Şimdi Ara

bir kızartma yağı kaç kere kullanılmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
29.125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • istanbul taksimde oldukça işlek bir cafede mutfakta çalışıyorum. bizim mutfakta fritöze koyduğumuz yağı 4 aydır hiç değiştirmedik. eksildikçe azar azar koyuyoruz. yağ o kadar karardı ki zift gibi oldu resmen. katılaştı. acaba ne kadar sürede bir değiştirmek gerekir bu yağı. bizde yiyoruz o fritözde kızaran şeylerden. sakata gelmiyelim.



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılabilir?

    Kızartma yağı, yiyeceklerin lezzetli ve çıtır çıtır olmasını sağlayan önemli bir mutfak malzemesidir. Ancak, kızartma yağının kaç kez kullanılabileceği konusunda yaygın bir kafa karışıklığı vardır. Bu metin, kızartma yağının kullanım sıklığını ve ilgili sağlık risklerini anlamaya yardımcı olacaktır.

    Kızartma Yağının Kullanım Sıklığı

    Kızartma yağının kullanım sıklığı, türüne ve kullanım şekline bağlı olarak değişir. İşte genel kurallar:

    • Rafine Edilmiş Bitkisel Yağlar (Kanola, Ayçiçeği ve Mısır Yağı): Rafine bitkisel yağlar yüksek duman noktalarına sahiptir ve birkaç kez kızartmada kullanılabilir. Ancak, her kullanımdan sonra yağın durumunu kontrol etmelisin.
    • Sızma Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı düşük bir duman noktasına sahiptir ve tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Tek kullanımlık olarak düşünülmelidir.
    • Hayvansal Yağlar (Tereyağı ve Domuz Yağı): Hayvansal yağlar orta duman noktalarına sahiptir ve birkaç kez kullanılabilir. Bununla birlikte, yanmamaları için yakından izlenmelidirler.

    Kızartma Yağının Değiştirilme İşaretleri

    Kızartma yağının değiştirilmesi gereken birkaç işaret vardır:

    • Köpürür veya duman çıkarmaya başlar
    • Koyulaşır veya bulanıklaşır
    • Yanmış veya acı bir koku alır
    • Küçük parçacıklar veya tortu içerir

    Kızartma yağın herhangi birini bu işaretleri gösteriyorsa, hemen değiştirilmelidir.

    Aynı Yağla Kaç Kez Kızartma Yapılabilir?

    Kızartma yağı genel olarak 2-3 kez kullanılabilir. Ancak, kullanım sıklığı aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir:

    • Yağın türü
    • Kızartma sıcaklığı
    • Kızartılan yiyecekler
    • Yağın saklama koşulları

    Frita Yağının Zararları

    Birkaç kez kullanılmış frita yağı, sağlık için zararlı olabilir. Tekrar tekrar ısıtıldığında, aşağıdakiler gibi zararlı bileşikler oluşturabilir:

    • Trans yağlar
    • Akrilamid
    • Serbest radikaller

    Bu bileşikler kalp hastalığı, kanser ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. Bu nedenle, frita yağını birkaç kez kullandıktan sonra atmak ve taze yağ kullanmak önemlidir.

    Sonuç

    Kızartma yağının kullanım sıklığı, türüne ve kullanım şekline bağlı olarak değişir. Genel bir kural olarak, rafine bitkisel yağlar birkaç kez kullanılabilirken, zeytinyağı ve hayvansal yağlar tek kullanımlık olarak düşünülmelidir. Kızartma yağını değiştirilmesi gereken zamanı anlamak için işaretlerine dikkat etmeli ve frita yağının sağlık risklerini azaltmak için taze yağ kullanmalısın.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet

  • 2 hadi bilemedin 3 defa kızarttın mı atılmalı bence.
    Cafe adı verde oradan alış-veriş yapmayalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :::KR@L::: -- 1 Eylül 2009; 12:32:24 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::KR@L:::


    2 hadi bilemedin 3 defa kızarttın mı atılmalı bence.
    Cafe adı verde oradan alış-veriş yapmayalım.
    Frita yağları dayanıklı yağlardır fakat en fazla 6-7 kızartmadan sonra süzülüp 2-3 kızartma toplamda max 10 kızartmada kullanılabilinir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samtual -- 1 Eylül 2009; 12:34:13 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::KR@L:::


    2 hadi bilemedin 3 defa kızarttın mı atılmalı bence.
    Cafe adı verde oradan alış-veriş yapmayalım.
    Yuhh arkadaşım iğrenç bir şey bu , onu yiyen insanlara yazık hiç düşünmüyor musun ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eru ilúvatar

    Yuhh arkadaşım iğrenç bir şey bu , onu yiyen insanlara yazık hiç düşünmüyor musun ?

    Alıntıları Göster
    maximum 2 kere kullanılır.


    Konu: Atık yağ terörü
    Konuklar: Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdi, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan ve Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer

    Oğuz Haksever: Atık yağların yani bir ya da iki kere artık onu da sizden alacağız, kaç kere kullanılması gerektiğini tam olarak bir netlik yok. Kanser yaptığı yolunda bilgilerimiz var. Ne kadar tehlikeli çok fazla kullanılan atık yağlar, ne diyeceksiniz?

    Murat Tuncer: Şimdi gerçekten bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser ciddi bir boyuta ulaştı. Bunun etkileri multifaktörel yani çok etkili bir sonuç olarak o karşımıza çıkıyor. Maalesef beslenme, yanlış beslenmede kanseri artıran özellikle sindirim sistemi kanserlerini artıran önemli nedenlerden bir tanesi. Bu yanmış yağlar, tekrar tekrar kullanılan yağlar çok uzun süredir bütün dünyanın gündeminde. Bu konuda yaptığımız bir çalışma var bizim bir kaç sene önce. 2 veya 3 defa kullandıktan sonra tehlikeli boyutlara çıkıyor bu yanmış yağ asitleri, kanserojen yağlar ve peroksit düzeyleri. Bu yüzden hem çok fazla kızartacak tarzda bu yağları kullanmamak lazım, hem defalarca kullanmamak lazım, hem de yanmaya dirençli yağlarla kızartmak lazım. yani her yağ kızartmaya uygun değil. Mesela fındık yağı bu konuda en güvenilir, çok zor yanan ve bu tür kanserojen maddelerin en az ortaya çıktığı yağ olarak biliniyor. Bunları kullanırken kızartmada özellikle, bu tip yağları kullanmak lazım, tekrar tekrar kullanmamak lazım. Şimdi gerçekten verilen bilgiler 350 ton civarında yağ tüketilip ama bunun yüzde 10’u ruhsatlı kurumlarca toplandığı biliniyor ve bu konuda çok hızlı hareket etmek lazım. Henüz gösterilmiş, ispatlanmış bir şey yok, şu açıdan; yani bu yağlar dönüyor dolaşıyor insanlara tekrar ucuz satılıyor demek için bunu gösterebilmek lazım, buna ait bir elimizde veri yok bunu söylemek için açıkçası. Ancak ... verilmiyor atılıyor tabiata. Bu bile çok ciddi bir sıkııntı. Çünkü yağ biliyorsunuz sudan hafif olduğu için bütün bitki örtüsünü kaplayarak hava almasını engelliyor. O suyun canlılığını kaybediyor. Bu nedenle ister insanlara tekrar satılsın, ister tabiata uluorta atılsın çok zararlı bir şey ve bunun mutlaka hızla önüne geçmemiz gerekiyor.

    Oğuz Haksever: Anladım. Acaba hangi tür kanserlere yolaçtığı konusunda bir bilgi var mı tıp aleminin?

    Murat Tuncer: Özellikle sindirim sistemi kanserlerine yani alırsanız eğer ağız boşluğu, yemek borusu, mide, ince bağırsak, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsak ve rektum dediğimiz anüs yani bu tam kalın bağırsağın çıkış noktasına ait bütün kanserleri, tabi bunun içinde pankreas var. Son yıllarda çok önemli bir kanser olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür kanserlere ait ciddi artış yapabilecek maddeler, moleküller taşıyor bu yanmış yağlar.

    http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/402184.asp



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GODIVA -- 1 Eylül 2009; 12:43:16 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: GODIVA

    maximum 2 kere kullanılır.


    Konu: Atık yağ terörü
    Konuklar: Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdi, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan ve Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer

    Oğuz Haksever: Atık yağların yani bir ya da iki kere artık onu da sizden alacağız, kaç kere kullanılması gerektiğini tam olarak bir netlik yok. Kanser yaptığı yolunda bilgilerimiz var. Ne kadar tehlikeli çok fazla kullanılan atık yağlar, ne diyeceksiniz?

    Murat Tuncer: Şimdi gerçekten bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser ciddi bir boyuta ulaştı. Bunun etkileri multifaktörel yani çok etkili bir sonuç olarak o karşımıza çıkıyor. Maalesef beslenme, yanlış beslenmede kanseri artıran özellikle sindirim sistemi kanserlerini artıran önemli nedenlerden bir tanesi. Bu yanmış yağlar, tekrar tekrar kullanılan yağlar çok uzun süredir bütün dünyanın gündeminde. Bu konuda yaptığımız bir çalışma var bizim bir kaç sene önce. 2 veya 3 defa kullandıktan sonra tehlikeli boyutlara çıkıyor bu yanmış yağ asitleri, kanserojen yağlar ve peroksit düzeyleri. Bu yüzden hem çok fazla kızartacak tarzda bu yağları kullanmamak lazım, hem defalarca kullanmamak lazım, hem de yanmaya dirençli yağlarla kızartmak lazım. yani her yağ kızartmaya uygun değil. Mesela fındık yağı bu konuda en güvenilir, çok zor yanan ve bu tür kanserojen maddelerin en az ortaya çıktığı yağ olarak biliniyor. Bunları kullanırken kızartmada özellikle, bu tip yağları kullanmak lazım, tekrar tekrar kullanmamak lazım. Şimdi gerçekten verilen bilgiler 350 ton civarında yağ tüketilip ama bunun yüzde 10’u ruhsatlı kurumlarca toplandığı biliniyor ve bu konuda çok hızlı hareket etmek lazım. Henüz gösterilmiş, ispatlanmış bir şey yok, şu açıdan; yani bu yağlar dönüyor dolaşıyor insanlara tekrar ucuz satılıyor demek için bunu gösterebilmek lazım, buna ait bir elimizde veri yok bunu söylemek için açıkçası. Ancak ... verilmiyor atılıyor tabiata. Bu bile çok ciddi bir sıkııntı. Çünkü yağ biliyorsunuz sudan hafif olduğu için bütün bitki örtüsünü kaplayarak hava almasını engelliyor. O suyun canlılığını kaybediyor. Bu nedenle ister insanlara tekrar satılsın, ister tabiata uluorta atılsın çok zararlı bir şey ve bunun mutlaka hızla önüne geçmemiz gerekiyor.

    Oğuz Haksever: Anladım. Acaba hangi tür kanserlere yolaçtığı konusunda bir bilgi var mı tıp aleminin?

    Murat Tuncer: Özellikle sindirim sistemi kanserlerine yani alırsanız eğer ağız boşluğu, yemek borusu, mide, ince bağırsak, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsak ve rektum dediğimiz anüs yani bu tam kalın bağırsağın çıkış noktasına ait bütün kanserleri, tabi bunun içinde pankreas var. Son yıllarda çok önemli bir kanser olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür kanserlere ait ciddi artış yapabilecek maddeler, moleküller taşıyor bu yanmış yağlar.

    http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/402184.asp

    Alıntıları Göster
    zararlımı şimdi bu yağ. iftarda 1 günde onlarca kilo patates kızartıyoruz o 4 aylık yağla. acaba ramazanı çıkarırmıyız. ramazandan sonra değiştiririz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: micro_

    zararlımı şimdi bu yağ. iftarda 1 günde onlarca kilo patates kızartıyoruz o 4 aylık yağla. acaba ramazanı çıkarırmıyız. ramazandan sonra değiştiririz.

    Alıntıları Göster
    mekan adı ne
  • quote:

    Orijinalden alıntı: copela

    mekan adı ne

    Alıntıları Göster
    YERİNİZ NERESİ ?????




  • quote:

    Orijinalden alıntı: copela

    mekan adı ne

    Alıntıları Göster
    30 kere felan kullanabilirsiniz




    kuyruğu titretmek için ideal rakam bu 100 kadar yolu var aslında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 1 Eylül 2009; 17:04:38 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: copela

    mekan adı ne

    Alıntıları Göster
    Yuh be kardeşim 4 ay ne yahu...

    Bi keresinde dolmuşa binmiştim döner etiyle bereber binen birisini görmüştüm çuvala sarmış eleman
  • quote:

    Orijinalden alıntı: micro_

    zararlımı şimdi bu yağ. iftarda 1 günde onlarca kilo patates kızartıyoruz o 4 aylık yağla. acaba ramazanı çıkarırmıyız. ramazandan sonra değiştiririz.



    bu micronun yanında diax var mı

    yahu sen yine merhametliymişsin en azından katıksız yağ kullanıyorsun

    millet içine neler katıyor

    annemin yemekleri üzerine yok birader tanımam




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinuhe.s

    quote:

    Orijinalden alıntı: micro_

    zararlımı şimdi bu yağ. iftarda 1 günde onlarca kilo patates kızartıyoruz o 4 aylık yağla. acaba ramazanı çıkarırmıyız. ramazandan sonra değiştiririz.



    bu micronun yanında diax var mı

    yahu sen yine merhametliymişsin en azından katıksız yağ kullanıyorsun

    millet içine neler katıyor

    annemin yemekleri üzerine yok birader tanımam

    Alıntıları Göster
    bence dalga geçiyosun




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinuhe.s

    quote:

    Orijinalden alıntı: micro_

    zararlımı şimdi bu yağ. iftarda 1 günde onlarca kilo patates kızartıyoruz o 4 aylık yağla. acaba ramazanı çıkarırmıyız. ramazandan sonra değiştiririz.



    bu micronun yanında diax var mı

    yahu sen yine merhametliymişsin en azından katıksız yağ kullanıyorsun

    millet içine neler katıyor

    annemin yemekleri üzerine yok birader tanımam

    Alıntıları Göster
    evde kullandığımız normal ayçiçek, mısırözü.. vs vs yağlar en fazla 3 kez kullanılmalıdır. daha fazla kullanılıp tüketildiğinde yağda oluşan serbest radikaller insan vucudu için kanserojen etki gösterir.
    fakat işyerlerinde veya fabrika tarzı büyük üretim alanlarında kullanılan yağlar sanayi tipi yağlar olduğu için biraz daha dayanıklıdır. yağın kalitesine göre 7-10 pişirmede değiştirilir. fakat hiç bir yağ 4 ay kullanılmaz. o yağ motor yağına döner. İnsan sağlığına bu derece önem vermeyen patronunuza ve iş yerinize
    devlet bu işe el atmalı ve belirli kapasitenin üzerinde üretim yapan bu tip işyerlerinde gıda mühendisi bulundurulmasını zorunlu kılmalı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ES3NT

    evde kullandığımız normal ayçiçek, mısırözü.. vs vs yağlar en fazla 3 kez kullanılmalıdır. daha fazla kullanılıp tüketildiğinde yağda oluşan serbest radikaller insan vucudu için kanserojen etki gösterir.
    fakat işyerlerinde veya fabrika tarzı büyük üretim alanlarında kullanılan yağlar sanayi tipi yağlar olduğu için biraz daha dayanıklıdır. yağın kalitesine göre 7-10 pişirmede değiştirilir. fakat hiç bir yağ 4 ay kullanılmaz. o yağ motor yağına döner. İnsan sağlığına bu derece önem vermeyen patronunuza ve iş yerinize
    devlet bu işe el atmalı ve belirli kapasitenin üzerinde üretim yapan bu tip işyerlerinde gıda mühendisi bulundurulmasını zorunlu kılmalı.

    Alıntıları Göster
    mülahim sakin bir insanım ben ama çok sinirlendim şimdi..oruçda var bide..kardeş yerini söylesene oranın...ihbar da edeyim orayı ama sen işinden olabilirsin.....tüh Allah cezasını verisn böyle esnafın veriyoda zaten kapanıyorlar ge...siceler.....biryandan hormonlar GDO tohumlar öbüryanda katıyağdan oluşan dondurmalar beyazlatılmış ekmekler bu ne yaaaaaaaaa...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vocador

    mülahim sakin bir insanım ben ama çok sinirlendim şimdi..oruçda var bide..kardeş yerini söylesene oranın...ihbar da edeyim orayı ama sen işinden olabilirsin.....tüh Allah cezasını verisn böyle esnafın veriyoda zaten kapanıyorlar ge...siceler.....biryandan hormonlar GDO tohumlar öbüryanda katıyağdan oluşan dondurmalar beyazlatılmış ekmekler bu ne yaaaaaaaaa...

    Alıntıları Göster
    İşletmenin adını verde gelmeyeyim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ES3NT

    evde kullandığımız normal ayçiçek, mısırözü.. vs vs yağlar en fazla 3 kez kullanılmalıdır. daha fazla kullanılıp tüketildiğinde yağda oluşan serbest radikaller insan vucudu için kanserojen etki gösterir.
    fakat işyerlerinde veya fabrika tarzı büyük üretim alanlarında kullanılan yağlar sanayi tipi yağlar olduğu için biraz daha dayanıklıdır. yağın kalitesine göre 7-10 pişirmede değiştirilir. fakat hiç bir yağ 4 ay kullanılmaz. o yağ motor yağına döner. İnsan sağlığına bu derece önem vermeyen patronunuza ve iş yerinize
    devlet bu işe el atmalı ve belirli kapasitenin üzerinde üretim yapan bu tip işyerlerinde gıda mühendisi bulundurulmasını zorunlu kılmalı.

    Alıntıları Göster
    bence abartıyorsunuz ya. yağ eksildikçe üstüne yeni yağ koyuyoruz. rengi çok siyah ama sonuçta azar azarda olsa yenisi ekleniyor. mesela dün 10 kg lık patates pişti o yağda. akşam 3 yemek kaşığı yeni yağ ekledim. işin garip tarafı, yeni eklediğim yağ üstte kalıyor. eski yağ o kadar siyahki dibe çöküyor. pütür pütür olmuş.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vocador

    mülahim sakin bir insanım ben ama çok sinirlendim şimdi..oruçda var bide..kardeş yerini söylesene oranın...ihbar da edeyim orayı ama sen işinden olabilirsin.....tüh Allah cezasını verisn böyle esnafın veriyoda zaten kapanıyorlar ge...siceler.....biryandan hormonlar GDO tohumlar öbüryanda katıyağdan oluşan dondurmalar beyazlatılmış ekmekler bu ne yaaaaaaaaa...

    Alıntıları Göster
    dışarıdan mümkün olduğunca yemek yememek lazım hepsi aynı




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hunter06

    dışarıdan mümkün olduğunca yemek yememek lazım hepsi aynı

    Alıntıları Göster
    madem o kadar cömertsiniz bi 4 ay daha kullandıktan sonra dökmeyin de belediyeye falan verin zift niyetine
  • quote:

    Orijinalden alıntı: micro_

    bence abartıyorsunuz ya. yağ eksildikçe üstüne yeni yağ koyuyoruz. rengi çok siyah ama sonuçta azar azarda olsa yenisi ekleniyor. mesela dün 10 kg lık patates pişti o yağda. akşam 3 yemek kaşığı yeni yağ ekledim. işin garip tarafı, yeni eklediğim yağ üstte kalıyor. eski yağ o kadar siyahki dibe çöküyor. pütür pütür olmuş.

    eksilen pis yağ o patatese gidiyor işte. senin yeni koyduğun yağı o pis yağ gene bozar. değişen bişey olmaz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hunter06

    dışarıdan mümkün olduğunca yemek yememek lazım hepsi aynı

    Alıntıları Göster
    Hocam dalga geçiyosun zannımca.. yoksa aklı başında insan 3 yemek kaşığı ekledim demez..
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.