Şimdi Ara

Diyelim ki seninle çok iyi bir şey yapıyoruz ama sen ödül umarak yapıyorsun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
1.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Diyelim ki seninle çok iyi bir şey yapıyoruz ama sen ödül umarak yapıyorsun bense hiçbir şey beklemeden. Sence hangimiz daha ahlaklı veya vicdanlıyız? O halde ateistin teistten daha yüksek bir ahlak ve vicdan seviyesini temsil edebileceğini kabul eder misiniz? O halde ateisti neden yakıyor? Neden vicdana, ahlaka, sevgiye değil de bir güce tapınıp onu övmeye değer veriyor? Tanrının kendisi acaba ne kadar ahlaklı? (Çünkü Kitapda Tanrıya’a inanmayanların iyi amellerinin de boşa gideceği yazıyor.
    Tanrının emriyle vicdanın çelişse ne yaparsın? Örneğin sen tanrı olsan, iyi birini bile sadece inanmadığı için sonsuza kadar ateşlerde yakar mıydın?"

• Siz hakkaten ateistlerin yaptığı eylemlerin arkasında 'iyiliğin salt kendisi'nden başka bir motivasyon olmadığını falan mı sanıyorsunuz?

Cennet ve cehennem, tüm şâşâsıyla zihinlerde somut bir şekilde ödül/cezanın en büyük temsilcisi olarak yer edinmiştir, bu doğru. Fakat bu ödül/ceza umudu/korkusuyla, kulun acizliğinin ve haddinin farkında olarak yaptığı her eylem, ateistin 'bu eylemin ve yardımın sahibi benim ve sana 'karşılıksız' lutfediyorum!' tutumundan hayırlıdır. Bu bir çeşit Tanrı olmak iddiasıdır. Karşılıksız herhangi bir şey yapabilecek şekilde, yüce bir varoluşa sahip olduğunu zannetmektir. Hatta iyiliği kendisinin yaptığını söyleyecek kadar da kibirli olmaktır.

Öte taraftan kendi nefsinin nasıl işlediğinin farkında olup, yaptığı iyiliği bile kendisine Allah'ın lutfettiğinin bilincinde olan birinin, 'ben karşılık beklemiyorum' kibri içinde olması mümkün değildir. Ancak karşılıkların en yücesi olan, O'nun rızasını umması düşünülebilir.
  • Sözlerin beşyüz kere tekrarlandı.
    Zeka düzeyleri bu cümleleri anlamayacak kadar düşük hocam.
    Beyinler çocukluktan itibaren baya bir yıkanmış.
  • yine geniş düşünmüyorsun farkındasın değil mi?

yaptığımız iyilikleri "ödül almak için" yaptığımızı nereden biliyorsun? ben cevap vereyim;
    bilmiyorsun, uyduruyorsun.
    birşey uyduruyorsun, arkasından da uydurmana yönelik fikir üretip kendini haklı çıkarıyorsun..kusura bakma böyle bir dünya yok, geniş düşünmeyi dene biraz ufkun açılacak emin ol
  • Benim o işi yaptıktan sonra ödül umuyor olmam, ödül olmasaydı kesinlikle yapmayacak olduğum anlamına mı gelir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: chtsydn

Benim o işi yaptıktan sonra ödül umuyor olmam, ödül olmasaydı kesinlikle yapmayacak olduğum anlamına mı gelir?
    Namaz kılar mıydın ya da oruç tutar mıydın? Şu an yapıyor musun bu dediklerimi?

Ayrıca son dediğim kısımlara neden yanıt vermiyorsunuz?

Örneğin sen tanrı olsan, iyi birini bile sadece inanmadığı için sonsuza kadar ateşlerde yakar mıydın?
  • Hiç bir şey beklemeden bir şey yapmak diye bir şey yoktur. Motivasyonun neyse ödülün de odur.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mr.jk

yine geniş düşünmüyorsun farkındasın değil mi?

yaptığımız iyilikleri "ödül almak için" yaptığımızı nereden biliyorsun? ben cevap vereyim;
    bilmiyorsun, uyduruyorsun.
    birşey uyduruyorsun, arkasından da uydurmana yönelik fikir üretip kendini haklı çıkarıyorsun..kusura bakma böyle bir dünya yok, geniş düşünmeyi dene biraz ufkun açılacak emin ol
    Geniş düşündüğüm için öyle bir varsayım yaptım zaten, ama bunu senin anlaman olanaksız gibi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Ne Demek Şimdi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: HIGHER

Namaz kılar mıydın ya da oruç tutar mıydın? Şu an yapıyor musun bu dediklerimi?

Ayrıca son dediğim kısımlara neden yanıt vermiyorsunuz?

Örneğin sen tanrı olsan, iyi birini bile sadece inanmadığı için sonsuza kadar ateşlerde yakar mıydın?

Alıntıları Göster
    Son dediğin kısmı nereden çıkardın bilmiyorum ama madem cevap istiyorsun vereyim. Tanrı çok iyi birini sadece inanmadığı için sonsuza kadar ateşte yakacağını söylemiyor ki burada çok iyi den kastınız nedir onu da belirtmeniz gerekir.

Sen neden benim sorumu yanıtlamıyorsun? Ödül umuyor olmam ödül olmasaydı yapmayacak olduğumun ispatı mıdır?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Siz hakkaten ateistlerin yaptığı eylemlerin arkasında 'iyiliğin salt kendisi'nden başka bir motivasyon olmadığını falan mı sanıyorsunuz?

Cennet ve cehennem, tüm şâşâsıyla zihinlerde somut bir şekilde ödül/cezanın en büyük temsilcisi olarak yer edinmiştir, bu doğru. Fakat bu ödül/ceza umudu/korkusuyla, kulun acizliğinin ve haddinin farkında olarak yaptığı her eylem, ateistin 'bu eylemin ve yardımın sahibi benim ve sana 'karşılıksız' lutfediyorum!' tutumundan hayırlıdır. Bu bir çeşit Tanrı olmak iddiasıdır. Karşılıksız herhangi bir şey yapabilecek şekilde, yüce bir varoluşa sahip olduğunu zannetmektir. Hatta iyiliği kendisinin yaptığını söyleyecek kadar da kibirli olmaktır.

Öte taraftan kendi nefsinin nasıl işlediğinin farkında olup, yaptığı iyiliği bile kendisine Allah'ın lutfettiğinin bilincinde olan birinin, 'ben karşılık beklemiyorum' kibri içinde olması mümkün değildir. Ancak karşılıkların en yücesi olan, O'nun rızasını umması düşünülebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E57029DB9 -- 27 Nisan 2019; 13:36:50 >

• quote:

Son dediğin kısmı nereden çıkardın bilmiyorum ama madem cevap istiyorsun vereyim. Tanrı çok iyi birini sadece inanmadığı için sonsuza kadar ateşte yakacağını söylemiyor ki burada çok iyi den kastınız nedir onu da belirtmeniz gerekir.

Sen neden benim sorumu yanıtlamıyorsun? Ödül umuyor olmam ödül olmasaydı yapmayacak olduğumun ispatı mıdır?

Alıntıları Göster
    Kim imanı inkar ederse, şüphesiz amelleri boşa gider. O, ahirette de kaybedenlerdendir.’’ (Maide:5)
    Cennet ve dışında bir yer yok, kaybeden dediğine göre nereye gideceği belli.

‘’ Allah, erkek münafıklara, kadın münafıklara ve kâfirlere, içinde ebedî kalmak üzere cehennem ateşini va’detti. O, onlara yeter. Allah, onlara lânet etmiştir. Onlar için sürekli bir azap vardır.’’ (Tevbe:68)

Bu arada hem lanet ediyor, hem de cehenneme atıyor.

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

O soruyu sormamın mantığı başka bu arada, anlamadığın için onu es geçtim.

• Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp aynı konuyu açmaktan daha kötü değil
  • quote:

Geniş düşündüğüm için öyle bir varsayım yaptım zaten, ama bunu senin anlaman olanaksız gibi.

Alıntıları Göster
    geniş düşünebilsen insanların kafasındakileri okuma gibi bir facia üzerinden fikir üretmezdin..sadece kendi düşünme yeteneğine göre fikir oluşturuyorsun, halbuki kimsenin insanın içini okuma kabiliyeti yoktur biliyorsun değil m?
  • quote:

quote:

O soruyu sormamın mantığı başka bu arada, anlamadığın için onu es geçtim.

Alıntıları Göster
    Cevabım beni haksız çıkartıyor desene şuna.

• quote:

Cevabım beni haksız çıkartıyor desene şuna.

Alıntıları Göster
    Biraz düşün be, ben öyle düşünsem sonuçta ben de cehenneme gideceğim, niye yalan söyleyim sana.
  • quote:

Kim imanı inkar ederse, şüphesiz amelleri boşa gider. O, ahirette de kaybedenlerdendir.’’ (Maide:5)
    Cennet ve dışında bir yer yok, kaybeden dediğine göre nereye gideceği belli.

‘’ Allah, erkek münafıklara, kadın münafıklara ve kâfirlere, içinde ebedî kalmak üzere cehennem ateşini va’detti. O, onlara yeter. Allah, onlara lânet etmiştir. Onlar için sürekli bir azap vardır.’’ (Tevbe:68)

Bu arada hem lanet ediyor, hem de cehenneme atıyor.

Alıntıları Göster
    Dediğim gibi iyiden kastın ne olduğu da belirtilmeli. Çok iyi bir insan olduğunu düşündüğümüz ateist kişi tamamen art niyetli ve çıkarları için iyi bir insan gibi davranıyor olabilir. İçini bilemeyiz. Gizli gizli yaptıklarını bilemeyiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: mr.jk

geniş düşünebilsen insanların kafasındakileri okuma gibi bir facia üzerinden fikir üretmezdin..sadece kendi düşünme yeteneğine göre fikir oluşturuyorsun, halbuki kimsenin insanın içini okuma kabiliyeti yoktur biliyorsun değil m?

Alıntıları Göster
    İnsanın içini okuması ile alakası pek yok dediğimin, sen ne dediysen ben de ona göre bir şey dedim.
  • quote:

İnsanın içini okuması ile alakası pek yok dediğimin, sen ne dediysen ben de ona göre bir şey dedim.

Alıntıları Göster
    sen "ödül umarak iyilik yapıyorlar" diyorsun..
    ödül umarak yaptıklarını nereden biliyorsun, insanların içini mi okuyorsun????????????

misal ben yaptığım iyiliklerde "cennete gitmek için" yapmıyorum, insani vicdani olarak yapıyorum nolacak şimdi?
    sadece iyilik yaparak da cennete giremezsin yani sadece iyilik yaparak kimse ödül beklemiyor, yaptıkları iyilikleri insani vicdani olarak yapıyor.

• quote:

Biraz düşün be, ben öyle düşünsem sonuçta ben de cehenneme gideceğim, niye yalan söyleyim sana.

Alıntıları Göster
    Senin vermekten kaçındığın cevabı ben vereyim o zaman. Ödül umarak yapmam ödül olmasaydı yapmayacak olduğum anlamına gelmez. Bu da inanan bir insanın ahlakının, ateist olan insanın ahlakına göre sahte olup olmadığını belirleyemeyeceğimiz anlamına gelir. Ateist daha ahlaklıdır veya değildir diyemeyiz.

• quote:

Dediğim gibi iyiden kastın ne olduğu da belirtilmeli. Çok iyi bir insan olduğunu düşündüğümüz ateist kişi tamamen art niyetli ve çıkarları için iyi bir insan gibi davranıyor olabilir. İçini bilemeyiz. Gizli gizli yaptıklarını bilemeyiz.

Alıntıları Göster
    ‘’ Bu gün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helâl, sizin yiyecekleriniz de onlara helâldir. Mü’min kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlarda, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helâldir. Her kim de inanılması gerekenleri inkâr ederse, bütün işlediği boşa gider. Ahirette de o, ziyana uğrayanlardandır.’’ (Maide: 5)

Dikkat edersen yaptıklarından bahsediyor, boşa yapmış olursun diyor, kötülüğü boşa yapmışsın demeyeceğine göre?

(De ki: Size en çok ziyana uğrayanları haber verelim mi? Onlar dünya hayatında iyi işler yaptıklarını sandıkları halde, çabaları boşa giden kimselerdir. İşte onlar, Rablerinin âyetlerini ve Ona kavuşmayı [dirilmeyi, hesabı, ceza ve mükâfatı] inkâr eden, bu yüzden amelleri boşa giden kimselerdir. Onlar için, kıyamet günü, hiç bir terazi tutmayız. [İyilikleri ile kötülüklerini ölçmeyiz çünkü amelleri boşa gitmiştir, tartıya girecek makbul şeyleri kalmamıştır.]) [Kehf 103, 104, 105]

(Kâfirlerin iyi işleri engin çöllerde görünen seraba benzer. Susayan kimse onu uzaktan su sanır; ama yanına varınca, umduğunu bulamaz.) [Nur 39]

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.