|
Bildirim
|
Bilgili olma kaygısı, bildiğini sergileme ve anlatma kaygısı güdüyorsanız siz bilgili biri değilsiniz. Muhtemeldir ki, -anlattıklarınızdan sezdiğim kadarıyla- entelektüel bir birikim elde etmeyi kendiniz ve yaşantınız için değil, başkalarına ''bakın ben bunu biliyorum'' diyebilme amacınız için istiyorsunuz gibi geldi bana. Bence bunu aşmalısınız.
''Ben ne kadar bilgiliyim?'' veya ''karşımdaki insandan daha bilgili olduğumu kanıtlayabildim mi?'' gibi sorularla hareket ediyorsanız, pek de bilgili olduğunuz söylenemez açıkcası. Merak ettiğiniz ''bilgimi nasıl ölçebilirim?'' sorunuza cevap vereyim: Bence bilgili değilsiniz. Öğrendiklerinizi dışsallaştırmak yerine içselleştirirseniz ve kendi öznel yaşamınıza, -başka birilerine bir şeyleri kanıtlama amacı gütmeden- uygularsanız ve en önemlisi de cahilliğinizin farkında olursanız, işte o zaman bir bilge olma yoluna girersiniz. |
Evrim nasıl bahşedebiliyor? Evrim canlı bir varlıkmı? Buzdolabındaki dünden kalan yemeği sana bahşeden buzdolabımı, dolap poşetimi, tabakmı, kaşıkmı, yemek masasımı, mutfakmı, sindirim sisteminmi? Tüm bu saydıklarım tesadüf eserimi bir araya gelip sana bahşediyor?
Başlığı cevap verecek olursak; Hastalık durumları hariç herkes eşit derecede zekaya sahiptir. Kafayı çok yoran ve araştıran, düşünmeye üşenip yormayana zeki görünür. Tersi de doğrudur, aptal görünür. İnsanın kendisinden daha zeki gördüğü kişilerden sürekli daha zeki olmaya çalışması (yarış yapması) zekinin aptallığıdır. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
|
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|