Şimdi Ara

Büyüyen Jant ve Lastiklerin Etkileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
3
Favori
37.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Büyüyen Jant ve Lastiklerin Etkileri

Büyüyen jantların estetik görünüme katkısı yadsınamaz peki ya iddia edilen performans getirileri? Genellikle büyük tekerlekler daha ağır olur ve artan ağırlık da performansı olumsuz etkiler. Car&Driver, büyüyen jant-lastik ölçülerinin etkilerini ölçebilmek üzere VW Golf'ün 15'den 19inç'e kadar olan 5 farklı jant-lastiğini teste tabi tutarak güzel sonuçlar elde etmiş.

Test lastiklerimiz 18-19 inç olanlar W, 15-16-17 inç olanlar ise V olmak üzere Goodyear Eagle GT idi ve önerilen basınç değerlerine göre şişirilmişti.

Sonuçlardan farkedildiği gibi; tekerlekler büyüyüp ağırlaştıkça cezayı akselerasyon ve yakıt ekonomisi çekiyor. 15 ile 19 inç arasında %10 yakıt farkı ve %4 0-100km/s akselerasyon farkı ölçtük. Tekerleğin çapını arttırırken genişleyen taban, kısalan ve sertleşen lastik yanağı virajda tutunmayı arttırıyor ancak bunun da bir sınırının olduğunu fark ettik. 8.5 inç genişliğindeki 19inç çapındaki lastikler 8.0inç genişliğindeki ve 18inç çapındaki lastiklere göre tutunma kaybı yaşadı. Bu durumu Goodyear'a danıştığımızda, en geniş lastiklere sahip aracın dıştaki lastiğe daha fazla tutunma sağlamış olabileceği ve bu nedenle de içteki lastiğin yükünün hafiflemesi sonucunda 0.01g kaybetmiş olabileceğini varsaydılar.

225/40R-18 sürpriz bir şekilde 225/45-17'ye göre (0.89g vs 0.85g) büyük bir tutunma avantajı sağladı. 18inç lastiklerin W olmalarından dolayı V olan 17inç lastiklere göre daha fazla tutunma destekleyici bileşenlerden oluşmuş olduğunu düşünüyoruz. Goodyear normalde 17inç lastiklerde de W sunsa da bize test için V gönderdiler.

Subjektif olarak; 17 ve 18inç jant-lastikler iyi tutunma kapasiteleri, fren performansı, sürüş konforu ve direksiyon hissinde daha iyilerdi. 17inç'den 18inç'e geçmek sürüş kalitesini düşürse de artan yol tutuş kapasitesi artısı oldu.

Ağır olan 19inç'lik tekerlekler süspansiyonu zorladı. Öbür tarafta en küçük iki tekerlek diğerlerine göre daha fazla önden kayma eğilimi gösterse de daha kontrollü ve kıvrak bir sürüş sağladılar. Desibel ölçerde görünmese de büyük tekerleklere göre daha sessiz bir sürüş sağladılar.

19inç jant-lastikler görüntü olarak kesinlikle en güzeli. Ancak 17 ve 18inç jant-lastikler daha iyi tutunma, akselerasyon, sürüş konforu ve daha avantajlı fiyata sahipler, bu nedenle de VW'in Golf GTI'da 17 ve 18inç jant-lastikleri kullanmasına şaşırmadık.

Eğer akselerasyon peşindeyseniz küçük ve hafif olan jant-lastik takımını seçin. Aynı zamanda tavsiyemizi dinleyin ve her ne kadar daha güzel görünüyor, hissetiriyor olsalar da çok ince yanaklı lastiklerden ve çok ağır jantlardan uzak durun.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Bunu bilen Doğuş Oto da hem hafif hem de ufak olan 15" kapak jantı öneriyor, 16" kapak jantı ise opsiyonel sunuyor. Maksat aracınız daha performanslı olsun diye. Tebrikler ve teşekkürler Doğuş Oto.
  • Güzel paylaşım olmuş Sayın Yönetici. ,

Uygunsan MSN'e gelebilir misin?
  • yaysız 19 4ever

Konu için teşekkürler
  • 17 ideal
  • Kısaca her şeyin fazlası zarar

Birde F1 araçlarına bakarsak onlarda da yanak epey kalın.Demekki ince yanak diye iyi yol tutacak diye bir kural yok.Ben bunu anladım.
  • Kırılma noktası (Break-even point) 17" demek ki...

Teşekkürler güzel bilgiler için
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben teşekkür ederim arkadaşlar. Car&Driver sağolsun.

Aracın ağırlığı, ağırlık dağılımı, süspansiyon sistemi gibi detaylardan da bahsetselermiş sonucu kendi araçlarımıza adapte etmek daha kolay olurmuş.
  • Öncelikle konu için teşekkürler.Zira çoğu kişi için faydalı bir paylaşım olur.Hâlen daha büyük jant takıp daha hızlı gideceğini düşünen yığınla insan var bu memlekette.

Bir de benim için önceden 16" jantlar idealdi.17" büyük gelirdi,ince yanak olurdu.Ancak şimdi ise yeni araçların da uzayıp,genişlemesiyle daha da büyümesiyle 17" ideal oldu diyebilirim.18" ve 19" ise hâlen daha bana uzak geliyor.
    Bir de lastik hakikaten önemli bir unsur;zira 1.5 sene önce 15" jantları 16" yapmıştım ve orjinalinde Bridgestone olan lastiği de Kumho'yla değiştirmiştim.O zaman daha iyi anladım kaliteli lastiğin farkını.Kesinlikle aralarında yol tutuş,fren,ıslakta gidiş olarak ciddi farklar vardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Akhilleus

Kısaca her şeyin fazlası zarar

Birde F1 araçlarına bakarsak onlarda da yanak epey kalın.Demekki ince yanak diye iyi yol tutacak diye bir kural yok.Ben bunu anladım.

hocam formula 1 arabalarının lastikleri büyük yanaklıdır ama hiç esnemezler, formula 1 de max 13 inch jant kullanılabiliyor kurallar gereği, bu durumda da lastik yanakları büyük oluyor ama normal binek lastikleri gibi esnemiyorlar. zaten michelin firması formula 1 başkanını sıkıştırıyor 18 inche geçmek için

eğer düşük yanaklı lastiğin daha kötü yol tutacağını düşünüyorsan ferrari,lamborghini,bmw m serisi gibi araçlar neden düşük profilli lastikler kullanıyor.sadece görüntü için mi?

virajda önemli olan lastiğin esneyerek jantın altına girmemesidir, yüksek yanaklı lastiklerle viraja hızlı girerseniz lastik jantın altına doğru girer, düşük yanaklı lastiklerde ise bu durum yaşanmaz.

• Faydalı konu,teşekkürler.Jantlarını büyütmek isteyen arkadaşların + ve - leri değerlendirmelerinde yardımcı olacaktır.
  • paylaşım için teşekkür ederim faydalı oldu. yani napiyoruz hem görüntü hem yoltutuş diyorsak 17 18 '' alıyoruz he :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Magnat_HiFi

quote:

Orijinalden alıntı: Akhilleus

Kısaca her şeyin fazlası zarar

hocam formula 1 arabalarının lastikleri büyük yanaklıdır ama hiç esnemezler, formula 1 de max 13 inch jant kullanılabiliyor kurallar gereği, bu durumda da lastik yanakları büyük oluyor ama normal binek lastikleri gibi esnemiyorlar. zaten michelin firması formula 1 başkanını sıkıştırıyor 18 inche geçmek için

eğer düşük yanaklı lastiğin daha kötü yol tutacağını düşünüyorsan ferrari,lamborghini,bmw m serisi gibi araçlar neden düşük profilli lastikler kullanıyor.sadece görüntü için mi?

virajda önemli olan lastiğin esneyerek jantın altına girmemesidir, yüksek yanaklı lastiklerle viraja hızlı girerseniz lastik jantın altına doğru girer, düşük yanaklı lastiklerde ise bu durum yaşanmaz.

Bu 18 inç meselesini formula yarışını izlerken duydum bridgestone sözleşmesi bitiyormuş F1 ile bakalım sonuç ne olacak..

• Teşekkürler Tubo, güzel paylaşım olmuş:)

Demek ki fazla abartmadan jantı büyütmek çok da problem değilmiş.
  • Süpper paylaşım eline sağlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: atiyba

Teşekkürler Tubo, güzel paylaşım olmuş:)

Demek ki fazla abartmadan jantı büyütmek çok da problem değilmiş.

Kullanılacak Janta ve lastiğe göre değişir tabi..
  • Paylaşım için teşekkürler.
  • oldum olası çeşitli tartışmalarda hep jant büyütmenin perofrmansa olumlu bir etkisinin olmayacağını tam tersi etkileri olabileceği savunmuşumdur ama yurdum insanına anlatamışımdır. hep büyük jant= performans olarak bakan bir kitle var olmuştur bundan sonrada olacaktır ama bu test son derece açık olarak durumu ortaya koymuş.
    paylaşım için teşekkürler gerekli zamanlarda kullanmak için sık kullanılanlarıma ekliyorum.
  • arkadaslar benım aracımın orjınal jant lastık olculerı 195/60/15 ben fabrıkasyon çapın dısına fazla cıkmadan 205/45/17 olculerındekı jant lastık takmak ıstıyorum bu değişikliği yapmıs olsam konforda ve yakıtta keske jantları değiştirmemıs olsaydım dıyebıleceğım kadar pısman olurmuyum tecrubelı arkadalar yardımcı olursa sevınırım

aracın orjınal jant lastığı usttekı resımdekının aynısı benım ıstedığım goruntu alttakıler gıbı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRED BAKER -- 16 Ocak 2011; 7:18:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: FRED BAKER

arkadaslar benım aracımın orjınal jant lastık olculerı 195/60/15 ben fabrıkasyon çapın dısına fazla cıkmadan 205/45/17 olculerındekı jant lastık takmak ıstıyorum bu değişikliği yapmıs olsam konforda ve yakıtta keske jantları değiştirmemıs olsaydım dıyebıleceğım kadar pısman olurmuyum tecrubelı arkadalar yardımcı olursa sevınırım

aracın orjınal jant lastığı usttekı resımdekının aynısı benım ıstedığım goruntu alttakıler gıbı

yardım !!

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.