Amatör olarak bir dc motor yapmak istiyorum (dc motoru Kontrol değil) fakat bu konularda eğitimim olmadığı için hesaplamalar konusunda sıkıntı çekiyorum. Bana yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler. verilecek olan değerler bazıları gerçek bazıları ise rast gele değerlerdir. Bilginize0.80 lik 100 adet silisli sac kullanarak 80 mm uzunluğunda iç çapı 40 mm dış çapı 80 mm 12 bölümlü ve mm3 ü de 18000 olan bir nüvemiz var. Dışardan kullanılacak mıknatıslarımızın gauss değeri 8000 gauss onun ölçüleride 5 mm kalınlık ve 80 mm uzunluk 100 derece ısıya dayanıklı. 5 amper sabit akım değeri ve maximum 200 voltluk bir değerle çalışmak istiyorum.
Şimdi sorularım şunlar: 5 amperlik akıma göre sarımda kullanacağım izoleli bakırın çapı ne olmalı. Spir sayısı, bakırın uzunluğu, mümkünse sarım şekli,kömürdeki kayıplar kmürsüz (fırçasız) olmasının avantajları bunların ortaya çıkaracağı güç maksimum ısınma değeri vb. değerleri bulmam lazım.İnternetten bu konuda yaptığım araştırmalarda neredeyde hiçbir türkçe siteye rastlamadım. tek tük olanlarda çok yetersiz. Formüllerin neredeyse tamamını "electric formulas" diye google dan arattırdığımda çıkan sayfalarda bulabilirsiniz. Fakat hepsi ingilizce ve benim bilemeyeceğim kadar geniş bir formül var. Yardımcı olmak isteyen arkadaşların bu formullerede bir açıklık getirmesi benim için iyi olur. Eğer değerlerde bir eksiklik varsa ne olduğunu belirterek siz tamamlarsanız memnun olurum. teşekkürler..
Aşağıdaki linke bir bak. Ama bunun için şu forumlara üye olsan daha iyi olur.
dostum, ilgine teşekkürler ancak ingilizce bilmemem büyük bir sorun benim için. Bu sitelerde ingilizce. İstediğim yardım zaten bu. İyi günler dilerim..
kardeş ingilizcede yardfımcı olabilirim gerekli dökümanları bulduktan sonra bana ulaş
GİBİ SİTELERDE (HEPSİ GOOGLE ARAMA MOTORUNDA "ELECTRİC FORMULAS" DİYE ARATINCA ÇIKIYOR) ÖYLE SANIYORUMKİ ARADIĞIM BÜTÜN SORULARIN CEVAPLARI VAR. ANCAK İNGİLİZCE VE MATEMATİK FORMÜLLERİNİ BİLMEDİĞİM İÇİN ZORLANIYORUM. İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM