|
Ekstrasistol: Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi) Yaşayanlar
Giriş
Kalp ritminizde düzensizlikler yaşıyorsanız, "ekstrasistol" adı verilen bir kalp ritmi bozukluğu (aritmi) geçiriyor olabilirsiniz. Ekstrasistol, kalbin atış sırasının ortasında beklenmedik bir ek vuruşa neden olan durumdur. Bu durum "kalp teklemesi" veya "ekstra atım" olarak da bilinir.
Belirtiler
Ekstrasistol her zaman belirtiye neden olmaz, ancak yaşadığınızda aşağıdaki belirtileri hissedebilirsiniz:
- Göğsünüzde "çarpıntı" veya "takılma" hissi
- Kalp atışınızın ritminde ani bir değişiklik
- Baş dönmesi veya bayılma
Türleri
Ekstrasistoller, oluştukları kalp bölgesine göre sınıflandırılır:
- Supraventriküler ekstrasistoller (SVES): Atriyumlar (kalbin üst odaları) kaynaklı
- Ventriküler ekstrasistoller (VES): Ventriküller (kalbin alt odaları) kaynaklı
Nedenleri
Ekstrasistollerin çeşitli nedenleri olabilir, bunlar arasında şunlar bulunur:
- Kafein
- Alkol
- Nikotin
- Bazı ilaçlar
- Stres
- Uzun süre uzanmak
- Kalp hastalığı
Dinlenirken Ekstrasistol
Dinlenirken de ekstrasistol yaşayabilirsiniz. Bu durum genellikle zararsızdır, ancak altta yatan bir kalp sorununun göstergesi olabileceğinden doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir.
Tedavi
Çoğu durumda, ekstrasistoller tedavi gerektirmez. Ancak belirtileriniz şiddetliyse veya altta yatan bir kalp sorunu varsa, doktorunuz ilaç veya cerrahi müdahale önerebilir.
Ne Zaman Doktorunuzu Görmelisiniz?
Aşağıdaki durumlarda derhal tıbbi yardım almalısınız:
- Göğüs ağrısı
- Bayılma
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Nefes darlığı
Sonuç
Ekstrasistol, genellikle zararsız olan bir kalp ritmi bozukluğudur. Ancak belirtileriniz şiddetliyse veya altta yatan bir kalp sorunu olduğunu düşünüyorsanız, doktora görünmeniz önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, ekstrasistollerin sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.