Şimdi Ara

Disk Boyutunu Büyütmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
4.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bu konuyu 2.defa açıyorum çünkü sorunumu çözemedim..

Windows dosyalarının bulunduğu C -yerel diski 20 gb boyutunda ve bunun boyutunu büyütmek istiyorum.(Harddiskimde 30 gb boş yer var) Bu işlemi yapmak tehlikeli mi ? Tehlikeli ise aklıma başka bir çözüm yolu geldi. Sanal bellek yetersizliği diye uyarılar alıyorum,eğer disk boyutunu büyütemessem regeditten bu uyarıları kapatıp xp cd'si ile ya da bilgisayar yönetiminden yeni bir disk oluşturmayı düşünüyorum. Ama benim için önemli olan C yerel diskini 20 gb'tan 40 gb 'ye yükseltmek...

Şimdiden teşekkür ederim.

• sanal bellek yetersiz diyor ise bunun Cnin boyutu ile alakası dolaylı olarak var,direk olarak değiL.
    Sanal bellek yetersiz diyor ise bilgisayarındaki ram ler yetersiz ama sen buna kendi hdd den yer ayırarak takviye yapıyorsun, windows üzerinden bunu arttırmayı deneyebilirsin ama sonuçta bu da biryere kadar sana fayda sağlar.

Disk boyutunu arttırmaya gelince, partition magic ile bu dediğini yapabilirsin.Normalde dosyalarının bozulmaması lazım ama açıkcası dolu bir hdd de ben hiç kullanmadım o yüzden kullanan arkadaşların yorumlarını beklersen daha sağlıklı olacaktır.
  • sanal bellek boyutunu büyütebilirsin. bunun için bilgisayarım -->özellikler--->gelişmiş--->performans--->gelişmiş sekmesine git. buradan sanal bellek boyutunu değiştir. ikinci diski panelden seç, özel boyut de ihtiyacın olan değeri yaz , ayarla dedikten sonra tamam deyip çık restart isterse restartla. iki sanal bellek performansı oldukça yükseltir. windows diskinden bölüm büyüklüklerini değiştirmeyi denemedim. partition magic veya acronis disk director ile çok daha rahat bölüm boyutlarını değiştirebilirsin.
  • Peki bu sanal bellek tam olarak neyin nesi ?

Başlangıc boyutu 384 mb
    En büyük boyut 768 mb
    diyor...

Başlangıc boyutunu ne kadar büyütmeliyim,bunu yaptıktan sonra bana ne fayda sağlayacak ?
    Diğer bir sorumda Partition Magic ile nasıl büyütebilirim?
  • sanal bellek dedigi aslında ram olarak var olmayan ama ram olarak kullanılabilen yuzeylerdir...
    bunun ıcın hardıskini kullanır isletim sistemi...
    burda esas olan sudur sanal bellegı buyutmen makınana performans katacakmı katmayacakmı?
    nasıl anlarsın!! bak 5400 rmp ve 2mb cache varsa harddiskinde yine bir miktar performans katar ama 10000 rpm hardıskse 16mb cachese ozaman daha baska bir katkısı olur...
    yani anlıyacagın hardıskın yuzeyini ram olarak kullanmaktır..

Duzenleme yaparken anakartın nekadar bellek desteklıyor bu onemli bunu ogrenmelısın once...

zaten 8192nın uzerıne cok gelısmıs bır makınan yoksa cıkamazsın...

en guzeli makinanın donanımsal durumuyla senkronlu yanı optimıze ederek yapmalısın bu ıslemı...

mesela benim makinamda 4096-8192dir ama zaten benim makinamda 4gb ram oldugu ıcın bu bir sorun teskıl etmemektedir(hdd 400gb)... sen burada anakartının max bellek destegını ogrenmelısın donanımlarının (Ozellıkle Hdd) yapısını bılmelısın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastery -- 12 Şubat 2008; 15:03:45 >

• ben de başlangıç boyutu 1152
    en büyük boyut 2304 olarak ayarlanmış.sen de ramin ne kadar ise mesela 1gb diyelim.başlangıcı 1536 max 3072 olsun yani ram miktarının tam 1.5 katı olarak ayarla güzel performans alırsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 12 Şubat 2008; 15:07:12 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: mesuthaksoy

ben de başlangıç boyutu 1152
    en büyük boyut 2304 olarak ayarlanmış.sen de ramin ne kadar ise mesela 1gb diyelim.başlangıcı 1536 max 3072 olsun yani ram miktarının tam 1.5 katı olarak ayarla güzel performans alırsın.

Bilgisayarımda 768 Mb ram var ve bunun 384 kullanılıyor.
    Fakat siz 1.5 katı olarak ayarla demişsiniz.En büyük boyut 768 iken bunu nasıl büyütecem ki?
    Ayrıca bunu yaparsam ram sadece windows için mi kullanılacak? Bilgisayarımda Pardus'te yüklü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 12 Şubat 2008; 15:19:54 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hard Disk Sağlığı düzeltmek
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: mastery

sanal bellek dedigi aslında ram olarak var olmayan ama ram olarak kullanılabilen yuzeylerdir...
    bunun ıcın hardıskini kullanır isletim sistemi...
    burda esas olan sudur sanal bellegı buyutmen makınana performans katacakmı katmayacakmı?
    nasıl anlarsın!! bak 5400 rmp ve 2mb cache varsa harddiskinde yine bir miktar performans katar ama 10000 rpm hardıskse 16mb cachese ozaman daha baska bir katkısı olur...
    yani anlıyacagın hardıskın yuzeyini ram olarak kullanmaktır..

Duzenleme yaparken anakartın nekadar bellek desteklıyor bu onemli bunu ogrenmelısın once...

zaten 8192nın uzerıne cok gelısmıs bır makınan yoksa cıkamazsın...

en guzeli makinanın donanımsal durumuyla senkronlu yanı optimıze ederek yapmalısın bu ıslemı...

mesela benim makinamda 4096-8192dir ama zaten benim makinamda 4gb ram oldugu ıcın bu bir sorun teskıl etmemektedir(hdd 400gb)... sen burada anakartının max bellek destegını ogrenmelısın donanımlarının (Ozellıkle Hdd) yapısını bılmelısın...

Bütün bunları öğrenmem hem gelişmem için hemde sorunumu çözmem için önemli.
    Ama nasıl ? Tüm bunları gösteren bir yazılım varmı ?
    Ben yapılarını bilmiyorum sadece bunlar biliyorum:

Harddisk 80 gb
    Ram 768 mb
    Cpu 2.40 ghz

• Sanal bellek işletim sistemini özgü birşey.Linux kullanır mı bilemiyorum çünkü hiç Pardus kullanmadım.
    Ayarları değiştirme olayına gelince, sen bana güven ve aynen dediklerimi yap.
    başlangıç boyutunu 1152 ve en büyük boyutu da 2304 olarak ayarla.ve ayarla butonuna bas ve o pencereden çık.
    resimde gösterdim ayarlanacak yerleri
     Disk Boyutunu Büyütmek
  • windows için olan sanal bellek pardus için kullanılmaz. eğer ikinci bir sanal bellek oluşturuyorsan 1.5 katı olarak ayarlamana gerek yok. ama bir tane kullanacaksan en az 1.5 kat yap. daha önce de dediğim gibi farklı bir bölüme (pardus kurulu olmayan) ikinci bir tane daha yap mesela 768-1024 gibi. eskisini (c diskindeki) çok fazla büyütürsen iki veya daha fazla parçaya ayrılabilir. bu da performans kaybettirir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mesuthaksoy

Sanal bellek işletim sistemini özgü birşey.Linux kullanır mı bilemiyorum çünkü hiç Pardus kullanmadım.
    Ayarları değiştirme olayına gelince, sen bana güven ve aynen dediklerimi yap.
    başlangıç boyutunu 1152 ve en büyük boyutu da 2304 olarak ayarla.ve ayarla butonuna bas ve o pencereden çık.
    resimde gösterdim ayarlanacak yerleri
     Disk Boyutunu Büyütmek

Sizin kullandığınız Ram 4 gb olduğundan dolayı sorun yaşamıyorsunuz. Ben
     Disk Boyutunu Büyütmek
    sorunla karşılaştım.

• quote:

Orjinalden alıntı: sabata

windows için olan sanal bellek pardus için kullanılmaz. eğer ikinci bir sanal bellek oluşturuyorsan 1.5 katı olarak ayarlamana gerek yok. ama bir tane kullanacaksan en az 1.5 kat yap. daha önce de dediğim gibi farklı bir bölüme (pardus kurulu olmayan) ikinci bir tane daha yap mesela 768-1024 gibi. eskisini (c diskindeki) çok fazla büyütürsen iki veya daha fazla parçaya ayrılabilir. bu da performans kaybettirir.

Walla aklım karıştı. Fakat daha önce sorduğum sorunun yanlış olduğunu anladım. Çünkü ben sadece C diskinin boyutuyla oynuyorum Pardus kurulu olan disk ise windowsta görünmüyor. Ben biraz araştırdım sanal bellek için:takas alanı (swap)falan diyor.Benim bildiğim swap mbr ayarlamak için Linuxta kullanılır.Fakat bu farklı birşey galiba...

• buradaki sanal bellek pagefile.sys (klasör seçeneklerinden korunan işletim sis. dosyalarını göster dersen c: altında görünür) bu linux swap dosyasından biraz farklı. disk birleştiricisinde yeşil rekle görünen yerdir. hata mesajına gelince görünüşe bakılırsa sistemindeki boş alan pagefile için oluşturmak istediğin miktar boş alanı geçiyor. bu durumda a: windowsun görebildiği ayrı bir bölüme ikinci bir tane oluşturman. b: partition magic ile (resize partition seçeneği ile) veya acronis disk director ile d: diskinden c: diskine boş alan kaydırman. bu arada boş alan var dediğin bölüm linux kurulu olan alan ise olmayabilir. çünkü aynı dosya sistemlerini kullanması gerekir.
  • Bilgisayarımda 3 işletim sistemi vardı ;
    Xp,Vista,Pardus

Xp'yi repair etmem sonucunda vista ve pardus mbr'leri yok oldu.Xp Vista'nın (G:) Diskini tanıyordu.Benim ekran kartı düşük olduğundan Vistayı kaldırmayı düşündüm ve G yerel diskini biçimlendirip/sildim. Vista için ayırdığım yer 30 gb idi.Şimdi aklımda C yerel diskini büyütüp,Pardus mbr'sıni tekrar yüklemek.

hata mesajına gelince görünüşe bakılırsa sistemindeki boş alan pagefile için oluşturmak istediğin miktar boş alanı geçiyor.

demişsiniz;

peki bunu daha düşük bir boyut yapsam ?

Aslında ben hala tam olarak anlayamadım disk boyutunun dolu olması neden sanal bellek uyarısına yol açtı ?
    Ondan önce doğru olduğunu düşündüğüm disk yetersizliği uyarısı gelmişti. Şimdi en çok merak ettiğim sanal belleğin boyutunu yükseltirsem bu bana ne sonuç vericek ve partition magic ile disk boyutunu büyütebilirmiyim?

• yukarıdaki resime dikkat edersen. pagefile 1152-2304Mb. yani c bölümünde her halükarda 1152MB büyüklüğünde bir pagafile olacak. ikinci miktar ise bu pagefile dosyasının ulaşabileceği en yüksek değerdir. yani ihtiyaca göre bu 1152MBlik dosya 2.3GBye kadar çıkabilir. Bunun çalışma mantığı basittir. görev yöneticisinde bellek boyutu seçeneğinin yanına bir de vm boyutunu göster de. (görünüm--->sütun seç). burada bellek RAM'a karşılık gelir vm de pagefile'ye. bir program veya servis aktif iken büyük oranda RAM üzerinden çalışır. ama bellek ihtiyacı fazla olan başka bir programı çalıştırırsan ilk açtığın program geri plana düşüp bellekten pagefile dosyasına kayar. bunu için en güzel örnek sql dir. sql bilgisayarın başlangıcında 30MB RAM kullanımıyla başlar sonra bu 6MB'ye düşer. burada fark yaratan 24MB pagefile dosyasına kaydırılır.

•  Disk Boyutunu Büyütmek

Resize/Move seçeneğine tıkladığımda karşıma bu ekran geliyor...
  • şu an mantığı daha iyi anlıyor gibiyim ama benim anladığım sadece ram'in görevi galiba (sanal bellekte ram'in bir görevini üstleniyormuş gibi) şimdi ben photoshopu açtığımda Cpu kullanımı artıyor.Ayrılmış Bellek:419'dan 496 ya kadar çıkıyor. Yorumunuzu birkez daha okudum şimdi daha iyi anladım bellek yetersiz kalınca pagefile dosyasına ihtiyaç duyuluyor.

(görünüm--->sütun seç). burada bellek RAM'a karşılık gelir vm de pagefile'ye. bu seçenekleri bulamadım

Kusura bakmayın sizi de yordum
  • görev yöneticisi---->işlemler--->görünüm--->sütun seç--->sanal bellek

Disk Boyutunu Büyütmek
  • Tşk ederim Vm boyutu:596 K diyor.

Bir de sanal bellek boyutunu ne kadar yükselticemi ve partition magic ile disk boyutunu nasıl büyüteceğimi söylerseniz sevinirim.
  • partition magic de bunu sihirbaz(wizard) ile yapman gerek; pmagic kullanmayalı çok oldu. acronis te increase free space seçeneği ile yapılıyor. pmagic de bu var mıydı hatırlamıyorum. biraz kurcala. sanal bellek ayarlamayı yukarıda anlattım. diğer diskin üzerine 768-1024 veya 1155 gibi bir oranda ayırırsan belki de diski büyütmen gerekmez.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.