Şimdi Ara

Diş Hekimliği - SIKÇA SORULAN SORULAR - Şeffaf Cevaplar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
139
Cevap
16
Favori
5.786
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Tercih dönemi kafanızda birçok soruya cevap aradığınızı bu süreçten geçen biri olarak çok iyi biliyorum.

Sizleri aydınlatmaktan mutluluk duyacağım. Elimden geldiğince her konuda yardımcı olacağımı bilmenizi isterim.

Fakülteler ya da bölümle ilgili spesifik ya da genel sorularınızı bana buradan ya da özelden iletebilirsiniz.

Herkes için hayırlısı olsun.

++

Eğer bir bölümden ya da meslekten soğumak istiyorsanız ilgili bölüm/meslekte onlarca insan bulabilirsiniz. Problem yaşayan insanlar her yerde, herkes her şeyden şikayetçi. TUS forumlarına girdiğinizde hemşirelerden daha az para kazandığını söyleyen ve sizi bırakın Tıp yazmayı hastalansanız dahi Tıp Fakültesinin önünden geçirmeyecek şekilde bölümden soğutabilirler.

Aynı şeyler Diş Hekimliği için de geçerli. Ben forumda ısrarla ehvenişer diye bahsediyorum. Bugün ülke kötü durumda ama kötünün iyileri var. Sivrilmeyene hiçbir yerde mama yok.

Bahsedildiği kadar başvuran aday yok atamalara ve bahsi geçen kontenjanlar son 1-2 yılda arttırıldı. 2017 yılında sağlık bakanlığı "Aile Diş Hekimliği" sisteminin fizibilite çalışmalarına devam edemedi. Bunun sebebi YETERSİZ DİŞ HEKİMİ SAYISI idi.

Geçen ay sağlık bakanlığına bağlı olarak " Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanlığı " kuruldu ve Aile Diş Hekimliğiyle ilgili çalışmalar başlatıldı. 2023 Strateji Planında bu var.

Problem yaşamıyor muyuz? Yaşıyoruz. Sadece problem mi yaşıyoruz, elbette hayır.

++
    MEZUNİYET SONRASI AKIBET MERAK EDİLİYOR.

DUS

- Fakülteden mezun olduğunuz yıl(2020’de mezun oldunuz 2020 DUS’una) ya da sonraki yıllarda orası size kalmış "Dişte Uzmanlık Sınavı"na girebilirsiniz. 8 anabilim dalı mevcut, 9. sunun bu yıl hekim alması bekleniyor: Oral Patoloji.

Bahsedilen ve her yerde okuduğunuz sayılar maalesef şehir efsanesi.

Sınava 2019 yılında 4224 aday girdi.

Birinci abimizin sonucundan bakabilirsiniz.https://www.dusdata.com/wp-content/uploads/2019/10/2019_dus_birincisi.jpg

Toplam 588 Diş Hekimi uzmanlığa yerleşti.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2019/DUS/TERCIH/sayisalbilgiler09122019.pdf

Yüzdelik olarak adayların %13'ü uzmanlık eğitimi kazanmaya hak kazanmış. Sizleri farklı sayılarla manipüle ediyorlar biliyorum bu yüzden bunları kanıtla sunmak istedim.

Yerleştiğiniz fakültede araştırma görevlisi diş tabibi olarak eğitim almaya başlıyorsunuz, ortodonti ve cerrahi 4 yıl diğerleri 3 yıl olmak üzere araştırma görevlisi + döner sermaye şeklinde maaş alıyorsunuz. Döner sermaye ile veya fakülteye göre değişir.

Şu an araştırma görevlisi maaşı 7 bin tl, dönerden gelen ücretler 0-3 bin tl arası değişiyor. Yani 7-10 bin tl.

DOKTORA

Akademisyenliğe açılan yol.. İlgili fakültelerde açılan doktora programına başvuruyorsunuz kabul alırsanız eğitime başlıyorsunuz fakat buradan aldığınız eğitim sonunda PhD (Doktora) ünvanına sahip oluyorsunuz. UZMAN DİŞ HEKİMİ OLMUYORSUNUZ. Doktora eğitiminde bir maaş almıyorsunuz.

AÇIKTAN ARAMA KURASI
    Yıl içerisinde 3 veya 4 defa hiçbir ön koşul ve sınav olmaksızın açıktan arama kuralarıyla tabip, uzman tabip, diş tabibi ve uzman diş tabibi ataması gerçekleşmektedir. Ortalama her yıl 1000 ila 1200 arası toplam diş tabibi/uzman diş tabibi atanmaktadır. Doğu illerini tercih ettiğinizde yerleşme ihtimaliniz daha yüksek olmakla birlikte UZMAN DİŞ TABİBİ açığından dolayı o konuda çok daha avantajlısınız.

Döner puanına göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 7-8 bin tl alınıyor. Devlette agi, ünvan vs durumuna göre işler değişiklik gösteriyor. Sabit maaş 5900 tl. İlaveler her ay değişir.

ÖZEL SEKTÖR
    Ağız Diş Sağlığı Merkezleri, Diş Hastaneleri/Poliklinikleri vs talep edildiğiniz her yerde çalışabilirsiniz. Mecburi şark göreviniz yok bu yüzden özgürsünüz. Bu kimine göre dezavantaj olsa da birçoğumuz için avantaj.. Bu konuda maalesef ortaya atılan bir şehir efsanesi var "asgari ücret" bla bla nokta kom.. Kim diyorsunuz, filanca cart curt.. Yahu tamam biliyoruz bu ülkenin ekonomisi berbat hep birlikte aynı ülkede yaşıyoruz ama mağduriyeti dile getirirken abartırsanız hem biz haklı şikayetlerimizde mağdur oluyoruz hem de insanlar yanlış yönlendiriyor.

Bir kişi üzerinden örnek vermem gerekirse, Temmuz 2019 mezunu bir Diş Tabibi eylül ayında Mecidiyeköyde özel bir diş kliniğinde göreve başladı. Zaten özel sektörde bilmediğiniz bir detay var. Her ne kadar çoğu işi bildiğimizi düşünsek de internlük mevzusundan sonra öğrenilecek daha çok şey var. İlk başta 2 ay hasta ve tedavi gözlemi yapılıyor. Bu süreçte bu abimiz 3800 tl maaşla çalıştı fakat hasta bakmıyordu. Ocak ayında hasta kabule başladığında aylık kazancı 7500 tl oldu. Sabit 6 bin + prim alıyor. Ortalama 7.5 diyelim. Bundan sonrası size kalmış. Siz kendinize ne katarsanız o kadar çok hem hastalar tarafından hem de klinikler tarafından talep edilen hekim olursunuz.

MUAYENEHANE
    Gelelim bence mesleğin yaşayan ve en kaymaklı yerine. Hepimizin hayali doğru yerde, doğru zamanda belki doğru kişilerle kliniğimizi açmak. Konum sınırlandırması yok ve yakın gelecekte de böyle bir tehdit yok. Çünkü hastaların %70'i devlet yerine özeli tercih etmeye devam ediyor. Tabiplerimizin de %60'tan fazlası özel sektör istihdamından yararlanıyor.

Türk Diş Hekimleri Birliği'ne kayıt olup yıllık bir aidat ödedikten sonra muayenenin içindeki şartları sağladıktan sonra hasta kabulüne başlayabilirsiniz. Elbette burada muayenecilik yönetimi hekimliğin yanında ticari zeka ve yönetim de ister. İşin zor kısmı bu. Güzel kısmı ise size sınıf atlatacak kadar para kazandırması. Diş Hekimlerinin tedavi ücretleri hepinizin malumu. Size dürüstlükle söyleyebilirim ki fiyatların içindeki işçilik kısmı epey fazla.

Orta ölçekte bir muayene açmak bireysel olarak size 250-300 bin tlye patlıyor 2020 şartlarında. Bu arada diş hekimlerine özel krediler mevcut. TDB size bu imkanı sağlıyor Halkbank gerekli fonu veriyor. Ama başta da dediğim gibi klinik açmak aslında bir nevi ticarete atılmak gibi. Doğru zaman ve doğru yer çok önemli hamle. Belki de arkadaşlarınızla birlikte?.. Kim bilir.

++

2017 yılından 2018 yılına geçişte MF-3 puan türünden SAY puan türüne geçilmesi ve kontenjanların arttırılması sıralamaları geriletmişti. Geçen yıl(2019) da neredeyse tamamı aynı şekilde kontenjan artışına gitti.

Bu yılki kontenjan artışının 258'i devlette, 758'i vakıfta..

Tıp için artışın 862'i devlet, 578'i vakıfta..

Vakıf üniversiteleri artık tam burslu öğrenci alırken toplam kontenjanlarının %15'ine yer veriyor. Bunu unutmayalım.

Yeditepe Diş - 7 > 10 (+3 Kontenjan) - 3.5K
    Bezmi Alem Diş - 8 > 14 (+6 Kontenjan) - 10K
    Hacettepe Diş - KONTENJAN SABİT (140) - 13K
    Çapa Diş(İng) - KONTENJAN SABİT (30) - 13K
    Başkent Diş - 6 > 9 (+3 Kontenjan) - 15.2K
    Medipol Diş - 10 > 15 (+5 Kontenjan) - 15.7K
    Başkent Diş(İng) - 4 > 6 (+2 Kontenjan) - 16.9K
    Çapa Diş - KONTENJAN SABİT (160) - 17.6K
    Medipol Diş(İng) - 9 > 14 (+5 Kontenjan) - 17.9K
    Ege Diş - KONTENJAN SABİT (150) - 18.5K
    Marmara Diş(İng) - KONTENJAN SABİT (130) - 19.4K
    Ankara Diş - 160 > 140 (-20 Kontenjan) - 19.6K
    Bahçeşehir Diş - 6 > 12 (+6 Kontenjan) - 19.9K
    Gazi Diş - 120 > 130 (+10 Kontenjan) - 20K

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ribas0 -- 18 Eylül 2020; 21:52:41 >

• Hocam sıralamam 30900 sizce diş gelir mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gelirse gitmeli miyim yoksa bi sene daha denememi mi tavsiye edersiniz. Bu sistemde mezuna kalmak istemiyorum çünkü. Gidebildiğim kadar gitmek istiyorum

• Gelir bence ucundan .

• Hocam selamlar. Ben diş hekimliğinde akademisyen olmak istiyorum. Beni biraz bilgilendirir misiniz?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • peg2002 P kullanıcısına yanıt
    Bingöl ve Kafkas Diş'i yazın. Gelecektir ikisinden biri.
  • Hocam beykent tıp gelir mi 😂

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • drfs kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam,

5 yıl fakülteyi bitirdiğinizde "yüksek lisans" derecesiyle mezun oluyorsunuz.

Ardından ilgili fakültelerde açılan anabilim dallarında(9 anabilimdalımız var) doktora eğitimini tamamlamanız gerekmekte.

Doktorayı bitirdiğinizde PhD ünvanıyla öğretim görevlisi olarak bir fakültede eğitim vermeye başlıyorsunuz. Bunun yanında özel klinikte çalışma imkanı da tanınıyor bir kısıtlama yok kendi fakültenizde de hasta bakabiliyorsunuz.

Bundan sonraki süreç doçentlik, yard doç, profesör şeklinde ilerliyor. Bu durum ulusal ve uluslararası makalelerinize göre şekilleniyor.

Ya da Dişte Uzmanlık Sınavı eğitimi alarak Uzman Diş Hekimi olabilirsiniz bu eğitim sürecinde fakültenizde asistan görevlisi oluyorsunuz. Hem araştırma görevlisi maaşı alıyorsunuz hem de hasta bakarak döner puanı kazanıyorsunuz. Hem de öğrencilerin preklinik eğitiminde eğitmenlik yapıyorsunuz.

• umuuuut U kullanıcısına yanıt
    Gelir hocam, neden gelmesin.. Amma velakin para önemli bir husustur..
  • Konunun başına bir çok şeyi yazmaya çalıştım en merak edilen kısım mezuniyet sonrasıydı. Eğitimle ilgili ya da fakülteyle ilgili sorusu olan varsa dinliyorum.
  • Hocam fakülteleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu bilgilere nereden ulaşabiliriz

• Bearty kullanıcısına yanıt
    Fakültelerin instagram, youtube sayfaları varsa oradan bakabilirsiniz.

Arkadaşlarımın açtığı bir topluluk var orada tanıtım yapmaya başlamışlar, forum.gelecegindishekimleri.com bu adresten bakabilirsiniz.

Unitercihin online fuarına katılabilirsiniz.

• "Dis hekimlerine doktor gozuyle bakılmıyor ,hocalarımda bile bu aşağılık kopmleksini gördüm ." Diye bir yorumm duymustum disi birakan birinden. Gerçekten boyle midir bu

• O arkadaş forumdan biri, 2 yıl önceki yorumu.

Sidik yarışı diye nitelendireceğim afedersiniz bu yarış sadece aday öğrencilerde. Fakültelerde de meslekte de bu genel anlamda yok. Tatlı rekabetimiz hep var.

Diş Hekimleri de deontoloji tüzüğüne göre hukuken hekimdir/tabiptir/doktordur.
    Tıp Hekimlerine de saygımız sonsuzdur.
    Onlar olmasa biz de olmazdık.

2 farklı fakülte, 2 farklı bölüm olsa da kalpler beraber.

• hocam siz baska bişey okuyordunuz önceden 3.sınıfta bırakmıssınız galiba kac yasında ne okudunuz neyi bıraktınız

• shelveyy S kullanıcısına yanıt
    İTÜ-Kimya Mühendisliği’ni bıraktım, 21 yaşındayken.

• ozelde yuzde elli burslu dis okunur mu hocam

• Hocam bunun aynısını tıp içinde yapabilir misiniz?

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.