Şimdi Ara

DÜŞÜŞ KURALI SORUSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Merak ettiğim problem 500 metrelik bir kuleden 70 kiloluk insan ile 3 kiloluk taşı aynı anda atıyoruz. Bunların yere düşmelerinde hangisi öncelikli olur ?

Benim tahminim ikisi de aynı anda düşer sizin görüşleriniz nedir ?

• dedigin soruyu genellersek sartlara gore degisir. kiloya baglarsak agir olan duser ama soyle dusun 2 kagit parcasi al eline at onlari ikiside farkli zamanda duser. yani isin icinde sadece agirlik yok.
  • Sürtünmesiz bir ortamda, örneğin hava direncinin 0 olduğu bir ortamda her iki cisimde 9,8 m/s^2 lik bir yerçekimi ivmesi ile sürekli olarak hızlanmaya devam eder. Ve cisimlere etkiyen başka bir kuvvet yoktur. Bu sebeple her ikiside aynı sürede yere düşer.
    Ancak işin içine hava direnci girdiği zaman durum farklıdır. Hava direncinin olduğu bir ortanda düşen cismin ivmesi azalırken, hızı artacaktır. Hava direnci ile cismin ağırlığının eşitlendiği anda ise sabit hızla düşüşe devam eder. Aslında hesap yapmak gerekir ama 3 kg'a karşılık 70.000 kg'lık bir cisim daha önce düşecektir. Ancak şunu da unutmamak lazım, havanın direncinin büyüklüğü, düşmekte olan cismin hareket yönüne dik doğrultuda ki en büyük kesit alanı ile doğru orantılıdır.
  • hava direnci eşit olan iki cisim ise yani havayla etkileşime giren alanları eşitse ikiside kilosu ister 7 ister 70000000kg olsun fark etmez aynı anda düşer
  • hava sürtünmesi ve direnç kuvvetleri yoksa ikiside aynı anda düşer kütlenin önemi yoktur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kuantum21

hava direnci eşit olan iki cisim ise yani havayla etkileşime giren alanları eşitse ikiside kilosu ister 7 ister 70000000kg olsun fark etmez aynı anda düşer

hayır yanılıyorsunuz isterseniz hesaplayabiliriz ancak bu şekilde olmaz zira hava direncinin yüzeyi önemlidir ayrıca ağırlık merkesinin noktası düzeşn cismin yönünü değiştirir. Yüzey alanı değiştiğinde havayı yarma oranı değişecektir. yer çekiminden hava sürtünmesine gelirsek aynı yüzey alanına sahip otomobiller ağırlık merkezinin farklılığından dolayı sürtünme direncine karşı koyamadıklarından havalanırlar. Dolayısı ile hava direncinin etkisi olur. Ancak belki bu çok fazla hissedilmeye bilir kısa mesafede. sürtünme, ağırlık, sabit olan yer çekim ivmesi her iki hesaptada aynı çıkabilir. Yani sürtünmenin yüzey alanına etkisi ile ağırlığın değişiminde eşit düşme ihtimalleri var. Cismin hızındaki artış havanın direnci cismin ağılığına eşit oluncaya kadar devam eder. Eşitlik sağlandığında ise cisim limit hıza ulaşmış olur. Limit hızdan sonra cisim hareketini sabit hızla sürdürür.

Bu konuya baktığınızda aslında bunun dışında cisimlerin bile birbiri ile etkileşimi var aslında bizim hesaplamalarımızda yerin cisme olan etkisi ele alınmaz. Yani birbirlerine olan etkisi. İhmal edilir...

• quote:

hava direnci eşit olan iki cisim ise yani havayla etkileşime giren alanları eşitse ikiside kilosu ister 7 ister 70000000kg olsun fark etmez aynı anda düşer

Havasız ortamda bile verdiğin örnekteki kadar, kilo olarak uçurum olan cisimler aynı anda düşmez, kütlesi artan cisminde kendine ait bir çekim kuvveti oluşacaktır, buda düşme süresinde fark yaratır, uzak yıldızların yörüngelerindeki gezegenler, bu çekim kuvvetlerinin yıldız üzerinde yaptığı salınımlardan belirlenmektedir, 10 ile 100 kg arasındaki fark ihmal edilebilir ama 7 ile 70000000 arasındaki fark büyüktür.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

Havasız ortamda bile verdiğin örnekteki kadar, kilo olarak uçurum olan cisimler aynı anda düşmez, kütlesi artan cisminde kendine ait bir çekim kuvveti oluşacaktır, buda düşme süresinde fark yaratır, uzak yıldızların yörüngelerindeki gezegenler, bu çekim kuvvetlerinin yıldız üzerinde yaptığı salınımlardan belirlenmektedir, 10 ile 100 kg arasındaki fark ihmal edilebilir ama 7 ile 70000000 arasındaki fark büyüktür.

G=m1*m2/d^2 olduğu bilindiğine göre ve gnin yani gravitational constant = 6.67300 × 10-11 m3 kg-1 s-2(evrensel çekim sbti) oldu ğu düşünülürse aradaki fark okadar küçüktürkü tartışılacak bi fark yaratması imkansızdır eğer arkadaş yeterli bulmadıysa hesabınıda yapabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuantum21 -- 26 Ağustos 2011; 20:15:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

G m(cisim) m(dünya) . h^-2 =m(cisim). a(cisim)

m cisim gider. yani çekim kuvveti kütlesiyle artar ama kütlesiyle ivmesi ters ortantılı olduğundan sabit sayı elde edilir.

bu da 7 ile 7^50 kg luk cisimler aynı anda atılırsa aynı anda yere düşerler sonucunu doğurur. (yani bence )

• quote:

doğru
  • Takipteyim. İlgimi çekti.
  • mesajlar için teşekkürler arkadaşlar
    merak ettiğim bir soruydu sayenizde öğrenmiş oldum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.