Şimdi Ara

Direksiyon toplarken kendi kendine titriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
1.190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Polo 2001 6n2 1.4 16V 75hp bir aracım var.
    Aracımda 1-2 haftadır sorun yaşıyorum. 2 hafta önce başka bir sebeple rot ayarı yapıldı, balanslara en son taa 6 ay önce bakılmıştı, ama şimdi bir kaç gündür garip bir sorun mevcut.

Direksiyonum 80km/s hızdan itibaren titremeye başlıyor, yolda rahatsız ediyor ve konforu çok düşürdü.
    Buna ek olarak, dönüşlerde direksiyon kendini toplarken de titriyor. Yani lineer bir şekilde toplamıyor kendini, sağa sola kafa sallaya sallaya topluyor direksiyon. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum.

(Bunlara ek olarak frenlerimde bi tık titreme mevcut, hatta frene basmadığım zaman düşük hızlarda viyk viyk viyk ötüyor. Bu iki olay bağlantılı mı bilmiyorum ama yine de yazayım dedim.)

Sizce durum nedir?

• nahege270 kullanıcısına yanıt
    Güncel +++

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Titremenin birkaç sebebi olabilir. En basitinden lastik balansı, yamuk jant bunların başında gelir. Motor takozuna kadar gider konu. Motor takozundan dolayı titreme başıma gelmişti.

Anlattıklarınıza göre tek bir yerde değil birçok noktada sıkıntı var aracınızda. Fren sisteminize de bakılması lazım. Disklerde yamukluk olabilir. Son zamanlarda kuru havada uzun sürüş sonrası ani su birikintisine girdiyseniz diskler yamulmuştur.

Güvenilir ve kaliteli bir ustaya götürüp komple kontrol ettirin derim. Güvenilir ve kaliteli olması önemli. Yoksa parça değiştire değiştire arızayı çözmeye kalkarlar o da sizin cebinize zarar. Nokta atışı iş çözen ustaya gitmenizi tavsiye ederim.
  • canocan_07 kullanıcısına yanıt
    Disklerde veya kaliperlerde kesin bi sorun oldugunu dusunuyorum. Zaten frene basmiyorken bile viyk viyk otuyor frenler arada bir. Yuksek hizda drenleyince titriyor falan.

Ama iste asıl ve oncelikli derdim bu direksiyon titremesi. Ozellikle 40km/s hizdan itibaren direksiyon toplarken titreye titreye topluyor kendini. Ben yamuk jant + balanstan suphelenmistim. Ama iste disk veya kaliper sorunu direksiyona boyle etki eder mi bilmiyorum.
    Ptesi gunu komple baktiricam bunlara. Ustalarin eline dusmek istemiyorum cunku direksiyon kutusuna kadar indirmek isteyecekler kesin.

• Video at yorumlayalım

Ustalar gelir birazdan

Herbokolog görev alanına giren bir konu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CaptainSkyWalker kullanıcısına yanıt
    Yarin gunduz video cekeyim hocam, videoyla da tam anlatamam diye dusunuyorum ama bakalim bi. Direksiyonun saga sola titresimini cekmeye calisicam

Elimden geldiğince yardımcı olurum

Forumda rot balans ön düzen işiyle uğraşanlar var ise onlar da izlerler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Tamamdir hocam ben yarin videoyu cekecegim mutlaka. Sag olun

Hocam merhaba yeniden. Videolari cektim ve YouTube’a yukledim. Bi goz atabilirseniz sevinirim.

Yalniz, videolarda bile sorunu tam aciklayamiyorum cunku direksiyon kendini toplarkenki saga sola kafa sallama hareketi videoda net cikmiyor. Bazi yerlerde fark ediliyor ozellikle. Bu saga sollama titreme olayi direksiyonu ben cevirmeye calistigimda da yapiyor hissediyorum. Bu titresim 30km/s hiza kadar olmuyor. Sonrasinda basladiginda da tekerlegin donus hizi ile titresimin saga sola gücü ve frekansi da artiyor. Ama araba duz giderken veya belli bi sekilde sabit donerken boyle bi titresim yok. Bi de 90-100km/s hizdan sonra bariz hissediliyor bu titresim

Videolarda bilerek saga cevirdim biraktim, sola cevirdim biraktim, direksiyon kendini toplarken daima bi kafa salliyor
    Asagidaki son video da fren sesim. Hem ciyak ciyak hem de balansi bi ses var bakin

Unknown nameyoutube
    Polo 2001 6n2 1.4 16V direksiyonda titreme
    https://www.youtube.com/watch?v=te-Edkc9VEg&feature=youtu.be

polo 2001 direksiyon toplarken titreme

Unknown nameyoutube
    Polo 2001 1.4 16V direksiyon toplarken titreme
    https://www.youtube.com/watch?v=Srp4uSlpdXI&feature=youtu.be

titreme v2

Unknown nameyoutube
    Polo 2001 6n2 1.4 16V direksiyonda titreme v2
    https://www.youtube.com/watch?v=3QjRs9RQgYk&feature=youtu.be

v3

Araç ön düzen komple ayar istiyor

Rot
    Rot başı
    Rotil
    Balans ayarı
    Salıncak Burçları
    Direksiyon çubuğu ve hidroliği dahil kontrolden geçmesi, gerekenlerin değişmesi lazım.

Frenlerde yine DİSK - kaliper - Balata - fren Merkezi - fren hidroliği kontrol edilmesi lazım,
    Güvenlik açısından da yine faydalı olacaktır

Malum eski araba, masrafları olacaktır, normaldir.

Hocam iki gun once guvendigim bi on duzenciye gidip full kontrol yaptirdim. Yani rotlar, salincaklar, rot kalu, rot basi falan o aksamda her seyi kontrol ettiler onlarla ilgili bi sorun cikmadi. Sadece jant/lastik balans durumuna bakmadilar, tekerlekler sokulmedi cunku. Bi de fren ile ilgili sorun icin tamircime yonlendirdiler.

Yarin sabah ilk olarak baska bi on duzenciye gidip şikayetimi soyleyecegim. Umarim problem jant yamuklugu falandir, bilemiyorum. Orda jantlari ve balanslari falan kontrol ettirip emin olduktan sonra fren islerini halledicem. Bakalim disk mi yamuk nedir..

On takimlarimin duzgun oldugunu dusunuyorum simdilik. Cunku burçlara kadar her seye baktilar hepsi sapasaglam cikti.

Bu direksiyondaki titreme olayi, tekerleklerin donus hizi ile dogru orantili olarak arttigi icin ben de otomatik olarak tekerleklerle alakali bi sorun oldugunu dusunuyorum. Onun haricinde dusuk hizlarda falan bi sorunum yok. Ve direksiyon araba durdugu yerde gayet rahat donuyor hic vurma takilma veya titreme hissetmiyorum.
    Mesela lastiklerim 2014 uretimi, dis derinlikleri gayet iyi, ama ne zamandir bu arabada takililar ben bilmiyorum. 16 aydir 23.000km’dir ben kullaniyorum. Benden onceki sahibi ne zaman taktirdi belirsiz. Acaba lastiklerle ilgili mi diye dusunmeye de basladim istemsizce..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nahege270 -- 23 Şubat 2020; 20:33:48 >

Jantların 4'ünde de eğiklik fark ettiler. Tornada düzeltildi, sonrasında balans yapıldı. Lastiklerin diş derinliği güzel ama 2015 üretimiymiş ve 2 tanesinin iç kısımları erimiş vaziyetteydi, onları arkalara taktık.

Düz giderken direksiyonda yine sorun yok ama direksiyonu çevirmeye başladığımda ve direksiyon kendini toplarken kafa sallama olayı yine devam ediyor. Özellikle toplarken gözümle de görüyorum direksiyonun sağa sola titrediğini. Bazen elime de vuruyor zaten, hissediyorum.

Olayı çözemiyorum ve kafayı yemek üzereyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nahege270

Jantların 4'ünde de eğiklik fark ettiler. Tornada düzeltildi, sonrasında balans yapıldı. Lastiklerin diş derinliği güzel ama 2015 üretimiymiş ve 2 tanesinin iç kısımları erimiş vaziyetteydi, onları arkalara taktık.

Düz giderken direksiyonda yine sorun yok ama direksiyonu çevirmeye başladığımda ve direksiyon kendini toplarken kafa sallama olayı yine devam ediyor. Özellikle toplarken gözümle de görüyorum direksiyonun sağa sola titrediğini. Bazen elime de vuruyor zaten, hissediyorum.

Olayı çözemiyorum ve kafayı yemek üzereyim.
    Çok tuhaf bir sorun. Acaba tekerlerinizden birisi 8 çiziyor olabilir mi?

Ya da amortisör eğriliği, tekerin geride olması vb. bir sorun var mı ki? Direksiyon toplarken kasılıyor besbelli. Akslar da şüphelenilebilecek parçalardan.

• goodorevil kullanıcısına yanıt
    İlk rot ayarinda sag teker gerideydi. Travers civatalarini sökerek biraz ileri alabildiler. Duzeldi orada. Gecen hafta 4 janti tornalattim duzelttirdim bi de balans yapildi en son. 8 ciziyor olsa orada gorulmez miydi ki?

Amortisor egriligini nasil kontrol edebilirim?
    Akslarla ilgili kontrol edebilecegim bir sey var midir ayrica?

• quote:

İlk rot ayarinda sag teker gerideydi. Travers civatalarini sökerek biraz ileri alabildiler. Duzeldi orada. Gecen hafta 4 janti tornalattim duzelttirdim bi de balans yapildi en son. 8 ciziyor olsa orada gorulmez miydi ki?

Amortisor egriligini nasil kontrol edebilirim?
    Akslarla ilgili kontrol edebilecegim bir sey var midir ayrica?
    Aslında basit bir kontrolü vardır. Tekerleği üst ve alt noktadan ve sonra sağ ve sol noktadan tutup sallamaya çalıştığınızda sıkı ise sorun yoktur.

Amorisör eğriliği rot ayarında tespit edilebilir aslında. Zira amortisör yamuksa genelde kamber oluşturur.

Akslar da genelde boşluk sesi yapar, direksiyonu tam kırıp kalkış yaptığınızda katır kutur ses yapar ama direksiyonu kasar mı bilemedim. Çok abuk subuk ön takım arızalarına denk gelsem de bu gerçekten tuhaf.

Hani ön takım kontrol edilmişse, bozuk parça bir şekilde bulunur. Acaba direksiyon kutusunda mı problem var diyeceğim, toplarken kasıyordur bir yerler de, kutuyu kastırıyordur bilemedim.

• quote:

Disklerde veya kaliperlerde kesin bi sorun oldugunu dusunuyorum. Zaten frene basmiyorken bile viyk viyk otuyor frenler arada bir. Yuksek hizda drenleyince titriyor falan.

Ama iste asıl ve oncelikli derdim bu direksiyon titremesi. Ozellikle 40km/s hizdan itibaren direksiyon toplarken titreye titreye topluyor kendini. Ben yamuk jant + balanstan suphelenmistim. Ama iste disk veya kaliper sorunu direksiyona boyle etki eder mi bilmiyorum.
    Ptesi gunu komple baktiricam bunlara. Ustalarin eline dusmek istemiyorum cunku direksiyon kutusuna kadar indirmek isteyecekler kesin.
    ses ön takım gibi

içerik balata disk rot rotbaşı rotil salıncak durumlarının herhangi birileri..
  • Vay arkadaş yine mi sen ? Şimdi de titryerek geliyor arabam kendi kendine demişsin ya senin arkadaş ne etti bu arabaya...:)

• Selam büyük ihtimal amortisörünün üzerindeki alın bilyaların bozulmuştur
  • alidelen A kullanıcısına yanıt
    Kontrol ettirme yolu var mi hocam bunu?

• goodorevil kullanıcısına yanıt
    Bu bahsettiginiz kontrol yontemini yaptilar. Belli ki sorun bulamadilar ama. İlk rot yaptirdigim yerde sadece sag tekerlek bi tık geride cikmisti. Sebebini bilemiyorum ama traversi azcik ileri aldilar.

Direksiyonda hic sesim yok. Ne donerken ne tam donuslerde ses falan yok hic. Sadece bu kafa sallama mevzusu var iste. Direksiyon kutusuna da emin olmadan pat diye girmek istemiyorum cok pahaliya mal olacak bana yani.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.