Şimdi Ara

Büyütülen jant çapları performansa,yakıta ve frenlere nasıl yansır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Benzeri bir konu daha evvel açılmışmıydı bilmiyorum,aradım bulamadım...

dün pazarda bi 206 gördüm. Sahibi standart jantları sökmüş , yerine 17" çelik jant taktırmış.

Acaba çapı normalden daha büyük olan bir arabanın performansı normale göre nasıl değişir?
    Büyük çap demek bir turda daha fazla yol demek. Ancak bu çapı döndürebilmek için gereken tork
    da aynı ölçüde büyük müdür? Bisiklet vitesinden yola çıkarak düşüneyim dedim. Bisiklet örneği biraz
    yersiz olabilir ama mantık sonuçta aynı sanırım. Bisiklet zinciri 2 zincir üzerinde dönüyor. Jantı büyütünce
    acaba ortadaki dişli çapı büyümüş gibi mi olur, yoksa arka lastikteki dişli çapı mı?
    Bir de , frenler ve yol tutuşu nasıl etkilenir bu değişiklikten?

Genel olarak benim tahminim motoru normalden daha yüksek devirde kullanmak gerekeceği, ve performans artarken,
    yakıtın da artması , aynı zamanda motorun normalden fazla zorlanacağı için daha fazla yıpranacağı..
    Tabii, bunlar benim tahminlerim..
    Doğrusunu bilen varsa (ki eminim roverci'nin bu konuda anlatacakları vardır :) anlatırsa sevinirim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emokar -- 20 Kasım 2006; 12:28:33 >

• tam emin olmamakla birlikte

jant çapı büyünce, lastik genişliği arttığından çok azıcık daha fazla yakıyor
    jant çapı büyünce, virajlara daha oturaklı giriyorsun, kayma savrulma azalıyor
    jant çapı büyünce, süspansiyonel özelliği gidiyor aracın, çukurlara falan girince direkt içinde hissediyorsun

ha bide servise felan götürdüğünde aracı, jantları çalma ihtimalleri var, 17" inch verirsin, 14" inch geri alırsın
  • 2 tip jant üretilir.

1- Gösterişe hitap eden

2- Aurodinamik özellikte

Gösterişe hitap eden jantlar tercih edilirse araç çok yüksek süratlerde (120 km den itibaren) yol tutuşu sağlıklı olmaz. Çünkü tekerlekler dönerken dışardaki havaya paralel bir hava girdapı oluştururlar. Bu hava girdapları 4 tekere etki ederek aracın yol tutuşuna etki eder.

Şahsi fikrim jant alırken gösterişten çok auro dinamiğe önem vermek gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: MULTIJET13

2 tip jant üretilir.

1- Gösterişe hitap eden

2- Aurodinamik özellikte

Gösterişe hitap eden jantlar tercih edilirse araç çok yüksek süratlerde (120 km den itibaren) yol tutuşu sağlıklı olmaz. Çünkü tekerlekler dönerken dışardaki havaya paralel bir hava girdapı oluştururlar. Bu hava girdapları 4 tekere etki ederek aracın yol tutuşuna etki eder.

Ornek Alabilirmiyiz nasil ayiracagiz bu tipleri?
  • aerodinamik jantmı

ilk defa duydum

O zaman bizim hava geçirmez kompile sacdan oluşan komple plastik jant kapaklı arabamız ANTİ AERODİNAMİK

Bizim araç yol tutumaması lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antiochos -- 20 Kasım 2006; 14:13:32 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: MULTIJET13

2 tip jant üretilir.

1- Gösterişe hitap eden

2- Aurodinamik özellikte

ben boyutu değişince ne olur demiştim ama sen bambaşka bi boyut katmışsın

• Standardı 14" olan astrama 16" jant taktım. Yol tutuş biraz daha iyi oldu gibi, Performans ve yakıt tüketiminde pek bi fark göremedim. Yanlız süspansyonlar sertleşti bozuk yolda tangır tungur olmaya başladı biraz. Ama arabanın görünüşü çok değişti ezik aile arabasından agresif bi spor araba görüntüsüne büründü. Zaten arabayı en çok gösteren parça janttır. Sen bi ferrari al kapaksız siyah jantla ince lastik koy karizmasının %90 ını yitirir...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Suv ve Arazi araçalrında takılan Devasa Jantlar performansa dogrudan etki ediyor. Araç gitmiyor.
  • yaw yok mudur bu işin aslını astarını bilen?? Marka tartışması olsa sayfa sayfa cevap olmuştu şimdi. Teknik bir konu olunca kimse oralı olmadı...
  • İŞİ BİLEN ARKADAŞLAR ÇOOK TA, ŞİMDİ BURDA YOOOK...

quote:

Orjinalden alıntı: emokar

yaw yok mudur bu işin aslını astarını bilen?? Marka tartışması olsa sayfa sayfa cevap olmuştu şimdi. Teknik bir konu olunca kimse oralı olmadı...

• satın aldığınız aracın mesela boş modeli 15inch , aksesuarlı modeli 16 inch ise düşünmeden takılabilinir , ama böyle bir durum yoksa üzerinde iyi etüd etmek gerekir bence , eldeki keklik daldaki keklik hesaabı
  • ya birde şu estetik uğruna değiştirilen ölçülere acıyorum valla , ebat büyüdükçe yanak ölçünüz düşecek düşük yanak ülkemizde tehlike kesinlikle ve yanak ölçüsü düştükçe almak zorunda olduğunuz lastiğin hız endeksi artacak dolayısıyla hem lastiğin yaralanma riski artarken hem alma maliyeti artacak konfordan ödün vereceksiniz.... Alt yapının çok lüks olduğu ülkemizde yolların mazgallarla ödüllendirdiği bu ödüllerinde çingene ve bazı çakallar tarafından çalındığı , önüne gelenin kimseye sormadan bir kaç saat içinde kafasına estiği gibi yola speed bump ( kasis ) yaptığı bu ülkede arabayı alçaltmak için bir maliyet oluşturup sonrada bu maaliyete yukarıdaki özürlerden oluşmuş araç arıza maliyetlerini ekleyeceğinize ....ammaaannnnnn herkesin kendi parası deyip fikrini söylemeyecen işte bu kardaşlar

• Türbülans abimiz görür biraz sonra bu konuyu
  • orjinalinden daha yüksek jant takmak yakıt tüketimini etkiler ama aracın viraj kabiliyetini yükseltir performansını düşürür

ankarada herterin sahibinin oğlu mzd3 e 18 jant koymuş geçen mzd3fanclubun toplantısında ivediğe gidildi araba yerinden kalkmıyor aynı özelliklere sahip mzd 3 boy farkı koyuyor
  • gördüm
    eğer jant büyütülmesi ile beraber lastiklerde de uygun bir değişikliğe gidilmişse herhangi bir değişiklik olmaz hatta bazı özellikler(yol tutuş,performans,frenleme vs) iyileşebilir de..lastik ve jant kombinasyonlarında önemli olan orjinal ebatla eşit yuvarlanma değerleri elde edilebilmesidir..aracın orjinal ebat lastklerinin ölçüsünü ve şu anda üzerinde bulunan lastklerin ölçüsünü verebilirseniz daha iyi yardımcı olabilirim...

bir örnek vermek gerekirse yanlış hatırlamıyorsam o aracın orjinal lastik ebadı 175/65 14 idi..bu ölçülerde 14 jantı 17 ye çıkarmak için 205/40 17 ebatlı bir lastik uygulamak gerekir ki 40 profil bu aracın süspansiyonunu aşırı sertleştirir ve çok ince profil olduğundan çukurlarda jant yamulması riski oldukça fazladır..bu yüzden eğer yol kullanımı düşünülüyorsa 15 veya 16 jant uygulamak daha mantıklıdır..ama dediğim gibi iş sadece jant uygulamakla bitmez..lastiklerinde uygun seçilmesi lazım...

fakat işin farklı bir boyutu daha var..biz bu değişiklikle yuvarlanma mesafesini koruyoruz ama bu tedbirimiz sadece yol tutuşu biraz daha iyileştirir..tabanı genişleterek lastiklerin yola temas yüzeyini arttırdık fakat bu arada bu taban genişliğinini tolere edebilmek için motor daha fazla güç üretmek gereğini duydu..bu da bize tüketim artışı olarak yansır..

frenleme konusuna gelince..bu durum kullandığımız lastiğin özelliklerine ve yolun durumuna göre değişir..kuru zeminde geniş tabanlı lastikle fren mesafesi daha kısadır..ıslak zeminde dar taban genişliği ile fren mesafesi daha kısadır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi türbülans -- 21 Kasım 2006; 23:18:02 >

• arkadaslar bende starex crdi var gecen yaz standart 205 70 15 lastikleri 255 45 18 le deistirdim arkadaslar dedigi gibi yol tutusu güzel oldu ticari arac olsa bile ama ben herhangi bir cekisten düsme göremedim
    yanlız cukurlara girerken mutlaka dikkat etmek lazim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.