Şimdi Ara

Dinde zorlama yoksa cehennem neden var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Too-Xaris Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Deizm ile islam arasında git gel yaşayan bir insanım. Bu soru kafama takıldı. Tanrı tek suçu inan(a)mamak olan insanları neden cezalandırmak istesin? Dinde madem zorlama yok neden cehennem ile cezalandırma var? Sadece islam için konuşmuyorum birçok dinde bu durum var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eduyardo -- 28 Temmuz 2017; 16:58:43 >

• Ateistlerin niye kötülük argümanından başka şeyden haberleri yoktur acaba yaratıcı olsam halen bu zamanda ortaçağ felsefesi yaptığınızdan hepinizi cehenneme atardım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

Ateistlerin niye kötülük argümanından başka şeyden haberleri yoktur acaba yaratıcı olsam halen bu zamanda ortaçağ felsefesi yaptığınızdan hepinizi cehenneme atardım

Yorumun hem bilgi açısından hem de tartışma ahlakı açısından neresinden tutarsak tutalım 5 para etmez. İşe yarayacağını bilsem nedenlerini açıklardım. Cevap yazıp konuyu daha fazla kirletmezsen sevinirim.
  • Sizi bana inanmaya zorlamiyorum, ama bana inanmazsiniz, sizi sonsuza kadar cayir cayir yakacagim.
    Bu dine nerden baksan elinde kaliyor.
  • Sınavlara da girme zorunluluğun yok. Ama girmezsen kalırsın.
  • Bradley Cooper kullanıcısına yanıt
    Okula kendi isteğimle kayıt olurum. Kayıt olduğum okulu da bitirmek için sınavlara girmem bir zorunluluktur. Ama dünyaya gelmeyi ben istemedim. İki durum arasındaki fark bu.
  • Hakedenler neden cezalandırılmasın? Misal seni bir hırsız soydu ve bu dünyada senin paranla gül gibi yaşadı e öbür dünyada da mı gül gibi yaşasın? Cezalandırılmasını istemez misin?

Cehennem gerekliliktir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ne kadar garip insanlar var
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Haklısın hocam ama bahsettiğim durum için farklı bir açıdan bakmak lazım. Şöyle ki istediğin kadar iyi bir insan ol, günah işleme, insanlara yardım et hatta müslümanların ihtiyacı doğrultusunda cami yaptır ama İslam dinine inanmadığın için bu yaptıklarının hiçbir önemi yok. Bu adam için cehennem bir gereklilik değil bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: eduyardo

Haklısın hocam ama bahsettiğim durum için farklı bir açıdan bakmak lazım. Şöyle ki istediğin kadar iyi bir insan ol, günah işleme, insanlara yardım et hatta müslümanların ihtiyacı doğrultusunda cami yaptır ama İslam dinine inanmadığın için bu yaptıklarının hiçbir önemi yok. Bu adam için cehennem bir gereklilik değil bence

Tekrar bence herkes özgür. İnanırsan cennet gibi bir yerde mükafatlandırılacaksın, inanmazsan yanacaksın. Haşa kendini tanrının yerine koysan;herkese nimetler veriyorsun bir vücud ve ruh veriyorsun üstüne onlardan tek istediğin kendine inanmaları.

Ama senin demek istediğini de anladım. Geçenlerde Afrika ülkelerinin birine zengin Avrupalı bir ailenin çocuğu olan bir kız yardım etme amacıyla gitmiş ve tecavüz edilip öldürülmüştü. Evet belki o kız inanmıyordu ama çok iyi bir amaç doğrultusunda çok kötü bir şekilde öldü. Herkesin imtihanı farklı. Ve kesinlikle eminim ki bu kadar affedici, adaletli Allah onun yargısını bizlerden farklı şekilde yapacaktır. Allah en doğrusunu bilir.

• İsra 84: De ki: 'Herkes inancına göre davranır. Kimin daha doğru yolda olduğunu ise Rabbim daha iyi bilir'
  • Zorlayamadığındandır.
  • bu inanmazsan seni sonsuza kadar yakarım başlı başına zorlama zaten
  • eduyardo E kullanıcısına yanıt
    dünyaya gelmeyi ben istemedim dersen iş çok derinlere gider.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Ooo hado reyiz ne yaptın sen ya
  • quote:

Orijinalden alıntı: ONY86

dünyaya gelmeyi ben istemedim dersen iş çok derinlere gider.

Bana kendi isteğiyle dünyaya gelen bir tane insan değil bir tane canlı örneği versene.
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    dünyaya kendi isteği ile gelme olayı öyle bi iki cümle ile açıklanacak bişey değil.var edilmeden önce bize buraya gider misin diye sormak ne derece mantıklı?yada dur ben bekleyeyim demek.ben kendi isteği ile gelen biri var iddiasında bulunmuyorum.ayrıca ben niye geldim diye merak edebilecek tek canlı insan gibi görünüyor.
  • quote:

dünyaya kendi isteği ile gelme olayı öyle bi iki cümle ile açıklanacak bişey değil.var edilmeden önce bize buraya gider misin diye sormak ne derece mantıklı?yada dur ben bekleyeyim demek.ben kendi isteği ile gelen biri var iddiasında bulunmuyorum.ayrıca ben niye geldim diye merak edebilecek tek canlı insan gibi görünüyor.

Mantık olayına neresinden baktığınla alakalı. Bana göre zaten mantıksızlığın gerçekdışılığın dibi. Ben daha önce bu tip konularda yapılan tartışmalarda hep şunu gördüm. Ruhumuz güya varmış ve hayatın bilincindeymiş. Güya dünyaya o gelmek istemiş, özgür iradeliymiş. Ama dünyaya gelince hafızasını yitirmiş fakat sınav denilen bu dünya yaşamını sonuçta kabul etmiş gibi komik bir iddia söz konusu. Yine buna benzer bir şeyleri sen yazacaksın diye bekledim.

2 cümleyle açıklanacak bir şey değilse uzun uzadıya açıklayabilir misin acaba? Yine böyle ruh hafıza reseti olaylarına gireceksek kalsın.

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    ruh hafıza kaybı gibi durumları şimdi senden duydum.şuan fıtrat delilleri diye bi kitap okuyorum.aradığın cevap orada dolaylı bi şekilde olabilir.yukarda dediğim dur ben bekleyimdeki kişinin düşünce yapısı sanki dünyadaki hayatı görmüş incelemiş ve beğenmemiş gibi görünüyor.kimi zenginlerin hayatını görüp tamam ben gidiyorum da diyebilir.bu pek yabancı ülkeye taşınma işine benzemiyor.değerlendirilecek evrenin ömrü kadar zaman var. kişinin bu dünyaya gelmeden bu dünyadaki görüşlere göre diğer tarafta görüş belirlemesi bana biraz bilim kurgu filmi gibi geldi.insanlara daha önce düşünmediği ve pekde mümkün olmayan durumlar hakkında görüş bildirerek boşluğu tamamlama işi...istediğin cevabı şuan etraflıca veremeyeceğim.bu konuda başka görüşler karşıma gelmedi pek.çevremde de bu konuyu konuşabilecğeim hiç kimse yok.ruh hafıza reseti dediğin şu aklıma geldi,acaba doğduğumuzda bilincimiz 20 yaşındaki gibi olsa nasıl olurdu?askerdeyken bi gece uyandım ve elektrikler gitmiş kapkaranlık koğuş.askerlik psikoloji gereği kafalar gidik."ben neyim,neden bişeyler hissediyorum?" diye kendime soruyordum.var olmanın yükünü yavaş gelişen beyin ile alışmaya mı çalışıyor vücut?o şekilde mi dizaynımız var?

• quote:

ruh hafıza kaybı gibi durumları şimdi senden duydum.şuan fıtrat delilleri diye bi kitap okuyorum.aradığın cevap orada dolaylı bi şekilde olabilir.yukarda dediğim dur ben bekleyimdeki kişinin düşünce yapısı sanki dünyadaki hayatı görmüş incelemiş ve beğenmemiş gibi görünüyor.kimi zenginlerin hayatını görüp tamam ben gidiyorum da diyebilir.bu pek yabancı ülkeye taşınma işine benzemiyor.değerlendirilecek evrenin ömrü kadar zaman var. kişinin bu dünyaya gelmeden bu dünyadaki görüşlere göre diğer tarafta görüş belirlemesi bana biraz bilim kurgu filmi gibi geldi.insanlara daha önce düşünmediği ve pekde mümkün olmayan durumlar hakkında görüş bildirerek boşluğu tamamlama işi...istediğin cevabı şuan etraflıca veremeyeceğim.bu konuda başka görüşler karşıma gelmedi pek.çevremde de bu konuyu konuşabilecğeim hiç kimse yok.ruh hafıza reseti dediğin şu aklıma geldi,acaba doğduğumuzda bilincimiz 20 yaşındaki gibi olsa nasıl olurdu?askerdeyken bi gece uyandım ve elektrikler gitmiş kapkaranlık koğuş.askerlik psikoloji gereği kafalar gidik."ben neyim,neden bişeyler hissediyorum?" diye kendime soruyordum.var olmanın yükünü yavaş gelişen beyin ile alışmaya mı çalışıyor vücut?o şekilde mi dizaynımız var?

Dediğim gibi daha önce bu forumda tartışılan hayat=sınav argümanlarında sorduğum sorulara farklı farklı kişiler aynen şu yukarıdaki açıklamayı yaptılar belki daha fazla süslü püslü. Çünkü sorduğum sorular bu arkadaşları bu açıklamayı yaptıracak noktaya sıkıştırdı, çünkü verilecek farklı farklı cevaplar başka çelişkilere gebe olacaktı. Tabi benim sorularım ve sorgulamalarım burada durmadı. Bu argümanlarındaki çelişkilerini ortaya koydum ve tartışma orada bitti. Ama bu arkadaşların kafalarındaki anlayış halen aynı orası kesin. Muhtemelen bir dahaki sefere yine aynı argümanlarla geleceklerdir. Bilim-kurgu olsa yine iyi en azından gerçekliğin ucundan bir nokta yakalanmış olurdu. Bundan olsa olsa fantastik kurgu olur. Siz de bu açıklamayı komik buldunuz ama yerine şu an etraflıca bir cevap veremeyeceğinizi yazdınız. Sorun yok yani cevaplamak zorunda değilsiniz tabi ama konuyu tartışabilmek adına argüman sunmak gerekir. Yoksa tartışma ilerlemez, durur. Açıkçası argümanınızı merak etmeye başladım, zaten o yüzden size cevap yazmıştım.

Ben size söyleyeyim, tecrübe tabi ki bambaşka bir şeydir, yaşanmışlıktır. Ama bir insan bazı şeyleri yaşamadan da karar verebilir, doğru mu? Hiçbir risk almayabilir ya da büyük risklere girebilir. 20 yaşındaki birinin farkındalığıyla o kişinin 40 yaşındaki halinin farkındalığının aynı noktada olduğunu tabi ki söyleyemeyiz ama 20 yaşındaki biri de pekala bir şeylerin kararlarını verebilir. Bir insan bir şeyi yaptığı ya da yapmadığı için pişmanlık duyuyorsa o kişi yanlış da olsa kesinlikle bir şeyin kararını vermiştir, doğru mu? Yoksa kararına bağlı olmayan kötü bir durum için insan neden pişmanlık duysun ki?

Var olmanın yükü bu sorunlarla dolu dünyada yaşam mücadelesi verebilmektir. Var olmanın amacı anneyi-babayı var oluşla mutlu etmek, onların yalnızlık çekmemesini sağlamak, günlük iş ve sorumlulukların paylaşılarak yaşamanın getirdiği zorlukları azaltmak, anne-baba yaşlandıklarnda onlara bakmak, onların yaşlılık sigortasları olmaktır. Yani hepimiz bencilliklerin ürünüyüz ve evet çocuk yapmak da bir bencilliktir nereden bakarsan bak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 29 Temmuz 2017; 12:33:20 >

• ONY86 kullanıcısına yanıt
    o yüzden de sınav yaklaşımı mantıklı değil, zira hiç bir sınav istem dışı olmaz.
    ehliyet sınavına öss ye toefl a girmeye kendimiz karar veriyoruz
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.