzun süreli güncellemeleriyle sorunsuz hizmet etti bana. 2023 sonunda 16gb hafızanın yetmemesi nedeniyle emekli ettim kendisini. ayrıca saf android'in ne kadar güzel bir şey olduğunu gördüm
bu arada bu adamlar saf android kullanıyordu ve giriş seviye telefonları için bu iyi bir şeydi. çünkü fazladan bir ui telefona ek yük bindirmiyordu. ki bence saf android gün hmd'nin en doğru kararlarından biridir.
özetle: pazarlama ve yönetim hataları sonucu güzelim telefonların tutmaması sonucu nokia adını alt segment telefonlarla harcamış finli şirket. şu anda hmd pulse ve vibe gibi modellerle devam etmekler.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Çocukluğumuzun efsanesi olarak hatırlayacağız seni
-
5110
3310
5800
Sırası ile 2019 aralığa kadar kullandıklarım
Mutsuz etmediler beni hiç bi zaman.
2019 sonu aldığım gerzek meizu ile durmağ yoğ yola devam...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 12 Ocak 2025; 21:40:5 > -
Oysa ne kadar heyecan verici telefonları vardı. 3660, 6600, 6300, 3410, 3310, 5110, 6230 N9 ve daha niceleri. HMD kendisini bir şey sanıyor sen adam akıllı Nokia cihazlar üretseydin pazarda yer edinirdin. Aslında fena başlamadılar güncelleme desteği olarak bir süre iyi de götürdüler ama sonradan giriş seviyesinin üzerine çıkamayınca böyle oldu sonu markanın. Kendi markaları ile çok tutunacaklarını zannetmiyorum yakında kepenk kapatır giderler.
-
Bir zamanlar efsaneydi vay be
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ah be. Canım nokia'm. N8 gibi şahane telefonlar çıkarıp, çağa ayak uyduramadin :( çok üzgünüm.
Telefon demeden herkes "Nokia'dan şaşma!" derdi, vay be
HMD ile falan olacak işler değil bunlar. Nokia’yı ya Microsoft almalıydı ya da Google. İşletim sistemine sahip dev bir şirket adam edebilir böyle bir markayı. Pixel telefonları Nokia etiketi ve Nokia kalitesiyle sattıklarını düşünsenize mesela. Ya da Windows’lu eski Lumia serisinin geri döndüğünü..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tarih tekerrürden ibarettir 😁
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Nokia ne yaparsa yapsın kurtulmasına imkan yoktu. Pazarda Marka algısı herşeyden önemlidir, insanlar için Nokia hep tuşlu sağlam telefon olarak zihinlerde yer etti, Apple ise ilk telefonunu devrimsel bir şekilde lanse etti. O zamandan beridir de insanlardaki marka algısı hiç değişmedi. Sadece Nokia değil, Blueberry, Ericson, Panasonic,LG, hatta Sony bile bu marka algısını yaratamadığı için piyasadan silindiler. Sadece Samsung bu alanda doğru zamanda Galaxy serisi ile iPhone a kıyasla ulaşılabilir dokunmatik telefon stratejisi ile kendine yer edebildi.
Herkesin bir dönem kullandigi efsane seni unutmayacağız.
Bu haber ve mesajları bir gün iPhone için de okuyacağız
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Koleksiyonumda hala efsanelerden 6230i n73 ve 6680 var. En son asha 311 kullanmıştım çok kötü bir telefondu sonrası windows phoneleri kullanmak nasip olmadı.
-
10 sene sonra mercedes, bmw içine aynı şeyi diyeceğiz. bkz. çağa ayak uydurabilmek.
-
Güzel bir yorum lakin farklı bir pencereden bakınca tüyler ürpertici oluyor. En azından benim için. :)
Uygulama geliştiren birisi olarak farklı platform, farklı işletim sistemi demek bir noktadan sonra zulüm demek oluyor. Windows Mobile için en büyük problem buydu aslında. Geliştiriciler uygulama çıkarmadılar ya da çıkaramadılar. Bir an düşününce piyasada 6-7 platform olsa ve hepsine aynı uygulamayı ayrı ayrı belki farklı dillerde yazacak olsam çıldırırdım herhalde. :)
-
belli bir seviye üzeri para dönen bir sektörün en güçlü 3 markası arasında bir amerikan firması yoksa oraya bir amerikan firması koymak için uğraşırlar.
sektörün kaymağını yemeye alışmış ortaya elle tutulan birşey koymayan firmalar bi anda güm olur.
-
Şu başlığı mesela Apple hakkında düşünebiliyor musunuz? İşte bir dönem Nokia markası da bizim gözümüzde öyle bir devdi.
-
bazı şeyler aşk gibidir 2 ci sans
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X