< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neytullah1 -- 27 Temmuz 2017; 7:32:25 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neytullah1 -- 27 Temmuz 2017; 7:32:25 > |
5 ay Çinde yaşadım öncelikle Çince hakkında bildiğin bazı yanlışlar var onları düzelterek konuya başlayayım.
Karakter yazımıyla ilgili kural sadece çizime nerden başlanması gerektiğini anlatır. Bu şekilde daha sistematik yazarsın. Bi karakteri yazmayı öğrenebilirsin ama bir başka karakteri yazarken sistemini değiştirmek yerine hepsine aynı şekilde başlamak daha kolay olur. Sonuçta 10bin karakterlik bi dilden bahsediyoruz. Gramer sistemi aşırı ilkel Türkçeyle karşılaştıramazsın bile. Aslına bakarsak tam olarak gramer var bile diyemeyiz her karakter bir anlam içerdiğinden Çincede ek bulunmaz. Mesela biz Türkçede "Şuraya nasıl gidebilirim? " derken aynısını Çincede dediğinde "Ben şu nasıl gitmek? " denilebilir. Her bir kelimenin bir karakter olduğunu düşün. Zaman sistemi de bu bakımdan yok diyebiliriz. "Ben gitmek dün" dediğinde "Ben dün gittim" oluyor gitmek fiilini herhangi bir şeye çekimlemene gerek yok. Gramer bakımından dünyanın en kolay dili denilebilir ama Çinceyi zorlaştıran da gramer değil zaten. Pinyin dediğin şey Çince karakterlerin Latin alfabesiyle tonlarının harfler üzerinde belirtilerek yazılması oluyor. Buradaki sorun ise onlarca farklı karakterin yazımı pinyinde ayni olabilir. Hatta olabilir değil %90 ihtimalle öyle oluyor. Bir diğer nokta Çince tonal bi dil ve tonları olması gerektiği gibi seslendirmezsen çok yanlış anlaşılabilir veya komple hiç kimse bir şey anlayamayabilir Çince konusunda üst düzey bi arkadaşım bana bi örnek vermişti bu konuda ve gayet yeterli olmuştu benim için. "Hastayım" diyeceksin diyelim. Eğer tonlamayı düzgün yapamazsan "Kedimle ilişkiye girdim" anlamına gelebilir Yabancılara aşina olan insanlar bi kediyle ilişkiye girmeyeceğini yüksek ihtimalle hasta olduğunu söylemeye çalıştığını bir ihtimal düşünebilir ama normal bi Çinlinin aklına böyle bir şey gelmez Özetle Çinceyi zor yapan şeyler hem karakterlerin yazımını, hem anlamını, hem pinyinde tonlarının hangi harfler üzerinde nasıl olduğunu bilip bunları da doğru şekilde söyleyebiliyor olman gerekiyor. Kolay gelsin |
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neytullah1 -- 25 Temmuz 2017; 21:11:18 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neytullah1 -- 25 Temmuz 2017; 21:37:49 > |
|
|