Şimdi Ara

Core clock ve boost clock hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
2.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Örnek olarak Evga gtx 970 FTW karttan yola çıkarsak;

Core clock: 1216

Boost clock: 1367

Ben bu kartı bilgisayarıma taktım diyelim. Güncel sürücülerini de yükledim. Başka hiçbir işlem yapmadan oyuna girdiğimde;

1- Kartı kaç clock hızında kullanıyor olurum?

2- Clock hızı otomatik olarak artıp azalıyor mu? yoksa manuel bi işlem yapmak gerekiyor mu?

3- Kartı bir süre kullandıktan sonra kart ısındığında clock değeri otomatik düşüyor mu? Düşüyorsa ne kadar düşüyor?

4- Kartın referans modelinin core clock hızı 1050, kartın ısınma sonrası yada uzun kullanım sonrası clock hızı 1050 ye kadar düşme ihtimali var mı?

5- boost clock hızı olan 1367 hızında yada yaklaşık değerlerde ne kadar süre kullanabiliyorum. Boost hızı tamamen aldatmaca mı?

Konu hakkında bilgisi olanlar, vakit ayırıp paylaşırlarsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baskosword -- 8 Kasım 2014; 21:43:39 >

• Boost hızına sıcaklık değerleri iyi iken çıktığı hız. yani ,baktı sıcaklık düşük core clock tan boost clock oc ediyor otomatik olrak ,ha sıcaklık çok yüksekse zaten 1000 e de düsürür 800 e de.
    Ama genelde az ısınığı için genelde düşme olmaz.
    Manuel işlem gerekmez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mbald M kullanıcısına yanıt
    Bir yanlışınız olmasın?

Bost Clock denilen ibare, sistem yüke bindiği anda çıkacağı frekans değeridir. Sıcaklıklar ilgili bir durum değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FoxPark kullanıcısına yanıt
    Boost hızları sıcaklıklarla da ilgilidir. Eğer kart gpu boost 2.0'ın kriterlerine göre üst sıcaklık eşiğini geçerse eğer, gpu boost hızını belirli miktarda düşürmeye başlar. Fakat kart serinse boost hızı belirtilen değerde hatta gpu'nun kalitesine(şans) bağlı olarak daha üst mhz değerlerinde de çalışabilir.
  • mbald M kullanıcısına yanıt
    teşekkürler cavap için. Söylediklerine göre aynı model kartlar için konuşucak olursak en iyi kart, soğutması daha iyi olan karttır. Doğru mu anlamışım?

yani ne kadar overclock yapılmış olursa olsun en iyi soğutan marka her zaman en iyi performansı verir.
    teşekkürler cevap için. Dostum benim bildiğim kadarıyla da sıcaklıkla ilgili olması lazım. öyle okumuştum...
  • teşekkürler cevap için. Dostum sana da sorayim. Anladığım kadarıyla dediğine göre aynı model kartlarda marka seçerken bakmamız gereken tek şey hangisinin soğutma sisteminin daha iyi olduğu öyle mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    GPU Load hakkında !!!
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • baskosword B kullanıcısına yanıt
    Kartın soğutma sistemi önemli tabi. Fakat masaüstü pc ekran kartlarında destekleyen modellerde zaten boost hızı düşürme olayı pek yaşanmaz. Yani özel tasarıma sahip bir kartı aldığınızda zaten kartı yük altında dahi serin çalıştıracaktır. Burada önemli olan nokta özel pcb ve komponentlere sahip kartları tercih etmektir.
  • İlgilendiğin için teşekkür ederim. Cevaplarını bekliyorum.
  • 1- Kart ihtiyaç duyduğu güce göre clock frekansını belirler. masaüstünde, normal saat hızı ve min. voltaj değerinde çalışırken, basit bir oyunda normal frekanslarında, misal ryse oynarken boost frekansına ve max. voltaj değerlerine çıkar.

Bunun kontrolü bizde değil, 500 serisi son seriydi bildiğim kadarıyla, istediğin hıza ve voltaja sabit ayarlayabiliyordun.

2- Yukarıda dediğim gibi ihtiyaç anına göre hız düşer veya çıkar. Manual olarak OC yapmayacaksan ellemene gerek yok.

Eğer OC halde kullanacaksan, standart-boost hızı arasında atlamak gerektiği zaman "bazen" min voltaj dan- max voltaja zıplarken çakılabiliyor. min voltaj değerini bir miktar daha arttırmak gerekebiliyor.

3- Sıcaklık 80+ , hele 90 lara yanaşırsa, kart boost hızını düşürebilir.

4- Hayır, o derece bir boost hızında düşme olmaz.

5- Boost hızını 3 saat oyun oynarsan, ve ihtiyaç varsa 3 saat boost hızında devam eder. Aldatmaca vs. değil, gayet lazım ve gerekli. Sabit OC'te göre güç tasarrufu sağlıyor sadece.

Anladığım kadarıyla sıcaklıkla ilgili problemin var gibi. Sıcaklık maalesef çok önemli, voltaj verdikçe kart daha çabuk ısınır. O yüzden masaüstünde 30-40 arası, oyunlarda 75 i geçirmemeye dikkat etmek lazım. Kart ömrünü bile etkiler devamlı yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak.

• Power limit ve sıcaklık limitine ulaşana kadar, +- 1367'de çalışır.

Ulaşırsa, yavaş yavaş düşürmeye başlar. En son base clock&voltaja kadar iner ve orda durur.
    Bir sonraki eşik, GPU max temp değeridir. Ona da, %100 power limit'teyken ulaşmak için, Kahire'de falan olmak lazım

Not: Limitleri arttırabilirsin. Özellikle oc durumunda, hızın düşmemesi için gerekebilir (karta bağlı).
  • O zaman şöyle diyebilirmiyiz?.

Sıcaklıklarla alakası, yüksek sıcaklıklara ulaşması durumunda boost hızının düşürmesidir. Diğer taraftan boost hızı, yük durumuna göre yani ihtiyaç halinde çıkacağı frekans değeridir.
    bu durum sadece evga yamı özel..

yoksa diğer modellerde aynı mı acaba
    Evet hocam. Ayrıca yük altındaki boost hızının aynı model kartlar arasında değişiklik gösterebileceğini ve gpu'nun üretim kalitesine bağlı olduğunu da unutmamak lazım.
  • fthyrr1976fy F kullanıcısına yanıt
    bütün kartlar için geçerli dostum. evga'yı örnek olarak verdim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rubenmartin

1- Kart ihtiyaç duyduğu güce göre clock frekansını belirler. masaüstünde, normal saat hızı ve min. voltaj değerinde çalışırken, basit bir oyunda normal frekanslarında, misal ryse oynarken boost frekansına ve max. voltaj değerlerine çıkar.

Bunun kontrolü bizde değil, 500 serisi son seriydi bildiğim kadarıyla, istediğin hıza ve voltaja sabit ayarlayabiliyordun.

2- Yukarıda dediğim gibi ihtiyaç anına göre hız düşer veya çıkar. Manual olarak OC yapmayacaksan ellemene gerek yok.

Eğer OC halde kullanacaksan, standart-boost hızı arasında atlamak gerektiği zaman "bazen" min voltaj dan- max voltaja zıplarken çakılabiliyor. min voltaj değerini bir miktar daha arttırmak gerekebiliyor.

3- Sıcaklık 80+ , hele 90 lara yanaşırsa, kart boost hızını düşürebilir.

4- Hayır, o derece bir boost hızında düşme olmaz.

5- Boost hızını 3 saat oyun oynarsan, ve ihtiyaç varsa 3 saat boost hızında devam eder. Aldatmaca vs. değil, gayet lazım ve gerekli. Sabit OC'te göre güç tasarrufu sağlıyor sadece.

Anladığım kadarıyla sıcaklıkla ilgili problemin var gibi. Sıcaklık maalesef çok önemli, voltaj verdikçe kart daha çabuk ısınır. O yüzden masaüstünde 30-40 arası, oyunlarda 75 i geçirmemeye dikkat etmek lazım. Kart ömrünü bile etkiler devamlı yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak.

Diger bilgisayarim da ki 280X de sicaklik omrunu azaltmasin diye kendim fan profili olusturmustum otomatik biraktigim zaman yuk altinda 77 derecerlerde geziyordu kart kendim profil yaptim 4 saat araliksiz battlefield 4 oynadim sicakliklik 65 i gecmememisti yani kendimizin fan profili olusturmasi daha yararli benim kanimca.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Çoğu kişi tarafından bilinmeyen yada yanlış bilinen konular için aydınlatıcı bilgiler veriliyor. vakit ayırıp ilgilenen herkese çok teşekkür ederim.
  • rubenmartin kullanıcısına yanıt
    cevap için teşekkürler. Aslında benim kafamı karıştıran şeylerden biri MSI GTX 970 GAMING kartta clock hızını kendin ayarlayabiliyorsun. oyuna girmeden önce ister O.C. değerinde, İster GAMİNG yani ortalama değerde, istersen de core clock değerinde çalıştırıyorsun kartı. Belirlediğin değer sıcaklığa göre düşecek ise eğer bu ayarlamaları yapmanın ne faydası var. birde her oyuna girip çıktığında bu ayarlamayı yapmak saçma geliyor.
    bu sıcaklığa göre düşme olayına çok takılma. devamlı yaşanan değil tam tersine nadir görülen bir şeydir. 1 seneden fazladır dibine kadar OC halde 770 kullanıyorum boost hızının düştüğünü görmedim. her oyuna girip çıktığında OC ayarı yapmana gerek yok, profil belirlersin, tek tıkla oc yapmış olursun.
  • teşekkürler cevap için. Base clock diye bahsettiğin hız core clockla aynı şey mi acaba?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.