![]() ELEKTRİK FATURALARI KONUSUNDA MİLLETİMİZ ŞEYTANIN AKLINA GELMEYEN YÖNTEMLERLE KANDIRILIYOR! Önemli Bilgilendirme: Bu uygunsuz durumu ifşa etmek ve bildirmek, bir sosyal sorumluluktur. Yaptığım algı oluşturmak degil, 3-4 yönden yalan ve aldatmaca olan bir algıyı gerçekleri ifade ederek deşifre etmekten ibarettir! Bunu da subjektif iddia ve sloganlarla değil, somut verilerle ve kişiye göre değişmeyecek ispatlarla ortaya koydum. Ayrıca bazı tabirlerin ağır oluşu da mazur görülmeli. Çünkü ben genelde yapıcı ve incelikli ifadeler kullanırdım özellikle resmi makama gönderdiğim öneri, şikayet, telep ve eleştiri yazılarımda. Fakat burada hem resmi makama yazmadım, hem de bu konuda yapılan işin kötü bir niyetle ve şeytani bir tezgah ve kandırmacayla yapıldığı, bana göre ve somut verilerle tamamen ortada olduğu için bu üslupla yazıldı. Çünkü bunlar geçen seneden niyetlerini belli etmişlerdi ve fiyat arttırmadan kullanım sınırını düşürmek suretiyle gizli zam yapmaya başlamışlardı. Şimdi bununla yetinmeyip çok daha sinsi, kötü niyetli ve şeytani bir planı uygulamaya koymuşlar. Bakın elektriğe zam yok diye açıklama yaptılar, yalan söylediler. Bir önceki faturamda daha az kullandığım halde şimdi çok daha fazla ödedim. Neden? Çünkü elektriğin birim fiyatını iki katından fazla arttırmışlar da ondan! Bir ay önceki faturada, düşük tarife elektrik birim fiyatı 1,8 lira ve yüksek tarife birim fiyatı 2,8 iken, şimdi her ikisi de 4,27 lira olmuş. (Fatura görüntülerim ekli.) Zam yok dedikleri de bir kelime oyunundan ibaret. Aslında birim fiyatına zam yapmışlar da, yıllık tüketimde 5000 kw’ın üstünde harcama yapanı yüksek tarifeye alıyorlar ve hem düşük hem yüksek tarife birim fiyatı birbirinin aynısı olacak şekilde fatura tahsil ediyorlar. Buna zam yok mu denir! E ben, kış aylarında klima kullanmadığım için ve önceki aydan daha az harcadığım halde, bir önceki ay 1200 ve bu ay ise 410 kw tükettiğim halde 2000 lira ödedim! Bu ne biçim iş! Çünkü geçen yıl toplamda 9000 kw harcamış olduğumdan bu sene yıl boyunca bana yüksek tarifeden yani 4,27’den fatura kesilecek. İyi de benim bu kış aylarında, aylık bazda 417 kw’ın altındaki tüketimim ne olacak?! Neden 410 kw tüketmeme rağmen yüksek tarifeden fatura kesiyorsunuz?! Cevap: Onu gelecek sene düşünürüz! Sen hele geçen sene 5000 kw sınırını geçtin diye, bu sene, tüm yıl boyunca yüksek tarifeden faturalarını bir öde bakalım. Gelecek sene tekrar bakarız, yıllık tüketimde 5000 kw altında kalmışsan, o zaman tekrar düşük tarifeden fatura kesilme imkânın olur! İşte şeytanın aklına bile gelmez dediğim kazık bu! Kış aylarında klima kullanmayıp az kullandığın ve 417 kilowatt’ın altına düştüğün halde, bir önceki sene 5.000 kilowatt'tan fazla harcama yaptın diye (!) sana yıl boyunca yüksek tarifede fatura kesiyorlar. Şeytanın aklına gelmeyen bu iş için, bir de biz zam yapmadık diyorlar. Halbuki klima, kurutma makinesi, elektrik sobası, masaüstü bilgisayar sahibi olan herkes o 417 kilowatt tarifenin üstüne çıkar. Ama villada oturanın parasını devlet mi ödeyecek diye meseleyi saptırıyorlar. Bakın benim salonumda bir masaüstü pc’m ve klimam ve banyoda da kurutma makinem var, üç kişiyle 100 m2’lik bir evde ve Samsun'da, İstanbul-Ankara gibi pahalı olmayan bir şehirde yaşıyorum. Buna rağmen bu sınırı rahatça aşıyorum ve yüksek tarifeden fatura ödemek zorunda kalıyorum? Ben zengin miyim? Villada mı yaşıyorum? Klima, kurutma makinesi gibi şeyler lüks mü? Zengin işi mi? Hakkımız yok mu bunları kullanmaya! Ayrıca zenginler/daha çok elektrik tüketenler daha çok ve zamlı/yüksek tarifeden fatura ödesin mantığı hiç de adil değil. Ben buna itiraz ediyorum. Zaten fazla kullanan, ne kadar fazla kullandıysa, kullandığı kadar fazla elektrik parasını ödüyor. Bir de neden fazla kullandı diye cezalandırılıyor. Bu adil değil. Burada yine bir başka şeytani mantık ve hesap var. (Zaten yıllık 5000kw sınırı geçmek için zengin olmak, villada oturmak şart değil. Bunu iyi idrak edin. Sadece öyleymiş gibi pazarlanıyor.) Bakın kendi ağızlarıyla maksadlarını ve oyunlarını belli ediyorlar: Diyorlar ki, bu 417 kw sınırını aşanlar toplumun ancak %20’si. O yüzden çoğu kişi, normal vatandaş bu yüksek tarifeden etkilenmeyecek! Tabi tüm toplumun tepkisini karşına alamıyorsun. Bu toplum da zaten, bana dokunmayan yılandan bana ne zihniyetine sahip, bencil ve menfaatçi bir toplum, bunu da çok iyi biliyorsun. O yüzde 80’in tepkisini susturup, fazla elektrik tüketimi yapanın üstüne çökelim diyorsun! Tam şeytan işi bir dümen. Allah sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Yazımıza yorumlar yaparak sonradan eklenen bölümler, tek parçada okuma kolaylığı için aşağıya ilave edilmiştir: Diyorum ya, bu sefer tezgahı sağlam yere kurmuşlar. Bu milletin kendine dokunmayan yılanı umursamadığını nasıl da iyi biliyorlar. Ama bilmiyorlar ki, o toplumun çok büyük bir çoğunluğu dedikleri kısmından çıkıp, o güya villa sahibi mutlu/zengin/parası bol addedilen azınlık içine girmeleri ve koca bir yıl boyunca yüksek tarifeden fatura ödemeleri çok kolay. Villa sahibi olmana gerek yok! Ama bunu öğrendikleri zaman iş işten geçmiş olacak! Kaynak: Türkiye'de Hanehalkı Ayda Ne Kadar Elektrik Tüketiyor? https://www.dogrulukpayi.com/bulten/turkiye-de-hanehalki-ayda-ne-kadar-elektrik-tuketiyor "2020’de Türkiye’de hanehalkının yüzde 43’ünün aylık tüketimi ortalama 83 KW/saat ile 208 KW/saat arasında gerçekleşti. Eurostat verilerine göre, Türkiye’de hanehalkının yüzde 32’si aylık 208 ile 416 KW/saat arası, yüzde 9,7’si 417 ile 1250 KW/saat arası, yüzde 3,9’u ise 1250 KW/saat ve üzeri ortalama aylık elektrik tüketiyor." Nüfusun tamamını kullanım oranına göre adil bir şekilde yani ne kadar kullandıysa, o kadar faturalandırmak yerine, yüzde 90'ın yükünü, nüfusun yüzde 10'unun üstüne koymak tam bir zulüm kanaatimce. Çünkü fazla harcayan kişi, zaten fazla ödüyor. Örneğin geçen sene yaz günlerinde klima kullanmak zorunda olan biri, 4000 lira fatura ödüyor ve harcadığı elektriğin maddi bedelini fazlasıyla ödüyorken, bir de bu kişinin faturasını çok haksız bir şekilde iki katına yakın bir şekilde arttırmanın neresi adil?! Ben Samsun'da daha az elektrik tüketen mobil klimamla, masaüstü pc'mle ve kurutma makinamla, 100 m2'lik evimde üç kişi ile 4000 lira elektrik faturası ödedim. Ve bu facia durum Ankara veya İstanbul'da, büyük kliması olan, daha kalabalık ailelerde ve çok daha nemli ve sıcak bölgelerde daha da yüksek bir faturayı beraberinde getirecek. 10 binlerin üzerinde fatura mı ödeyecek bu insanlar?! Aylık kullanım miktarı düşük tarife sınırı daha önce 200 kw civarındaydı. Bu da tartışılabilir ama böyle bir uygulamada, 200 kw'lık harcama düşük tarifeden ve bunun üstündeki kısım ise yüksek tarifeden hesaplanır. Ama yeni durumda böyle değil. Bir kere yıl boyunca 5000 kw'lık sınırı geçtiniz mi, bittiniz! Tüm yıl boyunca ve kullandığınız tüm kw'lar yüksek tarifeden hesaplanıyor. Bu nasıl akıl almaz ve kabul edilemez bir uygulamadır böyle! İşte benim yeni Şubat ayı faturamda aylık 410 kw harcadığım halde, önceki sene yıllık 5000 kw'lık sınırı geçtim diye beni yüksek tarifeye almışlar ve faturamda harcadığım 410 kw'lık elektrik harcamasının tamamını, birim fiyatı 4,27 lira olan yüksek tarifeden hesaplamışlar. Bu şekilde önceki Aralık ayında daha fazla (472 kw) harcamış olmama rağmen, Şubat ayı faturası çok daha yüksek oldu. 1200 yerine 2000 lira ödedim. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Açıkçası ben pek çok ülkede ve bizde de uygulanan geliri yüksek olana daha yüksek oranlı vergi tarifesi uygulamasını da adil bulmuyorum. Çünkü kazancını eksiksiz beyan edeni ve zenginleşmeyi ve kazanç elde etmeyi cezalandırmak adil olamaz. Herkesin aynı oranla ve ne kadar kazanıyorsa o kadar vergi ödemesidir asıl ve adil olan. Zekatta olduğu gibi. Elektrik faturasında da öyle, kaç lira kardeşim birim fiyatı, 2 lira, 500 kw harcayan da 1000 kw harcayan da bu birim fiyata göre öder. Ki zaten iki kat harcayan iki kat ödüyor. E daha da 2-3-4 kat fazla ödesin demenin alemi yok. Bu zulümdür. 3-4 kat dedim çünkü iş oraya geliyor. Çünkü bu sistemde yüksek tarifeye geçince tüm kullanımların ve tüm yıl boyunca yüksek tarifeden fatura hesaplanınca, normalde ödemen gerekenin 3-4 katını ödemiş oluyorsun. İşin bu boyutunu haber kanalları hesap edip, akıl edip de o şekilde haber yapamadılar... Arkadaşlar, tekrar önemle vurgulamak istiyorum. Haber kanallarının "aylık 1050 lira veya aylık 417kw kullanım sınırına dikkat edin!" uyarıları tamamen işe yaramaz ve asılsız. Buna aylık bazda dikkat etmenizin hiçbir fayda ve manası yok. Çünkü insafsız ve kurnaz herifler, geçen seneki yıllık toplam kw harcamanız 5000kw üstüne çıkmış diye gerekçe gösterip kafadan sizi 2025 yılı boyunca bütün aylar ve düşük/yüksek tarife sınırı olmaksızın tüm kullanımlarınızı yüksek tarifeden faturalandırıyorlar. (Samsun için 4,27 lira birim fiyatı, normalde 2024 yılında düşük tarife 1,8 ve yüksek tarife birim fiyatı 2,7 lira idi.) Bu gerçekten görülmemiş bir şeytani kötülük örneği. Yani bakın kendimden örnek veriyorum, mobil klima kullanarak bazı aylarda 800kw, bazı aylarda 1000-1200kw tüketimim olmuş. Normalde kış aylarında tüketimim 400-450kw civarında. Sadece 3-5 ay klimadan dolayı fazla elektrik kullanıyorum diye, beni tüm yıl boyunca ve tüm kullanımlarımda yüksek tarifeden faturalandırmak da neyin nesi?! Yani bir kişi 9 ay boyunca 400kw'ın altında harcasa ve sadece 3 ay boyunca tek odada mobil klima (yaklaşık 1000 watt) çalıştırsa bile aylık 1000kw civarında elektrik tüketimi olabiliyor. Dolayısıyla bu iyimser ve mütevazi tabloda bile yıllık tüketim sınırı olan 5000kw sınırını aşmamanın ve sonraki sene düşük tarifede kalabilmenin imkanı yok! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bu mesajımda gayet açık olarak gösterdiğim gibi bu meselenin tasarrufla filan ilgisi yok. Siz ne kadar tasarruf ederseniz edin, klima, kurutma makinesi, masaüstü pc kullanıyorsanız 3 ay için bir mobil klima bile kullansanız, sonraki sene yüksek tarifeye geçmekten kurtulmanızın imkanı yok. Yahu adamlar 1,8 ve 2,8 olan birim fiyatını 4,27'ye çıkarmışlar. Fiyatların iki katından fazla arttığı bir ülkede tasarruf tavsiyesi cidden komik oluyor. Bir de buna zam yok deniyor ve birileri de bunu güya normal görüp müdafaa ediyor ya, tam bir kara mizah hadise.
Bakın daha da netleştirelim. Mesela aylık 400kw harcıyorsunuz farz edelim. 400x9=3600kw 9 aylık harcamanız. 3 ay da yazın klima kullandınız diyelim. (mobil klima olsun hadi) Ortalama aylık 1000kw harcadınız diyelim. (benim bizzat tecrübe ettiğim duruma uygun) 1000x3=3000kw etti. 3600+3000=6600kw ediyor toplamda ve 5000kw'ın üstüne geçmemeniz imkansız oluyor. (o yıllık sınırı geçmemeniz için yaz aylarında 466 kw'ı geçmemeniz gerekiyor! (1400/3=466kw) Bunun imkanı var mı hiç?) Gelelim devletin güya indirim yaptığı ve 5000kw sınırını geçenler için indirimsiz fatura kesttiği ve bunun normal olduğu iddiasına. Ben buna katılmıyorum. Yaz-kış tüm aylarda ve bütün kullanımlarda (Samsun için) 4,27 liralık birim fiyatından kesilecek fatura çok fahiş bir fiyatlandırmadır. Normali böyledir diye iddia edilmesi de uygun değildir. Kanaatim böyle. Başkası farklı düşünebilir. Benim kanaatime göre eğer bir harcama sınırı olacaksa bu 10-15 bin kw'dan aşağı olmamalı. Zaten önceki durumda/eskiden yıllık mesken harcama sınırı aklın alamayacağı kadar yüksek bir miktarmış. Bu kadar aşağıya çekilmesi ve yıl boyunca ve aylık 417kw'ın altında kalan tüm harcamaların da ay bazında sınırın altında kalıp kalmadığına bakılmadan yüksek tarifeden hesaplanması iyi niyetli ve adil bir uygulama olarak değerlendirilemez. Neden ben aylık bazda 400kw'ın altında, 9 ay boyunca sınır altında harcama yaptığım halde, sadece 3 ay klima nedeniyle sınırın üstüne çıktım diye, tüm yıl boyunca ve bütün harcamalarım için yüksek tarifeden ödemek zorunda olacağım?! Böyle bir şeyin kabul edilecek ve makul görülebilecek hiçbir tarafı yok. Ayrıca dediğim gibi makul ve adil ve normal bir faturalandırmadan bahsediliyorsa, adalet herkesin kullandığı kadar ve aynı birim fiyatından faturalandırılmasıdır. Bunu da yazdık. Bu da kanaate göre değişen bir durum ama benim kanaatim bu yönde. Mesela birim fiyatı 2 liraysa, 500kw ödeyen 1000 lira öder, 1000kw kullanan 2000 lira öder. Görüldüğü gibi zaten iki katı harcayan iki katı ödüyor. Yok bu iki katı harcayan fazla harcamış, 2000 lira da yetmez, 3000-4000 lira ödemeli demenin alemi yok, bu o kişiye zulüm olur. Ayrıca yıllık 5000kw normal bir sınır demek de uygunsuz bir düşüncedir. Çünkü 10-20 sene öncesinde değiliz. Her şeyimiz elektrikle hallediliyor. Dolayısıyla elektrikli cihazlar evlerimizde hiç olmadığı kadar fazla kullanılıyor. Yeni çıkan bir ekran kartı 400-600 watt elektrik tüketiyor. 1200 wattlık pc güç kaynakları alınıyor. Büyük ekran tv'ler yaygınlaşıyor. Pek çok insanın evinde 1200 watt elektrik harcayan kurutma makineleri var. Bunlar normal bir mesken yaşantısının normal ve lüks olarak sayılamayacak parçaları. Dediğim gibi emekli bir insanın, Samsun gibi sıcak ve nemli bir bölgede 20m2'lik evinde 1000 watt tüketen mütevazi mobil klimasıyla, üç kişi yaşayarak, pc masaüstü bilgisayarını kullanarak, çamaşırlarını da kurutma makinesinde kurutarak, bir ayda (geçen sene) 4000 lira, bu sene yüksek tarifeden sayıldığı için kimbilir kaç lira (6-8-10 bin bilemiyorum ne gelecek bu sene) fatura ödemesini normal ve adil görüyor ve itiraz etmiyorsanız ve yüzde 10'a dokunuyor zaten, bize dokunmadıkça onlar düşünsün şeklinde bir değersiz/düşük değer yargınız varsa, elbette bunlar karşı ne denilebilir. Onlar dikkat etsinler, o yüzde 10'un içine girmeleri hiç de zor değil! Dolayısıyla meskenler için eğer bir yıllık sınır olacaksa bu en az 15-20 bin kw olmalı ve sadece aylık bazda sınırı aşan kısım yüksek tarifeden faturalandırılmalı demem gayet makul bir temele dayanıyor. Çünkü bunun Ankara-İstanbul-Antalya gibi şehirleri ve daha kalabalık ve büyük mesken yaşantıları da var. Benim için en az 10 bin kw ama başka meskenler de nazara alındığında 15-20 bin kw ancak uygun olur. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Gerçeklerden gerçek anlamda haberdar olmak isteyenlere: Önce yüzde 10u etkileyecek dediler, şimdi bana iletilen haberde yüzde 3 diyorlar. Demek ki ben emekli halimle Samsun gibi akdeniz düzeyinde sıcak olmayan bir yerde kullandığım mobil klimamla çok zenginim ki geçen sene 4000 lira fatura ödedim. Peki şimdi bu sene ne olacak bu fatura onu merak ediyordum. İşte bana iletilen haber linkinde bunun cevabı varmış: "Bu sınırdan sonra ödeme tutarında artış miktarının yeni tarifede eski tarifeye göre aylık 417 kilovatsaatte yüzde 93, 450 kilovatsaatte yüzde 89, 600 kilovatsaatte yüzde 80, 1000 kilovatsaatte yüzde 69, 5 bin kilovatsaatte yüzde 58, 30 bin kilovatsaatte yüzde 56 düzeyinde olacağına dikkati çeken Bayraktar," Yani geçen sene 4000 gelen faturam, bu sene %70 artışla 7000 lira gelecekmiş. Hayırlı olsun. Haberde yüksek artışlı faturaların bazılarının şubatta, bazılarının martta geleceği de yazılı. Benim faturam az geldi diyen martta bir daha baksın bakalım az mı çok mu. Bu gelecek faturayı normal gören ve hak ettiğimi düşüneni de Allah bildiği gibi yapsın. Onlardan alınıp bana yüklenen fatura yükü ve hakkı elbette hesap gününde sorgusuz kalmaz! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Çarpık/düşük/bozuk değersiz ve bencil değer yargılarına sahip ve sadece kendi şahsi menfaatini umursayan ahlaksız bir insan yapımız var ve bu tarzdaki zihniyet ne yazık ki, bu milletin çoğunluğunu teşkil ediyor. Tam da bunu çok iyi bilerek, "merak etmeyin, yeni durum yüzde 10-yüzde 3'lük bir kesimi etkileyecek, size dokunmayacağız!" diyerek, bana dokunmayan yılandan bana ne diyenlerden güç alarak, ağır bir mağduriyete ve zulme kapı açıyorlar. İşin aslı budur. Antalya, Adana, Hatay, Mersin gibi aşırı sıcak ve nemli bölge ve şehirde yaşayan milyonlarca insan var. Ve bu insanlar yaz aylarında gece-gündüz klima çalıştırmadan yaşayamıyorlar, nefes alamıyorlar, uyuyamıyorlar. Hem sıcak ve nem çok daha fazla, hem mobil klimanın 2,5 katı elektrik tüketen split (büyük) klimalar kullanıyorlar. Hem de belki birden çok odada klima kullanmaya mecbur oluyorlar. Bu bölgelerde yaşayan insanların tamamı, zorunlu ve kesin bir şekilde yıllık 5000kw sınırını fazlasıyla geçecekler. Ve tüm bir yıl boyunca, tüm aylarda ve bütün harcamalarında yüksek tarifeden faturalandırılacaklar. Yaz aylarında bu insanların faturasının, 10-15 binden az olmayacağını ve hatta 20 binleri bile bulabileceğini tahmin etmek ve hesaplamak ve ön görmek hiç de zor değil. İşte o zaman onlarca şehrin ve sıcak bölgelerimizin tamamının bu çapta mağdur edilmesi, elbette bu bölgelerde yaşayanları isyan ettirecektir. Bu iş yüzde 10 veya 3'lük bir kesim denilip de, geçiştirilecek bir mesele değil diye bu yüzden söyledik. Bu kabul edilemez uygulamanın en vahim tarafı, sadece yaz aylarındaki klima nedeniyle olan fazla kullanımın, tüm bir yıldaki bütün harcamalarınızın birim fiyatını iki katından fazla arttırmaya sebep olmasıdır. İşte biz en çok buna itiraz ediyoruz. Daha önceden de dedim, kullanım sınırı bir kere çok düşük. Meskenler için en az 15-20 bin kw olmalı diye. Ki böyle bir kullanım sınırının olması da sakat bir yaklaşım ve adil değil. Çünkü zaten fazla kullanan, kullandığı fazla miktar kadar yüksek miktarda fatura ödemektedir. Hem böyle bir sınır olsa ve yüksek tarifeye geçilse bile, tüm aylar ve bütün kullanımlar yüksek tarifeden faturalandırılmamalı. Aklı, insafı ve basireti olan ve kendi şahsi menfaatinden başka diğer insanların da hakkını ve zulme uğramamasını umursayan herkes bu tespitimizi makul görür ve hak verir. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ben kendime ait sebep ve gerekçelerle hep Akp'ye oy vermiş bir insanım fakat önceden de dediğim gibi ortada eleştirilecek bir yanlış ve düzeltilecek bir hata varsa, kimin iktidarda olduğuna zerre kadar bakmam, ahmakça bir siyasi kaygı aklımın ucundan bile geçmez. Zaten fanatik değilim. Siyasi tarafgirliğin zararı çok büyük. Doğru neredeyse ve kimin yanındaysa desteklemek ve takdir etmek; yanlış neredeyse ve kimin elindeyse karşı çıkmak, eleştirmek ve düzelmesi için yapıcı olarak gayret etmek hak perestliktir. Bu kültürü oluşturamamış olmamız en büyük kusur ve kaybımızdır. Tabi buna ilaveten herşeyi devletten, hükümetten beklemek veya her iyiliği veya her kötülüğü devletten veya bir kişi veya bir partiden bilmek, ahmaklığın, fanatikliğin, cehaletin ve toplumsal sorumluluk üstlenip üzerine düşen neyse onu yapmaya ve farklılık oluşturmaya çalışan bir insan olamamanın en alt ve koyu seviyesidir. İnşallah faydalı olur yazdıklarımız ve bir farkındalığa vesile olur, daha önce de defalarca belki yüzlerce kere farklı toplumsal konularda yaptığım gibi, yine hiçbir siyasi kaygının ve hangi partinin iktidarda olduğunun etkisi altında kalmadan ve umrumda da olmadan sadece hakikatleri manevi bir mesuliyet, toplumsal bir sorumluluk noktasında elimden geldiği kadar bildirmek istedim. Deprem zamanında da, deprem suçu kavramını çekinmeden detaylarıyla ortaya koyan ve tüm sorumluların tespit edilip, caydırıcı ve ibretlik ceza verilmesi gerekliliğini ifade edenlerdenim. Vay efendim yazdıklarımın ucu iktidara dokunurmuş, hükümet olarak başta Ak Parti var, ona zarar vermiyelim gibi uygunsuz düşünceler aklımın ucundan bile geçmedi ama birileri bu hesap ve kaygıları taşıdı anlaşılan. Bazı platformlar yazımı yayınlamadı. Dediğim gibi, doğruya doğru, yanlışa yanlış demek ve başkaca hiçbir kaygı ve endişe içinde olmamak, hakperestliğin gereğidir. Deprem suçu soruşturma büroları kuran kurumun uygulamasını da elbette takdir ve tebrik ettik. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Birisi demişti başka bir yerdeki yorumunda, eğer devlet sübvanse edecekse de, etmecekse de eşit bölüşülmeli ki adalet ve eşitlik olsun. Sübvansiyon güya devletin bir hizmeti bedelsiz karşılaması demekmiş. Ben şahsen onu da pek inanılır bulmuyorum ya neyse. Kabul edelim ki doğru. Bakın denilmiş ki: "Bayraktar, "42 milyon abonenin 40 milyonuna dokunmuyoruz. Onlara herhangi bir fiyat artışı, faturalarında herhangi bir değişiklik yok. Devletin sübvansinyonundan 30 milyar lira civarında bir şey azalmış olacak" şeklinde konuştu." Şimdi kimse de çıkıp itiraz etmeyecek ve bu zalimce söze karşı çıkmayacak mı, demeyecek mi ki: "Arkadaşım, o 40 milyon insan da, o 2 milyon eşek mi de, o 30 milyonu onların üstüne yüklüyorsun diye! Bakınız bu 30 milyonu 2 milyonu böldüğümüzde ve o 30 milyonu 12 aylık varsayıp, onu da 12'ye böldüğümüzde çıkan rakam 1.250 lira. Fakat bu rakamı 42 milyona taksim ettiğimizde çıkan rakam ise 60 lira. (Arada yirmi kat fark var, zaten 40 milyon ile 2 milyon arasındaki fark da sağlaması.) Gerçek rakamlar farklı olabilir, tam detayları kesin bilemeyebiliriz fakat 1.250 lira ile 60 lira arasındaki korkunç uçurumu görmemiz ve yapılan zulmün ve adaletsizliğin ne derece büyük olduğunun farkına varmamız için yeterli bir kıyas sağlar. Bu şerefsiz, haysiyetsiz, kurnaz, hain, zalim ve sinsi herifler bu fiyat artışını (veya sübvansiyon azalışını, adına ne derseniz deyin) eşit bölüştürmek ve adına da zam demeyip sübvansiyon azalışı diyerek güya zengin ilan ettikleri bir azınlığa yükledikleri algısını yerleştiriyorlar ki, sizler yani yüksek tarifeye geçirilip faturası fahiş fiyatlarla aşırı miktarda gelenler, kendinizi yalnız hissedip itiraz edemeyesiniz, tepkide bulunma cesaretini bulamayasınız çünkü azınlıksınız ya, kim dinler ve destek verir sizi diye düşünüp sinesiniz istiyorlar. Halbuki bu yük veya artış her ne ise, adil şekilde bölündüğünde kişi başına yük o kadar aşırı olmuyor ama genel bir artış ve zammın tepkisini üzerlerine almak ve toplumun tamamın tepkisini almamak için böyle bir dümen ve zemin tezgah edip, azınlığı ezmeyi uygun (!) bulmuşlar anlaşılan. Fakat diyorum size, bunu iyi bilin ki, öyle azınlıkta kalmayacak bu iş. Bölge bölge ve onlarca şehrin tamamını ve bütün ticaret erbabını mağdur edecek, isyan ettirecek kadar düşük bir sınır belirlemişler. Meskene belirleyecekleri sınırı (15 bin kw) tutup işyerleri için belirlemişler. Şimdi bu durumda iş istisnada ve yüzde 3-10'da filan kalmayacak. Bakın görürsünüz, özellikle yaz aylarında ege ve akdenizin tamamı ve işyerlerinin hepsi isyan edecek. Bu zalim uygulama başlarında bomba olup patlayacak. ![]() ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 9 Mart 2025; 0:40:39 > |
Elektrik Faturaları Konusunda Milletimiz Şeytanın Aklına Gelmeyen Yöntemlerle Kandırılıyor!

-
-
Hükümet cidden kulağımızın arkasını da s.. başladı yani.
-
Milletten ses yok.
Kaçak elektrik kurt hdp terör vatan haini diye sadirsan binlerce post havada uçmuştu .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Diyorum ya, bu sefer tezgahı sağlam yere kurmuşlar. Bu milletin kendine dokunmayan yılanı umursamadığını nasıl da iyi biliyorlar. Ama bilmiyorlar ki, o toplumun çok büyük bir çoğunluğu dedikleri kısmından çıkıp, o güya villa sahibi mutlu/zengin/parası bol addedilen azınlık içine girmeleri ve koca bir yıl boyunca yüksek tarifeden fatura ödemeleri çok kolay. Villa sahibi olmana gerek yok! Ama bunu öğrendikleri zaman iş işten geçmiş olacak!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 5 Mart 2025; 0:7:20 > -
Kaynak: Türkiye'de Hanehalkı Ayda Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?
"2020’de Türkiye’de hanehalkının yüzde 43’ünün aylık tüketimi ortalama 83 KW/saat ile 208 KW/saat arasında gerçekleşti. Eurostat verilerine göre, Türkiye’de hanehalkının yüzde 32’si aylık 208 ile 416 KW/saat arası, yüzde 9,7’si 417 ile 1250 KW/saat arası, yüzde 3,9’u ise 1250 KW/saat ve üzeri ortalama aylık elektrik tüketiyor."
Nüfusun tamamını kullanım oranına göre adil bir şekilde yani ne kadar kullandıysa, o kadar faturalandırmak yerine, yüzde 90'ın yükünü, nüfusun yüzde 10'unun üstüne koymak tam bir zulüm kanaatimce. Çünkü fazla harcayan kişi, zaten fazla ödüyor. Örneğin geçen sene yaz günlerinde klima kullanmak zorunda olan biri, 4000 lira fatura ödüyor ve harcadığı elektriğin maddi bedelini fazlasıyla ödüyorken, bir de bu kişinin faturasını çok haksız bir şekilde iki katına yakın bir şekilde arttırmanın neresi adil?!
Ben Samsun'da daha az elektrik tüketen mobil klimamla, masaüstü pc'mle ve kurutma makinamla, 100 m2'lik evimde üç kişi ile 4000 lira elektrik faturası ödedim. Ve bu facia durum Ankara veya İstanbul'da, büyük kliması olan, daha kalabalık ailelerde ve çok daha nemli ve sıcak bölgelerde daha da yüksek bir faturayı beraberinde getirecek. 10 binlerin üzerinde fatura mı ödeyecek bu insanlar?!
Aylık kullanım miktarı düşük tarife sınırı daha önce 200 kw civarındaydı. Bu da tartışılabilir ama böyle bir uygulamada, 200 kw'lık harcama düşük tarifeden ve bunun üstündeki kısım ise yüksek tarifeden hesaplanır. Ama yeni durumda böyle değil. Bir kere yıl boyunca 5000 kw'lık sınırı geçtiniz mi, bittiniz! Tüm yıl boyunca ve kullandığınız tüm kw'lar yüksek tarifeden hesaplanıyor. Bu nasıl akıl almaz ve kabul edilemez bir uygulamadır böyle! İşte benim yeni Şubat ayı faturamda aylık 410 kw harcadığım halde, önceki sene yıllık 5000 kw'lık sınırı geçtim diye beni yüksek tarifeye almışlar ve faturamda harcadığım 410 kw'lık elektrik harcamasının tamamını, birim fiyatı 4,27 lira olan yüksek tarifeden hesaplamışlar. Bu şekilde önceki Aralık ayında daha fazla (472 kw) harcamış olmama rağmen, Şubat ayı faturası çok daha yüksek oldu. 1200 yerine 2000 lira ödedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 5 Mart 2025; 0:44:56 >
-
Tekirdağ
Canakkle
Edirne
Bolu
Sakarya
Adapazari
Konya
Afyon
Hatta istanbuldaki miliyetcilerin (ki coğu doğu karadenizli dönmeler) bir cok fabrikasina devlet kaçak elektrik kullanilacagini bildigi halde hat çekiyor..
En bilineni : sarallarin işlettiği aluminyum fabrikasi.sonra sayaç takildi ama tahsilat yaptirilmadi.şimdi ne durumda bilmiyorum..
Az sonra yukarda saydiğim karamzadelerden birinde calisan comarlar baslayacaks ataşmaya..
Kafalari genelde teröristler çalacağıma biž çalalim seklinde calisiyor..
Hane nin zaten hakki olan elektrikle fabrikanin kurusuna kurusuna ödenmesi gereken elektriğini ayni gören koyunlar..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 5 Mart 2025; 0:44:16 >
Açıkçası ben pek çok ülkede ve bizde de uygulanan geliri yüksek olana daha yüksek oranlı vergi tarifesi uygulamasını da adil bulmuyorum. Çünkü kazancını eksiksiz beyan edeni ve zenginleşmeyi ve kazanç elde etmeyi cezalandırmak adil olamaz. Herkesin aynı oranla ve ne kadar kazanıyorsa o kadar vergi ödemesidir asıl ve adil olan. Zekatta olduğu gibi. Elektrik faturasında da öyle, kaç lira kardeşim birim fiyatı, 2 lira, 500 kw harcayan da 1000 kw harcayan da bu birim fiyata göre öder. Ki zaten iki kat harcayan iki kat ödüyor. E daha da 2-3-4 kat fazla ödesin demenin alemi yok. Bu zulümdür. 3-4 kat dedim çünkü iş oraya geliyor. Çünkü bu sistemde yüksek tarifeye geçince tüm kullanımların ve tüm yıl boyunca yüksek tarifeden fatura hesaplanınca, normalde ödemen gerekenin 3-4 katını ödemiş oluyorsun. İşin bu boyutunu haber kanalları hesap edip, akıl edip de kuş beyinleriyle, muhakemesiz zihinleriyle idrak edip haber yapamadılar...
Arkadaşlar, tekrar önemle vurgulamak istiyorum. Haber kanallarının "aylık 1050 lira veya aylık 417kw kullanım sınırına dikkat edin!" uyarıları tamamen işe yaramaz ve asılsız. Buna aylık bazda dikkat etmenizin hiçbir fayda ve manası yok. Çünkü insafsız ve kurnaz herifler, geçen seneki yıllık toplam kw harcamanız 5000kw üstüne çıkmış diye gerekçe gösterip kafadan sizi 2025 yılı boyunca bütün aylar ve düşük/yüksek tarife sınırı olmaksızın tüm kullanımlarınızı yüksek tarifeden faturalandırıyorlar. (Samsun için 4,27 lira birim fiyatı, normalde 2024 yılında düşük tarife 1,8 ve yüksek tarife birim fiyatı 2,7 lira idi.) Bu gerçekten görülmemiş bir şeytani kötülük örneği. Yani bakın kendimden örnek veriyorum, mobil klima kullanarak bazı aylarda 800kw, bazı aylarda 1000-1200kw tüketimim olmuş. Normalde kış aylarında tüketimim 400-450kw civarında. Sadece 3-5 ay klimadan dolayı fazla elektrik kullanıyorum diye, beni tüm yıl boyunca ve tüm kullanımlarımda yüksek tarifeden faturalandırmak da neyin nesi?! Yani bir kişi 9 ay boyunca 400kw'ın altında harcasa ve sadece 3 ay boyunca tek odada mobil klima (yaklaşık 1000 watt) çalıştırsa bile aylık 1000kw civarında elektrik tüketimi olabiliyor. Dolayısıyla bu iyimser ve mütevazi tabloda bile yıllık tüketim sınırı olan 5000kw sınırını aşmamanın ve sonraki sene düşük tarifede kalabilmenin imkanı yok!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 5 Mart 2025; 2:23:46 >
-
Bende ayni düşuncedeyimde kime anlatacan.
Bu tekkifi verdigin an vatan haini damgasi yiyecen .
3-5 aydır tartışılan konuydu . Buna uygun aksiyon almanız gerekirdi . Son 12 aymı yoksa geçen yılın elektrik sarfiyatı mı hesaplanıyor bilmediğim birseydi ama benim için uzak harcama limiti olduğu için bunu araştırmadım
Özellikle elektrikli araçlar çıkınca böyle birşeyi bekliyordum Aralık ayında yıllık tüketiminizi bakarak gelecek sene için aksiyon alabilirsiniz ama o zamana kadar kötü geçecek sizin için
Ayrıca dediğiniz gibi %10 veya %20lik kesim %80-90ın masrafını karşılıyor zamanla bu , refah içinde çok az kesimin kalmasını sağlayacaktır o da yandaş veya devletten geçinen kesim olacaktır çünkü onlar hiç bir zaman vergi ödemeyen, elektik parası ödemeyen, otomobil- benzin parası ödemeyen, yemek- restaurant - otel parası ödemeyen, yurtdışı harcı ödemeyen kesim olacaktır sadece
Ek olarak termosifon varsa devamlı açık tutulmaması gerekiyor artık klima olarak çoğunlukla tek klima açık kalmalı gibi tasarruf tedbirleri uygulanmalı. Hane halkı elektrik ücreti iktidar için oy demek . İlk önce işyerlerine yüksek yaptılar şimdi de çok kullananlara zam yaptılar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 5 Mart 2025; 6:23:2 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Böyle ellikileri varken...
tüik ile el ele. maksat zam denmesinki enflasyonda görünmesin.
-
Uygulama Subat tan sonra başlayacak deyip 2004 yılının tüketimini baz almakta ayrı bir şeytanlık. Bu kepazeliği geriye dönük nasıl işlettiler, böyle hinlik yapacakları bilinse belki insanlar geçen sene 2 klima yerine 1 klima ile biraz perişan olsalarda idare etmeye çalışacaktı. Lüx yaşmak bize göre değil der kaderlerine razı olurlardı.
Elektrik firması arıyor beni geçen sene 5050 KW tüketmişssiniz budan sonra faturnız yüksek gelebilir size şu fiytaatn kitleyeceğiz diye haber veriyor. La oğlum o geçen sene yakmışım parasınıda ödemişim, bir yönetmelik çıkarıp borç devşirmek nedir.
Doğuda adam demir karyoladan ısıtıcı yapıp ev ısıtıyor ona para falan yok, isteyincede delikli çubukla kovalıyorlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 5 Mart 2025; 8:28:42 > -
Zamlı değil indirimsiz ödüyor 5000kw ı geçen.
Yani elektrik faturası neyse onu ödüyor. Zam falan değil.
Yasa çıkmadan önce de haberler yapıldı, herkes duydu. Tuzak olan bir şey yok.
Yüzde 10 bile değil yıllık elektrik tüketimi 5000kw üzeri olan kesim.
Devlet de diyor ki yüzde 45 düşük tüketim yapıyor, aylık 240kw yıllık 3000kw altında, bunlar yüzde 60 indirimli (sübvansiyonlu) ödemeye devam etsin. Kalan bir kesim de 240kw a kadar yüzde 60 sonrasını yüzde 30 indirimli ödesin. Bu yüzde 10 dan az kesim de çok elektrik tüketiyor madem, bunlar zengindir, indirime gerek yok. Zaten elektrik dağıtım firmaları özel, neyse faturası kessin, zengin vatandaş ödesin...
Gayet makul bir uygulama bence. Elektrikli araç kullanımı artıyor. 200 bin tane oldu. Haliyle elektrikli aracımı evden şarj edince ben de ihtiyaç sahibi olmadığım halde faturamın yüzde 30 u devlet tarafından ödenecekti. Bu da yanlış olurdu. Benim cebimden fazla para çıkacak olsa bile yanlış derim.
İstisnalar olabilir şöyle ki, adam fakirdir ama yaşlıdır soba yakamaz elektrikle ısınır. Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan biridir. Devletin bunları tespit edip ihtiyaç sahiplerine indirim yapması gerekir. Sosyal devletim diyorsa bunları tespit etmeli. Geri kalan herkes faturasını kendi ödesin. Başkasının faturasını ödemiyor kimse, zam da değil, herkes kendi faturasını ödüyor.
Almanya'da birkaç kişi ile görüşüyorum, biri 1+1 eve 170 avro elektrik faturası geldi dedi, biri 2+1 eve 200 avro. Elektrik artık pahalı. Hatta su da öyle. Devletler tasarrufu teşvik ediyor. Bakan her gün duş almayın siz de, koltuk altını ıslak mendille silin yeter dedi. Burada bakan öyle dese küfür edecek pislikler var, en iyi ihtimalle dalga geçeriz. Orada hak verenler olur, adam haklı, tasarruf etmeliyiz ülke olarak derler. Siz de ne kadar gelişmiş insanlar diye översiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Doğu ve GD' da kaçak elektrik kullanımı kontrol dışı hale gelince doğal olarak böyle tedbirler alınır...
-
İnşallah faydalı olur yazdıklarımız ve bir farkındalığa vesile olur, daha önce de defalarca belki yüzlerce kere yaptığım gibi yine tamamen hiçbir siyasi kaygının ve hangi partinin iktidarda olduğunun etkisi altında kalmadan ve umrumda da olmadan sadece hakikatleri manevi bir mesuliyet toplumsal bir sorumluluk noktasında elimden geldiği kadar bildirmek istedim.
-
quote:
Orijinalden alıntı: lostideasAçıkçası ben pek çok ülkede ve bizde de uygulanan geliri yüksek olana daha yüksek oranlı vergi tarifesi uygulamasını da adil bulmuyorum. Çünkü kazancını eksiksiz beyan edeni ve zenginleşmeyi ve kazanç elde etmeyi cezalandırmak adil olamaz. Herkesin aynı oranla ve ne kadar kazanıyorsa o kadar vergi ödemesidir asıl ve adil olan. Zekatta olduğu gibi. Elektrik faturasında da öyle, kaç lira kardeşim birim fiyatı, 2 lira, 500 kw harcayan da 1000 kw harcayan da bu birim fiyata göre öder. Ki zaten iki kat harcayan iki kat ödüyor. E daha da 2-3-4 kat fazla ödesin demenin alemi yok. Bu zulümdür. 3-4 kat dedim çünkü iş oraya geliyor. Çünkü bu sistemde yüksek tarifeye geçince tüm kullanımların ve tüm yıl boyunca yüksek tarifeden fatura hesaplanınca, normalde ödemen gerekenin 3-4 katını ödemiş oluyorsun. İşin bu boyutunu haber kanalları hesap edip, akıl edip de kuş beyinleriyle, muhakemesiz zihinleriyle idrak edip haber yapamadılar...
Arkadaşlar, tekrar önemle vurgulamak istiyorum. Haber kanallarının "aylık 1050 lira veya aylık 417kw kullanım sınırına dikkat edin!" uyarıları tamamen işe yaramaz ve asılsız. Buna aylık bazda dikkat etmenizin hiçbir fayda ve manası yok. Çünkü insafsız ve kurnaz herifler, geçen seneki yıllık toplam kw harcamanız 5000kw üstüne çıkmış diye gerekçe gösterip kafadan sizi 2025 yılı boyunca bütün aylar ve düşük/yüksek tarife sınırı olmaksızın tüm kullanımlarınızı yüksek tarifeden faturalandırıyorlar. (Samsun için 4,27 lira birim fiyatı, normalde 2024 yılında düşük tarife 1,8 ve yüksek tarife birim fiyatı 2,7 lira idi.) Bu gerçekten görülmemiş bir şeytani kötülük örneği. Yani bakın kendimden örnek veriyorum, mobil klima kullanarak bazı aylarda 800kw, bazı aylarda 1000-1200kw tüketimim olmuş. Normalde kış aylarında tüketimim 400-450kw civarında. Sadece 3-5 ay klimadan dolayı fazla elektrik kullanıyorum diye, beni tüm yıl boyunca ve tüm kullanımlarımda yüksek tarifeden faturalandırmak da neyin nesi?! Yani bir kişi 9 ay boyunca 400kw'ın altında harcasa ve sadece 3 ay boyunca tek odada mobil klima (yaklaşık 1000 watt) çalıştırsa bile aylık 1000kw civarında elektrik tüketimi olabiliyor. Dolayısıyla bu iyimser ve mütevazi tabloda bile yıllık tüketim sınırı olan 5000kw sınırını aşmamanın ve sonraki sene düşük tarifede kalabilmenin imkanı yok!
Bu mesajımda gayet açık olarak gösterdiğim gibi bu meselenin tasarrufla filan ilgisi yok. Siz ne kadar tasarruf ederseniz edin, klima, kurutma makinesi, masaüstü pc kullanıyorsanız 3 ay için bir mobil klima bile kullansanız, sonraki sene yüksek tarifeye geçmekten kurtulmanızın imkanı yok. Yahu adamlar 1,8 ve 2,8 olan birim fiyatını 4,27'ye çıkarmışlar. Fiyatların iki katından fazla arttığı bir ülkede tasarruf tavsiyesi cidden komik oluyor. Bir de buna zam yok deniyor ve birileri de bunu güya normal görüp müdafaa ediyor ya, tam bir kara mizah hadise.
Bakın daha da netleştirelim. Mesela aylık 400kw harcıyorsunuz farz edelim. 400x9=3600kw 9 aylık harcamanız. 3 ay da yazın klima kullandınız diyelim. (mobil klima olsun hadi) Ortalama aylık 1000kw harcadınız diyelim. (benim bizzat tecrübe ettiğim duruma uygun) 1000x3=3000kw etti.
3600+3000=6600kw ediyor toplamda ve 5000kw'ın üstüne geçmemeniz imkansız oluyor. (o yıllık sınırı geçmemeniz için yaz aylarında 466 kw'ı geçmemeniz gerekiyor! (1400/3=466kw) Bunun imkanı var mı hiç?)
Gelelim devletin güya indirim yaptığı ve 5000kw sınırını geçenler için indirimsiz fatura kesttiği ve bunun normal olduğu iddiasına. Ben buna katılmıyorum. Yaz-kış tüm aylarda ve bütün kullanımlarda (Samsun için) 4,27 liralık birim fiyatından kesilecek fatura çok fahiş bir fiyatlandırmadır. Normali böyledir diye iddia edilmesi de uygun değildir. Kanaatim böyle. Başkası farklı düşünebilir.
Benim kanaatime göre eğer bir harcama sınırı olacaksa bu 10-15 bin kw'dan aşağı olmamalı. Zaten önceki durumda/eskiden yıllık mesken harcama sınırı aklın alamayacağı kadar yüksek bir miktarmış. Bu kadar aşağıya çekilmesi ve yıl boyunca ve aylık 417kw'ın altında kalan tüm harcamaların da ay bazında sınırın altında kalıp kalmadığına bakılmadan yüksek tarifeden hesaplanması iyi niyetli ve adil bir uygulama olarak değerlendirilemez. Neden ben aylık bazda 400kw'ın altında, 9 ay boyunca sınır altında harcama yaptığım halde, sadece 3 ay klima nedeniyle sınırın üstüne çıktım diye, tüm yıl boyunca ve bütün harcamalarım için yüksek tarifeden ödemek zorunda olacağım?! Böyle bir şeyin kabul edilecek ve makul görülebilecek hiçbir tarafı yok.
Ayrıca dediğim gibi makul ve adil ve normal bir faturalandırmadan bahsediliyorsa, adalet herkesin kullandığı kadar ve aynı birim fiyatından faturalandırılmasıdır. Bunu da yazdık. Bu da kanaate göre değişen bir durum ama benim kanaatim bu yönde. Mesela birim fiyatı 2 liraysa, 500kw ödeyen 1000 lira öder, 1000kw kullanan 2000 lira öder. Görüldüğü gibi zaten iki katı harcayan iki katı ödüyor. Yok bu iki katı harcayan fazla harcamış, 2000 lira da yetmez, 3000-4000 lira ödemeli demenin alemi yok, bu o kişiye zulüm olur.
Ayrıca yıllık 5000kw normal bir sınır demek de uygunsuz bir düşüncedir. Çünkü 10-20 sene öncesinde değiliz. Her şeyimiz elektrikle hallediliyor. Dolayısıyla elektrikli cihazlar evlerimizde hiç olmadığı kadar fazla kullanılıyor. Yeni çıkan bir ekran kartı 400-600 watt elektrik tüketiyor. 1200 wattlık pc güç kaynakları alınıyor. Büyük ekran tv'ler yaygınlaşıyor. Pek çok insanın evinde 1200 watt elektrik harcayan kurutma makineleri var. Bunlar normal bir mesken yaşantısının normal ve lüks olarak sayılamayacak parçaları.
Dediğim gibi emekli bir insanın, Samsun gibi sıcak ve nemli bir bölgede 20m2'lik evinde 1000 watt tüketen mütevazi mobil klimasıyla, üç kişi yaşayarak, pc masaüstü bilgisayarını kullanarak, çamaşırlarını da kurutma makinesinde kurutarak, bir ayda (geçen sene) 4000 lira, bu sene yüksek tarifeden sayıldığı için kimbilir kaç lira (6-8-10 bin bilemiyorum ne gelecek bu sene) fatura ödemesini normal ve adil görüyor ve itiraz etmiyorsanız ve yüzde 10'a dokunuyor zaten, bize dokunmadıkça onlar düşünsün şeklinde bir değersiz/düşük değer yargınız varsa, elbette bunlar karşı ne denilebilir. Onlar dikkat etsinler, o yüzde 10'un içine girmeleri hiç de zor değil!
Dolayısıyla meskenler için eğer bir yıllık sınır olacaksa bu en az 15-20 bin kw olmalı ve sadece aylık bazda sınırı aşan kısım yüksek tarifeden faturalandırılmalı demem gayet makul bir temele dayanıyor. Çünkü bunun Ankara-İstanbul-Antalya gibi şehirleri ve daha kalabalık ve büyük mesken yaşantıları da var. Benim için en az 10 bin kw ama başka meskenler de nazara alındığında 15-20 bin kw ancak uygun olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 8 Mart 2025; 18:33:2 >
-
Hamdolsun hükümetimiz vatandaşına saplamayı iyi bilir.
Şaşırmadım.
-
Diğer tüketim giderlerine bakıldığında elektrik fiyatı uygun kalıyor.
Mesela son 5 yılda şu fiyatı ne kadar artmış, elektrik ne kadar artmış ? Şok olursunuz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- türkiye"nin en büyük hırsızı kim
- yossi kohen kadir mısıroğlu
- çürük raporu nasıl alınır
- magdy hussein mourad mohammad
- fissler boykot mu
- drone uçurmak yasak mı
- vivo v50
- utts maliyeti ne kadar
- pasaport yenileme ücreti 2025
- redmi note 14 fiyat
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X