Fotoğraf makinası düzgün çalışıyordu. Bir ara çektiğim fotoğrafları bilgisayara attım. Belli bir fotoğraftan sonra tüm fotoğrafların orta üstünde bir leke belirdiğini farkettim. Objektifin üstünde zaten filtre vardı. Yine de çıkarrtım hem filtreyi hem de objektifi lens temizleme mendili ile temizledim. Ama yeniden denediğimde lekenin halen orda olduğunu gördüm. Makinaın iç kısmına aynanın üstüne veya objektifin içine toz kaçması mümkün mü? Makina daha yeni, objektifini de sköü takmıyorum, içine toz girmesi zor bir olay. Sizce ne olmuş olabilir?
İçine toz girmiştir. Bende yeni D80 almıştım. Hemen makinanın kit lensini taktım. Pırıl pırıl fotograflar cekiyordu. 1 hafta sonra lensi hiç çıkarmadığım halde fotoraflarda leke çıkmaya başladı. Makinayı temizletmeye götürdüğümde sensörün üzerinde kocaman bir toz parçası vardı. Hava sıkınca geçiyor.
çok teşekkür ederim, bi bakıyım ;)
Menude aynayı yukarı kaldıran bir secenek olması lazım: mirror lock up Lensi söktükten sonra aynayı kaldırıp sensöre bakmak lazım. Ama bu hava püskürtme işini bir profesyonel yapsa iyi olur
playdead arkadaşım, biraz daha detaylı anlatır mısın lütfen?
SLR makinalarda normalde fotografı cekmeden önce görüntüyü sadece vizörde görebilirsiniz. Arkadaki display de gözükmez. Çünkü objektiften sonra görüntüyü yukarı vizöre yansitan bir ayna vardır. Bu aynanın arkasında da sensör var. Normalde ayna yerinde durduğu için objektiften gelen görüntü sensöre değil aynadan yansıyarak yukarıdaki vizöre gidiyor. Sadece çekim esnasında deklanşöre basıldığında ayna yukarı kalkıyor ve görüntünün vizör yerine sensöre gelmesini sağlıyor.
Bu nedenle objektifi çıkarıp makinanın içine baktığınızda karşınızda sensörü değil aynayı görürsünüz. Sensörü görebilmek için aynayı "mirror lock up" gibi (canonda tam adını bilemiyeceğim, Nikon daki adı bu) bir komutla yukarı kaldırıp temizleme aşamasında orda kalmasını sağlamalısınız.
Bu komut menu içerisinde bir yerde gizlenmiştir ama mutlaka vardır. Kullanıcı kitabına bakınız.
Eğer sensör üzerindeki toz yapışmamış ise hava sıkarak kaldırılabiliyor. Bu iş için temiz kuru hava veren spreyler yada yağsız bir kompresör kullanılmalı aksi takdirde temizleyeyim derken daha da pisletebilirsiniz. Bu yüzden profesyonel birinin yapmasını tavsiye ediyorum.
Çünkü yağlı hava yada nem gibi nedenlerle toz sensöre yapışırsa temizlemesi ancak özel solüsyonlarla olabiliyormuş. Bu da bir maliyet getiriyor.
Ankara da iseniz PM yoluyla bana yardımcı olan bir yeri tavsiye edebilirim.
playdead özelden mesaj attım, adresi verirsen çok sevinirim