Şimdi Ara

Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU] (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
836
Cevap
33
Favori
44.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bugun daha iyi farkettiğim bi sorunu sizce yaşiyormusunuz diye sormak istiyorum.. Ses kartinin beraberinde gelen Dahili kontrol üntesindeki Dahili mikrofonla ses testleri yaptiğimda sürekli sesimi kese kese veriyor.. Bunun bi çözümü var mi ve sizde de durum ayni mi.. Mesela açin dediğim mikrofonu ve araliksiz konuşun veya 5 10 saniye boyunda normal ses seviyesinde AAAAAAAAAAAAAAAAAAA diye bi ses çikarin.. Sizde de oluyor mu lütfen söylermisiniz..

Ek olarak Düzeltme: Yine çözdüm, buraya da yaziyorum ki başkasinin başina gelirse nasil çözecek bilsin aramasin benim gibi.. Çözümü, ses karti ile gelen kontrol ünitesinin mikrofonlari çok üst düzey ve en ufak bi sesi bile aliyor ve benimki hoparlore yakinmiş.. Ben ideal uzaklikta saniyoken meğerse dahada uzaklaştirmam gerekiyomuş.. Çok kaliteli bi mikrofon yapmiş Creative.. Her neyse SBX proda Test tikini bastiğinizda öyle oluyor ama normalde windows ses kayit programiyla test ettiğimde ses kaydettiğimde veya başkasiyla konuşma yaptiğimda herhangi bi sorun yok tam aksine Çok net bi ses gidiyor karşiya... Arkada müzik olmasina rağmen Sadece benim sesimi sorunsuz kaydetti... Helal olsun..

CrystalVoice ayarlarim en iyi böyle oldu..

Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 19 Ocak 2016; 17:44:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Sedat.

Bugun daha iyi farkettiğim bi sorunu sizce yaşiyormusunuz diye sormak istiyorum.. Ses kartinin beraberinde gelen Dahili kontrol üntesindeki Dahili mikrofonla ses testleri yaptiğimda sürekli sesimi kese kese veriyor.. Bunun bi çözümü var mi ve sizde de durum ayni mi.. Mesela açin dediğim mikrofonu ve araliksiz konuşun veya 5 10 saniye boyunda normal ses seviyesinde AAAAAAAAAAAAAAAAAAA diye bi ses çikarin.. Sizde de oluyor mu lütfen söylermisiniz..

Noise Reduction yada Acoustic Echo Cancellation yuzunden oluyor o eve gidince ayarlarimi atarim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Castiell07

quote:

Orijinalden alıntı: Sedat.

Noise Reduction yada Acoustic Echo Cancellation yuzunden oluyor o eve gidince ayarlarimi atarim

Sorunu çözdüm şuan sorunsuzca karşi tarafa sesimi iletebiliyorum kesintisiz.. Yinede çok teşekkürler cevap için.. Sizinde ayni karti kullaniyor olmaniz çok çok iyi.. En azindan bi sorunda hemen yardimlaşabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 19 Ocak 2016; 17:42:11 >

• Cahilliğime verirseniz birkaç şey sormak istiyorum.
    *Kartı taktığımızda pc kasasının ön kulaklık girişlerini yinr anakartamı yoksa ses kartınada takabiliyormuyuz
    *win10 ile uyumluluk sorunu varmı
    *onboard dan belirgin bir fark sağlıyormu

• quote:

Orijinalden alıntı: abuzerov

Cahilliğime verirseniz birkaç şey sormak istiyorum.
    *Kartı taktığımızda pc kasasının ön kulaklık girişlerini yinr anakartamı yoksa ses kartınada takabiliyormuyuz

W10 ile tam uyumlu bir sorun yok.

Sağlamasa bunca insan neden alsın bunu kırmızı rengine mi kanıyoruz.

Ön ile bir alakan kalmıyor, arkada çıkışları.
  • quote:

Orijinalden alıntı: abuzerov

Cahilliğime verirseniz birkaç şey sormak istiyorum.

Ön kulaklık soketini ses kartına bağlayabilirsin. Onboard ile bi işin yok. Ön soket için ses kartının yan tarafında giriş var oraya bağlayabilirsin.

• Teşekkürler

@MühendisMurat @darbelux
  • Kulaklık amfisi hangi modelde var? z ya da zx varmı bunlarda?
  • arkadaşlar z906 ses sistemimin optik girişine bağlamak üzere optik çıkışı olan ses kartı arıyorum

asus modellerinde win10 ile uyumsuzluk ve dts - dolby seslerde lisans problemi olduğunu öğrendim

CREATIVE SB Z ses kartında dts - dolby seslerde lisans sorunu var mı ? win10 ile uyumluluğu sağlandı mı ? Zira kendi sitesinde hala win7 - win8 yazmakta

http://www.vatanbilgisayar.com/creative-sb-z-pci-e-ses-karti.html
  • Allen_Bradley kullanıcısına yanıt
    Lisansı bilemem de W10 driveri var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MühendisMurat

Lisansı bilemem de W10 driveri var.

valla bunu öğrenmem lazım o kadar para verip DTS ses çözemeyen ses kartı almak istemem açıkçası
    Amazondan al O KADAR para verme.

En erken perşembe deneyebilirim DTS olayını.
  • MühendisMurat kullanıcısına yanıt
    Hocam bende bugün ürünün Zx modelini alarak aranıza katıldım.Ama ses kartının driverlarını yükleyip ses ayarı yapan aparatı kullaklış girişine bağladığım da kulaklığı takar takmaz aşırı derece de cızırtı geliyor tam 2 saattir bununla uğraşıyorum ve sinirden ses kartını kırmak üzereyim.Bu sorunun çözümü hakkında bir bilginiz var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: M-C-J-L-K

Hocam bende bugün ürünün Zx modelini alarak aranıza katıldım.Ama ses kartının driverlarını yükleyip ses ayarı yapan aparatı kullaklış girişine bağladığım da kulaklığı takar takmaz aşırı derece de cızırtı geliyor tam 2 saattir bununla uğraşıyorum ve sinirden ses kartını kırmak üzereyim.Bu sorunun çözümü hakkında bir bilginiz var mı?

Hayır kardeşim daha önce de duymadım, bağlantılar doğru mu baktın mı ?
  • MühendisMurat kullanıcısına yanıt
    Bağlantılar derken? Ses kartını söylenen yere taktım kulaklık gişinide kulaklığı bağlayınca aşırı derecede cızırtı yapıyor.Hatta o girişe aux dan ses sistemini bağlayınca da aynısı oluyor bunalttı bu iyice..
  • quote:

Bağlantılar derken? Ses kartını söylenen yere taktım kulaklık gişinide kulaklığı bağlayınca aşırı derecede cızırtı yapıyor.Hatta o girişe aux dan ses sistemini bağlayınca da aynısı oluyor bunalttı bu iyice..

Farklı bir slota takarak deneyebilirsin hala oluyorsa sıkıntı olabilir.
  • Arkadaşlar şu DTS ve Dolby olayına bir açıklık getireyim. Murat sen de mesajımın ilgili kısmını konu başlığına eklersin, bu sayede arada kaynamaz.

Öncelikle DTS ve Dolby için filmlere özel mp3, flac, alac vs gibi bir ses dosyası türü denilebilir. Bu formatları okuyabilmek yada çalıştırabilmek için bilgisayarınızda gerekli kodek ve programların kurulu olması gerekir. DTS yada DOLBY ses dosyaları filmleri izlemek için kullandığınız programlara bağlı olarak k-lite kodec pack, ffdshow audio yada lav filters gibi kodekler sayesinde çözümlendikten sonra normal dijital ses verisine dönüşür. Buraya kadar ses kartının DTS ve DOLBY ile hiçbir alakası olmaz.

Eğer ses sistemi olarak analog yolla bağlanan Logitech z506 gibi klasik bir bilgisayar hoparlör takımınız varsa burada ses kartınızın asıl özellikleri devreye girecektir. Kodekler sayesinde normal dijital veriye dönüştürülen ses dosyaları ses kartının DAC'ı tarafından normal hoparlör kablosu ile iletilebilecek analog sinyale çevrilir. DAC, dijital analog converter yani dijitalden anologa dönüştürücü demektir. İşte burada ses kartının DAC'ının ve devre bileşenlerinin kalitesi ortaya çıkar. İyi bir ses kartı analog bağlantı ile kaliteli ses verecektir.

Sizin bu ses kartını kullanmadığım için net bir yorum yapamam ama yurtdışı forumlarındaki genel izlenim oyun ve film için iyi olduğu ama müzik için tırt olduğu yönünde. Neyse konu bu değildi :-) Yani anlayacağınız analog bağlantıda ses kartının DTS vs çözmek ile kesinlikle bir işi olmuyor ve gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

DTS ve DOLBY olayı, sesi optik bağlantı ile dijital ses girişine sahip LG, Samsung gibi paket ev sinema sistemlerine yada AVR tarzı ev sinema amfilerine ilettiğinizde ortaya çıkıyor.

Öncelikle ses sisteminiz DTS ve DOLBY sesleri çözebilen bir sistemse ses kartından optik kablo ile sisteme bağlantı yapmanız gerekiyor. Bundan sonra da, pc'de filmleri oynattığınız program ve kodekte ses çıkışını optik olarak seçip, seslere hiç dokunma - olduğu gibi ilet (passthrough yada bitstream yap) diyoruz. Altta MPC programında bu ayarların nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

Ben sesi, ekran kartının hdmi çıkışından ev sinema amfisine çıkış yaptığımdan 2. resimdeki "directshow sesi" kısmı hdmi olarak gözüküyor. Siz burada spdif (optical) olarak seçmelisiniz.
    Daha sonra 4. resimdeki dahili süzgeçler kısmını tıkladığınızda sağ alttaki "ses çözücüsü" seçeneğini seçtiğinizde sağ tarafta görülen pencere açılıyor. işte bu sayfada sol üstte bitstreaming olarak gözüken kısımda hangi ses formatlarının dokunulmadan aktarılmasını istediğinizi seçiyorsunuz. Yani alttaki tüm kutucukları işaretliyorsunuz.

Daha sonra tamam deyip programı tekrar başlattığınızda DTS ve DOLBY sesli filmlerin sesini ses sisteminizin çözmesini sağlayacak şekilde bitstream yapmış oluyorsunuz. Eğer bu ayarı doğru yaptıysanız ses sisteminizin ekranında DTS yada DOLBY ifadelerini görebilmeniz lazım. Evinde bu tarz ses sistemi olan arkadaşlar deneyebilirler. Yalnız bu aktarım yöntemi ile ses kartınızın hiçbir özelliği kalmıyor. Yani aynı işlemi 50 TL'lik optik çıkışı olan bir ses kartı ile de yapabilirsiniz.

Bundan sonra ise birçok kullanıcının konuyu asıl karıştırdığı nokta geliyor. Optik (spdif) aktarım yöntemi ile bir ses sistemine bağlantı yaptığınızda bilgisayar denetim masasında ses aygıtları bölümünde hoparlör yapılandırması olarak sadece 2.0 seçeneği çıkacaktır. Bu sebeple oyun oynarken yada normal masaüstü işlerinde ses sadece stereo 2.0 olarak gelecektir.

İşte burada ses kartı üreticileri özellikle oyun gibi diğer uygulamalarda da 5.1 ses alınabilmesi için DTS Connect ve Dolby Digital Live diye geçen özellikler ekliyorlar. Bu özellikler sayesinde ses kartı normal formatta olan sesleri DTS yada DOLBY formatına çevirip sesi bu şekilde aktarıyor. Bu çevirim işlemine de ENCODE deniyor. Sizin kartın ana sayfasının altlarında Technology kısmında bu özelliklerin olduğu yazıyor.
    http://www.soundblaster.com/products/sound-blaster-z.aspx#specs

Eklediğim resimlerin en sonuncusunda bendeki ASUS XONAR D2X kartın ara yüzünde kırmızı ile işaretlediğim yerde optik ses çıkışı (spdif) ve sesin nasıl aktarılacağı seçeneklerini görebilirsiniz. Sizin kartın arayüzünde de buna benzer biryer vardır. Eğer bu ses kartını optik ile LG vs gibi bir sete bağlayan varsa oyun oynarken DTS Connect yada DOLBY DIGITAL LIVE seçerek sesin 5.1 şekilde gelip gelmediğini ve ekranda DTS vs yazıp yazmadığını kontrol edebilir.

Ve de bildiğim kadarıyla windows 10 ile beraber bu DTS Connect ve Dolby Live gibi özellikler artık kullanılamıyormuş. Aynı durum Asus kartlarda da mevcutmuş diye okudum. Bu durumun sebebi windows kaynaklı mı yoksa lisans anlaşmalarının bitmesi mi bilmiyorum ama şimdilik windows 10 ile bu özellikler iptal oldu. Eğer bu tarz bir kullanımınız olacaksa boşuna yatırım yapmayın. Onun yerine hdmi ile bağlantı yapıp hem görüntüyü hem de 7.1'e kadar DTS HD ve DOLBY HD sesleri alabileceğiniz AVR'li ev sinema sistemlerine yönelin derim. Tek bir kablo ile işi çözmüş olursunuz.

Umarım aydınlatıcı olmuştur.

Bu mesaja eklenen görseller:

Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]
    Creative SB Z Ses Kartı Ailesi İncelemesi, Güncel Driverlar, Ayarlar, İpuçları [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turuncu55 -- 22 Mart 2016; 2:13:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MühendisMurat

quote:

Farklı bir slota takarak deneyebilirsin hala oluyorsa sıkıntı olabilir.

Valla hocam onu da denedim ama sonuç olumsuz.Bugün Vatan bilgisayara kasasıyla beraber götürüp takmalarını isticem.İyice sinir oldum.Kulaklıktan kusursuz bir ses beklerken cızırtı duymak baya baya hayal kırıklığı oldu bana.

• quote:

Orijinalden alıntı: turuncu55

Arkadaşlar şu DTS ve Dolby olayına bir açıklık getireyim. Murat sen de mesajımın ilgili kısmını konu başlığına eklersin, bu sayede arada kaynamaz.

Öncelikle DTS ve Dolby için filmlere özel mp3, flac, alac vs gibi bir ses dosyası türü denilebilir. Bu formatları okuyabilmek yada çalıştırabilmek için bilgisayarınızda gerekli kodek ve programların kurulu olması gerekir. DTS yada DOLBY ses dosyaları filmleri izlemek için kullandığınız programlara bağlı olarak k-lite kodec pack, ffdshow audio yada lav filters gibi kodekler sayesinde çözümlendikten sonra normal dijital ses verisine dönüşür. Buraya kadar ses kartının DTS ve DOLBY ile hiçbir alakası olmaz.

Eğer ses sistemi olarak analog yolla bağlanan Logitech z506 gibi klasik bir bilgisayar hoparlör takımınız varsa burada ses kartınızın asıl özellikleri devreye girecektir. Kodekler sayesinde normal dijital veriye dönüştürülen ses dosyaları ses kartının DAC'ı tarafından normal hoparlör kablosu ile iletilebilecek analog sinyale çevrilir. DAC, dijital analog converter yani dijitalden anologa dönüştürücü demektir. İşte burada ses kartının DAC'ının ve devre bileşenlerinin kalitesi ortaya çıkar. İyi bir ses kartı analog bağlantı ile kaliteli ses verecektir.

Sizin bu ses kartını kullanmadığım için net bir yorum yapamam ama yurtdışı forumlarındaki genel izlenim oyun ve film için iyi olduğu ama müzik için tırt olduğu yönünde. Neyse konu bu değildi :-) Yani anlayacağınız analog bağlantıda ses kartının DTS vs çözmek ile kesinlikle bir işi olmuyor ve gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

DTS ve DOLBY olayı, sesi optik bağlantı ile dijital ses girişine sahip LG, Samsung gibi paket ev sinema sistemlerine yada AVR tarzı ev sinema amfilerine ilettiğinizde ortaya çıkıyor.

Öncelikle ses sisteminiz DTS ve DOLBY sesleri çözebilen bir sistemse ses kartından optik kablo ile sisteme bağlantı yapmanız gerekiyor. Bundan sonra da, pc'de filmleri oynattığınız program ve kodekte ses çıkışını optik olarak seçip, seslere hiç dokunma - olduğu gibi ilet (passthrough yada bitstream yap) diyoruz. Altta MPC programında bu ayarların nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

Ben sesi, ekran kartının hdmi çıkışından ev sinema amfisine çıkış yaptığımdan 2. resimdeki "directshow sesi" kısmı hdmi olarak gözüküyor. Siz burada spdif (optical) olarak seçmelisiniz.
    Daha sonra 4. resimdeki dahili süzgeçler kısmını tıkladığınızda sağ alttaki "ses çözücüsü" seçeneğini seçtiğinizde sağ tarafta görülen pencere açılıyor. işte bu sayfada sol üstte bitstreaming olarak gözüken kısımda hangi ses formatlarının dokunulmadan aktarılmasını istediğinizi seçiyorsunuz. Yani alttaki tüm kutucukları işaretliyorsunuz.

Daha sonra tamam deyip programı tekrar başlattığınızda DTS ve DOLBY sesli filmlerin sesini ses sisteminizin çözmesini sağlayacak şekilde bitstream yapmış oluyorsunuz. Eğer bu ayarı doğru yaptıysanız ses sisteminizin ekranında DTS yada DOLBY ifadelerini görebilmeniz lazım. Evinde bu tarz ses sistemi olan arkadaşlar deneyebilirler. Yalnız bu aktarım yöntemi ile ses kartınızın hiçbir özelliği kalmıyor. Yani aynı işlemi 50 TL'lik optik çıkışı olan bir ses kartı ile de yapabilirsiniz.

Bundan sonra ise birçok kullanıcının konuyu asıl karıştırdığı nokta geliyor. Optik (spdif) aktarım yöntemi ile bir ses sistemine bağlantı yaptığınızda bilgisayar denetim masasında ses aygıtları bölümünde hoparlör yapılandırması olarak sadece 2.0 seçeneği çıkacaktır. Bu sebeple oyun oynarken yada normal masaüstü işlerinde ses sadece stereo 2.0 olarak gelecektir.

İşte burada ses kartı üreticileri özellikle oyun gibi diğer uygulamalarda da 5.1 ses alınabilmesi için DTS Connect ve Dolby Digital Live diye geçen özellikler ekliyorlar. Bu özellikler sayesinde ses kartı normal formatta olan sesleri DTS yada DOLBY formatına çevirip sesi bu şekilde aktarıyor. Bu çevirim işlemine de ENCODE deniyor. Sizin kartın ana sayfasının altlarında Technology kısmında bu özelliklerin olduğu yazıyor.
    http://www.soundblaster.com/products/sound-blaster-z.aspx#specs

Eklediğim resimlerin en sonuncusunda bendeki ASUS XONAR D2X kartın ara yüzünde kırmızı ile işaretlediğim yerde optik ses çıkışı (spdif) ve sesin nasıl aktarılacağı seçeneklerini görebilirsiniz. Sizin kartın arayüzünde de buna benzer biryer vardır. Eğer bu ses kartını optik ile LG vs gibi bir sete bağlayan varsa oyun oynarken DTS Connect yada DOLBY DIGITAL LIVE seçerek sesin 5.1 şekilde gelip gelmediğini ve ekranda DTS vs yazıp yazmadığını kontrol edebilir.

Ve de bildiğim kadarıyla windows 10 ile beraber bu DTS Connect ve Dolby Live gibi özellikler artık kullanılamıyormuş. Aynı durum Asus kartlarda da mevcutmuş diye okudum. Bu durumun sebebi windows kaynaklı mı yoksa lisans anlaşmalarının bitmesi mi bilmiyorum ama şimdilik windows 10 ile bu özellikler iptal oldu. Eğer bu tarz bir kullanımınız olacaksa boşuna yatırım yapmayın. Onun yerine hdmi ile bağlantı yapıp hem görüntüyü hem de 7.1'e kadar DTS HD ve DOLBY HD sesleri alabileceğiniz AVR'li ev sinema sistemlerine yönelin derim. Tek bir kablo ile işi çözmüş olursunuz.

Umarım aydınlatıcı olmuştur.

Bu mesaja eklenen görseller:

süper bir anlatım olmuş teşekkür ederim

anladığımı kısaca özetlersem;

pc ses kartının 5+1 analog ses çıkışından logitech z906 ses sistemimin 5+1 analog girişine bağlarsam DTC ve DOLBY sesleri PC'mde bulunan klite codec programı çözüyor ve zaten pc tarafından çözülmüş olan sesi ses kartı ses sistemine iletiyor. Bu seçenekte ses kartı decoder vazifesi görmüyor ama elektronik kartının kalitesi sayesinde analog sesin yüksek kalitede iletilmesini sağlıyor

pc ses kartının optik çıkışından logitech z906 ses sistemimin optik girişine bağlarsam ayarlardan sesi aynen geçir seçeceğim. Böylece DTC ve DOLBY sesleri bu defada ses sistemim çözecek. Yani bu şekilde de ses kartının sesleri çözmekle ilgili bir yardımı dokunmuyor hatta bu defa kalitesininde çok önemi kalmıyor çünkü ses zaten digital. Yani analog seslerde olduğu gibi sesi düzeltebileceği filtreleyebileceği bir yapıda olmadığından kalitesinin bir önemi kalmıyor, arada sadece köprü vazifesi görüyor.

ses kartının DTC ve DOLBY sistemlerde işe yaradığı tek kısıma gelirsek
    Bundada ses kartı gerçekte 5+1 olmayan stereo sesleri sanal bir DTS versiyona çeviriyor. Çünkü normalde stereo kaydedilmiş bir sesin DTC ya da DOLBY olarak çevrilebilmesinin başka izahı olamaz. Buna ancak sanal dönüştürme denir. Anladığım kadarıyla bunuda seslerin frekanslarına göre ayırt ederek yapıyor. Yani insan sesinin frekans aralığını center, rüzgar ya da kuş sesini ise surround arka uydulara gönderiyor. Ama işin enteresanı bu özellikte zaten z906 ses sistemimde var. Onlarda buna 3D Stereo adını vermişler. Bu modu seçtiğin zaman müzik dinlerken bile farkediliyor. Şarkıcının sesi ön hoperlörlerden gelirken enstrumanların bazıları arka hoperlörlerden geliyor. Yani ses kartım bu işi yapmasada ses sistemim yapıyor zaten. Kaldı ki Windows10 veya lisans anlaşmasının bitmesi nedeniyle artık bunuda yapamadıklarını söylüyorsunuz.

Bu vaziyette DTC ve DOLBY için ses kartımla alakalı bir sorun olmadığını çünkü ses kartının DTC ve DOLBY'e bir müdahalesi bulunmadını anlıyorum

@turuncu55

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allen_Bradley -- 22 Mart 2016; 13:39:46 >

Dostum lütfen alıntı içeriğini siler misin sayfa düzenini katletmiş.
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.