Şimdi Ara

elektron katman dizilimi ile ilgili önemli konu( 2)8)12)2 vb) 24. ve 29. element dizilimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
29.807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • elektron katman dizilimi ile ilgili önemli konu( 2)8)12)2 vb) beyler diziliş neden böyle oluyor ve bazı elementlerde küresel simetri oluyormuş 20 ile 30 arası hangilerinde değişiyor?
    ve 24. ve 29. element dizilimi nasıl yazabilirmisiniz ygs formatında?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waleur5 -- 23 Ocak 2014; 16:50:38 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

24 ve 29 Elementlerinin Elektron Katmanlarının Dizilimi

Atomların etrafındaki elektronlar, enerji seviyelerine göre katmanlara ayrılırlar. Elektron katmanlarının dizilimi, elementin özelliklerini belirlemede önemli bir rol oynar.

Atom Numarası 24 Olan Elementin Elektron Dizilimi (Cr)

Atom numarası 24 olan element kromdur (Cr). Kromun elektron dizilimi şu şekildedir:

1s² 2s² 2p6 3s² 3p6 3d5 4s¹

Bu dizilimde, 24 elektron 4 katmana dağılmıştır. İlk üç katman (1s, 2s, 2p) tamamıyla doludur ve son katmanda (4s) 1 elektron bulunur. 3d katmanı ise 5 elektron içerir.

Atom Numarası 20'den Büyük Olan Elementlerin Elektron Dizilimi

Atom numarası 20'den büyük olan elementlerin elektron dizilimlerinde, dışındaki elektronlar önce d alt kabuklarına ve ardından s alt kabuklarına yerleşir. Bu, son katmanda 1 veya 2 elektrona sahip oldukları anlamına gelir.

24 ve 29 Orbital

1. element kromun 4 katmanı ve 24 orbitali vardır. 29. element bakırın ise 4 katmanı ve 29 orbitali vardır. Orbital, bir elektronun bulunabileceği bölgedir.

29 Cu Elektron Dizilimi

Atom numarası 29 olan element bakırdır (Cu). Bakırın elektron dizilimi şu şekildedir:

1s² 2s² 2p6 3s² 3p6 3d¹° 4s¹

Bu dizilimde, dış katmanda (4s) 1 elektron bulunur ve 3d alt kabuğu 10 elektron ile tamamen doludur.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Küresel simetri olayı 24. ve 29. elementlerde oluyodu sanırım.
  • dizilişi nasıl oluyor ygs ye göre yazarmısın?
  • Küresel simetri lys konusunda tam dolu veya yarı dolu olması gerekiyor orbitalin.YGSde orbitaller ve küresel simetri sorulmuyor.Pauli yöntemiyle yapacaksın.24 elektronlu dizilim 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 3d5 burda dikkat edersen 4s2 3d4 ile bitmesi gerekirken böyle bitmiş.s ve d orbitalleri yarı dolu olmuş.Küresel simetri var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daxtor55 -- 23 Ocak 2014; 10:18:41 >
  • daxtor55 D kullanıcısına yanıt
    saol dostum ama bazen ygs sorularında denk geliyorum ondan sordum onlarda nasıl yapıcaz en sona 2 yazıp aradakileri 3. periyodamı doldurcaz?
  • O uyarılmış durum oluyor galiba.Atomun grubuna bakarak yapabilirsin.Mesela 3A grubunda alüminyum var ve atom numarası 13.Bunun dizilimi 2 8 3 .Sonu 3 yani grubu yazıyor.2 8 18 2 7 bunların toplamı 35 yapıyor.Bu element 7A grubunda.Yani son rakam grup numarasını verecek şekilde dizilim yapıyorsun.Katman sayısını en aza indirerek dizilim yap.Ben yukarıda 2 8 8 8 2 7 yazabilirdim ama az olması için 18 yazdım.Buna dikkat ederek yaparsın.
    24 ile 29un yazımına da örnek verebilirmisin zahmet olmassa
  • quote:

Orijinalden alıntı: waleur5

24 ile 29un yazımına da örnek verebilirmisin zahmet olmassa

B grubu elementlerinin gösterimini bilmiyorum hocam.24 ve 29 farklı şekilde gösteriliyor ama nasıl bilmiyorum.Bilen arkadaşlar bilgilendirsin.Yanlış bilgi vermemiş olayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daxtor55 -- 23 Ocak 2014; 15:55:26 >
    uplayacaz ozaman
  • Up.
  • quote:

Orijinalden alıntı: daxtor55

Up.
    bunu ygs bilgisi ile algılayamassın orbitalleri biliyorsan gösterebilirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: drixer

Alıntıları Göster
    Bu 2)8)8 şekline yazma 20ye kadar geçerlimiş 20den sonra 1s2 şeklinde yazmamış gerekiyormuş yinede bilen biri yazar umarım
  • quote:

Orijinalden alıntı: drixer

Alıntıları Göster
    bir elementin atom numarası 20den büyük ve küresel simetriye 1e yakınlığı varsa

yani mesela d4 ise gibi

24 ve 29 dizilimi

http://sketchtoy.com/58503445

bunlar uyarılmıs atom degildir sadece kararlı olmak icin 4s orbitalinden 1 elektron vererek kararlı hale geçer

küresel simetri nedir

http://sketchtoy.com/58503534

http://sketchtoy.com/58503596

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliogutcen -- 23 Ocak 2014; 18:31:44 >

• aliogutcen A kullanıcısına yanıt
    ygs formatıyla nası dizicez
  • quote:

ygs formatıyla nası dizicez

Aynı şekilde.

Mesela 24ün elektron dizilimi 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 3d5

Şimdi YGS mantığına göre dizerken de 2 8 8 diye gidiyorduk ya. Baş kuantum sayılarına göre yazacağız yani harflerin başındaki sayıya göre.

2 ) 8 ) 13 ) 1
  • waleur5 kullanıcısına yanıt
    bir katmanda kaç elektron bulunur

http://sketchtoy.com/58503732

http://sketchtoy.com/58503817 24 ve 29'ün dizilimleri ama ygsde bu tarz cıkmaz 1s2 tarzında çıkar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliogutcen -- 23 Ocak 2014; 18:40:37 >
  • SayisalMan kullanıcısına yanıt
    eyw çünkü 2 8 10 2 falan görmüşdüm ben bazen normalde 4.periyota 2 yazıp kalanları 3'e dolduruyoduk dimi
  • aliogutcen A kullanıcısına yanıt
    çok teşekkürler
  • quote:

eyw çünkü 2 8 10 2 falan görmüşdüm ben bazen normalde 4.periyota 2 yazıp kalanları 3'e dolduruyoduk dimi

Bence bir an önce orbital kavramından öğrenmeye bak bu konuyu.

Çünkü 2 8 18 gibi katman diziliminde çok sorunlar çıkabiliyor.

Saçma kuralları falan var. Ama orbital ile elektron konfigürasyonunu öğrenirsen elementin periyodik tablodaki yerinden elektron dizilimine kadar her şeyi görebilirsin
  • SayisalMan kullanıcısına yanıt
    lys kimya zorluyor ya ama bakıcam geçen ilk konuya bakdımda küresel simetriyi tam anlamadım ya yarım ya tam oluyor bazen
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.