Şimdi Ara

Devlet Ekonomiyi Benzinle mi Doğrultuyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
1
Favori
1.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şöyle bir düşününce dünyanın en pahalı benzinini kullandığımızı anlamak güç değil. Dört bir yanımız petrol rezervleri ise doluyken, bu petrollerin bizim üzerimizden taşındığı ülkelerde bile daha ucuz olabiliyor.

Devlet ekonomiyi benzindeki vergilerle mi ayakta tutuyor? Ve de bazı bölgelerden alamadığı vergiyi bu yolla mı çıkarıyor? En önemli soru: Benzinde neden bu kadar vergi var?

Sizin görüşlerinizi merak ediyorum bu konuda...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 10 Eylül 2011; 15:29:50 >

• Benzinde vergi salt benzin fiyatının 2 katı. Araç alımında vergi neredeyse 1 araç fiyatına denk.

Vergi kaçıran vatandaştan vergi almanın en kolay yolu, en çok kullandıkları ve diğer ürünlerin fiyatlarını da etkileyen ulaşıma vergi koymaktır.

Ben de sizin gibi düşünüyorum.
  • Biraz önce uçak bileti alacaktım bilet fiyatı 160 TL, vergi 50 TL. Vergi ve hizmet bedeli niyetine 1 kişi daha yolculuk yapabiliyor

Düzeltme: 130'muş, 160 değil..Yani durum daha vahi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 10 Eylül 2011; 22:28:12 >
  • Böyle şeyleri maruz görmek lazım kim vergisini veriyor ki?

herkes devleti hortumluyor devlet de mecbur hortumlayacak enayi arıyor

Bilinçli bir vatandaş yetiştirmedikçe bunun önüne geçemezsin bu devletin ve şuan mevcut hükümetin sorunu değil Bilinçli vatandaş nedir bilmeyen devletinden vergi kaçırmayı kaçar işçi çalıştırmayı uyanıklık sayan

75milyonluk koca bir yanlışın sorunudur.

Eğitime küçüklükten verilmeli bakın o zaman sorun oluyormu ama bunun çözümü de gayet uzun zaman alır...
    ++ caydırıcı cezalar yok.Affedilmeye kadar gidiyor sonuç...

• Elektrik Faturalarından alınan vergilerinde haddi hesabı yok.
    Bireysel bazda çok küçük olan rakamlar genele yansıyınca inanılmaz rakamlar çıkıyor ortaya.
    Tüketim bedeli (a) + Tüketim bedeli (b) = 50 TL olan bir fatura düşünelim. (Türkiye ortalamasının bu rakamın üzerinde olduğunu düşüyorum.)

(%18 Katma Değer Vergisi'ni bu hesaba dahil bile etmeyeceğim)

%1 (Enerji Fonu) = 0,5 TL
    %2 (TRT Payı) = 1 TL
    %5 (Bel. Tük. Vergisi) = 2,5 TL
    Toplam = 4 TL

15 Milyon civarı kayıtlı hane varmış. Ben diyorum ki, 10.000.000 adet olsun hadi.

Bu durumda 1 ayda yukarıdaki vergilerden alınan mebla (K.D.V Hariç, unutmayın)
    =4 TL X 10.000.000 = 40.000.000 TL !

Arabalar !

Örneğin İnfiniti M30d Gt'nin vergisiz toplam fiyatı 43.000 Euro
    Türkiye'de ki fiyatı = 43.000 euro + 36.120 euro (ÖTV) + 14.242 euro (KDV) + 1.123 euro (Tescil) = 94.484 Euro

94.484 - 43.000 = 51.484 Euro (Arabanın fiyatından fazla ! )

Şimdi düşünün, İnfiniti, bu arabanın üretimi gerçekleştiriyor (tüm parçalarıyla beraber), üzerinde kar koyuyor ve 43 Bin Euro'ya satıyor. (Unutmayın karlı fiyat bu.) Bizim devletimiz öyle fahiş bir vergi bindiriyor ki arabanın karlı fiyatının, 2 katının 8484 Euro fazlasına satıyor. 2 katından bile fazla !
    İnfiniti'nin fabrikası bu arabadan bizim devletimiz kadar kazanmıyor.

Bu markayı örnek vermemin sebebi sitesinde vergileri de ayrı bir sütunda göstermiş olmasındandır.
    Bu aşırı vergilendirme bu markaya özel değildir, tüm markalarda geçerlidir. Yani her zaman vergilerle beraber ortaya çıkan toplam fiyat arabanın yurtdışı satış fiyatının 2 katından fazladır.

Ben yalnızca elektrik faturası ve araba örneğini verdim. Devlet kullandığımız herşeyden böle akıl almaz miktarlarda vergi alırken insan o kadar paranın nereye gittiğini merak ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Previous Tune -- 11 Eylül 2011; 1:22:04 >

• devlet aldığı bu vergilerle,libya'ya 300 milyon dolar yardım yapıyor.
    bari kendi ülkene harca
  • quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

devlet aldığı bu vergilerle,libya'ya 300 milyon dolar yardım yapıyor.
    bari kendi ülkene harca

Kdv ile beraber sadece bir aylık elektrik faturasından dahi alınan vergi 300 milyon doların üzerinde.

Anlamıyorum arkadaşlar, ne bir doğru düzgün argemiz var ne de üretimimiz var. Devletin vergilerden kazandığı paranın boyutları akıl almaz boyutta. Sırf yukarıdaki 2 örnekte dahi alınan verdi insanın hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Bir de tükettiğimiz herşeyden böyle vergi alındığını düşünün...

Ekşi sözlükte birşeye rastladım. Ne kadar doğrudur bilmiyorum.

% 8 trt payı alınanlar:
    ,cep telefonu, işıldak, saat, kulaklık, fotoğraf makinesi, adımsayar, kalem, banyo sistemleri, navigasyon cihazı, koşu bandı, buzdolabı, internet radyo cihazı, dvd-vcd player

% 16 trt payı alınanlar: set top box cihazı, fm ya da tv tuner kartı, mp3/mp4 çalar, uydu alıcısı, ev sinema sistemleri

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 1 LT benzin 4.2 TL iken 4.2 TL nin 2.5 TL si vergiydi.
  • Devletçi ekonomiyi savunan arkadaş vergileri eleştiriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Devletçi ekonomiyi savunan arkadaş vergileri eleştiriyor.

Ben konuyu açan arkadaşın da dahil olmak üzere vergi alınmasını eleştirdiğini düşünmüyorum.
    Herşeyin bir haddi hesabı vardır.
    Alınan vergilerin boyutunun farkında mısınız? Neden insanın hayal gücünün sırlarının zorlayan bu rakamların nereye uçup gittiğinin hesabını sormaz bu halk hükümetten?
    Ve neden bu konuda kimsenin çıtı çıkmıyor?
  • @Previous Tune,

Size sonuna kadar katılıyorum. Benzinden alınan vergi inanılmaz derecede yüksek. Kimsenin bu duruma isyan etmemesi bu durumun yeni bir durum olmamasından dolayı sanırım. Ben kendimi bildim bileli dünyanın en pahalı benzinlerinden birini kullanıyoruz. Halk artık bunu kanıksamiş durumda sanki.

Fakat ilginç olan şey, yüksek verginin hesabını sormayan millet arabasını kullanmaktan da geri kalmıyor. Her geçen yıl piyasaya sürülen araba sayısı da, kullanılan petrol mıktarı da artıyor. Kimse de demiyor ki azıcık toplu taşım kullanayım, hem cebim dolsun hem çevre daha az kirlensin. Arabayi bir ulaşım alternatifi değil bir lüks, bir lütuf olarak görüyoruz.
  • @neverlate
    Katılıyorum.
    Hollanda'da öğrencilerin okula bisikletle gittiğine ve her okulda bisiklet parkı olduğunu duymuştum. Bizde 1 km yola servisle giden bile var. Toplu taşımayı eziklik olarak gören bir çok kesim de var. Ama en önemlisi lükse aşırı düşkün bir milletiz.

Devletçi ekonomi savumuyorum diye 11lt benzine 50TL vermeyi kabullenmem gerekmiyor ki. 11TL ye 1 depo dolduran ülkeler var
  • Ülkemiz de insanlar vatanını milletini çok sever

milliyetçilik tam gazdır, fakat iş para vermeye gelince nedense kaçış olur.

bildiğim neredeyse tüm özel şirketlerde genel anlamıyla

insanların aldığı maaş resmiyette asgari ücrettir. Asgariler bankaya yatar, gayri resmi kısım elden verilir.

Yok arkadaş bu kafayla bir yere gidilmez, köklü mali değişiklikler vergi işleri değişecek. Zaten yakında değişecek bunlar inşallah.

Adamın vergi levhası zarar da ama ev üstüne ev araba üzerine araba alıyor. Hayret!
  • Tam olarak hatırlamıyorum ama kamu maliyesinin bir kuralı vardı; Vergi oranı belirli bir seviyeden yüksek olursa, verginin toplanma oranı düşer ve kayıtdışılık artar.

Biz çok uzun süredir bu sınırın üzerinde vergi oranları ile yaşıyoruz. Bunun sorumlusu bugünkü iktidar değildir. Türkiye ekonomisindeki paranın yarıya yakınının kayıtdışı olmasının başlıca nedenlerinden biri de budur.

Hatırlayanlar olacaktır mutlaka, koalisyon hükümeti varken "Mali milat" diye bir gişirimde bulunmaya kalkan bakanın ipi çekilmişti. Türkiye'de bunu yapabilmek için tek partili ve oy oranı yüksek bir iktidar gerekir. Ancak, bu işlem doğru yapılmazsa, bu sefer de ekonominin ipi çekilir. Yani, vergi oranları nıspeten düşük ve kabul edilebilir oranlara çekildikten sonra tüm paranın kayıt altına alınması sağlanırsa, ne benzinden ne de diğer kalemlerden bu kadar yüksek vergi alınmasına gerek kalmaz.

Bunun yanısıra, geçen ay arabamı satana kadar belimi bükmeye devam eden akaryakıt fiyatları ile ilgili garip bir durum da söz konusu aslında. Her malın fiyatını etkileyen temel maliyetlerden olan enerji fiyatlarının bu denli artmasına rağmen genel olarak malların fiyatları aynı oranda artış eğilimi göstermedi. Bunun açıklaması ise, firmaların artık daha düşün kar oranları ile çalışmak zorunda kalmaları ya da benim aklıma gelmeyen başka bir neden olabilir.

• Bu akaryakıt fiyatları sayesinde 10 numara yağ satıp kısa sürede hatırı sayılır ölçüde zengin olanların sayısına inanamazsınız
    Yine aynı şekilde mazot yerine 10 numara yağ kullanan otobüs firmalarıda var.
    AKP buna gözmü yumuyor yaksa başedemiyormu bilmiyorum ama çok ağır vebal altında kalıyorlar.
  • Benzin dışında içki ve sigaradan da müthiş vergi topluyorlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milletin vermediği vergiyi bizden çıkıyor. Bu yüzden de direk olarak alınabilecek vergiler yüksek.
  • Özellikle kaçak elektrik kullanan çok var...

Vergi kaçırmanın, kaçak elektrik kullanmanın hırsızlıktan hiç farkı yok bence. Ordan ettikleri karı, nasıl yiyiyorlar ve çoluğuna çocuğuna böyle bir yolla rısk yaratıyorlar, anlamak çok zor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ahm3tt

Ülkemiz de insanlar vatanını milletini çok sever

insanların aldığı maaş resmiyette asgari ücrettir. Asgariler bankaya yatar, gayri resmi kısım elden verilir.

Yok arkadaş bu kafayla bir yere gidilmez, köklü mali değişiklikler vergi işleri değişecek. Zaten yakında değişecek bunlar inşallah.

Adamın vergi levhası zarar da ama ev üstüne ev araba üzerine araba alıyor. Hayret!

Biz buna senin malum partinin yarattığı zenginler diyoruz... Bknz. Ali ağaoğlu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Knight7Cydonia

quote:

Orijinalden alıntı: Ahm3tt

Ülkemiz de insanlar vatanını milletini çok sever

Biz buna senin malum partinin yarattığı zenginler diyoruz... Bknz. Ali ağaoğlu

senin malum partin derken?

ne kurucu üyeyim ne genel başkanım nede parti üyesiyim

nereden benim partim oldu?

doğru ise doğru yanlış ise yanlış

vergiler 2001 den once çok net toplanıyordu ama bu iktidar döneminde mi kesildi

bırakalım böyle futursuzca eleştirmeyi

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.