Şimdi Ara

Bir insan zeki yada aptal olduğunu nasıl anlar ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
6.970
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Diğer insanlara göre daha zeki ve araştırmacı olduğumu düşünüyorum acıkcası özellikle türkiye kriterlerinde. Ancak bazen geliyor biriyle tanışıyorum ya daha zeki olduğunu düşünüyorum yada konuşulan konu hakkında iyi bir bilgisi oluyor ve benim olmuyor. İşte burada şu soru kafama takılıyor . Hangi seviyeden sonra zeki-araştırmacı hangi seviyeden sonra aptal-cahil sayılıyoruz ?

Cünkü her zaman bir konu hakkında muhabbet acılıp onun üstüne okuduğum kitap veya makaleden bir şey anlatınca şöyle düşünüyorum "Acaba ben bu konu hakkında az şey bilip dunning-kruger etkisi yaşayan biri miyim ?" işte buna hic bir zaman emin olamadım. Bir şeyi gercekten bilip yeterli seviyeye ulaştığımızı özellikle bilgi- kültür olarak nasıl anlayacağız? ki anlasak bile dünyadaki 1000 alandan 999'unu öğrenip 1'inden sacma bir yorum yapsak o konuyu bilen insanlar tarafından aptal yada cahil olarak sayılacak olmamız bizi yine cahil kılmayacak mı ?

Kafamda 2-3 gündür onlarca fikir ucusuyor uyuyamıyorum artık tartışacak birileri lazım

• Bilgili olma kaygısı, bildiğini sergileme ve anlatma kaygısı güdüyorsanız siz bilgili biri değilsiniz. Muhtemeldir ki, -anlattıklarınızdan sezdiğim kadarıyla- entelektüel bir birikim elde etmeyi kendiniz ve yaşantınız için değil, başkalarına ''bakın ben bunu biliyorum'' diyebilme amacınız için istiyorsunuz gibi geldi bana. Bence bunu aşmalısınız.

''Ben ne kadar bilgiliyim?'' veya ''karşımdaki insandan daha bilgili olduğumu kanıtlayabildim mi?'' gibi sorularla hareket ediyorsanız, pek de bilgili olduğunuz söylenemez açıkcası. Merak ettiğiniz ''bilgimi nasıl ölçebilirim?'' sorunuza cevap vereyim: Bence bilgili değilsiniz. Öğrendiklerinizi dışsallaştırmak yerine içselleştirirseniz ve kendi öznel yaşamınıza, -başka birilerine bir şeyleri kanıtlama amacı gütmeden- uygularsanız ve en önemlisi de cahilliğinizin farkında olursanız, işte o zaman bir bilge olma yoluna girersiniz.
    Evrim nasıl bahşedebiliyor? Evrim canlı bir varlıkmı? Buzdolabındaki dünden kalan yemeği sana bahşeden buzdolabımı, dolap poşetimi, tabakmı, kaşıkmı, yemek masasımı, mutfakmı, sindirim sisteminmi? Tüm bu saydıklarım tesadüf eserimi bir araya gelip sana bahşediyor?

Başlığı cevap verecek olursak; Hastalık durumları hariç herkes eşit derecede zekaya sahiptir. Kafayı çok yoran ve araştıran, düşünmeye üşenip yormayana zeki görünür. Tersi de doğrudur, aptal görünür.

İnsanın kendisinden daha zeki gördüğü kişilerden sürekli daha zeki olmaya çalışması (yarış yapması) zekinin aptallığıdır.
  • Sorgulamıyorsa aptaldır , sorgulayanlara hakaret ediyorsa yine aptaldır , sorguluyorsa zekidir ve evrimin ona bahşettiği beyni dibine kadar kullanmaktadır .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgili olma kaygısı, bildiğini sergileme ve anlatma kaygısı güdüyorsanız siz bilgili biri değilsiniz. Muhtemeldir ki, -anlattıklarınızdan sezdiğim kadarıyla- entelektüel bir birikim elde etmeyi kendiniz ve yaşantınız için değil, başkalarına ''bakın ben bunu biliyorum'' diyebilme amacınız için istiyorsunuz gibi geldi bana. Bence bunu aşmalısınız.

''Ben ne kadar bilgiliyim?'' veya ''karşımdaki insandan daha bilgili olduğumu kanıtlayabildim mi?'' gibi sorularla hareket ediyorsanız, pek de bilgili olduğunuz söylenemez açıkcası. Merak ettiğiniz ''bilgimi nasıl ölçebilirim?'' sorunuza cevap vereyim: Bence bilgili değilsiniz. Öğrendiklerinizi dışsallaştırmak yerine içselleştirirseniz ve kendi öznel yaşamınıza, -başka birilerine bir şeyleri kanıtlama amacı gütmeden- uygularsanız ve en önemlisi de cahilliğinizin farkında olursanız, işte o zaman bir bilge olma yoluna girersiniz.

• Yeterli düzey diye bir şey yok. Her şey birbiriyle bağlantılı bir matematikçinin sanat tarihi üzerine bilgisi onu daha iyi bir matematikçi yapar. Hatta daha iyi matematik bilen bir insan yapar. Evet sanat tarihi bilmek (çok genel anlamıyla konuşursak) matematik bilgisini kuvvetlendirir. Demek istediğim bir insanın “artık ben baya iyiyim ya tamamdır” demesi için her şeyi bilmesi lazım gibi bişey.
    Her şeyi bir kenara bırakalım yaşınızın 50-60 civarı olmadığını varsayarsak genel anlamda olgunlaşıldığını düşünmek pek mümkün değil. Zeka meselesinde zaten diğer insanlarla kişinin kendisini karşılaştırması doğru değil. Ortalama üzeri olmak zaten çok büyük bir meziyet değil zira.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Schwartzenius

Bilgili olma kaygısı, bildiğini sergileme ve anlatma kaygısı güdüyorsanız siz bilgili biri değilsiniz. Muhtemeldir ki, -anlattıklarınızdan sezdiğim kadarıyla- entelektüel bir birikim elde etmeyi kendiniz ve yaşantınız için değil, başkalarına ''bakın ben bunu biliyorum'' diyebilme amacınız için istiyorsunuz gibi geldi bana. Bence bunu aşmalısınız.

Hocam dedikleriniz gayet mantıklı hatta ilk araştırıp kitap okumaya başladığım zamanlar gercekten diğer insanlardan üstün olma gayesi güdüyordum. Bu şimdi yerini daha cok bilgiyi öğrenmeyi sevmeye bıraktı ama hala öğrenme aşkını körükleyen nedenler biri .

Ama belli bir perspektiften doğru iken bazı perspektiflerden yetersiz . Cünkü örneğin nietzcshe'nin übermensch tanımındaki gibi zeka ve bilgelik olarak aşmış insanın bile kendi özellikleriyle böbürlenmesinde bir problem olmadığını söyler. Baktığımızda ise gercekten herkesin zeki olduğunu kabul edeceği insanlarda bile bildiği ile böbürlenme veya kendisinden daha az bilenleri yada daha doğrusu bilmeye calışmayanları bir kücümsemeleri var.

Bende sizinde dediğiniz gibi kötülüyorum aslında bu özelliğimi - Hatta yazdığım gibi oldukca cahil görüyorum kendimi bazen ama bu isteklerle başlayarak okuyan araştıran bir insana doğru evrildim ancak bunların hala bir insanı bilgili mi bilgisiz mi yaptığını kesin olarak kestiremiyorum .le
    Cahilligin farkına olmaya ise kesinlikle katılıyorum. Hastalığın farkında olmadan ilac tedavisi yapılamaz sonucta.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-73A8A7D1E

Bu mesaj silindi.
    Hocam ironi olarak mı dediniz? İroni olarak ise nedeni Schwartzenius hocamızla aynı mı ? Yani öğrenmek ve kültürlenmeyi diğer insanlardan üstün olma amacı güderek yapmak cahil olmama mı neden oluyor ?
  • coguna gore zeki oldugunu dusunuyorum buda bence iyi bir sey

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Baskasinin senden bilgili oldugunu dusunmen seni zeki yapmaz ama zeka kipirtisi gosterimi olarakta fikkate alinmali.

Senden daha zekilerle takildigin surece yukselirsin toplum menusune razi olup populist kultur urunu insanlarla takildigin surece gunden gune erir bir sure sonra haberlerden duydugun herseye sorgusuz sualzsiz inanan yurdum insani olursun.

Turkiye kriterlerine gore degerlendirmekten dolayi kaybediyorsun.

Kendini avrupa insaniyla kiyasla.

Bunun bir yolu seyahat veya uzun sureli konaklama doger yolu okumaktir.

Yasini bilmem ama 20 den once bende ayni kibre hapsolmustum..

Kisa surede bilgine degil bilgiye hurmet mantigiyla ne kadar ahlaksiz ne kadar kaypak olsa da bilgi sahibi herkese yakin durmaya calistim.

Maddi olarak kaybima ragmen manevi cokca kazancimla sureci tamamlayip bir seviyeye geldim ve artik bilgide secici hale geldim.

Asil kazancimda bilgiye nasil ulasacagimi ogrenmek oldu..

Fakat unutma bilgi kafani yumusatmak yerine sertlestiriyorsa yanlis yoldasin.

Rehber edindigin bilgide ahlak vicdan gibi hayvandan ayrildigimiz noktalar eksik ise cokca uzulur uzersin..

Bunca nasihati

Icimizdeki seytan kitabi tavsiyesiyle bitireyimde entellektuel biri oldugum sanilsin..

• Nitche okuyup bizi trolleyen ergenin teki bu..

Yakaladiginiz yerde agzina yuzune en kalin kapakli kitaplarla vurun..

Atayost oldugunu anlarsaniz mhmt kardesimizkn fidelist ellerjne teslim edip misirlar esliginde kan ve goz yasi banyosunu izleyin..

• Evrim nasıl bahşedebiliyor? Evrim canlı bir varlıkmı? Buzdolabındaki dünden kalan yemeği sana bahşeden buzdolabımı, dolap poşetimi, tabakmı, kaşıkmı, yemek masasımı, mutfakmı, sindirim sisteminmi? Tüm bu saydıklarım tesadüf eserimi bir araya gelip sana bahşediyor?

Başlığı cevap verecek olursak; Hastalık durumları hariç herkes eşit derecede zekaya sahiptir. Kafayı çok yoran ve araştıran, düşünmeye üşenip yormayana zeki görünür. Tersi de doğrudur, aptal görünür.

İnsanın kendisinden daha zeki gördüğü kişilerden sürekli daha zeki olmaya çalışması (yarış yapması) zekinin aptallığıdır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • zeka ile bilginin çok da alaksı yok

zeka olanbilgiyi hızlı işleme ve sonuca varmada etkendir.
    bilgi ise daha çok çalışma ve sabırla öğrenilir.
    bilgi seviyesi arttıkça zeka artabilir ama zekanın sınırı kadar.
    örnek ilk zaman işlemcili bilgisayara sistemin kaldırabileceği en yüksek harddiski takar, programları yüklersin. programın çoğunu kaldırsa da -ağır aksak çalışsa da- bir yerde tıkanır.

ölçü nedir demişsin aslında ölçü zeki olup olmama noktasında değil de akıllı olup olmama noktasında var. akıllı olmanın ölçüsü kendine en çok faydayı sağlayacak olan bilgiyi araştırarak hayatını ona göre şekillendirebilmektir.
  • quote:

Bu mesaj silindi.
    Sen karar mercii misin? Sana ne oluyor? Dur yazacam sana dur bilgisayar başına geçeyim

• quote:

Orijinalden alıntı: LePortaBim

Yeterli düzey diye bir şey yok. Her şey birbiriyle bağlantılı bir matematikçinin sanat tarihi üzerine bilgisi onu daha iyi bir matematikçi yapar. Hatta daha iyi matematik bilen bir insan yapar. Evet sanat tarihi bilmek (çok genel anlamıyla konuşursak) matematik bilgisini kuvvetlendirir. Demek istediğim bir insanın “artık ben baya iyiyim ya tamamdır” demesi için her şeyi bilmesi lazım gibi bişey.
    Her şeyi bir kenara bırakalım yaşınızın 50-60 civarı olmadığını varsayarsak genel anlamda olgunlaşıldığını düşünmek pek mümkün değil. Zeka meselesinde zaten diğer insanlarla kişinin kendisini karşılaştırması doğru değil. Ortalama üzeri olmak zaten çok büyük bir meziyet değil zira.
    Ne alaka? Sanat tarihi ile matematik ne alaka? Senin zekan ortalama üstü mü bilmiş bilmiş konuşuyorsun? Doktor musun, psikolog musun hani şu 4 yıllık aptal bir programla mezun olup kensini doktor sananlardan? La sen daha liseyi bitirmedin oğlum gelmiş buraya ahkam kesiyor.

Git liseyi bitir, üstüne iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünü kazan orada derslerine değil düşüncelerine vaktini ayır ki sen türksün şeyapsak yapmazsın öyle birşey, üstüne biraz sosyal tecrübeler koy, sonra da gel buraya yaz tamam? Hadi bakalım

• mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Adamım güzel yazmışsın. Gel beraber takılalım senle. elimden geldiğince sana herşeyi öğretirim sen efendi bir kardeşimizie benziyorsun. Ama bu medeniyet artıkları gibi ego yapacaksan olmaz ki sen bunlar gibi medeniyet kasmıyorsun. Anadolu çocuğusun oğlum, insan nasılsa öyle davranmalı. Bunlar içinde anadolu dışında isviçre. Sağında platon solunda hasan mezarcı. Bunlar tezatı oksimoronluğu içinde yaşıyor. Benle takıl sana burada kimse karışamaz

• quote:

Bu mesaj silindi.
    şimdiii

bir erkek olarak ben seni 20'li yaşlarda bunalıma girmiş güzel çıtır olarak görüyorum. baba sorunlarıyla uğraşan kendini birine adayacağı, bir erkeğin kanatları altına girme ihtiyacı hisseden bir cimcime bir kızsın sen. yozgata uğrarsan seni misaffir edebilirim
  • "Çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım. Başarımın sırrı işte budur." -M.Jordan.

Çalıştıkça aptal olduğunu hissedeceksin, aptal olduğunu hissettikçe çalışacaksın. Zekiliğin sırrı işte budur -Tadeon
  • Konu acani pisman eden dh team..

• Selahattin zeki olmak doğuştan mıdır ? Mesela senin beyin felsefe yüklü Xeon gibi ne ayaksın sen ?

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.