Şimdi Ara

Ebru Dersleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
199
Cevap
1
Favori
27.287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Birbiri içine geçmiş, ancak karışmamış, bakışla ayırdedilebilecek şekilde duran renk ve şekillere "EBRU" denir. Sanat olarak EBRU, su üzerine serpiştirilen sıvı boyanın rasgele bezendiği şekillerin ve bu şekillere müdahele edilmesiyle meydana gelen figürlerin kağıda aktarılarak sergilenmesidir. Ebru sanatının diğer bir özelliği de geleneksel Türk el sanatlarından olmasıdır.

Birçok eski eserde süsleme amacıyla kullanılan ebru, geleneksel el sanatlarımızdan olmasına rağmen yakın zamana kadar unutulma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Dünya çapında çeşitli milletler tarafından sahiplenmeye başlanmış, bazı ülkelerde (Fransa da özelliklle) Ebru yapımı sırasında kullanılan malzemeleri üreten firmalar boy göstermişti. Ebru sanatında son devrin piri merhum Mustafa Düzgünman gerek yetiştirdiği öğrencilerle gerek bu sanata kazandırdığı anlayışla manevi hazinelerimizden birinin payidar kalmasında büyük rol oynamıştır.

YAPIM TEKNİĞİ
    1-Ebru yapımına başlamadan önce tekne kitreli su ile doldurulur.
    Ebru teknesi basitçe alüminyum bir baklava tepsisi gibidir. Kitre bir bitkinin özü olup baharatçılarda (aktarlarda) plaka tabir edilen tarzda satılır. Silme bir avuç veya tepeleme iki çoba kaşığı kitre iki litre kadar su içinde 2, 3 veya 4 gün bekletilerek kitrenin su içinde iyice şişmesi sağlanır. Şişen kitre su içinde el ile yoğurularak suya karışması sağlanır. Kitreli su boza kıvamında veya az seyreği olmalıdır. Hazırlanan sıvı ince bir tülbent ile süzülerek temizlenir. Son haliyle tekneye yavaşça (köpürtmeden) boşaltılır.
    Ancak günümüzde toz haline getirilip piyasada satılan kitreler 1 gün dinlendirmeyle de kullanılabilmektedir.

2-Ebru yapımında toprak boya kullanılır.
    Değişik renklerde toprak boyalar ayrı ayrı iki cam yüzey (veya seramik, krom) arasında iyice ezilir. Ezilme esnasında hafif su katılır. Ezilme sonrasında meydana gelen çamur benzeri boyaya sığır ödü katılarak 15 gün veya bir ay kadar bekletilir.Boyanın öd asidiyle pişmesi sağlanır. Beklemeden sonra mamül sulandırılarak kullanılır. Boya açılmıyorsa öd katılır. Rengi açmak için su kullanılır.

3-Bir ebru bir defa yapılabilir.
    Hazırlanan boyalar fırça ile serpilir veya metal çubuk yardımıyla daha önce hazırlanmış olan kitreli suyun üst yüzeyine damlatılır,çeşitlerine göre müdahele yapılır veya yapılmaz. (Boyaların açılmasını ve şekillerin yuvarlaklığını kesin olarak bilemeyiz. Ancak fikir sahibi oluruz. Yaptığımız ebrunun tam olarak nasıl olacağını değil neye benzeyeceğini bilebiliriz.Fırça ile yapılan Ebrular tamamen o andaki atış tekniğiyle ve kişinin yeteneği ile ilgilidir. Bu yüzden iki defa aynı ebruyu yapmak imkansızdır.Aynı kişi,aynı fırçalar,aynı boyalar olsa bile bu kural değişmez.)

4-Kağıt tekneye hava kabarcığı yapmadan bir köşeden başlanarak serilir, iş tamamlanır.
    Kağıt düzgünce tekne üzerine bırakılır, görüntünün kağıda işlemesi sağlanır. Kağıt temiz bir ortamda kurumaya bırakılır.

5-Kurumuş Ebru ütülenir ve istenirse mührelenir (bir çeşit kağıt cilası denilebilir) .

Ebru sanatını öğrenmek;
    Ebru sanatını öğrenmek usta-çırak ilişkisi ile mümkündür. En iyisi bir ustadan öğrenmektir. İşin püf noktaları kavrandıktan sonra kişi kendi yetenekleriyle eser meydana getirecektir. Öğretenden daha önemlisi kişinin yeteneği ve çalışmasıdır.

Ebru Tarihi;
    Ebru sanatının ilk kez ne zaman ve nerede yapıldığı tam olarak bilinememektedir. Tarihi ve kimin tarafından yapıldığı belli olmayan bazı eserler vardır.Bugün kayıtlardaki en eski ebru 1595 yılına aittir. Şebek Mehmed Efendi imzasını taşır. Ancak, bir sanatın gelişmesi ve kabul görmesi için yüzlerce yıl geçmesi gerektiğini ve kayıtlarda da detaylı bir arama yapılmadığını düşünürsek bu sanatın çok daha eskilere dayanan bir geçmişi olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Ayrıca, ebru kelimesinin Farsça'daki EBRİ kökünden geldiğini iddia edenler olsa da, bu kelimenin kullanılmasından yıllar öncesinde, Türkistan'da EBRE kelimesinin çok yakın anlamda kullanıldığı bilinmektedir. Yani kelimenin Farsça'ya zamanın Türkçe'sinden geçmiş olma olasılığı yüksektir. Osmanlı'nın son devirlerinde yaşamış olan Üsküdarlı Şeyh Sadık Efendi, Ebru Sanatı'nın inceliklerini öğrenmek için Buhara'ya gitmiştir. Bu da, Ebru Sanatı'nın Orta Asya kökenli olduğuna dair güçlü bir kanıttır.

Ebru Sanatı'nın günümüze ulaşmasında, Üsküdarlı Şeyh Sadık'ın büyük payı vardır. Onun devamında, Hezarfen Edhem Efendi, Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman, bir yandan sanattaki geleneği korumuş, aynı zamanda da ebru çeşitlerini tanzim ederek Ebru'yu güçlü bir sanat haline getirmişlerdir.

Ebru Sanatı ile ilgili yazılmış ilk eser, Tertib-i Risale-i Ebri adını taşır ve 1608 tarihlidir. Basitçe ebru yapımından ve ebru sanatçılığından bahseder.
    Osmanlı'da ise Şebek Mehmed Efendi'den sonraki en önemli Ebru Sanatçısı, Hatip Ebrusu'na da adını veren İstanbullu Hatip Mehmed Efendi'dir.Aynı zamanda hattat olan sanatçı, Ayasofya Camii'nde hatiplik yapmış ve 1773 yılında vefat etmiştir.

Ebru çeşitleri,-Battal Ebru

-Gel-git Ebru
    -Çiçek Ebru
    -Taraklı Ebru
    -Hatip Ebrusu
    -Koltuk Ebrusu
    -Kılçık Ebru
    en çok bilinenleridir

Herbirinin yapım aşamaları birbirine yakınlık gösterse de ayrıldıkları noktalar vardır.

Ebru Dersleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suzi dilara -- 29 Mart 2009; 22:54:42 >

• çok masraflı baştan söylim
  • quote:

Orijinalden alıntı: yakari_

çok masraflı baştan söylim
    ama çok zevkli
  • quote:

Orijinalden alıntı: 0nur!

ama çok zevkli

Alıntıları Göster
    hiçte masraflı degil

destek
  • quote:

Orijinalden alıntı: sito

hiçte masraflı degil

destek

Alıntıları Göster
    estek köstek karargah destek
  • quote:

Orijinalden alıntı: telefonumabak

estek köstek karargah destek

Alıntıları Göster
    zevkli birşeye benziyor ama bende yetenekten eser yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: Atlas06

zevkli birşeye benziyor ama bende yetenekten eser yok

Alıntıları Göster
    Elbette; zevkli olduğu konusunda garanti veririm.Yeteneğe gelince elime almadan ben de senin gibi düşünüyordum ,azmetmekle ve sürekli çalışmakla alakalı bence

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    eem 1.sınıf bahar dersleri
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: suzi dilara

Elbette; zevkli olduğu konusunda garanti veririm.Yeteneğe gelince elime almadan ben de senin gibi düşünüyordum ,azmetmekle ve sürekli çalışmakla alakalı bence

Alıntıları Göster
    ebru kim?

• quote:

Orijinalden alıntı: sahrut

ebru kim?

Alıntıları Göster
    Güzel olduğu kadar pis kokulu,büyükbaş idrarlarıyla yapılıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: EdaisY

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Eda_fb

Teessüf ederim Eda_fb;
    bildiğin konu olmadığı belli Kötü kokması da ilk aşamalarda doğru ama alışmaya bağlı

Büyükbaş dediğinin( yani sığır diyelim) öyle idrarı midrarı değil,sadece ÖD KESESİ nden elde edilen sıvının benmari usulüyle elde edilerek boyaya katılması esas alınır.

• quote:

quote:

Teessüf ederim Eda_fb;
    bildiğin konu olmadığı belli Kötü kokması da ilk aşamalarda doğru ama alışmaya bağlı

Büyükbaş dediğinin( yani sığır diyelim) öyle idrarı midrarı değil,sadece ÖD KESESİ nden elde edilen sıvının benmari usulüyle elde edilerek boyaya katılması esas alınır.

Alıntıları Göster
    bu sanata uzun süreden beri merakım var ama sadece merakta kaldı o boya ile şekiller vermek sanırım insanın iç dünyasını rahatlatır.

• quote:

Orijinalden alıntı: acimakarna

bu sanata uzun süreden beri merakım var ama sadece merakta kaldı o boya ile şekiller vermek sanırım insanın iç dünyasını rahatlatır.

Alıntıları Göster
    harika bi sanattır ebru...
    bulduğum ilk fırsatta kursuna başlıycam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: annabell_lee

harika bi sanattır ebru...
    bulduğum ilk fırsatta kursuna başlıycam.

Alıntıları Göster
    bana pek güzelmiş gibi gelmiyor bu ebrular gerçi hiç göremedim ama öyle tahmin ediyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: HD_maniac

bana pek güzelmiş gibi gelmiyor bu ebrular gerçi hiç göremedim ama öyle tahmin ediyorum

Alıntıları Göster
    ne kdar ebru tanıdımsa hepsi şeker insanlardı.
    belki bu ebruda güzeldir
    dizilerden izlediğime göre ebru yapmak insanı dinlendiriyor. çünkü ebru yapan insanlar güvercin besleyen isanlar gibi içi sevgi dolu oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: telefonumabak

ne kdar ebru tanıdımsa hepsi şeker insanlardı.
    belki bu ebruda güzeldir
    dizilerden izlediğime göre ebru yapmak insanı dinlendiriyor. çünkü ebru yapan insanlar güvercin besleyen isanlar gibi içi sevgi dolu oluyor.

Alıntıları Göster
    walla bi börek tepsisi al büyük boy kağıtlar ebrunun özel tozu oluyo ondan biraz da su biraz boya

walla çokda pahalı deil
    en fazla 30 milyon

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: HD_maniac

senin için bi tane numune eklerim HD_

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: suzi dilara

quote:

Nasıl bi fikrin var mı şimdi?

• quote:

Orijinalden alıntı: EdaisY

Alıntıları Göster
    quote:

burnu tıkamayı öneririm

• quote:

Orijinalden alıntı: Emerald Dolphin

quote:

burnu tıkamayı öneririm

Alıntıları Göster
    teşekkür ederim suzi merakımı giderdin
    Kim demiş su üstüne yazı yazılmaz diye

• quote:

teşekkür ederim suzi merakımı giderdin
    Kim demiş su üstüne yazı yazılmaz diye

Alıntıları Göster
    güzel
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.