Şimdi Ara

Canon 700D 50mm Gece Çekimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
2.567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Canon 700D sahibiyim hobi amaçlı çekim yapıyorum. Elimde 50mm Lens ve 18-55 STM klasik kendi lensi var.

Gündüz çekimlerini çok iyi yapabilirken gece çekimlerinde kesinlikle afallıyorum. Flash kullanmadan nasıl gece çekimi yapılabilmeli? Genelde karanlıkta yaptığım çekimler amatörlüğümden karıncalı fotoğraflara dönüşüyor. Fakat Tripodsuz çekim yapıyorum. 700D bunun için yetersiz bir makina mı yoksa bu tamamen benim amatörlüğümden mi kaynaklanıyor?

• Nasil bir sorun yasiyorsunuz? Bulaniklik,makinenin netlememesi?

Bulanikliksa iso auto(100-1000 arasi) , Av modunda f 2.8 yaparak cekim yapabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hiçbir makine gece çekim yapmaz.ışık ne kadar az ise perde o kadar uzun süre açık kalmalı yeterli ışığı alabilmek için.en basit fotoğraf kuralıdır. tripodsuz imkansız. long exposure diye aratın. ortamda az ışık varsa makina olabilecek en yüksek iso da foto çeker ki bu da karıncalanmaya neden olur.yüksek iso başarımı da buna derler zaten. bi makina 1000 isoda karınca verirken öbürü 10 000 de verir.ama verir yani.
  • BR9 kullanıcısına yanıt
    Otomatik veya yarı otomatik modları kullandığınızda makine ışık seviyesi az olduğu için iso seviyesini arttıracak böylece fotoğrafta kumlanmaya (noise) neden olacaktır. Bunu engellemenin yolu diyaframı mümkün olan en açığa getirip ki, 18-55'te bu değer eğer 18mm de kullanırsanız 3,5 dur. Zoom yaptıkça diyafram değeri 5,6 ya kadar düşer.

Arkadaşların dediği gibi daha uzun perde sürelerine ihtiyacınız olacaktır ve yine söylendiği gibi makinenin sabitlenmesi gerekeceği için bir tripod gerekiyor. Veya sabit tutmanız gerekiyor. Biraz egzersiz yaparsanız ellerinizi göğsünüze yapıştırıp 2 saniye kadar tripodsuz çekebilirsiniz. Ben çeke çeke açıkçası alıştım artık. Titretmeden çekebiliyorum.

Ancak uzun pozlama da, ışık patlamaları ve hareketli nesneleri elbette çekme sorunu ortaya çıkacak.

Crop sensörler iel yani sahip olduğunuz 700D gibi makinelerle 1600 hatta 3200 iso ya kadar çekerseniz, hem Denoise yapma yani kumlamayı giderme için yazılım kullanma şansınız olur. Ayrıca raw çekerseniz de bir kaç stop pozlama telafisi yapmak mümkün olabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Otomatik veya yarı otomatik modları kullandığınızda makine ışık seviyesi az olduğu için iso seviyesini arttıracak böylece fotoğrafta kumlanmaya (noise) neden olacaktır. Bunu engellemenin yolu diyaframı mümkün olan en açığa getirip ki, 18-55'te bu değer eğer 18mm de kullanırsanız 3,5 dur. Zoom yaptıkça diyafram değeri 5,6 ya kadar düşer.

Arkadaşların dediği gibi daha uzun perde sürelerine ihtiyacınız olacaktır ve yine söylendiği gibi makinenin sabitlenmesi gerekeceği için bir tripod gerekiyor. Veya sabit tutmanız gerekiyor. Biraz egzersiz yaparsanız ellerinizi göğsünüze yapıştırıp 2 saniye kadar tripodsuz çekebilirsiniz. Ben çeke çeke açıkçası alıştım artık. Titretmeden çekebiliyorum.

Ancak uzun pozlama da, ışık patlamaları ve hareketli nesneleri elbette çekme sorunu ortaya çıkacak.

Crop sensörler iel yani sahip olduğunuz 700D gibi makinelerle 1600 hatta 3200 iso ya kadar çekerseniz, hem Denoise yapma yani kumlamayı giderme için yazılım kullanma şansınız olur. Ayrıca raw çekerseniz de bir kaç stop pozlama telafisi yapmak mümkün olabiliyor.

ISO düştükce ışık seviyeside karanlık ortamda düşmüyor mu? Amatörlüğüme verin lütfen iyice öğrenmeye çalışıyorum. Benim bildiğim olay şu şekilde normalde

Karanlık ortamlarda ISO ne kadar artarsa makinanın o fotoğrafdaki ışık seviyesi okadar artar fakat ISO ne kadar artarsa çekim profesyonelliğinin düşük olduğunu varsayarsak karıncalaşma oluşuyor.

Örneğin ben gündüzleri aşırı aydınlık ortamlarda ISO'yu 100'e alıp Enstantene'yi 100 veya daha yukarı seviyesinde 50mm lens ile f 1.8 çekim yapıyorum gayet canlı güzel fotoğraflar çıkıyor.

• yanlış biliyosun kardeşim. biraz video izle yada similatör kullan. genelde iso artarsa ışık artmaz. iso artarsa makinenin ışığa duyarlılığı artar.bu biyerden sonra kumlanma yaratır. bunun yerine isoyu belli miktarlarda tutum,genelde max 800 falan,pozlama süresini uzatman lazım.
    yani aydınlıkta saniyede 1 kg ışık alırsa makina. 1 saniyede güzel foto çekersin
    karanlıkta saniyede 100 gr ışık alırsa aynı ayarlarda 10 saniyede aynı fotoyu çekersin.
    makina otomatikteyse iso alır başını gider,aşırıya kaçınca hala yetersizdir ama makinanın limiti budur.zaten hiçbir makina 1600 den falan yukarılarda kumlanmasız foto çekmez gibi bişey.Bu en temel fotoğraf kuralıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oguzhanozturk

yanlış biliyosun kardeşim. biraz video izle yada similatör kullan. genelde iso artarsa ışık artmaz. iso artarsa makinenin ışığa duyarlılığı artar.bu biyerden sonra kumlanma yaratır. bunun yerine isoyu belli miktarlarda tutum,genelde max 800 falan,pozlama süresini uzatman lazım.
    yani aydınlıkta saniyede 1 kg ışık alırsa makina. 1 saniyede güzel foto çekersin
    karanlıkta saniyede 100 gr ışık alırsa aynı ayarlarda 10 saniyede aynı fotoyu çekersin.
    makina otomatikteyse iso alır başını gider,aşırıya kaçınca hala yetersizdir ama makinanın limiti budur.zaten hiçbir makina 1600 den falan yukarılarda kumlanmasız foto çekmez gibi bişey.Bu en temel fotoğraf kuralıdır.

Akşam karanlıkta tabiki belli bir ışık altında düşük ISO ile fotoğraf çekme kuralı nedir? Flash şartmıdır?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Canon 600D Fotoğraf Makinesi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ışık hemen hemen herzaman vardır.ama çok azdır ayrı mesele.Sana yukarda uzun pozlama diye bişe yazmıştım,baktın mı ? hayır.Tabikide biri sana uzun uzun yazıcak ve anlamicaksın.Bunun hakkında yazılmış 9827123 tane yazı var her dilde,aç bak kardeşim.hala diyorsun ki flash şart mı.flash şart.flashlı çekim modu vardır alırsın ona çekersin.makina belli parametrelerde çalışır.flashsız istiyosan,ben uzun pozlama yaparsın.
    f 1.8 dediğin senin diyaframdır. genelde bookeh için falan çok işe yarardır ama o da 1.4 ten falan sonra çok güzel oluyo full framelerde.evet diyaframın kapatılması biraz ışığı azaltır,açılması da artırır.zaten geçen çekerken olabildiğinde açıcaksın. bu gece kameranı sabitle 1.8 100 iso 10 saniye ayarla camdan dışarıyı çek. sonra 15 saniyeye al bunu. iki fotoyu karşılaştır anlarsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oguzhanozturk

ışık hemen hemen herzaman vardır.ama çok azdır ayrı mesele.Sana yukarda uzun pozlama diye bişe yazmıştım,baktın mı ? hayır.Tabikide biri sana uzun uzun yazıcak ve anlamicaksın.Bunun hakkında yazılmış 9827123 tane yazı var her dilde,aç bak kardeşim.hala diyorsun ki flash şart mı.flash şart.flashlı çekim modu vardır alırsın ona çekersin.makina belli parametrelerde çalışır.flashsız istiyosan,ben uzun pozlama yaparsın.
    f 1.8 dediğin senin diyaframdır. genelde bookeh için falan çok işe yarardır ama o da 1.4 ten falan sonra çok güzel oluyo full framelerde.evet diyaframın kapatılması biraz ışığı azaltır,açılması da artırır.zaten geçen çekerken olabildiğinde açıcaksın. bu gece kameranı sabitle 1.8 100 iso 10 saniye ayarla camdan dışarıyı çek. sonra 15 saniyeye al bunu. iki fotoyu karşılaştır anlarsın.

Ön yargılı davranıyorsun buna gerek yok okuyup okumadığıma nasıl karar verebildin bir anda anlayamadım? yüz binlerce konu olabilir ama benim canım donanımhaber'de yani devamlı aktif olduğum forumda ki insanlara sormak istedi çünkü kendi durumumu izah ediyorum ve kendi durumuma göre cevap alıyorum. Sen iyi hoş uzun uzun anlatıyorsun teşekkür ediyorum gelip yardımcı oluyorsun hayır hepsinide tane tane okuyorum ama senin yazdığın cümlede makinanın kendi terimleri var ve bazılarını anlayamayabiliyorum bundan yola çıkarak ek sorular soruyorum.

Eğer bir konuda bir insana yardım ediyorsan bu şekilde emin çıkışma. Teşekkür ediyorum senin daha yazmana gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BR9 -- 29 Ekim 2015; 20:58:57 >

• BR9 kullanıcısına yanıt
    Iso makinenin ışığı algılama hassasiyeti diyebiliriz.

Bir nevi söylediklerin doğru. Fakat Iso sadece düşük ışıkta kullanılır diye bir kural yok. Iso yükseldikçe fotoğraftaki kumlanmanın arttığı yargı ise kesinlikle doğru.

Fakat değişik sensörlerde bu kumlanma olayı farklı olabiliyor. Örneğin kimi crop sensörler 1600 iso da berbat olsa da yeni nesil crop sensörlerde bu oran 3200 ve daha yukarısına da çıkıyor. Full Frame makinelerde ise bu oran sensör kalitesine göre 5bin 10k lere kadar gidebiliyor.

Işığımız yeterli yani normal şartlarda yeterli ışık olsa da hareketli nesnelerde daha yüksek enstantene elde etmek isteyebiliriz. Yani 1/100 de çekeceğimiz yerde bize 1/500 gibi bir değer lazım. Pozmetre ile ölçtüğümüzde yeterli ışık mevcut değil ise iso da yükseltebiliriz.

Ancak gece karanlığında hareketli nesne çekilmiyorsa veya insan gibi hareketlerini kontrol edebileceğiniz bir model de olabilir, genelde iso yükseltmek yerine enstatene süresini uzatmayı tercih eden daha fazla oluyor. Yani 1/100 yerine 1" olabilir veya 2" veya daha yüksek enstantene yani perde süreleri ile makineye daha fazla ışık alma sağlanabilir. Fakat burada yine bir sıkıntı oluyor. Yukarıda bahsettim. İster iso yükseltin ister perde süresini, gece karanlık arasından ışık kaynaklarını yani far, lamba veya ateş gibi fiziksel olarak ışık yayan bir şeyi çekiyorsanız ışık patlaması meydana gelebilir. Bu durumda iso, diyafram, enstantene ayarları ile kafamızda oluşturduğumuz yani istediğimiz fotoğrafı çekmek için gerekli ayarları yapmalıyız.

• Daha önceki yazıda yazılanı bir defa olsun araştırsan soru sormazdın o yüzden öyle dedim.Anlatıyorum ama anlatmayla olmaz,birkaç sayfa okuman gerek.Okusan çok anlaşılır bişey.Bidaha bi bak bi oku.
    Ne demek senin bidaha yazmana gerek yok,saygısızlık yapma.Bilgi kafana başkası tarafından girmez,saygıyla,sabırla öğrenilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.