yılda 15 bin km yapan biri benzinli egea mı dizel egea mı almalı? dizel 100 bin tl daha pahalı benzinli motorun çekiş gücü ile ilgili eleştiriler var |
egea 1.4 fire vs egea 1.3 multijet ?
-
-
Şimdi gelir birazdan dizel bitti algısı yapmaya çalışan benzinli tüplü araç sahipleri
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
1.6 e torg en güzeli.
Easy paket tercih etmeyin yeterli
Bence 1.3 multijet ama 100 bin fark ödemene gerek yok modeli 2 yaş düşük olsun km si biraz daha fazla olsun aynı paraya bulursun diye düşünüyorum. Yada 3-4 parça boyalı bak ne bileyim 1.3 multijet almaya bak.
Tabii ki 1.4 atmosferik. Dizel 10bin, 20 bin uygun olsa o zaman düşünülür
1.4 fire avantajlar:
Lpg uyumu
Sessizlik
Bakım-onarım yürütme ucuzluğu
Alım maaliyeti
1.4 dezavantaj:
Rampalarda zayıflık
Dur kalk trafikte yüksek tüketim
1.3 mj avantaj:
Rampalarda net daha iyi çekiş
Dur kalk ve otoban hızlarında daha düşük tüketim
1.3 dezavantaj:
Geç ısınma
Dpf adblue vs eu6.2 dizel problemleri
İkisini de kullanıyorum ve gittim 1.4 aldım, 1.3 mj sanıldığı kadar güzel bir motor değil. Eski aracımdaki 1.5 CRDi çok daha iyi bir motor, 1.3 ün alt devir ölülüğü, saçma sapan vites oranları ve devirlenme karakteristiğinin saçmalığı beni soğuttu.
1.4 motor Adana şehir içi sakin kullanımda lpg ile km de 75-80 kuruş yakmakta. Çekiş konusu doğru zayıf bir motor. Zaten öyle bir iddiası da yok. Kullanacağınız güzergah eğimli bir yer değilse öncelik benzinli olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jon doe -- 18 Ocak 2023; 21:34:49 >
1.6 etorq veya 1.6 mjet daha mantıklı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Özellikle Egea grubunda 1.4 gömmek grubun vazgeçilmez zevklerinden biridir. Yüklü kamyonların düz yolda dahi geçeceği iddia edilir.
Teknik olarak 1.4 ile 1.3'ün performansı aynıdır. Fark şuradan gelir; 1.3 günlük kullanım devirlerinde verir bu gücü 1.4 ise vites düşürmenizi gerektirir. Ancak 2000 devire gaza basınca arabanın cevap vermemesini "Çekmiyor gitmiyor" olarak yorumlarlar. İnsanlara soruyorum "Araba bayıldıkça vites düşürdüm rampayı 70 ile bayıla bayıla çıktım" diyor. O adamın altında 2.0 atmosferik de olsa o adam o rampayı en fazla 90 ile çıkabilir gelmiş 1.4'e çekmiyor gitmiyor diyor. Youtube'da videoya denk geliyorum, rampa yukarı 2500 devirde gaza basıyor, devir 3000 olmadan vites büyütüyor sonra "Bayıla bayıla rampa çıkıyoruz" diyor. Oysa izin verse motora bi 4000 devir çevirtse keçi gibi tırmanacak ama yok. Rampaya geldiniz hız 110'dan 109'a, 108'e düştü. Hemen debriyaj, vitesi 6'dan 4'e çekip 4200 devri yakalayın. İstediğiniz rampayı çıkın.
Bir de şu detay var, rampa yukarı 4000 devir çevirdiğinizde çok yakıyor evet. Aynı şey rampa yukarı 2000 devir çeviren turbo dizel için de geçerli. Hani atmosferik benzinli rampa çıkarken çok yakıyor turbo dizel az yakıyor diye bir şey yok. İnanmayan anlık tüketim göstergesini açsın denesin.
Genel olarak 1.4 motor her koşulda aslında yeterli performansı gösteriyor. Sadece 2000 devirde gaza oturunca kafa kaldırmıyor onun dışında bir eksiği yok. Uzun yoldaki handikabı ise şuradan geliyor;
1.4 Fire motor 3000 devir ile 110 km/sa civarı bir hız yapıyor. 1.3 Multijet ise 110 km/sa hızla gitmek için 2500 devirden fazlasını çeviriyor. 1.4 Fire motor 5 ileri olup 3000 devirde 95 km hız yapsaydı herkes uzun yolda çok bağırıyor, 5 vites yetmiyor cart curt edecekti. Kimse 1.3 Multijet'e aynı şeyleri söylemiyor. Kısaca, kısa şanzıman oranı sayesinde uzun yolda vites düşürmeden gidebiliyor.
1.3 motorun vergide ufak bir avantajı var, çekiş konusunda 2000 devirde de cevap verebildiği için memnun eder.
1.4 motor sessiz, titreşimsiz, çabuk ısınan, daha konforlu bir motor bana göre.
1.4 motorun yağ yakma şikayetleri var (Ki belki kullanılan yağla alakalıdır, bu yüzden motor yiyen Egea duymadım)
1.3'ün Adblue, DPF gibi dertleri var. Özellikle kısa mesafe sakin kullanıyorsanız 1.3 dizel alınmaz.
Yıllık 15 bin kilometre yapıyorsanız, kontak açınca 10-15 km yol gidiyorsanız 1.3 Multijet isabetli bir tercih olur. Öte yandan çekiş birinci öncelik değil derseniz 1.4 de tercih edilebilir.
-
İkiside çöp bana göre fiatın en başarılı motoru 1.6 multijet veya 1.6 e torq.
1.0 turbo 3 silindir motorlu fabrikasyon LPG dacia ikisindende iyi
Egeayı sattım kurtuldum benzinli olanını. Yarın horoz keseceğiz
İlla alacam diyorsan dizelini al.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 19 Ocak 2023; 1:23:33 >
Arkadaşlar gerekli karşılaştırmayı yapmış. Yine burada önerilen 1.6 E-Torq motoru ben de öneririm. Hem 1.3 multijetden iyi performansı var hem de her iki motordaki ufak tefek problemleri de yok. Tek eksi yanı bakım sırasında 4.7 litre motor yağı istiyor yani yağ fiyatlari bir tık pahalı ama yılda bir 100 150 lira fazla vermek içine sinmeyen motora binmekden daha iyidir. Şanzımandan yana da 0 sıkıntı.
Egea 1.4 Fire motor ile 1.3 Mjet karşılaştırmasına ilişkin en tatmin edici açıklama olmuş.
-
Arkadaş. Bunları yazmışsın. Eline koluna sağlık. Ama bu 1.4 Egea kullanan insanların hepsi mi yanlış söylüyor. 1.4 Egea'yı yerin dibine sokan adam 1.3 multijet olanını övüyor. Yani arabanın düşmanı değil. Motorun düşmanı. Benim arkadaşım da 1.4 almıştı. Sürekli pişmanlığını dile getirdi adam. Biraz rampada önümde kamyon var ise ve soldan taaa gerilerden bir araba kaptırıp geliyorsa önüne çıkamazdım diye anlatırdı hep. Sattı. Nasıl sevindi. Şimdi Citroen C3 Aircross 1.2 kullanıyor. Çok memnun.
-
1.6 mjet2 130 bg için olur verirsin. otomatik olur verirsin ama dediginiz gibi 1.3 için o kadar fark verilmez. 1.4 yeterli. arkadaşımda var. gayet iyi.
-
Hesapta 360k para ailecek tamda bu sorunun cevabını arıyoruz 2 haftadır. Sıfır km 1.4 egea’ya isim yazdırmadığımız bayi kalmadı. Araç yok piyasada, 2.el baktık 1.6 dizel ve benzinli otomatik 2017ler 500k civarı. maalesef fiyatlar aşırı yüksek. Kafada deli sorular..
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bizzat 1.4 sahibi olmuş birisi olarak, rampada 3 e kadar düşersin vitesi. Saç baş yoldurur, önüne tır gelir sollamaya çıkmaya korkarsın çünkü başarabileceğinden şüphe edersin. O kadar yani.
Bu tarz durumlar problemse 1.3 dizel, 1.4 atmosferik vs zaten yanlış olur.
İki motor için fizik açısından bakarsan 95 hp güç üretebilen iki motorda da aynı sorunu yaşarsınız.
Önüne tır çıkarsa atarsın 3. vitese, 5bin civarı devirde geçer gidersin. Abartılacak durum değil. Yılda 2-3 defa karşılaşıcak bir durum
-
1.3 multijeti çok uzun süredir kullanan, 1.4 fire motoru ise deneyimlemiş birisi olarak söylüyorum;
Uzun yolda 1.3 kullanmak çok daha konforlu çünkü düşük devirde yüksek torku sayesinde uzun süre vites değiştirmeden seyahat edebiliyorsun 1.4'te ise bariz şekilde çabalamak gerekiyor.
Her iki motor da 95hp olabilir ama maksimum tork değerleri ve bu değeri verdikleri devir aralıkları yüzünden sürüş performansları birbirinden çok farklı iki motor bunlar.
1.4 Fire 127Nm - 4500d/d
1.3 Mjet 200Nm - 1500d/d
Önceden bu iki motor arasındaki fiyat farkı çok azdı hatta bir zamanlar kampanya yapılıp eşitlenmişti. O yüzden doğru düzgün kimse 1.4 motora talep göstermiyordu ama şimdi devir ekonomi devri. Hem alırken fiyat avantajı var hem de LPG ile 1.3 dizelden daha az tüketeceksin ve uzun vadede turbo, dpf ve adblue gibi dertlerin olmayacak.
Uzun lafın kısası LPG'li 1.4 alır cebimi düşünürdüm ben. Performans farkına değil benden çıkan, çıkacak paraya bakardım.
Özellikle Egea grubunda 1.4 gömmek grubun vazgeçilmez zevklerinden biridir. Yüklü kamyonların düz yolda dahi geçeceği iddia edilir. Teknik olarak 1.4 ile 1.3'ün performansı aynıdır. Fark şuradan gelir; 1.3 günlük kullanım devirlerinde verir bu gücü 1.4 ise vites düşürmenizi gerektirir. Ancak 2000 devire gaza basınca arabanın cevap vermemesini "Çekmiyor gitmiyor" olarak yorumlarlar. İnsanlara soruyorum "Araba bayıldıkça vites düşürdüm rampayı 70 ile bayıla bayıla çıktım" diyor. O adamın altında 2.0 atmosferik de olsa o adam o rampayı en fazla 90 ile çıkabilir gelmiş 1.4'e çekmiyor gitmiyor diyor. Youtube'da videoya denk geliyorum, rampa yukarı 2500 devirde gaza basıyor, devir 3000 olmadan vites büyütüyor sonra "Bayıla bayıla rampa çıkıyoruz" diyor. Oysa izin verse motora bi 4000 devir çevirtse keçi gibi tırmanacak ama yok. Rampaya geldiniz hız 110'dan 109'a, 108'e düştü. Hemen debriyaj, vitesi 6'dan 4'e çekip 4200 devri yakalayın. İstediğiniz rampayı çıkın. Bir de şu detay var, rampa yukarı 4000 devir çevirdiğinizde çok yakıyor evet. Aynı şey rampa yukarı 2000 devir çeviren turbo dizel için de geçerli. Hani atmosferik benzinli rampa çıkarken çok yakıyor turbo dizel az yakıyor diye bir şey yok. İnanmayan anlık tüketim göstergesini açsın denesin. Genel olarak 1.4 motor her koşulda aslında yeterli performansı gösteriyor. Sadece 2000 devirde gaza oturunca kafa kaldırmıyor onun dışında bir eksiği yok. Uzun yoldaki handikabı ise şuradan geliyor; 1.4 Fire motor 3000 devir ile 110 km/sa civarı bir hız yapıyor. 1.3 Multijet ise 110 km/sa hızla gitmek için 2500 devirden fazlasını çeviriyor. 1.4 Fire motor 5 ileri olup 3000 devirde 95 km hız yapsaydı herkes uzun yolda çok bağırıyor, 5 vites yetmiyor cart curt edecekti. Kimse 1.3 Multijet'e aynı şeyleri söylemiyor. Kısaca, kısa şanzıman oranı sayesinde uzun yolda vites düşürmeden gidebiliyor. 1.3 motorun vergide ufak bir avantajı var, çekiş konusunda 2000 devirde de cevap verebildiği için memnun eder. 1.4 motor sessiz, titreşimsiz, çabuk ısınan, daha konforlu bir motor bana göre. 1.4 motorun yağ yakma şikayetleri var (Ki belki kullanılan yağla alakalıdır, bu yüzden motor yiyen Egea duymadım) 1.3'ün Adblue, DPF gibi dertleri var. Özellikle kısa mesafe sakin kullanıyorsanız 1.3 dizel alınmaz. Yıllık 15 bin kilometre yapıyorsanız, kontak açınca 10-15 km yol gidiyorsanız 1.3 Multijet isabetli bir tercih olur. Öte yandan çekiş birinci öncelik değil derseniz 1.4 de tercih edilebilir. |
1.4 Fire motorlu Egea'dan önce 2.0 motorlu Volvo S40 kullanıyordum. Torku 190 nm ve 1500 devirde dahi 150 nm tork var. Yani 1.4 Egea'nın en yüksek torkundan daha fazla torku 1500 devirde veriyor. 0-100 süresi 9.3 saniye (1.6 Multijetten dahi seri) ve son hızı fabrika verisi 205 km/sa. Düz yolda çok rahat 200'e kadar hızlanabilen bir araba. 1.4 Fire motorlu Egea'dan sonra 1.2 TCe motorlu Megane'a geçtim. 1500 devirden 200 nm tork veriyor ve toplam 130 beygir gücü var. 0-100 süresi 10.8 saniye ve son hızı 200 km/sa verilmiş. Bu iki arabanın ortasında 1.4 Egea kullanmış birisi olarak konuşuyorum. Yorumlarımı bunu göz önünde bulundurarak değerlendiriniz. İkinci mesajınıza istinaden; 1.4 Egea'yı sürekli yüksek devirde kullanmaya gerçekten gerek yok. 2.0 arabadan geçerken "Ya en kötü acımam devir çevirtirim" diye gözümü karartıp almıştım. Gel gelelim şehir içinde 2.0 arabayı nasıl kullanıyorsam aynen öyle kullandım. 1000 devirden dahi topluyordu motoru. Uzun yolda da çoğunlukla 6. vitesle gitmek mümkündü. Uzun soluklu rampalarda da vitesi direkt 4'e çekip çıkıyordum. Arabayı sattığımda hiç sıfırlamadığım trip bilgisine göre 720 saat sürüşüm vardı. Toplasanız 2 saati bile 3000 devir üstü değildir. Çünkü rampa geliyor, vitesi düşür, 3 dakika tırman rampayı vitesi tak 6'ya. Sürekli devir çevrilecek bir durum yok. 1.2 TCe motor 1300 kilogram Megane, evet 1.2 motor çok güzel taşıyor kasayı ama küçücük motor turbo cayır cayır basıyor. Araba sürekli fan açmak zorunda kalıyor (Suyu tam). Mesela Ağustos sıcağında Marmaris'e giderken 7-8 km boyunca %7-8 rampa tırmanmıştım. Aynı performansı 1.2 TCe Megane'dan istesem muhtemelen 45 derece Ağustos sıcağında 1.4 Egea kadar dirayet gösteremezdi. Bu arada; Çekmiyor, gitmiyor, kamyon solluyor denilen 1.4 Egea'nın 0-100 süresi 11,5 saniye son hızı 185 km/sa Çekiş gidiş harika süper uçak gibi denilen 1.3 Egea'nın 0-100 süresi 11,8 saniye son hızı 181 km/sa Küçük hacim turbo benzinli yüksek güçlü 1.2 Megane'ın 0-100 süresi 10,8 saniye, son hızı 200 km/sa Tek fark 1.4 Egea'da 2500 devirde giderken gaza basarsanız tepki yok. Vites düşürüp gaza basmanız gerekiyor. Hepsi bu. Aslında 1.3'ü yürüten şanzıman biraz da. Çünkü 2700 devirde falan 120 km/sa hız yapıyor. Neredeyse atmosferik benzinli gibi. Evet kullanması daha rahat ama 1.4 motor da o kadar da sorun yaşatmıyor. Dik rampalarda sadece vites düşmek gerekiyor. O da 5 saat yolda 3 kere anca oluyor. Öte yandan 1.3 Easy parasına 1.4 Lounge alınıyor yanına da bir dünya para kalıyor. Şahsen hız sabitlemenin, dijital klimanın v.b getireceği konforu yılda 2 kere yapacağım uzun yolda 3-5 rampada vites düşürtmeyecek 1.3'e tercih ederdim. Tabii bu öznel bir görüş. Öncelikle 450-500 bin lira diye büyüttüğünüz para aslında piyasadaki en ucuz araba. Yani öyle çok yüksek meblağlar değil. Hatta 1.4 motorlu Egea'nın en dolu paketi 460 bin lira falan. 1.3 baz paket Egea'dan daha ucuz. Öte yandan atmosferik motorlu her araçta durum budur yani bu Egea'ya özel bir şey değil. 1.6 atmosferik Megane alın onda da senaryo aynı. Atmosferik aracı alırken bunu zaten bilmek lazım. Öte yandan 1.4 Egea'dan daha pahalıya 1.0 80 beygir atmosferik Polo, 1.0 65/72 beygir atmosferik Clio/Taliant, 1.2 75 beygir atmosferik Corsa gibi alternatifler var. Hiç birisinin de performansı 1.4 Egea'dan daha iyi değil. Sizin çanta dolusu paranız değersizse Fiat ne yapsın? |
1.4 fire avantajlar:
Lpg uyumu Sessizlik Bakım-onarım yürütme ucuzluğu Alım maaliyeti 1.4 dezavantaj: Rampalarda zayıflık Dur kalk trafikte yüksek tüketim 1.3 mj avantaj: Rampalarda net daha iyi çekiş Dur kalk ve otoban hızlarında daha düşük tüketim 1.3 dezavantaj: Geç ısınma Dpf adblue vs eu6.2 dizel problemleri İkisini de kullanıyorum ve gittim 1.4 aldım, 1.3 mj sanıldığı kadar güzel bir motor değil. Eski aracımdaki 1.5 CRDi çok daha iyi bir motor, 1.3 ün alt devir ölülüğü, saçma sapan vites oranları ve devirlenme karakteristiğinin saçmalığı beni soğuttu. |
1.3 multijeti çok uzun süredir kullanan, 1.4 fire motoru ise deneyimlemiş birisi olarak söylüyorum; Uzun yolda 1.3 kullanmak çok daha konforlu çünkü düşük devirde yüksek torku sayesinde uzun süre vites değiştirmeden seyahat edebiliyorsun 1.4'te ise bariz şekilde çabalamak gerekiyor. Her iki motor da 95hp olabilir ama maksimum tork değerleri ve bu değeri verdikleri devir aralıkları yüzünden sürüş performansları birbirinden çok farklı iki motor bunlar. 1.4 Fire 127Nm - 4500d/d 1.3 Mjet 200Nm - 1500d/d Önceden bu iki motor arasındaki fiyat farkı çok azdı hatta bir zamanlar kampanya yapılıp eşitlenmişti. O yüzden doğru düzgün kimse 1.4 motora talep göstermiyordu ama şimdi devir ekonomi devri. Hem alırken fiyat avantajı var hem de LPG ile 1.3 dizelden daha az tüketeceksin ve uzun vadede turbo, dpf ve adblue gibi dertlerin olmayacak. Uzun lafın kısası LPG'li 1.4 alır cebimi düşünürdüm ben. Performans farkına değil benden çıkan, çıkacak paraya bakardım. |
1.4 fire motor Palio 77 beygir benzin LPG kullandım 10 sene. Cikmadigim yokuş bayır yoktu. Devirli kullanmak gerekiyor. Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna dolaştım durdum. O zamanlar bekardım.
95 beygir 1.4 gelişmiş fire motorlu egea da da sorun olacağını sanmam. Millet devirli araba kullanmayi bilmiyor. Haaa şu an 1.3 dizel egea kullaniyorum. Tek güzel yanı turbo dizelin yokuşlarda ya da araçta full dolu gezseniz bile atmosferik motora göre daha rahat çekmesi. Kişiden kişiye, ihtiyaçtan ihtiyaca değişir bu durum. Şu anki LPG dizel fiyatlarına göre benim aracım 1.4 Egea olurdu. Önceliğim yakıt çünkü. LPG ile ucuza sıkıntısız gezerdim. İstanbul şehiriçi trafikte 1.4 fire, 1.3 dizel çok farketmiyor benim için. Ayağımı yerden kessin, az yaksın yeter önceliğim artık. 1.4 fire egea ile kamyon sollayamamak demek araba kullanmayı bilmemek bana göre. |
Yok 25 litre yakar 1.4 egea Sallanır ama bu kadar sallanmaz, dizel fetişin var diye bu kadar karalama yapılmaz. Benim eski 1.5 tonluk 1.6 otmatik Cruze 10.5 yakıyordu. Ayrıca 1.4 egea alan adam LPG ile kullanıyor, zaten dizelden az yakıyor. |
Bence 1.3 multijet ama 100 bin fark ödemene gerek yok modeli 2 yaş düşük olsun km si biraz daha fazla olsun aynı paraya bulursun diye düşünüyorum. Yada 3-4 parça boyalı bak ne bileyim 1.3 multijet almaya bak.
|
Hocam beygir ve tork birbirinin alternatifi iki farklı değer değil. Eğer öyle olsaydı 1.3 Multijet motorun 1.2 TCe Megane ile aynı performansı göstermesi gerekirdi. Ya da işte 1.6 turbo dizellerin 2.5 atmosferiklere dahi nal toplatması gerekirdi. Siz şimdi sollama konusunda 2.5 atmosferik bir aracın 1.6 dizelden daha mı zayıf olacağını düşünüyorsunuz? Yani şunu söyleyeyim, 2000 devirde gaza basan 1.3 Multijet ile 3300 devirde gaza basan 1.4 atmosferik hemen hemen aynı hızlanmayı elde eder (Vites oranına göre ufak farklılıklar olsa da). Çünkü: 2000 Devir x 200 Nm Tork = 400.000 / 7121 = 56.17 Bg 3300 Devir x 120 Nm Tork = 396.000 / 7121 = 55,61 Bg Yani tork aslında beygir gücünün bir alternatifi değil, bir çarpanıdır. Hocam araç tercihi konusunda haklısınız. Ben her zaman alt devirde gücünü veren araçların günlük kullanımda daha rahat olduğunu söylemişimdir. Ancak benim karşı olduğum konu rampa yukarı yüklü giden bir TIR'ı geçemeyecek kadar aciz olmadıkları. Facebook'taki Fiat Egea grubunda 1.4 motor hakkında yazılanları görseniz hayretlere düşersiniz. Düz yolda yüklü kamyonla dahi geçeceğini söylüyordu birisi. Anahtarı ortaya koyuyorum gelin yüklü kamyonla geçerseniz arabam sizin dedim cevap vermedi. |
@goodorevil üstad affına sığınarak sen yazma bence ya anlayamıyorlar ya da anlamak istemiyorlar; zira kendi hislerini ( turbodizellerin genelinde yaşanan torkla gelen gecikmeli patlamalı ivmelenmeye aldanıyorlar bence.) Şöyle ki 2010 yılında 2000 model sıfır aldığım 110 hp megane 1 vardı bende o zamanki şartlarda en iyi giden 1.6 araçlardandı.Satıp tipini çok sevdiğim için 1.4 d4d manuel auris aldım 2008 model. İlk izlenim bende de aynı şekilde oldu yahu dedim bu araba megane dan daha ağır ve 20 hp güçsüz nasıl bu kadar iyi gidebilir ki dedim ve verilere bakınca arada megane lehine fark olduğunu ve 1.4 80 hp renault 19 europa ya geçildikten sonra anladım ki insan hislerinde yanılabiliyor ve rakamlar yalan söylemez... |
Benzer içerikler
- en iyi 16 cm kapı hoparlörü
- cif araba boyasına zarar verir mi
- suzuki s-cross 2013 yorum
- bmw paket sıralaması
- egm online ihbar işe yarıyor mu
- clio evolution 1.0 tce x-tronic 90 hp özellikleri 2024
- honda elektrikli suv
- yeni 5008
- citroen fiyat listesi
- huawei aito m9 türkiye fiyatı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X