Herkese merhaba. Elektrik elektronik mühendisliği okuyorum ve mezun olmama bir sene kaldı fakat ne yapmak istediğimi tam olarak kestiremiyorum. İlgi alanım daha çok elektroniğe yönelik. Gömülü sistemlerle uğraşmak güzel, ufak tefek projeler yaptım ama iş imkanları sanırsam Türkiye'de pek iç açıcı değil. Yazılıma yönelmeyi de düşündüm, basit düzeyde python tensorflow vs öğrendim veri bilimi ve makine öğrenmesi için. Şu an ise iç tesisat projeleri, pano imalatı yapan bir firmada staj yapıyorum ama acayip sıkıcı. Tavsiyelerinizi bekliyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tndx -- 3 Ağustos 2023; 13:0:11 > |
Elektrik elektronik mühendisliği kariyer seçimi
-
-
up
-
Gömülü sistemler uğraşması zevkli ve keyifli bir alan. Tecrübe kazanması biraz zahmetli ve kişiden kişiye değişmekle birlikte uzun bir süreç. Ama sizinde belirttiğiniz gibi iş bulma diğer alanlara göre daha kısıtlı. Kendi gözlemlerimi paylaşayım.
Örneğin davlumbaz üreten bir firma sac ve mekanik imalatları kendisi yapar, kontrol kartını / devresini dışarıdan hazır olarak alır. Bir süre sonra bunu niye biz yapmıyoruz diye düşünürler. Bu işede girişirler, var olan bir personel veya bu iş için bir personel alırlar. Günün sonunda bu işten vaz geçerler. Bu konudaki başarısızlığın birkaç nedeni var.
- Bir tane prototip yapmak ile binlerce üretmek arasındaki zorlukları göremiyorlar.
- Maliyet konusu çok çok önemli. Maliyeti düşürecek malzeme bilgisi, tasarım ve imalat teknikleri konusundaki yetersizlikler. Bu doğal bir durum çünkü metal işleme konusunda uzmanlar, işin bu kısmında henüz bilgi ve tecrübeleri yok. Çalışan mühendisin yetkinliğine, proje haricindeki diğer yüklenen sorumluluklar ve işverenin sabrına bağlı olarak tecrübe / ürünün ortaya çıkma süreci uzayıp proje iptal ediliyor.
- Arge maliyetli bir süreç. İşletmenin bu gideri karşılayacak ve devam ettirecek farklı bir üretimi veya satışı olması gerekiyor.
Arduino vb. hazır platformlar ile birşeyler yapıp gömülü sistemlerden keyif alıyorsanız bu bir başlangıç olabilir, ama kesinlikle yeterli olmayacaktır (butik ve kişiye özel prototip projerlerden bahsetmiyorum), gerçek dünyada farklı mcu ve ihtiyaca göre özelleştirilmiş kartlar (Bazen bu kartıda sizin tasarlamanız gerekebilir.) kullanılır. Elinize geçen veya erişebildiğiniz çeşitli kontrol kartlarındaki (ev elektroniği cihazları, çeşitli sayaçlar, medical cihazlar, çeşitli otomasyon cihazları,oyuncaklar...... hangi tip alana ilgi duyuyorsanız ) mcu ları ve çevrebirimlerini inceleyin, hangi tip kart için nasıl bir mcu kullanılmış, hangi çevre birimleri kullanılmış, kart tasarımı, komponent yerleşimi... farklı bir göz ile bakmaya çalışın, kafanızda bir fikir oluşturacaktır.
Genelde yaptığınız işler, parçası olduğu sistem içerisinde "gömülü" olduğu için orada olduğunu siz ve bir avuç insan bilir. Mesleki tatmin açısından güzel bir duygu ama yaptığınız işleri sıradan insanlara göstermeyi, anlatmayı seviyorsanız bu konuda biraz zorlanabilirsiniz.
Kurumsal ve büyük firmalarda kalabalık proje ekipleri olur her ekip kendi alanındaki konuya odaklanır. Küçük çaplı işletmelerde ise proje ekibi genelde siz olursunuz. İki tarafında kendine göre avantaj ve dez avantajları olur. Genelde başlangıç aşamasında küçük firmalarda çok daha fazla tecrübe kazanma imkanınız olur. Kişi sayısı az olduğu için herkes her işle bir şekilde ilgilenir, kurumsal firmalarda ise görev tanımınız ve sizden beklenen şey bellidir, sınırların dışına çıkmanız istenmez / beklenmez.
Kendinizi en iyi siz bilirsiniz. Donanım, kontrol sistemleri, yazılım bilgisi, haberleşme sistemleri / protokolleri konularındaki şu anki yetkinliğiniz, sürekli uğraşmak ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmek için ne kadar istekli olduğunuzu en iyi siz bilebilirsiniz.
Eğitim hayatınızın önemli bir kısmı pandemi ve uzaktan eğitime denk gelmesi sizin için büyük bir şanssızlık. Son senenizi verimli ve mesleki açıdan dolu dolu geçirmeye bakın, mezun olduktan sonra bu zamanı ve motivasyonu yakalamanız çok zor olur.
-
Çok teşekkür ederim, çok güzel açıklamışsınız. Peki PLC hakkında ne düşünüyorsunuz? Galiba iş imkanı çok daha fazla ama mühendisten çok teknisyenlerin yaptığı bir iş diye biliyorum. Sizin tercihiniz ne yönde olurdu?
-
PLC den kastınız sanırım endüstriyel otomasyon işleri. Çünkü plc sadece bu işin bir parçası, HMI, haberleşme protokolleri, servo ve ac sürücüler, çeşitli sensörler... bunlarla bir sistem veya makine hayat buluyor. Gömülü sistemler ile otomasyon sistemleri birebir kıyaslamak, şu daha iyidir demek zor.
Genel yaklaşım olarak, yaşadığınız veya yaşamayı düşündüğünüz çevredeki sektör ve işletmeleri inceleyerek, daha çok istihdam ihtiyacı olan sektörü seçebilirsiniz.
Daha çok istihdam daha çok rakip / rekabet demek aynı zamanda. Çok daha spesifik bir konuda uzman olmak yerine göre dahada avantajlı olabiliyor.
Genel gözlemim ve tecrübem hangi sektör ve iş kolu olursa olsun yetişmiş, nitelikli, kalifiye eleman kolay kolay açıkta kalmıyor. Ama nitelik veya işe özel yetenek yoksa işler biraz zorlaşabiliyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X