Şimdi Ara

Bozulan musluğu kiracı mı yaptırır ev sahibi mi? (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
665
Cevap
9
Favori
132.409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

evi nasıl teslim aldıysan öyle verirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kira 600 tl
    Bina bir kaç ay içinde doğalgaza geçiyor. Ev sahibine ulaştım kombi ve diğer ücretleri ödeyip kiradan mı düşeyim diye.
    6900 tl'lik ödeme için bana 1100€ yani o günki kur ile 7340 tl yolladı. Artan parayı geri yolluyorum dediğimde ise benden bir iftar yemeği yiyin dedi.
    Kabul etmedim o parayla banyoya duşakabin taktırayım ozaman dedim. Sen bilirsin ne istersen yap dedi.

Demem o ki bir madde yasa yok ise de karşılıklı saygı ile çözülebiliyor

• quote:

Orijinalden alıntı: arda-tt

Kira sözleşmesinde boyalı aldı, boyalı teslim edecek diye belirtilmiş ise, kiracı o şekilde teslim etmek durumundadır.

Alıntıları Göster
    Hayır. Kanuna aykırı sözleşme maddeleri mutlak butlan (kesin hükümsüz) olacağı için sözleşmede ne yazdığının bir önemi yok. Sözleşme ile kanunu by-pass edemezsiniz. Sözleşme ancak kanunun çizdiği sınırlar çerçevesinde yapılabilir. Öyle olsa kanunların hiç bir yaptırımı olmazdı. Güçlü olan taraf zayıf olan tarafa istediği maddeleri sözleşme ile dayatır, zayıf olan tarafa da mecburen imzalamak zorunda kalırdı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ecar limon -- 26 Mayıs 2019; 10:51:43 >

• Kiracı olarak altıyıl oturduğum bir evde mutfak lavabosu problemliydi..Ev sahibi eli de slikon tabancasıyla gelir oraya buraya dıkar giderdi.Hatta o zaman 6 yaşında olan oğlum evde ne bozulsa baba slikon sık derdi:)
    Neyse çok eski olan bu evin zamanla musluğunu...
    Sifonunu bazı şeylerini değiştirdim...Gelen ustaya şunu demiştim abi bu nasıl bozulabilir?malzemenin ömrü dolmuş derdi.Gelmişken şunu değiştirsem iyi derdi
    Ama ev sahibi hiç oralı olmazdı...
    20 yıllık küflenmiş su boruları vardı...
    Kesin benden sonra birilerine kaldı o masraflar.
    Çıkarken mutfak tezgahı için 700 lira istedi.masif görünümlü sunta üstü kaplama varya o çeşitti..
    Dedim sana 50 kere dedim bu sorunlu slikkn çekip gidiyordun.
    Neyse verdin 400 al dedim razı değilim.
    Şimdi bir kişi bir malın neyden bozulduğunu bilir.
    Yani musluğu çok sıkarsın zamanla conta tutmaz...
    Ya da çok eskidir içindeki parça değişir vs...
    Ya da usta servis vs...söyler.
    Herkes için zor durum.Öyle bir sene ev kiralayıp 25000 30000 liralık mutfağın içine edince olmuyor..
    Ya da bir evi baştan sona boyatsan 3000liradan fazla para gider.
    Evler eskisi gibi değil.Malzeme çok pahalı.
    Nerden biliyorum kendim evde birşeyler yaptırmaya kalktığımda duyduğum fiyatlardan.
    Tabiki ev yıpranacak ..tabiki zamanla kapı pencere eskiyecek..duşakabinin biryerlerinden su sızacak...
    Ama herkes makul olacak.
    Aklıbaşında ev sahibi aklıbaşında kiracısının değerini bilmeli...

• Anlaşılan o ki kiracida olmak zor,evsahibide olmak zor.

• 18.Bayezid kullanıcısına yanıt

• quote:

Orijinalden alıntı: radko

Hocam ilan açın mutlaka çıkar biri burdan.
    Kiralık/satılık ev piyasası öyle bir halde ki soran eden dahi yok. Bu arada 3 yıl yanlış yazmışım. 2 yıldır arıyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 18.Bayezid

Kira 600 tl
    Bina bir kaç ay içinde doğalgaza geçiyor. Ev sahibine ulaştım kombi ve diğer ücretleri ödeyip kiradan mı düşeyim diye.
    6900 tl'lik ödeme için bana 1100€ yani o günki kur ile 7340 tl yolladı. Artan parayı geri yolluyorum dediğimde ise benden bir iftar yemeği yiyin dedi.
    Kabul etmedim o parayla banyoya duşakabin taktırayım ozaman dedim. Sen bilirsin ne istersen yap dedi.

Demem o ki bir madde yasa yok ise de karşılıklı saygı ile çözülebiliyor
    İnsana babası yapmaz bu kıyağı Böyle ev sahipleride varmış demek ki
  • Öyle hocam kiralık/satılık ev piyasası bitti son 2 senedir resmen,burdan ev sahiplerine uyarı kiracınızla iyi geçinin.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konuyu okudum epey bir güldüm. Herkes kendine Müslüman. Ev sahibi olanlar kiracı yaptırır diyor, kiracı olanlar da ev sahibi...

Kombi arızası revizyonu, musluk, su, elektrik, Dogalgaz tesisati, bina Dış yalitimi, tadilatı, bahçe garaj vs. Tadilatı onarımı ev sahibine aittir. Kiracı oturduğu evin bakımlı olmasını temin etme durumundadır. Çoluğu çocuğu vs. yüzünden kapı kırılır kol bozulur bunları ev sahibinden istemez. Kendi yaptırır.
    Oturduğu ev temiz teslim edilmişse kendisine o da temiz teslim eder. Boyalı verilmiş evi boşalttığında boyatır teslim eder. Ev kiraladığında boyalı değilse ya boyatır oturur, ya da boyatmadan(içine siniyorsa). Evi bosaltirken de ev sahibi kendisinden evi boyatmasını isteyemez.

Öncelikle makul olmak lazım, hak hukuk gözeten her insan bir sıkıntının kendinden mi kaynaklandığını yoksa eşyanın tabiatında mı olduğunu bilir. Bunun için ne yasaya ne yazıya ihtiyaç vardır. Ama yozlaşmış toplumumuzda fiyat hatalarını bile hak belleyen bir anlayisa sahip olduğumuz için bundan bahsetmek pek mümkün olmayacaktir artık.

Ozetle şu: Bozulan, eskiyen yıpranan demirbaş hatalı yanlış dikkatsiz kullanımdan veya çoluk çocuk yüzünden(üzerine çıkma, zıplama, boyama vs.) arızalanmış ise bunların tadilatini ev sahibinden istemek zulümdür.
    Aynı şekilde kullanım ömrünü doldurmuş, miadı dolmuş hurdanın onarimi kiracıya yıkıp yenilememekte ısrar etmekte zulümdür. Karşılıklı iyi niyetle hareket edildigi takdirde yeri gelir ev sahibi öder yeri gelir kiracı, yeri gelir ortaklaşa bir çözüm yolu bulunur.

Su anda kendi evimde oturuyorum çok şükür son ev sahibinin yaptığını anlatayım: 1.5 yıldır oturduğum evde musluk arızalandı ev sahibi sen yaptır dediği için kendim oynardım musluğu. Aynı şekilde başka sorunlar olduğu zaman ev sahibinin huyunu öğrendiğim için diğer tadilatlari hiç söylemeden idare edecek şekilde yaptım oturdum evde. Ocak ayında kombi arızalandı tamirci çağrıldı kombinin tamiratı yapıldı 120 tl ödedim. Ev sahibinin de tanıdığı olan kombici geldiği zaman ev sahibini aradım benim ödemem gerektiği belirtti, ikna edemedim ödedim. Nerdeyse 20-25 yıllık kombi bu arada... Kombici anakartta da arıza olduğunu biraz daha idare edeceğini ama sonuçta hassaslastigi için bir süre sonra bozulacagini tamirinin gerektiğini söyledi. Ürünün çok eski olduğunu arızanın bu nedenle oluştuğunu da belirtti. Zaten epey bir para ödemiş olduğum için idare ettiği kadar etsin dedim kombiciyi yolladım.
    Aradan 2 ay geçti geçmedi bu sefer de kombicinin bahsettiği anakart arızalandı. Bu arada ev merkezi sistem ısıtma, kombi sadece sıcak su ihtiyacı için kullanılıyor. Ev sahibini tekrar aradım yine benim ödemem gerektiğini söyledi. Bu sefer epey bir tartıştım yarı yarıya ödeyelim diye teklif sununca mecburen kabul ettim. Konuşma bitmeye yakın bununla alakalı değil ama kızım gelecek evi boşalt dedi yüzsüz adam. Madem kızın gelip oturacak ne hakla hala bana ödemeye çalışıyorsun artık oturmayacagım evdeki kombinin masrafını? Kombici geldi anakartı tamir etti götürdü getirdi. Lanet olsun senin insanlığına dedim 150 tl yi ödedim yarisini kiradan düştüm.

Şimdi yaptır sök götür diyen arkadaşlarım şunu merak ediyorum kombi tamamen bozulsa yenisinin takılması gerekse onu da mı kiracı ödeyecek? Oldu onu da kiracı ödesin giderken söküp götürsün. Malın değerinin ne olduğu mu önemli yoksa? 2500 liralık kombiyi ev sahibi alır 100 liralık bataryayı kiracı mı?

İnsanlığınıza siginmayacagim çünkü biliyorum ki bazı ev sahiplerinin içinde insanlıktan eser kalmamış. Bu tarz insanları önce Allah a havale ediyor, inşallah hakkettiği kiracılarla karşılaşırlar diye dua ediyorum. Benim oturduğum eski evin ev sahibi gibi yaratıklarla muhatap olan kiracı kardeşlerime de Allah tan yardım niyaz ediyorum. Hayırlı ramazanlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustaac -- 26 Mayıs 2019; 16:26:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ne insanlar var be. 5 yıldır ikamet ettiğim dairede ev sahibini bile hiç görmedim. Ev sahibi ile hiç irtibatım olmadı. Sadece 1 defa annesi ile konuştum. O da zam istedi 50 lira zam yaptım(normalde her yıl 50 lira kendim yapardım zaten) . Her ayın 15 inde kirayı tak diye yatırırım. Altı üstü bir musluk yaptırsan ölecek misin?

• quote:

Orijinalden alıntı: khanstern

Siz yaptirmak zorundasiniz. Adam size silah zoruyla evini kiralatmadi, kalitesiz,eski malzeme kullanilmissa tutmayacaktiniz.

Dingonun ahiri gibi kullanip, "nasil olsa benim degil ya ahusgsf" deyip mutfak dolaplarini, oda kapilari carpip musluklari sert cevirip bozup , kaloriferin ustune islak seylerinizi koyup paslandirirsaniz bu direk kullanici hatasina girmektedir.

Ek olarak evi havalandirmadi , iceride camasir kuruttu gerekcesiyle olusan kuf, rutubet gibi konularda da ev sahipleri depositodan tutari kesebilir.

Evini kiraya vermeyi dusunenler, kira sozlesmenize, "verilen deposito son kira bedeli olarak kullanilamaz" gibi bir madde de ekleyin ki evi geri aldiginizda uyanik kiraciniz basip kacmasin.

Kiracinin hakli oldugu yerler ise bina ortak alandaki sorunlar, su, elektirik,dogalgaz tesisati komple ev sahibinin sorumlulugundadir, bunlarda ariza olusursa kendi cebinden yaptirmalidir (kombi cihazi haric).

Bina dis izolasyonu saglam degilse ve disaridaki etmenlerle kuf rutubet olusuyorsa bu da kiraci karistirilmadan ev sahibinin cozum uretmesi gereken bir konudur.
    Kafanıza göre dahil ediyor hariç tutuyorsunuz beyefendi.
    Güzel konusmuşsunuz kiracının yanlış kullanımından dolayı eskiyen bozulan kırılanı ev sahibi mi ödesin diye. Haklısınız ödemez. Kiracı yaptırır paşa paşa. Yaptırmazsa vay kiracinizin insanlığına!
    Ama artık ömrünü doldurmuş kullanılamayacak durumda olan tamir edilse de tekrar bozulacak ürünün yenilenmesi de ev sahibine aittir hiç kusura bakmayın. Yenilememekte ısrar edip bozulduğu zaman da kiracıya yikiyorsaniz vay sizin insanlığınıza! ''insanlığınıza kombi musluk da dahil''

• quote:

Orijinalden alıntı: ecar limon

Borçlar kanunu md. 334

Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir

Sen duvarları özellikle kazımadıysan, hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde kirletmediysen ev sahibi senden boyatmanı isteyemez.

Alıntıları Göster
    Oturduğunuz ev size temiz boyalı bakımlı teslim edilmiş. 3-5 yıl oturmussunuz. Boyası eskimiş eşyalar yıpranmış. Şimdi farklı senaryolari inceleyelim:

Oturduğunuz evi gayet efendice kullandınız. Mal sizin malınız ev sizin evinizmiş gibi yani. Ama kul yapısı sonuçta çekmecelerin rayları, kapıların kolları dolapların menteseleri bozulabilir. Musluk arizalanabilir. Elektrik düğmesi sikisabilir. Boya atabilir dökülebilir eskiyebilir. Kombi arizalanabilir. Evde otururken eskiyeni bozulani gücünüz yettiğince tamir edersiniz. Gücünüz yetmeyeni çok masraflı değilse alır yenisini takarsınız. Masrafliysa ev sahibinize taktirirsiniz. Evden çikarken size temiz verilen evi temiz teslim etmeye gayret edersiniz. Boyamaya gerek olduğunu düşünürseniz boyatir çıkarsınız. Gerek görmezseniz ev sahibiyle helallesir çıkarsınız. Ama eskiyen dolap da çekmece de raf da sizi ilgilendirmez. Gidip de onları yenilemezsiniz. Ev sahibi de gelip size niye rafimin mentesesi bozulmuş diyemez dememeli. Kombiyi de kendisi yaptırır. Yolunuz bahtınız açık olsun.

Oturdunuz eve nasılsa kira yahu diyerek hiç dikkat etmediniz. Hunharca kullandiniz kullandirdiniz. Çoluğunuz çocuğunuz da size çekmiş. Onlar da hiç dikkat etmedi, dur evladım bile demediniz. Kombinin suyunu eksik kullandiniz arızalandı. Dolaba tekme attınız rafı kırıldı, mentesesi bozuldu rayi yamuldu. Çocuğunuz eline tornavidayi aldi dolapları çizdi. Duvarları boyadı. Bisikletinin gidonu sağı solu çizdi. Eşyaniz laminanti kaldırdı. Döküleni silmediniz su değdi kabardı. Hiç bir şeye el sürmediniz. Bozulan kadar kullandiniz. Bozulunca da ev sahibinden yenisini istediniz. Kusura bakmayın ama nasıl aldıysanız öyle teslim edeceksiniz. Bütün arızaları giderip, tadilatını yaptırıp yaptiramadiginiz hasarın parasını ödeyeceksiniz. Evi çıkarken boyayacak temiz teslim edeceksiniz. Ev sahibi sizin bozduğunuz hiç bir şeyi yenilemek zorunda değildir. Buna kombi de dahil.

Şimdi hakim iki durumda aynı sekilde mi karar verir? Cevabı siz daha iyi biliyorsunuz.

Aslında herşey vicdanda bitiyor. Makul insanlar bu konuları tartışmıyorlar bile. Aralarında çözüyorlar. Mevzu basit aslinda. Eninde sonunda eşyadır önemli değil. Basit olmayan biziz. Basit olmayan bizim karakterimiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustaac -- 26 Mayıs 2019; 19:58:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mustaac

Oturduğunuz ev size temiz boyalı bakımlı teslim edilmiş. 3-5 yıl oturmussunuz. Boyası eskimiş eşyalar yıpranmış. Şimdi farklı senaryolari inceleyelim:

Oturduğunuz evi gayet efendice kullandınız. Mal sizin malınız ev sizin evinizmiş gibi yani. Ama kul yapısı sonuçta çekmecelerin rayları, kapıların kolları dolapların menteseleri bozulabilir. Musluk arizalanabilir. Elektrik düğmesi sikisabilir. Boya atabilir dökülebilir eskiyebilir. Kombi arizalanabilir. Evde otururken eskiyeni bozulani gücünüz yettiğince tamir edersiniz. Gücünüz yetmeyeni çok masraflı değilse alır yenisini takarsınız. Masrafliysa ev sahibinize taktirirsiniz. Evden çikarken size temiz verilen evi temiz teslim etmeye gayret edersiniz. Boyamaya gerek olduğunu düşünürseniz boyatir çıkarsınız. Gerek görmezseniz ev sahibiyle helallesir çıkarsınız. Ama eskiyen dolap da çekmece de raf da sizi ilgilendirmez. Gidip de onları yenilemezsiniz. Ev sahibi de gelip size niye rafimin mentesesi bozulmuş diyemez dememeli. Kombiyi de kendisi yaptırır. Yolunuz bahtınız açık olsun.

Oturdunuz eve nasılsa kira yahu diyerek hiç dikkat etmediniz. Hunharca kullandiniz kullandirdiniz. Çoluğunuz çocuğunuz da size çekmiş. Onlar da hiç dikkat etmedi, dur evladım bile demediniz. Kombinin suyunu eksik kullandiniz arızalandı. Dolaba tekme attınız rafı kırıldı, mentesesi bozuldu rayi yamuldu. Çocuğunuz eline tornavidayi aldi dolapları çizdi. Duvarları boyadı. Bisikletinin gidonu sağı solu çizdi. Eşyaniz laminanti kaldırdı. Döküleni silmediniz su değdi kabardı. Hiç bir şeye el sürmediniz. Bozulan kadar kullandiniz. Bozulunca da ev sahibinden yenisini istediniz. Kusura bakmayın ama nasıl aldıysanız öyle teslim edeceksiniz. Bütün arızaları giderip, tadilatını yaptırıp yaptiramadiginiz hasarın parasını ödeyeceksiniz. Evi çıkarken boyayacak temiz teslim edeceksiniz. Ev sahibi sizin bozduğunuz hiç bir şeyi yenilemek zorunda değildir. Buna kombi de dahil.

Şimdi hakim iki durumda aynı sekilde mi karar verir? Cevabı siz daha iyi biliyorsunuz.

Aslında herşey vicdanda bitiyor. Makul insanlar bu konuları tartışmıyorlar bile. Aralarında çözüyorlar. Mevzu basit aslinda. Eninde sonunda eşyadır önemli değil. Basit olmayan biziz. Basit olmayan bizim karakterimiz.

Alıntıları Göster
    Benim anlatmak istediğim de buydu zaten. Olağan yıpranma ve olağan olmayan yıpranma arasındaki fark. Bir mutfak dolabının menteşelerinde açma kapama kaynaklı gevşeme olması olağan yıpranmadır. Ancak aynı mutfak dolabının üzerinde tornavida izleri olması olağan bir yıpranma değildir. Yine aynı şekilde evin boyasının yıldan yıla solması olağan bir yıpranma şeklidir. Ancak kiracı yahut kiracının çocuğu eline kalemi alıp duvarları karalamışsa bu olağan bir yıpranma değildir.

Ev sahibi olağan yıpranmaya katlanmak zorundandır. Çünkü bu yıpranma karşılığında kendisi kira gelir elde etmektedir. Ayrıca ev sahibi evi her zaman kullanıma hazır tutmakla yükümlüdür. Örneğin günümüzde evin kullanılabilmesi için gerekli olan ısınma ve sıcak su gereksinimini sağlayan kombi her zaman çalışır durumda olmalıdır. Kombi olağan çalışmadan dolayı bozulursa bunu ev sahibi yaptırmak zorundadır. Çünkü kombi de evin her zaman kullanıma hazır olması durumunun kapsamına girer.

Tabi ki işi iyi niyetle ve anlaşma yoluna giderek çözmek en doğrusu. Ancak ülkemizde ev sahipleri depozitonun üstüne nasıl yatarım derdinde. Kiracılar da "benim evim değil ya varsın kırılsın dökülsün" diye düşünüyor. Bu zihniyetler yok olmadan ne desek boş.

• Şu konuyu popülerde görmekten sıkıldım, yeter yav neyi tartışıp duruyorsunuz Allah aşkına kaç gündür

• Ev sahibi yaptırır mesela asansör bozuldu çatı tamiratı var kiracı mı yaptıracak demirbaş her şeyi evsahibi yaptirir

• Siz teslim alir iken saglam ise ister yaptirin ister yaptirmayin ama evi bosaltir iken en azindan aldiginiz gibi teslim etmeniz gerekir.
    Zaten depozito denen kavram kotu niyet sahibi kisiler icin var.

• konuyu gizleyin en iyisi. ben de şimdi onu yapcam başka yolu yok

• quote:

Orijinalden alıntı: ecar limon

Benim anlatmak istediğim de buydu zaten. Olağan yıpranma ve olağan olmayan yıpranma arasındaki fark. Bir mutfak dolabının menteşelerinde açma kapama kaynaklı gevşeme olması olağan yıpranmadır. Ancak aynı mutfak dolabının üzerinde tornavida izleri olması olağan bir yıpranma değildir. Yine aynı şekilde evin boyasının yıldan yıla solması olağan bir yıpranma şeklidir. Ancak kiracı yahut kiracının çocuğu eline kalemi alıp duvarları karalamışsa bu olağan bir yıpranma değildir.

Ev sahibi olağan yıpranmaya katlanmak zorundandır. Çünkü bu yıpranma karşılığında kendisi kira gelir elde etmektedir. Ayrıca ev sahibi evi her zaman kullanıma hazır tutmakla yükümlüdür. Örneğin günümüzde evin kullanılabilmesi için gerekli olan ısınma ve sıcak su gereksinimini sağlayan kombi her zaman çalışır durumda olmalıdır. Kombi olağan çalışmadan dolayı bozulursa bunu ev sahibi yaptırmak zorundadır. Çünkü kombi de evin her zaman kullanıma hazır olması durumunun kapsamına girer.

Tabi ki işi iyi niyetle ve anlaşma yoluna giderek çözmek en doğrusu. Ancak ülkemizde ev sahipleri depozitonun üstüne nasıl yatarım derdinde. Kiracılar da "benim evim değil ya varsın kırılsın dökülsün" diye düşünüyor. Bu zihniyetler yok olmadan ne desek boş.

Alıntıları Göster
    Sağolun hocam aklı selimin yolu bir. Anlatmak istediklerimi daha az cümle ile ifade etmişsiniz.

• Eger kasitli bisey yapilmsdiysa daha once de benzer bi durum yasanmadiyda ev sahibi halletmeli. Baktin yaptirmiyo kendin taktir faturasini da sakla cikarken de sokup gotür guzel mesaj olur.

• 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.