Şimdi Ara

e-ticaret sitelerindeki mantık hatası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

şimdi efendim ben telefonumu bir eticaret sitesi üzerinden 1000tl karşılığı satışa çıkardım diyelim. ilanı verirken dedi ki; kdv+hizmet bedeli+diğer kesintiler için senden %9 tahsil edeceğiz, eline 910tl geçecek. ok dedik yayınladık. bilgisayar telefon gibi ürünlerde kdv %8e düşürülmüş, bu bilgi cebimizde dursun.

- ahmet telefonu satın aldı. ahmet'in kredi kartından 1000tl eticaret sitesine tahsil edildi. provizyon değil, paranın site üzerine aktarımı tamamlandı. (pazartesi)
    - site bana dediki ürünü sattık, kargola. (pazartesi)
    - ben telefonu kargoya verdim. (salı)
    - telefon ahmet'in eline ulaştı. (perşembe)
    - ahmet site üzerinden ürünün eline ulaştığı ve herşeyin uygun olduğunu bildirdi.(perşembe)
    - 910tl eticaret sitesi gönderen olacak şekilde benim hesabıma geçti. (cuma)

herşey normal görünüyor, sanki kafa karıştıracak bir durum yok gibi. halbuki kafamda deli sorular;

1. bu kesilen %9'un için vergi olduğunu düşünmüyorum. çünkü kdvsi ödenen bir ürünün gelir vergisi de ödenmeliydi. gelir vergisi aşağı yukarı %20 civarında. hadi ikinci elde, atıyorum, %5 olsun. ey site; sen paranın 910tl'sini bana ödedin, zamanı gelince 1000tl'nin gelir vergisini nasıl ödeyeceksin. 90tl karşılığı sattığın hizmetin içerisinde bir kdv ve gelir vergisi var elbet tamam ama bu satılan ürünün değil, 90tl'nin vergilendirmesi.

2. ahmet'in kredi kartından 1000tl'lik satın alma işlemi yapıldı. satın alma olmayıp havale, eft, nakit çekim, avans vb olsaydı kredi kartına ekstra ücret yansıtılırdı. demekki sen "bankaya göre" 1000tl'lik ürün sattın. bu durumda nasıl oldu da "yahu ben aracıyım, anapara bana gelmedi ki ne vergisi" diyebildin. kanaatimce bu soruda dananın kuyruğu kopuyor.

3. pazartesiden cumaya kadar parayı elinde tuttun, bu parayı faizde vs işlettin mi, işletmediysen keriz misin, işlettiysen çaktırmadın mı yoksa bir raconu var ve faiz için bankaya ödenen stopaj dışında başka bir vergi mi verdin, para arafta beklerken durumu nedir? bu soru da önemli.

bonus soru: tüzel bir kimlikten bana gelen 910tl'nin olayı nedir? arkadaşına para göndermek gibi birşey değildir herhalde.

aydınlatırsanız sevinirim.

• fena tespitler cevapları da varsa alırım bir dal
  • fazla şeyetmemek lazım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam ikinci el ürünün kdv si olmaz.o site sadece komisyonun vergisini öder

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olayi yanlış anlamissin. Sattigin 1000 tl tutarindaki urunun kdv si seni ilgilendirir. Adamlar senin vergini niye odesin. Aldiklari komisyon bu adamlarin geliri. Onun vergisini ödüyorlar sadece. E-ticaret sitelerinden duzenli satis yapanlara maliyenin ulastigina dair haberler cikmisti bi ara

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Satylan ürünün faturasyny site de?il satycy kesiyor. Yani tüm vergilendirmeler satycyda yine. Site komisyonunu alyr kenara çekilir gerisine kary?maz. Daha önceden bu tür sitelerden ürün aldyysan sürekli satycyya ait bir i? yerinden faturaly geldi?ini görürsün zaten n11, gittigidiyor v.s. fatura kesmez...
  • Vergi dediği komisyondan kazancın vergisi. Yani site gelir vergisi olarak 90 liranın yüzde 20sini öder. Havuza gelen parayı işletiyorlardır ama bilemiyorum. Ben olsam işletirim. Gelir vergisini sadece komisyonu baz alarak ödemesi de başka mevzu ama açıklamam onu Bilen biliyordur zaten

Edit: 2. el ürünün vergisi olmaz diye bir şey yok. Vergisi olur. Her kazancın vergisi vardır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Mühendis -- 29 Ocak 2016; 11:01:16 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yalnız belli bir ürünü geçtikten sonra bunu bildirip parasını ödemen lazım diye biliyorum.

Kvd'yi o değil sen ödüyorsun. Yine kendine 90 lira almış, az mı soymuş bilemedim.
  • Ürünleri ikinci el olarak sattığınızda bir sıkıntı yok. Aracı kurum görevi görüyorlar sadece. Ama sıfır ürün satıyorsanız, bunu faturalandırılması gerekiyor. Faturasız, vergisiz satmak sözde suç. Geçtiğimiz senelerde bununla ilgili bir kanun çıkarttılar. Bunu site değil, sizin sattığınız ürün ile faturasını göndermeniz gerekiyor. Siteler hizmet satıyor, bunu ücretlendiriyor ve parayı kullandıkları doğru. Günde binlerce, yüzlerce işlemin parasını ne kadar geç gönderirlerse o kadar karlı onlar için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gamefry -- 29 Ocak 2016; 11:31:42 >
  • arkadaşlar bir yanlış anlaşılma oldu galiba. tutun ki ben yurtdışından iphone getirdim ve sahibinden.comda gittigidiyorda vs satıyorum diyelim. benim tüzel bir kimliğim yok, fatura kesemem ki. eticaret sitesinin bunu hallediyor olması lazım.
  • bir de 910 lira ilk önce eticaret sitesinin hesabında alıcı onaylayana kadar bekletiliyor. Bu emanet para giriş çıkışına ne deniyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.