Şimdi Ara

Büyük motor mu çok yakar küçük motor mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
33.596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Halk arasında küçük motorların daha az yaktığı bilinir fakat benim kendi tecrübelerine göre aynı araçta 1.6 motora göre 1.4 motorun daha fazla yaktığını , büyük motorlu araçlarda gaza fazla abanmadığımızda fazla yakmadığını düşünüyorum . Küçük motorlarda ilk kalkışlarda yeterli hıza ulaşmak için daha fazla gaza basıyoruz. 2.0 bir motor 1 dokunuşla kalkıyor. Yanlız bu dediğim aynı model, aynı ağırlıktaki araç için geçerli. Sizcede bu böylemi ? Yani bir Fiat palio da 1.2 motor yerine aynı teknoloji 1.6 motor olsaydı dahamı fazla yakardı ?

• Her araç için normal yol şartlarında optimum bir motor hacmi var diye düşünüyorum. 1200 kiloluk bir arabayı, 1.2 motorlar hele de aceleci bir şoförün kullanması ile, aynı arabayı 1.6 veya 2.0 motorla normal bir sürücünün kullanması kesinlikle farklı olacaktır.

En basitinden rölanti devrinde, büyük hacimli arabalar daha fazla yakıyor. Şehir içinde dur kalklar sırasında da büyük motor hacminin tüketimi fazla oluyor.
    Ama uzun yolda sabit hızla gidilen otoyollarda özellikle, küçük hacimli motorlu arabada yokuşa gelince aracın devri düşüyor, vites küçültmek zorunda kalıyorsunuz. Ama örneğin 2.0 motolu bir arabada veya yeni nesil dizellerde kolay kolay vites küçültmenize gerek kalmıyor.
  • ehliyet kursunda Motor hocamızın çok güzxel bir lafı vardı Araç değil Siz ne kadar yakıyorsunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: EnGErD

ehliyet kursunda Motor hocamızın çok güzxel bir lafı vardı Araç değil Siz ne kadar yakıyorsunuz
    küçük motor hacmine ve ürettiği güce göre çok daha fazla yakar.küçük motorların büyük motorlara göre en büyük kaybı genleşme oranlarının(expansion ratio) büyük motorlara kıyasla kısa olmasıdır.genleşme oranı güç stroku esnasında yanma sonucu ortaya çıkan basınçlı sıcak gazın üzerinden enerji alındığı toplam hacmin piston üst ölü noktadaykenki hacme orandır.

bu nedenle mitsubishi yeni 1.3 motorunda miller cycle kullanmaya karar vermiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: daturkishulan

küçük motor hacmine ve ürettiği güce göre çok daha fazla yakar.küçük motorların büyük motorlara göre en büyük kaybı genleşme oranlarının(expansion ratio) büyük motorlara kıyasla kısa olmasıdır.genleşme oranı güç stroku esnasında yanma sonucu ortaya çıkan basınçlı sıcak gazın üzerinden enerji alındığı toplam hacmin piston üst ölü noktadaykenki hacme orandır.

bu nedenle mitsubishi yeni 1.3 motorunda miller cycle kullanmaya karar vermiş.

Alıntıları Göster
    konuyla alakasız ancak şöyle bir konuya değinmek istiyorum

forumda çoğu kez karşılaştım bu durumla örneğin 3lt motor 190hp, 2lt 185(yada 200) 3lt olan ne kadarda verimsiz gibi söylemler oluyor mantıklı düşününce verim olayı yaktığı yakıt yani harcadığı enerji verdiği güç olması gerekiyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Vincent van Gogh

forumda çoğu kez karşılaştım bu durumla örneğin 3lt motor 190hp, 2lt 185(yada 200) 3lt olan ne kadarda verimsiz gibi söylemler oluyor mantıklı düşününce verim olayı yaktığı yakıt yani harcadığı enerji verdiği güç olması gerekiyor

Alıntıları Göster
    büyük motormu cok yakar, küçük motor mu?

yeryuzunun en ucu açık sorularından birisi heralde

• quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

Alıntıları Göster
    Arabanın kasa ağırlığına göre koyacaksın motoru işte büyük kasaya küçük motor koyarsan çekmez arabayı fazla yakar
    Küçük bi arabaya mesela corsaya 2.0 motor falan koyulursa nolur bilmem

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: The Division Bell

bencede

• quote:

Orijinalden alıntı: Vincent van Gogh

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: EL_MARIACHI

kesinlikle.verimlilik tükettiğine karşılık ürettiği güçtür.

yani olayı şöyle özetleyeyim.aynı miktar yakıt ile örneğin 10 litre benzin ile 100kWsaat enerji veren motor 50kWsaat enerji verenden daha verimlidir.isterse 1000cc olsun isterse 5000cc olsun farketmez.hacimle verimliliğin bi ilgisi yoktur.

• quote:

Orijinalden alıntı: daturkishulan

quote:

Orjinalden alıntı: EL_MARIACHI

kesinlikle.verimlilik tükettiğine karşılık ürettiği güçtür.

yani olayı şöyle özetleyeyim.aynı miktar yakıt ile örneğin 10 litre benzin ile 100kWsaat enerji veren motor 50kWsaat enerji verenden daha verimlidir.isterse 1000cc olsun isterse 5000cc olsun farketmez.hacimle verimliliğin bi ilgisi yoktur.

Alıntıları Göster
    Aracın agırlıgına gore ve kullanım sartlarına gore degsır. Avensıs 1.6 ıle 2.0 arasında neredeyse fark goremedım kullanırken yakıt bakımından. Ancak sehır ıcıne gırınce ıs degısıyor. 2.0 daha fazla yakmaya baslıyor.
    Uzun yol olsun yada dur-kalk olmayan yolda 2.0 daha az devır cevırdıgı ıcın daha rahat gıdıyor ve yakıtıda dusuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: RONNIE

Aracın agırlıgına gore ve kullanım sartlarına gore degsır. Avensıs 1.6 ıle 2.0 arasında neredeyse fark goremedım kullanırken yakıt bakımından. Ancak sehır ıcıne gırınce ıs degısıyor. 2.0 daha fazla yakmaya baslıyor.
    Uzun yol olsun yada dur-kalk olmayan yolda 2.0 daha az devır cevırdıgı ıcın daha rahat gıdıyor ve yakıtıda dusuyor.

Alıntıları Göster
    Az yakması= ağırlık+tork+bg+motor hacmi nin iyibir kombinasyonda olması ile olur.

Genel kanı 1300 kg bir araç 1.4 130 nm tork ve 100 bg gücü ile çok yakar ş.dışında.
    " 2.0 170 nm tork ve 160 bg gücü ile ş.içi çok yakması na rağmen ş. dışında az yakması beklenir. Bu bahsedilen değerler KULLANAN SÜRÜCÜYE göreDE değişir.

• quote:

Orijinalden alıntı: oguz1

Az yakması= ağırlık+tork+bg+motor hacmi nin iyibir kombinasyonda olması ile olur.

Genel kanı 1300 kg bir araç 1.4 130 nm tork ve 100 bg gücü ile çok yakar ş.dışında.
    " 2.0 170 nm tork ve 160 bg gücü ile ş.içi çok yakması na rağmen ş. dışında az yakması beklenir. Bu bahsedilen değerler KULLANAN SÜRÜCÜYE göreDE değişir.

Alıntıları Göster
    bu zamana kadar ki tecrübelerim küçük hacimli motorlar özellikle şehir içinde bir canavara dönüşüyordu.1.2 micra 2.0 lt E 200 w 210 kasa kadar yakmaktaydı.hayret verici bir durum.keza 1.4 clio da 2 kişi den fazla yolcu bindiğinde aynı durumu göstermeye çalışıyordu benzinli

• Ben kendi aracimdan ornek vereyim. Modifiye sonrasi 280 beygir hala sehiricinde 100km'de 10-11 litre, sehirler arasinda 6.5 litre yakiyor. 1.6 turbo olsa idi bariz tuketimi daha fazla olurdu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: over and under

Ben kendi aracimdan ornek vereyim. Modifiye sonrasi 280 beygir hala sehiricinde 100km'de 10-11 litre, sehirler arasinda 6.5 litre yakiyor. 1.6 turbo olsa idi bariz tuketimi daha fazla olurdu.
    quote:

Orjinalden alıntı: over and under

Ben kendi aracimdan ornek vereyim. Modifiye sonrasi 280 beygir hala sehiricinde 100km'de 10-11 litre, sehirler arasinda 6.5 litre yakiyor. 1.6 turbo olsa idi bariz tuketimi daha fazla olurdu.

stage kaç arabanız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: uselessness

quote:

stage kaç arabanız?

Alıntıları Göster
    şehir içi 1.4 şehir dışı 1.6
  • quote:

Orijinalden alıntı: uselessness

quote:

stage kaç arabanız?

Alıntıları Göster
    kasa ağırlığı ve motor şanzıman uyumu bence burada etken olan.

coltu ele alalım; sadece 975 kg ve 95 hp lik dohv değişken subap zamanlamalı bir motora sahip. şanzımanıda otomatikleştirlmiş düz şanzıman

ben kendi küçük motorumda ekonomi olduğunu gördüm.

eski aracım tam otomatik 1.6 120 hp 99 civic iesti. 10 litre\100 km tüketirdi.

aynı güzegahta aynı süratlerde, aynı dolulukla gidiyorum, şu an 7,5 litre\100 km tüketiyorum.

eski arabama göre dizel araç almış gibi hissediyorum :)

tabi şanzımanında etkisi büyük. civic 4 ileri tam otomatikti, colt ise 6 ileri yarı otomatik

hayırlı günler.

• quote:

Orijinalden alıntı: tasshelhoff

kasa ağırlığı ve motor şanzıman uyumu bence burada etken olan.

coltu ele alalım; sadece 975 kg ve 95 hp lik dohv değişken subap zamanlamalı bir motora sahip. şanzımanıda otomatikleştirlmiş düz şanzıman

ben kendi küçük motorumda ekonomi olduğunu gördüm.

eski aracım tam otomatik 1.6 120 hp 99 civic iesti. 10 litre\100 km tüketirdi.

aynı güzegahta aynı süratlerde, aynı dolulukla gidiyorum, şu an 7,5 litre\100 km tüketiyorum.

eski arabama göre dizel araç almış gibi hissediyorum :)

tabi şanzımanında etkisi büyük. civic 4 ileri tam otomatikti, colt ise 6 ileri yarı otomatik

hayırlı günler.

Alıntıları Göster
    son derece açık cevabı olan bir soru.
    bu soruya cevap verebilmek için alim olmaya gerek yok.
    girin aynı kasa arabaların farklı motorlarının fabrika yakıt verilerine bakın bir kaç istisna haricinde hepsinde düşük motorlu araçlar daha az yakar.burada yok şu durumda daha fazla yakar yok bu durumda şöyle olur falan diyenlere bakmayın.
    ekstrem durumlarda fazla yakıyor olması normal kullanımda fazla yaktığının kanıtı değildir.
    adı üstünde ekstrem durumlar 1000 kmlik bir yolun 15-20 kmsini oluşturur halbuki yolun geri kalanında daha az yakan araç her halükarda daha az yakar.
    zaten şehir içi için konuşmanın hiç bir gereği yok rolantide daha fazla yakan aracın (dur kalkta) düşük motorlu bir araçtan az yakması mümkün değil.
    (bütün bu yazı normal koşullar baz alınarak yazılmıştır yoksa at sahibine göre kişner durumunda konuşmanın bir mantığı yok)
    bu arada 1.2 micraya şehir içinde e 200 le aynı yakıtı yaktırmak (arabada bir sorun yoksa) gerçekten takdire şayan bir sürüş tarzı olsa gerek.

• quote:

Orijinalden alıntı: otomobilci_x

son derece açık cevabı olan bir soru.
    bu soruya cevap verebilmek için alim olmaya gerek yok.
    girin aynı kasa arabaların farklı motorlarının fabrika yakıt verilerine bakın bir kaç istisna haricinde hepsinde düşük motorlu araçlar daha az yakar.burada yok şu durumda daha fazla yakar yok bu durumda şöyle olur falan diyenlere bakmayın.
    ekstrem durumlarda fazla yakıyor olması normal kullanımda fazla yaktığının kanıtı değildir.
    adı üstünde ekstrem durumlar 1000 kmlik bir yolun 15-20 kmsini oluşturur halbuki yolun geri kalanında daha az yakan araç her halükarda daha az yakar.
    zaten şehir içi için konuşmanın hiç bir gereği yok rolantide daha fazla yakan aracın (dur kalkta) düşük motorlu bir araçtan az yakması mümkün değil.
    (bütün bu yazı normal koşullar baz alınarak yazılmıştır yoksa at sahibine göre kişner durumunda konuşmanın bir mantığı yok)
    bu arada 1.2 micraya şehir içinde e 200 le aynı yakıtı yaktırmak (arabada bir sorun yoksa) gerçekten takdire şayan bir sürüş tarzı olsa gerek.

Alıntıları Göster
    Cevabı en kolay soru, düşük motor tabiki her zaman daha az yakar.

Küçük motorlu aracı F1 aracı gibi kullanmaya kalkarsanız zaten söyleyecek söz yok.
    1.3 motordan 2.0 performansı (aynı türden motor) çıkartmaya çalışmak zaten abesle iştigal. O yüzden araç alırken gerçekten ne istediğinizi ve neyle yetinmeniz gerektiğini iyi belirlemek lazım. Sürekli yüksek devirlerde sportif kullanan birinin düşük hacimli motorlarla işi olmaması lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ramerturk

Cevabı en kolay soru, düşük motor tabiki her zaman daha az yakar.

Küçük motorlu aracı F1 aracı gibi kullanmaya kalkarsanız zaten söyleyecek söz yok.
    1.3 motordan 2.0 performansı (aynı türden motor) çıkartmaya çalışmak zaten abesle iştigal. O yüzden araç alırken gerçekten ne istediğinizi ve neyle yetinmeniz gerektiğini iyi belirlemek lazım. Sürekli yüksek devirlerde sportif kullanan birinin düşük hacimli motorlarla işi olmaması lazım.

Alıntıları Göster
    1.2 motorlu aracı 1.2 motorlu araç gibi kullanırsanız az yakar.. 1.2 motorlu araçla gazı döşemeye yapıştırıp giderseniz motor daha fazla zorlanır ona göre yakar zaten.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ac Schnitzer.

1.2 motorlu aracı 1.2 motorlu araç gibi kullanırsanız az yakar.. 1.2 motorlu araçla gazı döşemeye yapıştırıp giderseniz motor daha fazla zorlanır ona göre yakar zaten.

Alıntıları Göster
    Yazılanlara göre şöyle bir sonuç çıkardım. Şehir içi kullanımda küçük motor , uzun yolda büyük motor daha az yakıyor. Fakat 1200-1300 kiloluk bir araca 2.0 yerine 1.6 bir motor koyulursa daha fazla yakıyor. Aracın ağırlığı çok önemli sanırım. Biraderle birlikte 2 tane seat almıştık. Bendeki Leon , ondaki ibizaydı. Leon ibizaya göre biraz daha hantal kalıyordu. ikisindede aynı Golf 1.6 motoru vardı. Ben leonla LPG'de 185kr/km tüketirken o 135kr/km tüketiyordu.

Edit : Birşey yazmayı unuttum. Biraderin iş ve ev arasındaki mesafe 20km ve düz bir yol. Aynı yolu giderken onun araç 5. vitese attığında 80-90km den sonra motor çok bağırmaya başlıyordu. Fakat Leon da durum çok farklıydı.5. viteste 110-120km'ye kadar araç zorlanmadan resmen süzülüyordu. Ve dolayısıyla daha az yakıyordu. Burda sanırım şanzuman'ın da çok büyük rolü var. Bu problemi servise sorduk. Servis şöyle bir cevap verdi. "İbizaya Leonun şanzumanı takıldığında motor araca göre fazla güçlü kaldığı için belli bir hızdan sonra araç agrasifleşiyor ve güvenli yol tutuşu kayboluyor. O yüzden küçük çanzuman kullanılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cüneyt Aykaç -- 12 Temmuz 2009; 20:51:22 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.