Şimdi Ara

Yayınlanmamış düello yayınlandı! DIAMOND TEMA, islamcı Fikret Çetin ile tartışıyor. (29. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
652
Cevap
3
Favori
20.340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Alıntı çektiğin arkadaşla benim yazdıklarım çok örtüşen şeyler değil ama onun söylediklerine de katılıyorum haksız değil.

Tamam işte yani bunu kastediyorum. Onun dışında birey uyandığı zaman da rüya gördüğünü kendi de söylüyor hatta unutmadıysa rüyasını anlatabiliyor.

Ya işte en büyük örnek karadelikler. Güneş'in büyüklüğünü anlatmama gerek yok kozmik ölçekte büyüklüğünü bilirsin. Şimdi ölçülerini unuttum, Güneş'in en az bilmem kaç katı kütleye sahip olan yıldızlar, nötron yıldızına bilmem kaç katından fazlasına sahip olan karadeliğe dönüşüyordu. Güneş'in -karadeliğe dönüşmeyecek kütlesinden dolayı ölümünden sonra beyazcüceye dönüşecek- karadeliğe dönüşeceğini varsayalım. İçine 1 milyon Dünya'yı sığdırabileceğin şey portakal büyüklüğünde bir karadeliğe kadar küçülebiliyor.

Elinle duvara dokundun, hatta ittiriyorsun, hatta duvara yumruk attın elini incittin diyelim. Ama senin elindeki atomlar ve moleküller aslında duvardakiyle hiç temas etmedi. (Atomlar ve moleküller arasındaki muazzam boşluktan olayı) Yaşadığımız evrenin, Dünya'nın gerçeği bunlar. Şaşırtıcı, şok edici, tüyler ürpertici. Ama bütün bu olanlara şaşırıyoruz sadece aslında "yaratıcıya(?)" değil dikkat edersen. Yaratıcıyı işin içine katarsan şaşırmazsın, bende öyle oluyor en azından.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir ilahiyat profesörü ne diyor bak. " Diamond'un dedikkleri doğru karşısına feriştahı gelse tel tel dökülür" Olanı söyledi :)

Mustafa Öztürk Arşiviyoutube
    Üyelere Özel Videolar Kısmına Katılmak İçin: https://www.youtube.com/channel/UCSO39gK3Kr3wIy8SQ4TL4VQ/join Not: Herkese açık videolar kanalda aynı şekilde yayınlanmaya devam etmektedir. Üyeler, herkese açık bu videolara herkesten önce erişebilmektedir. Üyelere özel videolar ise üyeler tarafından sorulan sorulara cevap olarak ayrı bir şekilde oluşturulup yayınlanmaktadır. Mustafa Öztürk Instagram: https://www.instagram.com/mustafa.ozturk.tefsir/
    https://www.youtube.com/watch?v=nKWERkdKR34&feature=youtu.be
  • Bu adam arnavutluga gitsin.. Zaten de gitmis.. Ben bu zamana kadar a**vut olup da, Türk seven adam görmedim.. Sadece müslüman olanlarından Türklere destek gördüm fakat onların da gercek düsünceleri degisiktir bence.. Hepsi alayı ırkcı neo nazi düsüncelere sahip, italyan sever ve ağır Türk düsmanıdır... Türkiye'de olmaması gereken adammıs zaten..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 24 Haziran 2024; 19:3:17 >
  • gokuba kullanıcısına yanıt

En büyük yanlış Dünyadaki dinlerle bilimi karşılaştırmak,tartışmaya açmaktır...

Dinler dinlerle karşılaştırılır,tartıştırılır.Dinler güncellemeye kapalı düzenlerdir.Ekleme ve çıkarma yapamazsın,aktarılanı aktarır,başka dinlerle karşılaştırma,tartışma yaparsın,yüzlerce yıldır bu böyle sürmüştür...

Bilim ise her an güncellenir,Bilim yanlışlamaya açıktır,yanlışlanan bir deney,yeniden güncellenir ve bilime sunulur.Bilim yanlışlama yoluyla yapılır.

• Outlaw-E kullanıcısına yanıt

Dostum Dıamond'un karşısına işini bilen adam olarak tanımladığınız kişileri çıkarsalarda yine tartışmayı kazanamazlar.Zira kaynaklar belli,hadisler belli,tarihte yaşanılanlar belli,bugünkü şeriat devletlerinde yaşanılanlar belli,tarikat ve cemaatlerde yaşanılanlar belli...Yani işi bilen adam dediğiniz kişi Dıamond'un karşısına çıksa bunlardan farklı ne diyebilir?Zaten bundan dolayı işi olsun olmasın her şeye bir açıklama yapan Diyanetten tek bir açıklama bile gelmedi.Tarikatlar ve cemaatlerde sus pus oldu.Sizce niye?

Modernistler her şeyi eğer bükerler...'O aslında o anlamda değil','Onun birkaç anlamı var','Bunu anlamak için arapçaya hakim olmak gerek' gibi sözler ileri sürerler.Ama bunların tamamı kendi kendileri avutmaktan başka birşey değil...

Bugün Dıamond'un söyledikleri tartışılıyor zira Türk toplumu inandığı inancı tam olarak bilmiyor.Bugün tartışılan bu konuların teki bile Afganistanda, Pakistanda, İranda,S.Arabistanda,BAE'de,Katarda,Irakta,Suriyede,Mısırda,Libyada,Tunusta,Cezayirde vs tartışılmaz.Ama Türkiye'de tartışılıyor zira toplum inancını tam olarak tanımıyor,bilmiyor...2018'de Diyanet işleri başkanının açıklamasına göre ülke genelinde Kuran okuyanların yüzdesi sadece %41 imiş;

t24
    Diyanet İşleri Başkanı: Türkiye'nin yüzde 59'u Kuran okumasını bilmiyor
    https://t24.com.tr/haber/diyanet-isleri-baskani-turkiyenin-yuzde-59u-kuran-okumasini-bilmiyor,547029

Daha inandığı inancın kutsal kitabını bile okumayanların hadislerden habersiz olması çok normal...Bütün tartışmalarda buradan çıkıyor...

• Cemre Demirel ile Diamond tartışmasını izledim, konu ahlâkın temellendirimesi üzerineydi. Yani ne bileyim zaten inançlı biri olmadığım ve çelişkilerin zaten farkında olduğum için programı sıkıla sıkıla bitirdim. Gerçi bazı örnekler yine düşen ritmi kurtardı ama Cemre'nin tekrara düştüğü kısımları görünce ve sürekli "ise"li, şartlı, koşullu cümleleri baydı. Ama paylaşılan bazı bilgiler yine de fena değildi. Ama kesinlikle bu kanalın başka herhangi bir videosunu izlemeyi düşünmüyorum. Ha ne zaman ki bomba bir içerik olur, bomba bir konuk ve karşılaşma olur işte o zaman bir şans daha tanıyabilirim. Yoksa 2 saat, 1.5 saat harcanabilecek kanallar değil benim için.

• soygar kullanıcısına yanıt

Dinlerin temeli yalanlar ve efsaneler , bilimin temeli deney ve gozlemdir.. Zaten cevap soruda gizli, dogmalarla gercege ve dogruya ulasamaz ve hatta yaklasamazsin, gercegi arayista ancak bilim guvenebilecegimiz yegane yontemdir..

• 2000watts kullanıcısına yanıt

Din ideolojisinin geçmişdeki serpilmesini, gerçek yüzünü, özünü ve hayallerini anlatmışsın, insanları yokluğa, yalana, sefilliğe, dayatmaya mahkum ederler, bunuda tanrının isteği derler, kendileri gününü gün ederken saraylarda otururken, mersedesle gezerken, millete yokluğun faziletinden ve sabrın öneminden bahsederler, tabi parayıda yine bu halkdan alırlar, geçmişde din adamları aynı zamanda bilimide tek ellerinde tutmaya çalışmış, ( Bu bizde papaz eriğini imam eriğine çeviren makine geliştirdiler ya, din adamının bilimden anladığı budur, Osmanlı'da da medreselerde de ilim diye bunlar vardı, din vardı yani ) kendilerinden başka bilimsel araştırma yapanları katletmiştir, tanrının eli ya onlar :)

hüküm sadece kendilerine aittir. Bilimsel kanıtlı bir veri tabi ki onların sözlerini ve dinlerinide onaylayacaktır ya.... O nedenle bilimi kontrol etmeye çalışmışlardır. Tanrının sözü ve bilgeliği var ya arkalarında nasıl yanlış çıkar sözleri?? Tabi ki başarılı olamadılar bugün bilim dinin ne halt olduğunu açıkça ortaya koymuştur, hele ki ibrahimi dinlerdeki düz Dünya ve üstündeki kubbe hikayesinin içinden geçmiştir :)

Din ideolojisi toplumun cahil ve yoksul kaldığı ortamlarda var olabilir, bir de halk okuma yazma bilmez ise tadından yenmez dinler için, onlar çobandır koyun gerektir onlara :) serpilirler o bölgede, kurum bağlarlar, böyle tarikatlar cennetine döner o bölge... bkz Osmanlı'da okuma yazma oranı. Sizce Osmanlı'da halkın cahil kalmasını isteyen kimdi? " Papazlar ne kadar mücadele etti dinlerinin latinceden başka dillere çevrilmemesine."

"Papazlar ne kadar mücadele etti dinlerinin latinceden başka dillere çevrilmemesine." Papazlar bunu neden yaptı biraz daha açarsan millet daha iyi anlar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokuba -- 25 Haziran 2024; 5:24:34 >

• İslamcı diye bir şey yok. Müslümanlar ve Müslüman olmayanlar var  

• Ön yargılar olmadan dünyada herhangi bir din uygulanabilir ve etkili sonuç alınabilir olsaydı bu dünya cennet olurdu ki öyle olmadığını hepimiz biliyoruz nitekim her dinden hırsız sapık terörist çıkıyor o nedenle pratiği olmayan bir şey in teorisini tartışmanın çok bir anlamı yok diye düşünüyorum ve genellikle insanlar konuşur ama eyleme geçmez mesela hoşgörü ve mantık dini derler ama en ufak eleştiri de katli vaciptir der geçerler.

evet avrupa da vatikan ve papazlar hristiyan dininin başka dillere çevrilmesini istemiyorlardı. Latince çok zengin başka dillere çevrilemez, çevirirsen manası kaybolur gibi türlü yalanlar söylüyorlardı. Fakat hiç bir papaz latince bilmediği için hristiyanlık dini her papazın aklına fikrine göre değişiyordu. her şey yasaktı günahtı halkı ezmek için din adına her türlü dalavereler kullanıldı.

Nihayet Fransa da olan rönesans ayaklanmaları Kralın devrilmesi bütün avrupa halklarını uyandırdı. Dinlerinde reform yaptılar. Her İncil i kendi dillerine çevirdi. Bunu okuyan halk baktıki İncil hikayelerle dolu basit bir anlatım şekli. Hiç papazların anlattığı gibi değil. Korku ve cehalet azalınca işte o zaman avrupa sanat ta bilimde ilerlemeye başladı. bugünkü modern avrupa böyle meydana geldi

Biraz basit anlattım zaten türkçem bu kadar müsade ediyor. Ben 45 senedir yurt dışında yaşıyorum.

• Rakanoth kullanıcısına yanıt

islamcı diye bir şey var.

Muhakkak ki Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğini zaman, adaletle hükmetmenizi emretmektedir. Allah size en güzel bir şekilde öğüt vermektedir! Şunu kesin olarak bilin ki Allah, her şeyi işitmektedir ve görmektedir.” (Nisa 4/58).

Alllahın bu kadar net emrimdir dediği liyakat konusunu hiçe sayarak, hatta son seçimde kaldıracağım diyerek oy toplayıp Türk halkına alalen yalan söyledikten sonra yine onun bunun torpili ile işe alımlar yapanlara islamcı diyoruz.

görsen cami çıkışı poz verip müslümanız derler 2 tane rakı içinede kafir derler oysa liyakat ayetinde emir varken içki ayetinde sadece tavsiye vardır.

Ey İnananlar! Hamr (Sarhoş eden herşey), kumar (tüm şans oyunları), dikili taşlar (putlar) ve fal okları (çekiliş oyunları) şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.

Allah'ın bu kadar net emrine karşı gelen sana bana neler yapmaz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThePiraeusHunter -- 25 Haziran 2024; 14:19:44 >

• ThePiraeusHunter kullanıcısına yanıt

Onlar Allah'ın ne olduğunu çok iyi bilirler, el-ilah

El ile benzer söyleyişte olan İl, Lila, Lilu, Eli, Eloi, Ellil, Enlil, El-İlah, El-Lah, Ellah, Eloah gibi isimler çeşitli Mezopotamya dillerinde bir ilahi gücü çağrıştıran isimlerdir. Arapça Tanrı anlamına gelen İlah’ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah’tır. El’den türemiş birbirine benzer sayısız isim vardır. Korkulan bir ataerkil Tanrı olan El gibi Elohim, Elyon, Al, Eloah, Elah gibi adlar genellikle Tanrı’nın güçlü, büyük, yüce, korkulan niteliklerine odaklanır. Allah kelimesinin köken itibarıyla Arapça Tanrı anlamına gelen ‘İlah’ dan türetilmiş olduğu bunun Arapça, İbranice, Aramice ailesinin bulunduğu Sami dinlerin ortak kullanımı olan El/İl den türetilmiş olduğu daha kabul edilebilir bir görüş olarak öne çıkmaktadır.

• Geçen yüzyıl terk edilen bir görüş bu. Bilimsel hiç bir temeli yok söylediklerinin. Bilim felsefesine bile girmez bu yazdıkların... Ezber laflar....

abduluzza abdul menat abdullah? ...

Peygamberden önce de el ilah vardı lat menat uzza yüce tanrının kızları olan tanrıçalardı. islamın yaptığı şey bu aracı tanrıcıkları ortadan kaldırıp tek bir tanrı altında toplumu ve inanç sistemini birleştirmek oldu.

yoksa ne namaz ne de oruç ne de kurban islamla birlikte gelmedi. zaten vardı. o yüzden kur'an da nasıl namaz kılacağınız yazmaz çünkü. herkes biliyor zaten :D

• OPTİMİST kullanıcısına yanıt

göster kim terketmiş.. bilim yerine gerçeğe hangi din ile ulaşılıyormuş yaz buraya ,, yazamazsan adam değilsin...

• İlyas Özkanyoutube
    The video referance: Yitzchok Meir Malek Link: https://youtu.be/fUSdHB1R-W4 Thank you:
    https://www.youtube.com/watch?v=raSFQtIPZ7w

Cennet Yurdumyoutube
    Yahudilerde namaz, abdest ve cemaat
    https://www.youtube.com/watch?v=lQgErm0QLaM

islamdan 2000 bin yıl önce namaz oruç kurban kabe etrafında dönme falan vardı..bunlar arap ve yahudi gelenekleri ananeleridir.. arabistanda yüksek oranda yahudi vardı o zamanlar netekim hz muhammed ilk eşi hatice yahudi idi..

• EcZaNeT kullanıcısına yanıt

Kör bir inatla , tartışma üslubu ve ağzı bozuk şekilde cevap vereceksen ne anlamı var yazacaklarımın. Neyse belki başkaları okur.

Bir kere bilimin ortaya çıktığı coğrafyalar İbrahimi dinlerin yayıldığı yerlerdir. Mitolojinin hakim olduğu yerlerde bilim olmaz çünkü doğa kutsaldır, araştırılamaz. Semavi dinler doğaya Tanrısallık atfetmezler, bilimi mümkün kılan zemini hazırlar..

Gerçeğe ulaşma dediğin şey nedir tam olarak. Gerçeklik tek boyutlu bir şey mi ? Bilimsel yöntem ile biz ancak Fiziksel gerçekliğin bir kısmını bilebiliriz, Nihayetinde İnsan cinsi olarak gözlem ve idrak sınırlarımızı aşacak bir imkanımız yok. Bu sebeple Bilim çok dar ve sınırlı bir çerçevedir. Bunun ötesinde bir hakikat tanımıyorum, hakikatin ölçüsü de, benim, belirleyicisi de benim gözlem yapabildiğim kafdardır diyorsan, sınırı aşıp yorum yapıyorsundur, Metafizik alana dair konuşuyorsundur.

Bilime göre SU nedir mesela . Mesele bir şeyi “hakkıyla bilmek” ise , insan içtiği suyu dahi hakkıyla bilemez. Su, bilime göre hidrojen ve oksijendir, onları da kademe kademe elindeki aletle gözlersen enerjiye / atoma gelince susar kalırsın. Atom altına kadar indik ne gördük, koca bir boşluk, hiçlik. E ne oldu şimdi, Tüm nedenselliği tükettik ama Su nasıl varoluyor "hakkıyla" bilmiyoruz. Kuantum ile beraber zaten tartışmalı olan "nedensellik" ilkesi de darbe aldı. Alem sandığımız gibi ön görülebilir olmayabilir, göremediğimiz bir irade şimdilik işleri bu şekilde idare ediyor, yarın her şey değişebilir...

Gayb , vahiy insan idarakinin imkan ve sınırlarının ulaşamayacağı alana dair "haber verir" . Daha yüksek ve kuşatıcı bir hakikatten haber verir. Daha büyük bir akıl inşaa eder, insan gözlem ufku ve dünya ile sınırlı değildir, fiziksel gerçekliğin ötesinden haber verir. İnanıp inanmak ta özgürsün ama yok saymak, küçük görmek , bilimi yüceltmez bunu bilesin...

bol bol laf salatası yapmışsın ama lafların içinde olmayan tek şey verdiğim soruya yanıt . sana afiyet olsun..

İbrahimi dinlerle bilimin ne alakası var? :) mesala islam açısından söylüyorum yaz bakayım bana bilim ile ilgili ayetleri, ama ayetleri anlamıyorsan yazma başta söyliyeyim rezil olursun.. o oku ayetlerinin filan gerçekte ne olduğunu bilmiyorsan yazma boşuna... İbrahimi dinlerin olduğu bölgelerde bilim merkezleri vardı ama bunun ibrahimi dinlerle alakası yoktu :) o bölgede bilim merkezleri var diye bilimle uğraşan insanlar hem senin dininden olmuyor hemde bunun senin dininle alakası yok, zira din ideolojileri geçmişde çok güçlüydü, inanmayan direk katlediliyordu? ee gelmiş bilimin yayıldığı yerler ibrahimi dinlerin olduğu yerlerdir diyor, kardeşim, başka şansı yok ki adamlar her yeri ele geçirmiş, özellikle böyle bilim ve ticaret merkezlerini ele geçirirdi din ideolojilerini kullananlar,

Bilgi ve ticaret güçtür çünkü, ancak islam açısından örnek veriyorum bu din grupları hiç bir zaman sana seçim şansı vermez, git bilimle uğraş, kanıt ara, sorgula demez, işte dinimizi seçmek zorunda değilsin sadece politik bir söylemdir islamda, ( Yani politik derken, daha da açayım yerseniz, yutturabildiysem dinimizi seçmek zorunda değilsiniz demek bu :) ) dinde zorlama yoktur der diğer ayetlerde de dinimiz tüm dinlere fetihle hakim kılınmak için geldi, dinimden olmayan insan vasfında değildir, hayvandır, Allah yoludan sefere çıkın :) Dinime inanmayan cehennemde mangal olacak, çocuk yaşta insanların beyninin düşünme şeklinin zorla islam dini yapılması vb.... Bunlar zıt anlamda ayetler çünkü farklı zamanlarda farklı koşullarda yazılmış ayetler, zıt anlamların nedeni budur... Yukarıda da yazıldı ibrahimi dinler zaten bilimi tek eline almaya çalıştı tarih boyunca,

Hayır islamın hangi öğretisiyle hangi ayetiyle bilimsel araştırma yaptın, sorguladın? İslam seni hangi yönüyle bilimsel araştırma yapmaya yönlendirdi? islam zaten bir yönetim biçimi olduğu gibi aynı zamanda bir düşünce biçimi sen islamsal düşünme sistemine sahipken bilimsel düşünemezsin ki, yani senin müslüman sandığın çoğu bilim insanı bile müslüman değildir muhtemelen onu söylüyorum, şöyle örnek vereyim etrafda görünmez cinlerin dolaştığını, tuvaletlerde filan sana musallat olacağını düşünen, öldükten sonra kabir azabına inanan, öldükten sonra dirileceğine ve kutsal bir meclisde hesaba çekileceğine, dahası dirildikten sonra kendisine bakire kızlar verileceğini sanan bir aklın yapacağı bilimi düşün anladı?

Gayb, idrak dışılık, anlaşılmaz vahiyler, görünmeyen şeytanlar, cinler, düşüncelere musallat olan şeytan vesvese, vb bunlar insanları düşünmekten, sorgulamaktan alı koymak için uydurulmuş tezgahlardır ancak ortalamanın altındaki zekaya sahip kitleye söker, gayb, bilinmezlik anlaşılmazlık, bireylerin konuyu daha baştan anlayamayacağı, akılarının yetmeyeceği telkini ile zihinlerinde bir paradoks yaratmayı, bireyin zihnini kitlemeyi korku ve kaygı doldurmayı amaçladılar, bu amaçlarınıda gerçekleştirdiler.

Bunları islam dinini sorgulanmaktan ve anlaşılmaktan kurtarmak için uydurdular... Zira anlaşılmaz, gayb, idrak edemem düşünce sistemi ile seni programladıklarında, sen ayeti okusan bile artık anlamayacak hep idrak dışı bir anlam düşünecek, üstüne mesela geçen örnek verdim islam dışı insanların hayvana benzetilmesine bile ulvi anlamlar yükleyenlerin uydurdukları şeylere hemen koşulsuz inanacaksındır, zira adam zaten başta senin anlamadığın anlayamayacağın bir din olduğu konusunda senin beynini programladı bunu neden yapıyor? O ayete ya da dininle ilgili o konuya kendi anlam yükleyip size yutturacak çünkü :) adam ne yazdı yukarda? Tarih boyunca papazlar toplumun cahil kalması için uğraştı dedi, bu dinlerin yoludur, seni akılsız, düşünemeyecek, anlayamayacak şekilde tutmak, senin dininin yolu farklımı sandın sen? :)

Hayır idrak edilmeyecek bir şey de yok ortada, bakıyorum ayetlere insan gibi hakaretler eden bir anlayışın evrenin yaratcısını olmadığını biliyorum bu kadar basit :)

Bu kadar basit yav, hakaret var senin kutsal kitabında bir sürü bitti, dinin gerçek filan değil.

neden sadece inansak yeter inanma eylemini gerçekleştirin yeter dediniz? Bunu biri daha yapıyor biliyormusun, telefon açıp şuraya bu kadar para getir şu örgüt ile ile ilişiğiniz tespit edildi diyen elemanda, paranı almak için tek umudu senin inanmandır, sen bir bölgede bir dine inandığında senden ne alıyorlar sence?

Bu dinin gerçek olmadığının en büyük kanıtı ne biliyormusun? Aha bu Diamond olayı mesela, tarih boyunca din ideolojilerinin hakim olduğu bölgelerde, din ile ilgili soru soran herkes ya yakıldı ya katledildi, din sorgulanamaz...

Hangi gerçek sana kendini sorgulatmaz?? Hangi gerçeğin hakkında soru soramazsın? Hakkında konuşamazsın? Sadece itaat etmek ve ne denirse çocuk yaşta zorla inanmak zorundasındır? Bunun başka bir adı var dogma, bu gerçek değil, dinler dogmalardır, gerçekle alakaları yoktur, o tanıma girmezler, dogmalar kitle beyni yıkanarak hayatta tutulur ve zorunludur, hakkında soru soramazsın ve her zaman iyi gösterilir tabi ki, mesela bu yazdıklarım kesinlikle senin dininde yoktur onlara göre, sevgi, barış, insan hakları, dinimizde zorlama yoktur, bakın dinimizde zorlama yoktur ayeti var :) ha dinimizi sorgulamayamı kalktın? Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten boynunun vurulmasına karar verildi :) Busunuz işte, yüce ideolojiniz ve siz gerçekte busunuz, zaten bu yüzden hiç zaman gelişemeyeceksiniz, hak ettiğiniz Filistin gibi olmaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokuba -- 14 Ekim 2024; 17:27:51 >

• 
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.