Şimdi Ara

CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

CPU Kullanımı %12-13, Sıcaklık an itibariyle 93 derece, arada 103 dereceye çıkıp kapanıyor. Bu mesajı 2. kez yazıyorum ilkinde kapandı.
    İşlemcimin arızalı olduğunu umuyorum, değiştirmek için bahanem olur da emin olmak istiyorum, Bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını rica ediyorum.

İşlemci sıcaklığını MSI' yardımcı programı ve CPU-Z ile ölçüyorum, ikisi de aynı dereceyi göstermekte.

PC de gameboos, overclock vb modlar açık değil,

Problemi çözmek için kendi yaptıklarım aşağıda ki gibidir;

• Bilgisayarı Yeniden Başlattım. :)
    • İki farklı termal macun denedim, ikisi de gri ve kaliteli,
    • Bios güncelledim,
    • Bilgisayarı formatladım,
    • Soğutucunun bir borusu sıcak diğer borusu soğuk ve sıcaklık arttıkça Fan RPM leri değişmekte, radyatörlerini temizledim.
    • PC'nin tüm ledlerini devre dışı bıraktım, yan kapağı açtım değişen olmadı,

Pc'nin özellikleri;

• MSI Mag Coreliquid 360R
    • Ryzen 5 2600
    • MSI Tomahawk B450
    • FSP 600W Gold Power Supply
    • MSI Ventus RTX 2060

Alakalı olanlar bunlardır diye düşünüyorum, (An itibari ile sıcaklık 101 derece kapanacak birazdan) CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memur85 -- 27 Kasım 2022; 17:8:41 >

• Yaptıklarınıza baktım bazı şeyler denenmiş , şunu bir deneyin işlemciyi bu soğutucu ile değilde stok kendi soğutucusu ile veya varsa elde başka bir hava soğutma ile deneyin.

Tabi montaj falanda doğru dikkatli yapılarak. Bilgisayara format atılmış yani virüs yoktur zaten, cpu kullanımı düşükte virüs değildir büyük ihtimalle. İlk önce mümkünse başka bir işlemci soğutucusu ile deneyin. Bir ihtimal psu da da sıkntı olabilir.

Başka soğutucu ile denenirse cpu da da sorun olup olmadığı yavaş yavaş anlaşılır. Macun sürme işlemleri montaj falan da önemli tabi.

• Alıntı

metni:
    Soğutucunun bir borusu sıcak diğer borusu soğuk

pompa motoru çalışmıyor olabilir mi

pompanın çalıştığı hız bilgisine ulaşmayı bir deneyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRED BAKER -- 27 Kasım 2022; 19:15:51 >
  • Teşekkürler,

Erhan beyin dediği gibi stok fanı montaj dahi yapmadan sadece işlemcinin üstüne koyarak CPU boşta iken 50-55 derece, oyun açıkken 65-75 derce sıcaklık gösterdi yani ne yazık ki işlemci arızalı değilmiş.

Bende Fred in dediği gibi MSI Mag a yoğunlaştım. Pompa motorunu sökerek çalıştığını teyit ettim. Arızayı daraltmak amacıyla devri daimi kontrol edeyim diye soğutmanın bakır işlemci şapkasını söktüğümde kanallarda son resimde gözüktüğü üzre beyaz tortuların mevcut olduğunu müşahade ettim ve bunları temizledim. Ancak silikonun bir kısmında muhtemel sıcak sudan kaynaklı şişme olmuş, umarım kanalı tıkamaz. Temizlikte sonra sızdırma ihtimaline istinaden, demonte olarak çalıştırıyorum. Bakır işlemci kafasını kulağıma dayadığım da akış sesini alıyorum. Umarım tamir olmuştur. Sonuç aldığımda ayrıca yazacağım.

İlgilendiğiniz için müteşekkirim. Belki başka bir arkadaşın işine yarar diye fotoları ekliyorum.
    CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memur85 -- 27 Kasım 2022; 20:28:31 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• memur85 kullanıcısına yanıt

Evet montajını yaptım, ancak CPU boştayken 60-70 arası dolanıyor, Üste çıkmıyor. Ama anladığım kadarıyla bu sıcaklık normal değil, radyatör kanallarında tıkanıklık var. Tekrar söküp tüm sıvıyı yenileyeceğim.

• Geçmiş olsun bazı şeyleri kendiniz denediniz için söylememe gerek kalmamıştı , onun için soğutucu ile denemeye başlamanızı önermiştim.

Sıvı soğutucu ile söylediklerinizi dikkate almıştım. Kolay gelsin.

• Evet bir günümü yedi ama başardım :)

MSI Mag Coreliquid 360R'ın tüm sıvısını boşaltım, sapsarıydı ve temizlediğimden fazla tortu kustu.

Bu işlemi duş başlığının kafasını çıkararak, radyatörün kafasında bulunan dolum kısmına dayayarak gerçekleştirdim.

Dolumu da; radyatör aşağıda kalacak şekilde, işlemci kafasını dikeleyip, dolum kısmına duş başlıksız hortumu dayayarak tazyikli su verdim, işlemci kafasından su fışkırınca, hortumu çekip hemen vidaladım, akabinde işlemci şapkasının oradan da bir miktar su ekledim, şuan canavar gibi boşta 27-35, benchmark tam yükte 35-45 derece arası dolaşıyor :))

İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.

CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memur85 -- 27 Kasım 2022; 23:12:26 >

Şebeke suyu kullanmamalısınız, kısa zamanda distile su(saf su, ütü suyu, radyatör suyu vs adlarla satılır) ile değiştirin. Hatta cihazın uzun ömürlü olması için hazır sıvı soğutma ürünleri kullanın, eğer sıvı soğutma işleri için yeterli bilgiye sahip değilseniz.

Şebeke suyundaki kirleticiler ve canlıları minimize etmek için distile su, korozyonu önlemek için bir miktar antifriz, alg vs canlı oluşumunu engellemek için bir miktar izopropil alkol(IPA) ekleyin(kimileri çok az çamaşır suyu ekler).

Sıvı soğutma işinde bu tip sorunları önlemek için farklı profesyonel çözümlerde mevcut, bilginize.

• KOKTURUK K kullanıcısına yanıt
    Üstat tam şebeke suyu problem olur mu ? diye yazıyordum siz verilecek en kapsamlı cevabı vermişsiniz. Kısa vadede problem çıkarmaz diye umuyorum ? Ancak 4-5 ay sonra bir daha sökecek enerjiyi kendimde bulurum gibi.

• MSI'ın sorun açıklamasına göre, bir grup MAG CoreLiquid 240R / 360R AiO soğutucu, zamanla tortuları çökeltebilen sıvı bir soğutma sıvısı içeriyor gibi görünüyor. Sonuç olarak, tortu birikmesi sistemde tıkanıklıklara neden olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sandığınızdan daha kısa sürede radyatörün alüminyum blokları, bakır soğutma bloğunun kanalları kısa zamanda geri döndürülmez şekilde galvanik korozyona maruz kalır, orta vadede kanallar tıkanır, akış bozulur, uzun vadede sıvı soğutma sistemi tamamen arızalanır. Bu arada alg vs canlılar hızla çoğalarak kanalları tıkayan jelimsi kirleticiyi oluşturacak, korozyon nedeniyle metallerden salınan kirleticiler bu jelimsi dokuyla kaynaşıp tortu yaratacaktır.

• Sıvı soğutma problemli 1 senenin ardında çıktı bende. İade ettim. Sizede iade öneririm .

• KOKTURUK K kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkürler, anlaşılan bugün yine sökeceğim. Saf su birazda çamaşır suyu koysam olur herhalde.

• geçmiş olsun diyelim CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. 

• Nasıl yani? Su soğutmaya musluk suyu mu koydun? CPU Boşta 93 Derece, Yardım Lütfen, Pc Kapanıyor Konuyu 2. Kez Açmaya Çalışıyorum. 

• shruikan kullanıcısına yanıt
    Evet :)

Saf su+ antifriz. Sizin icin hizli ve uygun yöntem bu. %20 gibi antifirizli saf su işinizi görecektir

Not: Akış hızı dusukse, antifiriz oranını düşürürsünüz. Sıcaklık ve pompa sesinden belli olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeGetBe -- 28 Kasım 2022; 17:6:16 >
  • DeGetBe kullanıcısına yanıt
    Vtor diye bir markadan spariş verdim. Birkaç gün çeşme suyu problem çıkarır mı sizce. Birde Vtoru koyarken ekstra temizleme yapmam gerekir mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memur85 -- 28 Kasım 2022; 17:8:39 >

Hayırlı olsun, musluk suyundan bin kat iyidir.

• musluk suyu sıcak yüzeylerde hemen kireçlenme yapar. bunu elektrikli su ısıtıcısında su ısıtarak deneyebilirsiniz.

parasızlıkdan normal su koyacaksanız da, BİM'de satılan şişe sudan koyun, 1 yıldır su kaynatırım 1gr bile kireç yapmadı.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.