Merhaba, tam olarak overclock konusu sayılmaz ama yeni aldığım ekran kartının default core speed'i 1260mhz olmasına rağmen furmark %100 yük altında 1150mhz gibi bir değer kullanığını söylüyor. (Ek olarak fan da aslında furmarkın dediği gibi %77 çalışır halde değil, çünkü fanları %60dan sonra duyabiliyorum. Tahminim %45 civarı şuanda ama %77 diyor. Bazen %161 dediği oluyor, kapasitesinin üstünde çalışamaz herhalde) Neyse fan konu önemli değil ama neden tam hızında kullanmıyor GPU'yu.. problem ne olabilir? Acaba core speed'i de fan speed gibi yanlış mı raporluyor? |
Ekran kartı %100 yük altında kapasitesinden düşük hızda çalışıyor
-
-
GPU-Z'deb bakayım dedim, gpu-z açınca furmark onu algılayıp onu da rapor listesine ekledi. İkisi de aynı şeyi söylüyor..
Ekran kartı %100 yük altında tam kapasitesi olan 1260mhz değil 1150mhz civarında çalışıyor.. Bu neden oluyor olabilir?
-
8xmsaa aç da bak. -
Enteresan, 8xmsaa ile açınca tam hızını kullandı. Şimdi ben buna şaşırdım ve aklımda 2 soru oluştu;
1) %100 yüklenmek ne demek o zaman :) tam kapasite çalışıyor demek değil mi?
2) Tam kapasite çalışması için MSAA açılması gerekiyorsa, o zaman oyunlarda MSAA açık değilse %10 kadar düşük güçte mi çalışacak ekran kartım?
-
ekran kartı beklediğin performansı verdiği müddetçe 70% çalışmış 99% çalışmış, önemli değil ki 99% yükte çalışması da pek iyi değildir çünkü input lag artar.
furmark stok ayarlarda güncel ekran kartlarını pek zorlamıyor, eski bi program.
msaa oyunu olduğundan yüksek çözünürlük çalıştırıp, düz çizgilerdeki pikselleşmeyi önlemeye çalışıyor, bir anti-aliasing çeşidi.
monitörünün hz değerine göre fps limitleyerek oyna, 50% yüke 90% yüke takılma; rekabetçi oyun oynuyorsan gerekirse biraz ayar düşür fps kilitle 99% yükte çalıştırma kartı.
-
anladım, benim takıldığım ayarlarda sorun var sandım. konu furmark ile alakalı anladığım kadarıyla. Oyunlar o zaman gerektiğinde tam mhz kullanacaktır. ben bir yerde kartı limitleyen bir ayar mı var diye merak ettim.
oyun konusunda, rekabetçi oyunlarla işim olmaz, yaş olarak o zamanları geçtim, fallout 4 oynarım ben genelde, bazen strateji :)
-
kart ısınıyor ve frenkans düşüyor. gayet normal birdurum. soğutabilir isen kartı. gpu frekansı artıcaktır.
Düzeltme! şimdi son gpu-z verilerini ; gördüm mesajı. garip bir durum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 16 Şubat 2023; 20:35:5 > -
Hayır dostum kart ısınmıyor, hedef sıcaklığı 75c, yük altında çoğunlukla 69-70c de geziniyor. Bir de sapphire nitro+ kartlarda 0-Rpm diye birşey var, 52c ye kadar fan hiç açılmıyor. 75c de bile yarı hızda fanlar. Elimde full %100 hız açarsam kart 54c lerde geziniyor. Ancak o şekilde bile aynı mhzleri görüyor.
Yukarıda zaten konuşuldu, konu furmark ile alakalı.
15-20dk dır fallout 4 oynuyorum. Gpu-Z ile logladım. Furmark ekran kartını %100 dese de tam kullanmıyor (msaa açmadan) oyun görüldüğü üzere tam mhz olarak kullanıyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X